Да си излея мъката

• 2 217
  • 44
  •   1
Отговори
Здравейте, искам просто да си изкажа това, което ме мъчи и да чуя поне от някой, че не съм аз в грешка. Имам бебече на 2 месеца. Свекърва ми ми помага от самото изписване. Обаче то това дете ми разказа играта с тея колики, а напоследък и с приспиването. Преди не се налагаше дори да я приспивам вечер, след банята и хапването си заспиваше. Последните дни обаче корема я свива точно като ляга вечер и плячка, вместо да спи. Свекървата като каже "дай да ти я приспя" и бесовете ме хващат. Нали утре-вдругиден ще замине, трябва това дете да го приспива аз, не тя. Според нея и сина й е ок, ама според мен е мечешка услуга. Съжалявам, че допуснах детето да свикне тя да го приспива. Като цяло имам чувството, че нея я обича детето повече и ми тежи... И малката нещо не иска да суче и се цедя, да й давам кърма. Според свеки то така ставало, не трябвало преди да съм се цедила или да яде от шишенце (преди се цедях, заради капките, а и да знам колко мл. изяжда детето). Викам мерси, то на мен ми е най-тъпо, че така стана, ама след дъжд качулка да ми го казва сега. То и без това и сега трябва да знам милилитрите на госпожицата, че почнахме режим(преди, заради коликите й давах когато пожелае да папка, но докторката каза поне 2.5ч. между храненията.)
 Приемам и от вас съвети за приспиването на бебка.

# 1
Повивай я с пелени при която това помагаше

# 2
Щом детето е кърмено не се гледа под час и количество, слагай го на гърда така е по-лесно и за теб, и с детето се сближавате понеже усеща близостта ти, прегръдката ти, не заспива ли докато суче? Бъди спокойна, всяко начало е трудно, сигурно свекърва ти иска да ти помогне докато е при вас, едва ли го прави умишлено, не се карайте просто следващият път като поиска да го приспи тя и откажи тактично без да си груба може да кажеш 'нека опитаме тази вечер да заспи при мен' или 'чакай, нека го приспя аз днес' или нещо подобно. Не използва ли биберон? За колики освен капки може да му слагаш нещо топло на коремчето. Знам, че сега ти е тежко но имай търпение и аз по време на колики мойте деца съм ги разнасяла из стаите като луда докато каталясат от рев и за спят. Опитай да и пускаш бял шум или някаква люлка ако имате.
Виж и тук може да откриеш нещо полезно
https://m.bg-mamma.com/?topic=1660102.165

Последна редакция: нд, 01 сеп 2024, 00:01 от Pamela09

# 3
Малко към следродилна депресия ми се струва, че вървиш.
Ако си добре със свекървата, няма проблем да ѝ я даваш да я приспива. Пък като си тръгне все ще се нагодите. Използвай всяко време за тишина и почивка. След 3-тия месец става по-лесно. А след 6-тия е още по-лесно. За коликите какви ли не самолети сме измисляли, капките не вършеха особена работа.
И не си мисли, че е проблем, че го храниш със шише, вместо на гърда. И гърдите ти трябва да си почиват. А после ще дойде време за отбиване и заместване на кърма с АМ. За някои кърмачки това е "краят на света". Колкото по-гъвкаво я караш, толкова по-добре ще се напасвате на промените. Режимът е добре. Аз съм ЗА.

# 4
Щом свекърва ти в един момент ще си замине, добре е и ти да приспиваш бебчо от време на време. Не че бабата като си замине няма пак да се научиш да го приспиваш, но просто и за двама ви (теб и бебето) би било по-добре тези промени да се случват плавно, а не изведнъж.
Започни с едно приспиване на ден, винаги да е с теб. Най-добре сутрешното, тогава по-принцип най-лесно заспиват.
Това с цеденто, не разбирам защо да е проблем. Понякога така се случва, вината не е нито в теб, нито в бебето. Радвай се докато имаш кърма.
За коликите, има много различни методи, при някои деца помага едно, при други - друго. При някои даже нищо не помага. Но поне минават бързо. Въоръжаваш се с търпение и това е.
Успех!

# 5
Благодаря ви, не бих го нарекла депресия, просто малко ревност, че детето сякаш я търси повече и се успокоява повече при нея, отколкото в мен. Знам, че децата усещат паниката, може би и за това. Тя като за реве и все пак ми е първо дете, все се тревожа, че я боли коремчето и не мога да й помогна. Не съм спокойна и тя реве повече в мен. Иначе за коликите... Почти всичко пробвахме, спрях всякакви капки вече. Ефект нямаше. Омнибиотик панда й давам само, но и него мисля да спра и да й давам био баланс, защото ефект и от него не видях. Днес дори купих биобаланс, казах на аптекаря, че не съм възхитена от пандата и той ми каза, че той се почвал още от бременността.(първи аптекар, който не държи да ми пробута панда).
Ама не видях, че имал и D3, а аз давам и Вигантол, като почна биобаланса дали да давам Вигантола?

# 6
Потърси консултант по детски сън.

# 7
Според мен и моят опит мога да напиша следното:
Детето е много малко, за да показва привързаност. Но пък усеща коя е мама и няма шанс като си замине свекървата, детето да не иска да заспи. В крайна сметка, не може да не спи изобщо. Моето като бебе го приспиваха други хора - бабите, дядо, баща му. Миии сега не спира да ме търси. Мама си е мама завинаги.
По въпроса за коликите, те съвсем скоро ще приключат. Може да не Ви се вярва, но е така. Аз в началото много се чудех и не вярвах на тези майки, които казват че с настъпването на 3м все едно подменят бебето. Ми точно точно така стана и при нас. Няма да разказвам какъв ужас беше с колики 24/7.
За кърменето грешка е това, че сте цедяла и давала от шише само заради капките. Те и без това не са панацея. Аз правех следното изцеждах 10-20 мл, слагах капките, чаках 10тина мин да се задействат, давах от лъжичка и си кърмех. Така видях ефект от тях. Също има и капки, които се дават директно (био амика мисля).
Това което мога да посъветвам е да си вземете силиконови зърна и да кърмите с тях и така да направите прехода от шише към гърда. Колко мл изпива не ви интересува. Кърмата не е като АМ. Дори децата на кърма пият повече мляко, от колкото ако то е АМ. НО ПАК казвам не ви интересува колко приема, ако наддава нормално. Кърмех година и 3 месеца и щях и повече, ако не бях решила че искам да приключим вече и НИКОГА не съм знаела колко изпива.
А за часовете - просто го слагайте на 2.5-3часа. Това какво общо има с шишето?!
Та, така успокойте се. Оставяйте си свекито да приспива бебето, докато може. Това е голям плюс че има кой да помогне. После ще си го поемете вие. Кърмете със силиконови зърна и после постепенно ги махайте. Успех

# 8
  • София
Има ли начин да убедиш свекърва ти да си тръгне по-рано,за да се нападнеш и с детенцето, и с режима си и с решенията си по-бързо? Или тя да поема домакинските задължения, а ти бебето.

# 9
Днес замина жената(пак ще дойде) , но без нея ми е трудно. Нейния глас и интонацията й така успокояват детето, какво му прави не знам. С мен все плаче и трудно се успокоява, колкото и да й говоря, както и да си правя интонацията. Цял ден трябва да сме като скачени съдове и нищо не мога да свърша.
Не знам къде бъркам...

# 10
Периодът с коликите е труден, но при вас му се вижда края. Пак казвам, помисли за варианта за консултант по детски сън. Останала си с грешното впечатление, че свекърва ти се справя с проблема, но справянето всъщност е да се елиминира.

# 11
Какви са тия щуротии с режими, милилитри, почивки на гърдите.
Нормално е да сте скачени съдове. И не ти трябва нищо да вършиш, освен да си гледаш детето
Някои бебета понасят по-драматично коликите. Не е от свекървата. Ще реве, такова е с бебетата. После са зъби, после са паданици, после са гаджета... Цял живот реват.
Свекървата не ти трябва и нея не я обича повече със сигурност 😁😁
Успокой се и си гледай детето. Ще се напаснете.
Не в нужно да се цедиш и да гледаш милилитри. Няма да помогне. Добавките за колики също - само ще си дадеш парите.
Важно е ти да се вземеш в ръце и да не се обвиняваш.
Две мега ревлили бебета съм изгледала съвсем сама, баби изобщо не давай да ми се месят. Кърмила съм години, без да знам изобщо кой колко е изпил. Само се тормозиш с това цедене, като в случая няма смисъл. Само ще я научиш от шише, щото е по-лесно.
Кърми си детето и толкова. На къщата ще й дойде времето.

# 12
  • София
1. Помощ от баби значи да поеме домакинството, а не да ти гледа бебето. Бебето сега има нужда само и единствено от мама.
2. Не те интересува колко мл изпива, интересува те да изградите връзка с бебето, за да е спокойно.
3. На последния ми ревльо при колики помагаше звук от сешоар, но го слагай на твърда равна повърхност, далеч от бебето да не стане беля и повиване по метода на д-р Харви Карп. Капките не действаха.
4. Изградете рутина в ежедневието, нещата да се случват винаги в една и съща последователност, по едно и също време. Не спирай да говориш на бебето, да му пееш, да го гушкаш. Контактът кожа до кожа също върши чудеса Simple Smile
5. Спи когато и бебето спи, за да си максимално спокойна и отпочината.
6. Търпение и само търпение! Нормално е да сте като скачени съдове, наслаждавай се, защото после ще я търсиш да си говорите и ще ти казва: " Не ме занимавай с глупости!"

# 13
Ако имаш кърма, няма нищо по-хубаво от кърменето.
Какво казва една позната - избърсваш, даваш, избърсваш пак и си готова. С цеденето е миене на помпички, изваряване, миене на шишета, двойно време за "хранене" - веднъж даваш шишето и веднъж цедиш.
Ако се налага да следиш нещо, следиш време на гърдата и дали гълта нещо и колко наддава. Ако не наддава е проблема. А това да да даваш на интервал няма общо с шише /кърмене.
Като елиминираш всички допълнителни неща около храненето, ще ти олекне много. Потърси консултант по кърмене ако имаш нужда да върнеш детето на гърди.
Детето ти не обича свекърва ти повече. Вероятно просто е по-спокойна жената и затова се успокоява в нея. Моето момиче се успокояваше повече в татко си. Това не  и пречи сега да вика само "мамо мамо " при проблем. Не че баща и не я успокоява пак.
Всичко ще си дойде на мястото, не се тревожи. Всички майки всъщност почти нямат идея какво точно да правят и кое е правилно. Това е част от "играта".
Направи си рутина, гушкай си бебето и гледай да си максимално спокойна.
А свекървати че помага е добре. Нека помага, човек има нужда от едно рамо.

# 14
Много хубаво е обобщила нещата горчива. Какво означава, че без свекървата е трудно? Ако ще помага, то нека поеме домакинството, а не да гледа бебето. Да, може да го подържи за малко или за няколко часа да го гледа, за да си починеш ти, но не и предимно тя да гледа бебето. Особено НЕ и да го приспива. И да, бебетата свикват с друг човек - ти самата ясно си написала, че гласът и интонацията на свекито са различни от твоите и му въздействат успокояващо. И наистина усещат, когато си неспокойна и това ги изнервя.
Моето дете също е с ужааасни колики, за които нищо не помага. Този период е ужасен и режим трудно се постига, но е хубаво да се опита човек поне основи да положи. Рядко имам помощ от някоя баба, но никога не давам тя да я приспива, особено за вечерния сън. Никога не давам и постоянно бебето да е в бабата.  Предпочитам да е в мен, като непрекъснато му говоря или пея и да видиш как се успокоява много повече от моя глас, а не толкова дори и от този на баща си. Като скачени съдове сме, което е трудно и уморително, но няма начин. Хубаво е, че имаш помощ, но я използвай по правилния начин.

Общи условия

Активация на акаунт