Можеш ли да избягаш от семейния модел

• 7 284
  • 142
  •   1
Отговори
# 60
Тя писа, че се е върнала поради здравословен проблем.
Интересно ми е да чуя, как е успяла да се установи в чужбина (къде точно), и какъв здравословен проблем я връща при токсичната майка.
Всичките и проблеми са на втория етаж.

# 61
Моят съвет - тръгни на психотерапевт. Людмил Стефанов, от София, има тема тук в бг-мама, "Специалистите говорят".
Мисленето ти е изопачено частично от душевните травми, които си преживяла покрай майка си. Под мислене имам предвид - това че не виждаш плюсовете си, с които можеш да изградиш новия си живот. Изброяваш ги, но мислиш, че е късно. Ами не е късно - имам приятелка, на 42, която наскоро си закупи първо жилище с ипотека.
В първите коментари видях препоръка за книга и филм, които също ще ти помогнат. Спри да се оплакваш и започни с малки стъпки - виж филма, прочети книгата, запиши си час при психотерапевта. Ако погледнеш неговата тема, ще видиш, че той има поглед и знания точно за семейните модели. От това имаш нужда. Запретвай ръкави и тихомълком  започни да оправяш живота си. Щом искаш, значи можеш!🍀

# 62
Авторке, а какви здравословни проблеми имаш?

# 63

Аз не схванах как си отделно домакинство от нам си колко години, но живееш с майка си. Ти си готвиш само за себе си, тя за нея си? Ти си носиш твоя тоалетна хартия, тя нейна? Как се става самостоятелен в къщата на родителя?

Бащата къде е сега? Не е ли възможно да идеш при него пробно за известно време?

Щом има чак толкова лоши мисли, на фона на целият хаос в главата и, направо трябва да се насочи към психиатър. Нито е страшно, нито е срамно, всеки в даден момент може да рухне и да има нужда от помощ. Щом авторката работи, значи има осигуровки и може да иде на консултация. Със сигурност ще е в нейна полза.

Аз иначе не разбирам темата - пусна я, после отрече всичко, което ти сама си написала и го извъртя , че въпросът ти бил чисто теоретичен. Защо? Как се отричаш от себе си?

Момиче, наистина, потърси помощ!

# 64
Имаше някаква подобна тема преди време. Доста страници се изписаха тогава, преливане от пусто в празно.
Мен ми звучат манипулативно новите допълнителни обяснения колко е самоубийствено ориентирана авторката. Звучи ми като: не пишете негативни мнения, че съм болна. Имам една роднина, сега е 80+. Цял живот заплашва, че ще се самоубие, ако нещо не й е по кефа. Манипулаторка голяма.

# 65
Да, доста напомня на предишната тема и става все по-литературно.
Ако се търси изход - психиатър, терапия, търсене на квартира, изнасяне. А не обяснения, че не може да си позволи спокойно ипотека.

# 66
Авторката няма да се изнесе никъде, ами да оправи положението с апартамента в който живеят. Не разбрах баща ѝ с тях ли живее? Какво значи, че има някакви съобщения за апартамента? Ти не прочете ли какво дължи, на коя банка или финансова институция? Отиваш и проверяваш какво е положението. Вместо да се мъчиш с нов кредит, което няма да направиш, да ти прехвърли апартамента със задълженията на твое име. Ако има ипотека, встъпвай в дълг и предоговаряй, банката не ѝ трябва имот, иска си парите. Какво се вайкаш, че можело да те съкратят, ми започвай да търсиш нова работа от сега, пращай св-та, виж къде си на пазара на труда.
И спри да се разправяш с майка си, това ли ви е комуникацията, поставяш въпроса кратко и ясно, и действаш.

# 67
Steana, какво е предимството да купува апартамента на майка си, барабар с майка си?

# 68
Предимството е да има сигурен покрив над главата си, защото нито на квартира ще отиде, нито ще купи свое жилище. Карат я на съжителство, дистанцира се от всякакви разправии. Така както се вайка и мрънка, накрая и от там ще ги изгонят.
Имах такава приятелка, постоянни разправии и заяждания с 40 годишната ѝ дъщеря, според мен и на двете им харесваше да си “дебатират”, че и мен осведомяваше редовно, тя казала, пък аз рекла и така до безкрай. Рязко приключих приятелство, тя си намери друга публика.

# 69
  • София
Без да чета, споделям мои мисли от тия дни. Много хора сме възпитани така, че трябва да сме скромни и не трябва да искаме и да получаваме. То е много базово, много навътре заложено. И аз съм така.
В последно време - последните две години се уча каквото поискам да си го взема. От най-дребното тип суши или сладко до най-едрото тип пътешествие или собствен апартамент. Или мъж.

# 70
  • Out of the Mix
Rock, нещата са така от поколението и 45 г. уравновиловка, даже и по-назад сигурно.
Правилно правиш, аз съм така от години - изискващ и взискателен, но и даващ същото, да се разбира много широко, от качествена храна, до услуги, за жени още повече. Wink
Почти съм ударил плато, защото в БГ има ограничения за какво ли не.
Важното е да си в мир със себе си и доволен от живота си. Simple Smile

# 71
  • София
На авторката ще кажа, че са ѝ писали много добри съвети вече в тема, да се вслуша и да предпиреме нещо. Аз лично бих препоръчал да прочетеш книтага на Стойне Василев - Умни Пари. Едно не лошо начало да избягаш от семейния модел на лошо управление на парите, като видиш как го правят другите хора и другите семейства.

Отностно възраста ти - 35г - не е късно да постигнеш мечтите си - мъж, дете и твой дом, но няма да ти е лесно. Определено е щяло да ти е по-лесно, като си била по-млада от колкото сега. Т.е. колкото повече остаряваш, толкова по-трудно става. Ако не предпремеш нещо още сега, изключително малко вероятно е да предприемеш нещо след 1 години.

Финансовото състояние е свързано със здравословното. Болен човек не може да работи и да изкарва толкова пари, колкото един здрав човек. Оправи си здравете първо - образовай се за спорт и здравословно хранене. Изчисти вредни неща - алкохол, цигарки и други подобни, това ще ти се отрази добре както на психиката, така и на физиката.

В последно време - последните две години се уча каквото поискам да си го взема. От най-дребното тип суши или сладко до най-едрото тип пътешествие или собствен апартамент. Или мъж.

Понякога краткосрочните ни желания са в конфликт с дългосрочните ни такива. И аз всяка вечер искам да ям 10 сладоледа и 5-6 палачинки, но от друга страна искам да си остана с плочки и на корема. Няма как и двете.

# 72
Авторката няма да се изнесе никъде, ами да оправи положението с апартамента в който живеят. Не разбрах баща ѝ с тях ли живее? Какво значи, че има някакви съобщения за апартамента? Ти не прочете ли какво дължи, на коя банка или финансова институция? Отиваш и проверяваш какво е положението. Вместо да се мъчиш с нов кредит, което няма да направиш, да ти прехвърли апартамента със задълженията на твое име. Ако има ипотека, встъпвай в дълг и предоговаряй, банката не ѝ трябва имот, иска си парите. Какво се вайкаш, че можело да те съкратят, ми започвай да търсиш нова работа от сега, пращай св-та, виж къде си на пазара на труда.
И спри да се разправяш с майка си, това ли ви е комуникацията, поставяш въпроса кратко и ясно, и действаш.

Да, това е най-реалистичният вариант, но трябва да излезе от ролята на детето и са се държи като възрастен човек.

# 73
Имате нереалистични очаквания.
Оставайки с майка си тя винаги ще е дете - както всеки до родителя си. Никога няма да е самостоятелна.
Откупувайки имота с дълговете му - тя реално откупува жилището на майка си с майка си вътре и то никога няма да стане нейно. Няма да разполага с него, да прави ремонти, промени или да го използва или продаде. Само ще си загуби парите.
Отровните отношения и състезанието, коя от дете е по-зле и по-онеправдана от живота ще продължи с пълна сила, достигайки връхна точка, когато мислите за самоубийство ще се превърнат в мисли за убийство.
Съвета ви е да продължи да живее по същия начин и със същия човек от когото се жалва. Защото видиш ли ще има ЕВЕНТУАЛНО нещо сигурно, като покрив над главата... За мен това е пълна набутвация. На 35 голям зор да се нагърби с имот. Цял свят живее под наем цял живот, а вие я съветвате да се набълбука с ипотеки и заеми и то за дом, който не харесва!

# 74
  • Melmak
Авторката трябва да осъзнае, че с майка й са две независими и самостоятелни жени. Нито тя е малко момиченце, нито майка й ще спре да е пиявицата, която е. Това е.

Гадно е, трудно е да се приеме. Има хора с прекрасни родители, които са били подкрепяща и любяща среда. За съжаление не всеки ги е имал, аз от опит го казвам. Моята майка не е по-малко отровна. Но спрях да я спасявам.

Авторката трябва да си гледа своя живот. Това да купува апартамента от майка си- абсурд. Ако ще си купува да дава на своя глава и далеч от майка си. Съветвам я да се погрижи за себе си, да намери и психологична помощ. Също така не е късно за семейство, ама да не си губи времето повече. Мъжете не обичат счупени вази.

Общи условия

Активация на акаунт