Първи автомобил

• 4 169
  • 82
  •   1
Отговори
# 15
  • Плевен

Той курсът е взет, само трябва книжката да е физически в ръцете ми Grinning И макар, че бях на ръба, изпитът е взет от първия път ии то сега започва трудното Grinning
Но ми се ще да нямам много голямо прекъсване, че и без това съм паника зад волана, ако остана така без да карам и някой ден реша - тогава ще ми е още по-трудно и притеснено.

Много благодаря! Simple Smile
[/quote]
Аз имам книжка ор 15 години,но не съм се качвала на кола през това време.Когато събрахме пари и решихме да купим,се наложи и изкарах опреснителен курс,толкова време,колкото му отнема на курсист да изкара книжка за пръв път.Първите пъти,когато карах градско,че и извънградско,брат ми идваше с мен за кураж.Очаквай първият един или два месеца да качваш колата на всевъзможни места като тротоари,да блъскаш и отнасяш кофи за боклук или други коли даже.Няма шофьор,който да не е минал през това,колкото и да се кълне.И не се шашкай от бибиткането по твой адрес по светофарите и кръстовищата.всички сме минали през това,докато се научим.

# 16
Бъди готова първата година да вложиш още толкова в ремонти... Само първоначално обслужване - ремъци, ролки, масла филтри, ако там изкочи нещо (почти сигурно) - може и едно 1000 лв да си приготвиш. С тоя бюджет всичко ти е на късмет.
Преди 2-3 г за 4-5000 можеше да се вземе що-годе читава кола. Преди 2-3м изтърсихме търсенето (с малко по-голям бюджет). Само трошки и боклуци. Масово всичко е с върнати километражи, оправяни след катастрофи.. Не ги гледай как изглеждат, иди с някой мъж, който поне малко разбира какво вижда ..

# 17
  • Между гори и планини
Моята първа кола е Ситроен С3. Идеална за градско, малка, прибрана и дамска. Лесна за шофиране, за поддържане. Аз късно взех книжка, дълго карах само междуградско с голямата семейна кола и мъжа ми до мен. Но като видях обявата на моята кола и веднага си я познах. Преди 2 години я купих за 3000 лв, с два комплекта гуми, с пълни Каско, гражданска и сервиз.

# 18
Нито ще имам финансите да я поддържам, нито като цяло имам финансите и да я купя де, но това е друг въпрос. Grinning
Ако ще се затрудняваш финансово да я поддържаш, то по-добре не купувай кола. Поддръжката, данъците, таксите и застраховките гълтат много пари и не стават по-евтини защото колата е евтина. А с някои неща не бива да се прави компромис. В рамките на града колата е лукс, а не необходимост.

Колите поскъпнаха много в следствие на пандемията и сега е трудно да се намери нещо читаво за ~4000 лева. Ако не извадиш голям късмет ще вкараш още толкова да я стегнеш първоначално само.

Последна редакция: вт, 03 сеп 2024, 10:46 от bboiko

# 19
  • Beyond the stars
Fiat Punto ми беше първата кола, която не препоръчвам и на най-лошия си враг.Grin Вероятно ние не улучихме читава, ама от ремонт в ремонта беше. Така и не подкарах аз ръчни скорости, караше я съпружието Bowtie
Колата ми в момента е Daihatsu Cuore автомат 2011, пу пу, много съм доволна. Карам си я ежедневно от две години.
Записах 4 опреснителни часа на автоматик, преди да я взема. Особено доволна съм и от себе си след близо 20 години неизползване на тази шофьорска книжка, че подкарах и си карам.

# 20
Според мен, за жена, най-добрия първи автомобил е Нисан Микра. Малка, компактна, много маневрена, с много лек волан, винаги се намира място за паркиране за нея, харчи малко, устойчива е и няма проблем да се кара и на дълъг път, а има и модели с доста екстри. Интересното при нея е, че въпреки малките размери, отвътре изобщо не е тясна. Карала съм такава и много си я обичах. В момента търсим първа кола за сина ми, но той категорично отказва да кара "женска кола" - иначе веднага щяхме да му вземем такава. Та за него търсим Голф - класиката за момчета Simple Smile

За този модел на Микра говоря

Скрит текст:

п.п. Моята първа кола беше Голф 3 - преди доста години. След нея си взех Нисан Микра - определено ми харесваше повече.

Последна редакция: вт, 03 сеп 2024, 11:18 от Lady Cassiopeia Duval

# 21
  • Beyond the stars
Апропо, +1 и от мен за Нисан Микра, много положителни отзиви покрай мен, пък и на дизайн е много сладурска.

# 22
Доста е разпространени сред момиченцата са рено клио, туинго; пежо 206, 207, нисан микра. Аз не бих купувала кола с идеята да я сменям, доста скъпо излизат ремонтите.

# 23
Тойота Ярис 2018 е първата кола, с която се сдобих, макар огромното ми нежелание за шофиране. Един ден просто се материализира пред входа, защото на мъжът ми му писна да е шофьор. Отделно, че градският транспорт от вкъщи до работа е отврат - цигани и отрепки поне до половината маршрут, вечер не е безопасно в квартала също.
Та колата е хибрид, върната от лизинг, харчи нищо и половина, кара се безумно лесно, завира се навсякъде, разходът и е около 3/100 градско, вноската е към 400 лева (определя се от първоначалната платена сума). Вадили сме я на дълъг път също, справя се отлично, въпреки че няма комфорта на возене, какъвто би имало в по-голяма кола.
Кола от България - освен ако не е от познат, сигурен човек, аз лично не бих. По-добър вариант е също такъв сигурен познат в тая сфера да я внесе от някъде (не от Италия по възможност).
Споделям логиката, че евтиното излиза най-скъпо в дългосрочен план.

# 24
  • Между гори и планини
Тойотите държат доста висока цена, за първа кола не знам колко си заслужава.
И двете ни коли сме купили от непознати втора употреба. Голямата вече 10 години е част от семейството и сигурно ще я караме докато издъхне.

# 25
Тойота държи цена, защото е надежден здрав автомобил.
“Първата” кола понякога е кола за следващите 5-10 години. Аз бих внимавала и не бих разчитала на случайно тото.

# 26
  • Между гори и планини
И в това има логика, както и да вземеш нещо евтино, че ако го удариш или чукнеш тук там при паркиране, да не те е яд.

# 27
Честно казано бих треперила повече старата кола да не ме остави някъде и ремонтът ѝ да струва колкото нея самата , отколкото да одера някоя броня на новата.

# 28
Първата кола винаги трябва да бъде нещо като "учебна" и такава на която може да поемете поддръжката и консумативите лесно. Малка кола от рода на Оpel Corsa 1.0 би свършила добра работа според мен.

# 29
Включвам се като човек, който съвсем наскоро си купи първата кола. Всеки ми даваше различно мнение дали да е нова, дали да е стара, дали да е малка, дали да е голяма, дали да е с ръчни скорости или автоматик, бензин, газ, дизел…изобщо относно всичко, за което може да се зачуди човек, получих най-разнообразни мнения.

Не разбирам от коли, не мога да ангажирам никой близък да ходи да се занимава, пък и те са със собствено субективно и непрофесионално мнение. Наех си фирма, която да ме консултира и да прави огледите. Супер доволна съм. Препоръчаха ми я познати, впоследствие и други мои познати се възползваха.

Вече шести месец карам Нисан Кашкай с ръчни скорости. Прецених, че искам по-голяма кола. Качвах се преди това и на доста по-малки градски коли и не се чувствах комфортно. Маневриране, паркиране ми бяха много по-лесни заради малките габарити, но постоянно мислих, че една по-голяма кола няма да мога да я вкарам и изкарам от паркинга пред блока. След доста обмисляне реших, че трябва да свикна да маневрирам с по-голяма кола, а и в един момент, когато почна да карам междуградско, малката градска кола няма да е много подходяща. Далеч не търсех перфектен външен вид на автомобила, въпреки че момчето, което ходеше да гледа колите правеше въпрос за всяка забележка по боята. Взех си я доста ожулена, предвид че очакването е и аз да допринеса за щетите по боята.

Общи условия

Активация на акаунт