Можеш ли да избягаш от семейния модел

• 7 287
  • 142
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Каквото и да си говорим, истината в тоя живот е какво имаш черно на бяло. Ако апартамента е на майка й, той е на майка й. Не е неин и тя трябва да си избие илюзиите от главата.
След като е на 35, майка й е на около 60. Има много, много време до получаване на каквото и да е наследство. През това време авторката трябва да си поеме своя живот във своите ръце!!

# 76
  • Out of the Mix
Съгласен, Рок, но знаеш пълно е с хора, чакащи и знаещи, че имат от родителите, и си е "тяхно", и им се "полага" след 10-15-20 хипотетични години, а не се замислят, че родителите могат да изкукат, да продадат, изпият, заболявания и какво ли не.

Твърдо съм и аз против заеми и ипотека за авторката в тази ситуация.

# 77
Ако може да откупи жилището на майка си, не е лоша идея. Да провери какви ипотеки и евентуално възбрани има върху имота, и ако може, да ги рефинансира. Така поне жилището ще остане за нея. Щото майка й щом не работи от години, и пенсия няма да вземе. Да не се окаже в един момент, и на двете да им се наложи заедно да се изнесат на квартира. Аз авторката не я виждам нито жилище да си купи, нито на квартира да иде сама.

# 78
И като откупи жилището, нали пак ще живее с майка си в него, файда никаква. Вредното влияние ще си остане. А и интересно пари от къде ще намери за откупването, ако ги намери, то по-добре свое да изплаща, отколкото да дели с такъв токсичен човек.

# 79
Писах, да провери какви тежести има имота, и ако има възможност, и майка й е съгласна, да рефинансира. Защото тя сама нито има възможност, нито желание да си купи жилище с кредит, нито пък ще се изнесе. Ще си кюта при майка си и ще си оплаква живота, освен ако не намери някой мъж, който да я прибере. Така поне някаква сигурност ще има, че майката както го е подкарала, до няколко години и двете може да излязат на квартира. Особено ако вече е ипотекирано. Иначе, тя сега ако се изнесе и плаща наем, после майка си на улицата ли ще остави?

# 80
Тя ще прецени какво да прави с майка си, обаче живеенето с нея вече е превърнало живота ѝ в ад, та поне остатъка нека има надежда, че ще си го изживее спокойна и щастлива.

# 81
  • Paris, France
Каквото и да си говорим, истината в тоя живот е какво имаш черно на бяло. Ако апартамента е на майка й, той е на майка й. Не е неин и тя трябва да си избие илюзиите от главата.
След като е на 35, майка й е на около 60. Има много, много време до получаване на каквото и да е наследство. През това време авторката трябва да си поеме своя живот във своите ръце!!

Точно. 👍👍👍

Не мисля, че авторката ще издържи още 25 или 30г с отровната си майка, която може и да я надживее.

Ако си купи нейно жилище, ще си живее спокойно сама. Защо да се набълбуква с кредити за да си къса нервите с майката и пак да живее с нея?

Позната имаше подобна майка. Беше я мъкнала в Либия с нея. Спели в една стая и като се върнела след 12 или 24 часово дежурство в болница, майка и я чакала на вратата да я пита какво ще готви и какво ще обядват. Дойде в Англия при мъж, но майка и счупи телефоните да мрънка и накрая се раздели с човека и я доведе, като и плати работна бизнес виза и и плащаше данъците всяка година. Към 2010г бабето все социална пенсия, но пак тормозеше дъщеря си. Дъщерята почина наскоро и нищо не видя от апартаментите, на които плащаше парно, вода, телефони, ток, такси и данъци. Бабиерата е жива 🤭. 

Много и говорихме, но тя имаше психологическа бариера да не изоставя майка си. Майка и беше по-млада, отколкото съм аз сега и даже не можеше да си напазарува, да си изтегли сама пари. Майката нещо не беше наред и се вкопчваше в дъщерята, но дъщерята можеше да се отдалечи, а не го правеше. На нейно място щях да платя на някоя съседка да и пазарува и плаща сметките и щях да и кажа, че няма възможност да дойде на този етап. И те са живели с родителите на майката.

Авторката да намери роднини и пред тях да обясни, че е на 35г и иска семейство и деца, както и жилище. И да намери сили да се изнесе!

# 82
Абе майката токсична, а дъщерята, на 35 години, да обвинява майка си, че няма мъж, че в работата не я ценят, че живеят в кочина? Поне, като не иска да прави ремонт вкъщи,  дано да спестява. Не разбрах, тя ли издържа майката? Просто, не я виждам нито жилище да си купи, нито под наем да излезе. Виж, мъж може и да си намери, ами ако е някой дърт използвач, или с проблеми, на него ли ще разчита. Поне 2 стаи има в този апартамент, да спре да контактува с майка си, но имам чувството, че я използва само като оправдание за това, че не смее нищо да предприеме сама.
Невена, авторката с една заплата, и трепери от страх да не я съкратят, освен наем и себе си да издържа, да издържа и майка си, че и да дава на някой съсед да я обгрижва и пазарува? Не виждам как ще стане. Не знам колко взима, казва, че има образование, обаче тук в София, една гарсионера е поне 600 лева на месец, като сложиш храна и режийни за нея , нищо не остава. А тя иска сигурност на стари години да не остане сама и без жилище.

Последна редакция: нд, 01 сеп 2024, 19:05 от Прекрасная Василиса

# 83
  • Далечният изток
На никакви роднини да не се обяснява. Тихомълком да започва да търси квартира и по-платена работа. Полека лека да прави стъпки към изнасяне и самостоятелност.
Пък за собствено жилище и аз не виждам как ще стане да изплаща ипотеки до пенсия...

# 84
Никой няма да й даде ипотека веднага, така че варианта отпада. Под наем и по възможност по-далеч или в друг град.

# 85
Според мен авторката просто не иска да поеме отговорност за собствения си живот и все някой друг й е виновен. Например нарича манипулация това, че са й казвали да учи вместо да бърза да работи. Имали са били за цел в бъдеще да я скубят. И аз щях да се радвам, ако нашите ме бяха манипулирали така, вместо да работя в дискотека и да ходя на лекции през деня. Щяло да е друго, ако са я изритали на 18. Много хора не биват изритвани, но в някакъв момент поемат контрол над живота си. Иска приятели, но сама ги отблъсква и е кисела. Харесват я мъже, но не се отпуска. Казва, че спестява, значи има възможност, в следващия момент не иска да предприеме нищо свързано с наем или ипотека, защото нещо можело да се случи. Тук се зададоха много точни въпроси, на който не отговори. Имам чувството, че по-важно е не щастието, а не даването на "излишни пари", защото нещо се полагало по рождение. Съжалявам ако съм груба, но така го усещам.

# 86
Авторке, не съм чела всички коментари, но само ще ти кажа, че разбирам това, през което преминаваш.
Има хора, които могат да ти наложат такъв фин тормоз, че да не можеш да посочиш какво не е наред, но последиците са жестоки.
Минала съм по сходен път, искам да ти кажа, че да си сам е много по-лесно, отколкото да си с такъв отровен човек.
Само трябва да събереш смелост за промяната.
Ще се справиш, гарантирам ти, дори ще се чувстваш много по-добре когато ежедневният тормоз спре.
Успех, стискам ти палци.

# 87
  • София /Абсурдистан
Казвате да откупи жилището от майка си и да поеме дълговете. А майката иска ли го това и ще позволи ли? Ако постоянно е в дългове, майката хазартно зависима ли е?

# 88
Тъжна история. Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се. Всичко друго са празни приказки.

# 89
  • Paris, France
Невена, авторката с една заплата, и трепери от страх да не я съкратят, освен наем и себе си да издържа, да издържа и майка си, че и да дава на някой съсед да я обгрижва и пазарува? Не виждам как ще стане. Не знам колко взима, казва, че има образование, обаче тук в София, една гарсионера е поне 600 лева на месец, като сложиш храна и режийни за нея , нищо не остава. А тя иска сигурност на стари години да не остане сама и без жилище.

Разбирам. Пределно ми е ясно, че високо образование не винаги е = висока заплата, но смятам, че може да си преразгледа бюджета, както и да си потърси нова работа или втора работа за събота и неделя, след като промяната е свързана с пари.

Тя писа, че се облича добре. Добре платена, не плаща наем, който сама пишеш, че е солен, няма деца и вероятно всичко извън храна за майка и и нея и сметки отива за чанти, патъци и парцали.

Ако сега, когато е млада и без деца не може да пести, кога? Знае език щом е учила и живяла в чужбина. Може да намери нещо дистантно с език за събота и неделя ако потърси.

Донякъде не иска да плати цената на свободата си и иска и тако, и вако. В утилитарната теория, за да се повиши консумацията на желаното, както и избора, трябва да се повишат доходите. Ако една ябълка струва лев и една круша и тя, а човек има един лев, може да купи само ябълка или само круша. Може и да си спести левчета и да не яде плод. Ако има 2 лева, може да купи ябълка или круша и да му остане лев, да купи две ябълки или две круши.

От някъде трябва да започне и от нещо трябва да се откаже ако иска да се отдели, което е нормално на 35г.

За да види малко живота в не толкова черни краски - ето, не плаща по 600 лева и пести от наем по 7 000 лева годишно. За 10г това са 70 хиляди лева, а за 20 - 140 000. Някой без майка като нейната в София вади тези пари всеки месец и не може да реве в бг-мама.

Не знам няма ли финансови консултанти в кметството. Могат да я консултират и нея, и майка и, да консолидират дълговете и да им помогнат да си направят бюджет.

Тъжна история. Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се. Всичко друго са празни приказки.

Не е така когато е намесен родител или дете. Пиша го като дъщеря, но и като майка.

Общи условия

Активация на акаунт