Първи автомобил

• 739
  • 27
  •   1
Отговори
  • Варна
Здравейте. Обмислям закупуването на първата ми кола. Основно ще е за градско каране - до работа и обратно, до магазин. Сигурно ще мине време преди да се престраша да изляза извън града Grinning

Разглеждам обяви в разните сайтове за автомобили, в групи във ФБ, в маркета на ФБ - предлагане си има, но цените за стари автомобили са скандални. На първо време не смятам, че е умно да се дават много пари за първа кола. Нито ще имам финансите да я поддържам, нито като цяло имам финансите и да я купя де, но това е друг въпрос. Grinning

Ориентировъчно бюджетът ми е до към 4 000лв, което предполагам е страшно малко, но пак казвам - не държа на нова кола с екстри. Така или иначе докато придобия увереност зад волана, не се знае през какво ще мине тази кола.

Та, ми стана интересно да споделите кой е бил вашият първи автомобил? Колко време бяхте с него? Доволни ли сте?

# 1
Забележка за поддръжката - кола за 4000 и кола за 24000 се поддържат еднакво скъпо, защото има еднакви части, масло, консумативи. Е, втората има по-скъпо каско (ако плащаш такова), ама първата по-чести ремонти.

# 2
  • El Paso/Los Angeles
Моята първа беше Vw Polo, което вече почти не се среща. Щом ще караш на къси разстояния моето мнение е да гледаш бензинови. 4000 е нормална цена за първи автомобил. Ти на какви си се спряла? Като избираш гледай да има някой, който разбира от коли.

# 3
  • Варна
Моята първа беше Vw Polo, което вече почти не се среща. Щом ще караш на къси разстояния моето мнение е да гледаш бензинови. 4000 е нормална цена за първи автомобил. Ти на какви си се спряла? Като избираш гледай да има някой, който разбира от коли.

Засега в листа ми са VW Golf, Honda Jazz, Nissan Micra, Поло също. Общо взето като задам цена и година в сайт за автомобили, разглеждам наличното.
Иначе задължително, щом се стигне до сериозен оглед на даден автомобил, ще имам някой с мен, защото вероятността на своя глава да взема някоя кошница, която ще ме остави след няколко километра е голяма. Grinning

# 4
  • Плевен
Нашата първа кола е Нисан микра,бензин,със скорости е,2007 година.Излезе ни 5200,това преди 2 години и половина.Супер доволни сме,малко харчи.Пълня цял резервоар(50 литра) за 80 лева и карам 600 км.Малка и маневрена,общо взето навсякъде мога да я паркирам.Уж градска кола,но обикаляме България от граница до граница.И багажника не е малък,на нас ни стига да си караме багажа.Общо взето е зареждаш и караш.Първия и ремонт беше чак тази година(след 2 години яка експлоатация),до сега сменям само масло и филтри.

# 5
  • Варна
Нашата първа кола е Нисан микра,бензин,със скорости е,2007 година.Излезе ни 5200,това преди 2 години и половина.Супер доволни сме,малко харчи.Пълня цял резервоар(50 литра) за 80 лева и карам 600 км.Малка и маневрена,общо взето навсякъде мога да я паркирам.Уж градска кола,но обикаляме България от граница до граница.И багажника не е малък,на нас ни стига да си караме багажа.Общо взето е зареждаш и караш.Първия и ремонт беше чак тази година(след 2 години яка експлоатация),до сега сменям само масло и филтри.

Какъв ѝ беше първия ремонт? Гледах ги тези Нисанчета, но познати ме плашат със сменянето на верига, тъй като били с верига, а не ремък, а смяната на верига била много трудоемка и скъпа.

# 6
Първата ми кола е Нисан Микра, купена нова 2002 г. Невероятна кола! Още си е безотказно движеща се. Малка, но много удобна.
Механик, гумист, на бензиностанции всички ми казват да не я продавам, нямало вече такива коли. И е така. За 22 години се наложи само едно странично огледало да сменя, чистачките от време на време, маслото редовно.

# 7
аз почнах с Фиестата на баща ми. беше на около 9-10 г. само той я беше карал и извадих късмет с поддръжката. минах през фиат 500, но в един момент ми дойде мн малък за извънградско и за излизане в чужбина. вече 5 години съм на Шкода. харесвам я Simple Smile. но да - ако е 2ра употреба мн трябва да внимаваш. помня преди 15 години брат ми като си купува 1та кола - не му бяха споменали, че колата е удряна. разбра като огледа боята по пасажерската страна - беше пребоядисана нескопосано. моят фиат беше от тези върнати от лизинг. още го кара майка ми Simple Smile
гледай колко ще ти е месечната издръжка. сега и с тия разпоредби за емисиите като минаваш годишен технически Sad става мн кофти

# 8
  • Плевен

Какъв ѝ беше първия ремонт? Гледах ги тези Нисанчета, но познати ме плашат със сменянето на верига, тъй като били с верига, а не ремък, а смяната на верига била много трудоемка и скъпа.
Първия ремонт и смнениха двата пистови ремъка.Скъса се единия по време на път и тя прегря.После климатика отказа да работи,и се оказа че има теч от терморегулиращия винтил,тоест фреона за климатика изтича и климатика отказа да духа студено.Е,смениха го и сега работи.После радиатора за парното се спука и антфриза изтече в купето под седалките.И него смениха.Наистина колата е с верига,а не с ремък.Което всъщност и е хубавото.Моята още е с оригиналната верига,тя не се сменя при изминати километри,а само при показания.Това е мнението на всички сервизи,на които съм била.Колегата ми има също нисан,колата е на 25 години и още е с оригиналната си верига,така,че много са те наплашили приятелите ти.Оригиналните вериги според техниците са много по-качествени от тези ментета,които сега се продават.И много повече издържат,от ментетата.Така,че не се тревожи толкова.Тя не се сменя при определен брой изминати километри(мисля че при колите с ремъци,километрите на които се сменя са 50 000).Колата ми беше на 169 000 км когато я купихме,сега е на 223 000,верига не е сменяна.

# 9
Първата ми кола беше Mitsubishi Colt 97 година на газчица. Grinning Купих я 2017 г. за 2 400 лв. Голям късмет изкарах с нея. Освен масло и филтри, дискове, накладки, пистов ремък, май друго не съм сменяла. Т.е. само консумативи. Може да се сетя за още нещо, но със сигурност не е било нещо скъпоструващо. Карах я до 2021 г., когато я продадох и се сдобих с кола върната от лизинг. Иска ми се някоя следваща кола да ми е чисто нова, с найлоните. Grinning
Каквато и кола да купуваш е важно да вземеш с теб някой, който разбира и ако я харесах да я погледне доверен майстор.

# 10
Правилно се е ориентирала Габриел.
Аз сякаш бих избрал Jazz-ката, като дуракоустойчива, най-евтина за поддръжка, безпроблемна и непретенциозна. Бензинова задължително, мотори, доказани, които надживяват купето, атмосферни, без турбини, максимално прости, ръчна кутия. Не е най-красива, може би Голфът и Полото са по-симаптични, но е най-здрава.

# 11
  • Варна
Правилно се е ориентирала Габриел.
Аз сякаш бих избрал Jazz-ката, като дуракоустойчива, най-евтина за поддръжка, безпроблемна и непретенциозна. Бензинова задължително, мотори, доказани, които надживяват купето, атмосферни, без турбини, максимално прости, ръчна кутия. Не е най-красива, може би Голфът и Полото са по-симаптични, но е най-здрава.

Като за бюджетът, който имам и опита зад волана, който нямам Grinning нямам много право да гледам външен вид на колата.  Важното е да ми служи повече тя на мен отколкото аз на нея Grinning 

Имам време докато взема книжката си в ръце, така че дано ми попадне нещо запазено. Blush

# 12
Ще ти попадне, има много избор от въпросните. Simple Smile
А че ще й служиш на колата, ще й, не мисли, че няма, нищо че е евтина за 4к лв.
Ако има нещо, пиши, с каквото мога ще помогна.
Успех на курса и гледай да се научиш, не са мачкай от неизбежните късания. Wink

# 13
  • Варна
Ще ти попадне, има много избор от въпросните. Simple Smile
А че ще й служиш на колата, ще й, не мисли, че няма, нищо че е евтина за 4к лв.
Ако има нещо, пиши, с каквото мога ще помогна.
Успех на курса и гледай да се научиш, не са мачкай от неизбежните късания. Wink

Той курсът е взет, само трябва книжката да е физически в ръцете ми Grinning И макар, че бях на ръба, изпитът е взет от първия път ии то сега започва трудното Grinning
Но ми се ще да нямам много голямо прекъсване, че и без това съм паника зад волана, ако остана така без да карам и някой ден реша - тогава ще ми е още по-трудно и притеснено.

Много благодаря! Simple Smile

# 14
Първите пъти, когато се качиш в колата и при теб няма инструктор, с педали от неговата страна, ще е нормално да ти е притеснено. На първото ми такова шофиране, левия ми крак така трепереше, че 10 минути не можах да тръгна. Хем баща ми беше с мен. Ще се справиш.

Общи условия

Активация на акаунт