С какво ви дразнят свекървите? - 159

• 44 942
  • 750
  •   1
Отговори
# 510
Кой е казал, че нямат избор? Имат разбира се
Скрит текст:
Впечатлих се от изказването"... бабата не заслужава да й се поверява внучето..." / цитирам по памет от преди 1-2 страници/.
Моите наблюдения са, че 99% от бабите хич не искат да заслужат подобна чест.
На практика родителите ги поставят в ситуация в която те/ бабите/ нямат избор.
Повечето нямат никакво желание да гледат малки деца, и да, сериалите са им по-интересни.
Скрит текст:
За сведение моето дете не е гледало детски филмчета на споменатата възраст, но е присъствало в стая с работещ телевизор.

# 511
  • France
Това е нейно мнение, което не съвпада с това, което виждам около мен

# 512
Аз виждам и такива -  в детската няма места, за частна няма пари, жал им е за внучето, обичат го... Пак е "избор"...  При всички случаи да си гледаш сериала е много по-лесно и приятно, отколкото да тичаш след малко дете .

# 513
По-лесно може би, по-приятне -не при всички случаи.

# 514
  • София
Няма такова нещо като "няма избор". Винаги може да каже "не". Ако не смее или не умее, сама си е виновна.

# 515
  • France
...  При всички случаи да си гледаш сериала е много по-лесно и приятно, отколкото да тичаш след малко дете .
Тук съм съгласна. Даже подозирам, че там се крие разликата между тези, за които гледането на деца е лесно и тези, които го намират за трудно Simple Smile

# 516
Бабите винаги имат избор да откажат, ако синът или снахата ги молят да им гледат децата. Но ако сами предлагат услугите си, бива да се съобразяват с някои основни неща. Коментираният случай е меко казано безотговорен - тя го е зарязала в другата стая с много ясно съзнание, че отива да си поспи. Не е като да е отишла до тоалетна за 5 минути и да се е случило нещо през това време - такива "грешки" са разбираеми и приемливи.

Някои баби наистина не заслужават много време с внуците си, съжалявам, че го казвам. Като оставим телевизора настрана, такъв тип "гледане" е безотговорно и дори опасно за дете на тази възраст. Не е лигавщина да искаш бабата да спазва някакви елементарни правила за безопасност поне, ако не желае да се съобразява с всички останали изисквания на родителите.

# 517
Ако един човек е безотговорен по принцип, не очаквайте да стане по- отговорен като поставите правила. Дете на такъв човек не се оставя.
Останалия тип баби предполагам треперят над внуците си повече отколкото са го правили за собствените си деца. Да се грижиш за "чуждо дете" си е огромен ангажимент и отговорност, особено в първите години от живота му.

# 518
Пак се стигна до заслугите, малко като от рекламата за крем за лице -"Защото ти го заслужаваш".
И не, не смятам че бабата, която си е подремнала изоставяйки 2-годишното е наред с главата.
Но има и вероятност, това да е нейния начин повече да не ѝ поверяват внучето, нещо като ситуацията със снахата дето прегорила нарочно манджата, за да не я карат повече да готви.
Тази баба вероятно не иска да "заслужи" да гледа внучето, има и такива баби явно.

# 519
Не съм прочела всичко, но се вбесих.
Когато помолиш за помощ с гледане на най-скъпото ти и човекът отсреща (независимо кой е - баща, баба, леля, братовчед, дядо и пр.) откликне на молбата, не е адекватно да легне да спи, докато малкото дете е само, не е адекватно да излезе навън и да го остави само, не е адекватно да го държи през цялото време на "гледането"  пред телевизор или телефон. Ако това е гледането - откажи любезно, признай си, че си изморен и нямаш възможност, но не се съгласявай, ако ще рискуваш да поставиш детето в риск,а ще убеждаваш майката, че всичко ще е наред.
И не, няма абсолютно никакво значение майката къде ще ходи. Маникюр, масаж, фризьор, лекар, мол, кафе, ресторант - щом си решила, че имаш нужда и имаш кого да помолиш, молиш. Ако ти се откаже - здраве да е.
Лелята на дъщеря ми (зълва май се пада на мен) искаше да гледа детето - оставихме я (на 3г беше) и лелята я беше друснала пред ТВ за 2 часа в компанията на пуканки, които се смятат за опасни от аспирация при деца под 4 и не разрешавам да се ядат вкъщи. Еми, това й беше гледането. После се сърди, тръшка, мрънка, но отказа да обещае, че ако я дадем, няма да пуска ТВ. Ако ще е така, по-добре да седи с нас, отколкото да рискувам.
И не, няма такива филми като "не можеш да имаш претенции, щом някой друг го гледа". Гледала съм чужди деца и кучета - винаги съм се съобразявала с изискванията на родители и стопани и не съм си позволявала своеволия. Кучетата нарочно ги споменавам, защото за някои хора и те са като деца и са им безценни. Но всичко е въпрос на желание и възпитание.

# 520
Чудно ми е, защо е зор да вземат внучето и да го курдисат пред телевизора. Нито го виждат така, нито си говорят/играят с него. Това с уговорката, че инициативата идва от бабата/лелята, а не са им го натресли.
За пуканките изобщо няма да коментирам.

# 521
Да сравнявате телевизор с цигарен дим е нелепо. Да, може да не са полезни, но чак такава отрова не е телевизора.
Добре, ако приемем, че детето при майка си не гледа никакъв екран, нито ТВ, нито лаптоп, таблетки и т.н, но бабата е пуснала една песен напр. за да претича до тоалетната, да я обесим или да я замеряме с камъни?

# 522
  • Пловдив
Мнението на специалистите е, че през първите 3 години, и особено през първите 18 месеца, екраните са вредни и нямат никакви ползи. За деца под 18 месеца, екранното време трябва да е 0. Вече след 3 години с мярка.

Все едно да обсъждаме колко цигари може да пушим пред децата. Няма такова нещо като пасивно пушене с "мярка" за бебе
Пак те питам - на колко години ти е детето?

# 523
Аз поне не говоря за случаите, в които е пусната някоя песен или дори някоя анимация на детето. Имам предвид, когато това е практика всеки път, през цялото време. Единият път даже имаше драма, че детето (вече голямо) не щяло да гледа филма с нея, ми си гледало телефона. А телефоните били много вредни. И последвала лекция за вредата от телефоните. Много беше смешно.
И пак питам, какъв е смисълът сама да искаш внучето да ти гостува и да го оставиш, през цялото време пред телевизора?
И гости при пуснат телевизор не разбирам, освен ако не сме се събрали да гледаме някакво събитие тип олимпиада. Но тогава е ясно, че отиваме, за да гледаме.

ПП. Ние нямаме телевизор в помещението, в което се храним, нито в спалните. Телевизор ползваме, за да гледаме филми, основно. Телефони и компютри ползваме, но не и докато се храним.
Не разбирам и гостито при пуснат телевизор, освен в случаите когато сме се събрали с цел да гледаме нещо. За мен включен телевизор, при поканени гости е неуважително и не го правя. Претенции в чужд дом нямам и се съобразявам.

Последна редакция: ср, 23 окт 2024, 20:37 от alex_jp

# 524
Защо пак се стигна до желание и нежелание, след като в случая бабата се е "самопредложила"?

Общи условия

Активация на акаунт