Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 37

• 39 552
  • 827
  •   1
Отговори
# 90
Споделям този сайт Без комисионна, лично аз не го знаех досега - https://bezkomisiona.bg/property/otdava-2-staen-v-grad-sofiya-obelya-2/
Забелязах, че вътре има освен под наем, също и за продажба, като обявите са само от собственици.

# 91
Аз споделям личен опит, и от двете страни съм.
Но изискванията ми като наемател подразниха повечето участници 😂

# 92
Veneta Bozhilova, прегледах сайта и действително обявите са само от частни лица. Брокери още не са го налазили, което е приятна изненада. Защото в които и  сайтове влизам досега във фейсбук групите уж са за без посредничество, но те навсякъде намърдани. В края на месеца ще отдавам и ще се възползвам от сайта.

# 93
Аз споделям личен опит, и от двете страни съм.
Но изискванията ми като наемател подразниха повечето участници 😂

Какво отдавате, как се случват нещата..тия неща са полезни според мен.

Аз пак да кажа, че наемател Х какво иска не ми е интересно, защото има наематели различни с разл.изисквания...та няма как да се съобразя с всички.

# 94
Veneta Bozhilova, прегледах сайта и действително обявите са само от частни лица. Брокери още не са го налазили, което е приятна изненада. Защото в които и  сайтове влизам досега във фейсбук групите уж са за без посредничество, но те навсякъде намърдани. В края на месеца ще отдавам и ще се възползвам от сайта.
Като имат желание да го прадлагат, но не се ангажираш да им плащаш комисионна. Изборът остава у тях.

# 95
Тук неприятното е, че апартамента се харесва и тогава брокерите обявяват на кандидат наемателя, че в такъв случай плащат и моята част на комисионната, което за мен не е ОК.  Абсолютен рекет!

# 96

Какво отдавате, как се случват нещата..тия неща са полезни според мен.

Аз пак да кажа, че наемател Х какво иска не ми е интересно, защото има наематели различни с разл.изисквания...та няма как да се съобразя с всички.

Малко дълго ще стане, но какво пък Simple Smile

Първо - наемателите нямат толкова различни изисквания и е добре човек да ги мисли нещата.
Идеята е да е максимално печелившо нали?
Две страни в сделка имаме и е хубаво да има уважение между тях. Наемателят идва с парите си и търси максимално добър продукт.
Като съм наемала много пъти съм виждала едно неприятно снизходително отношение от собствениците - сякаш идвам от гората, не зная какво е баня с душ, не съм виждала спалня и гардероб, и т.н и т.н.  и трябва ръка да целувам, че ще бъда допусната, а жилището е приемливо само на снимките в обявата, но не и в действителност.

Второ - имота, има няколко неща с които не правя компромиси.
Тръгвам от това самата аз да живея с удоволствие в това жилище.
1. Местоположение - държа да е на хубаво място, с удобен транспорт, уреден квартал
2. Имота задължително трябва да е функционален -  хубав двустаен, с обособено антре, без спалня западно изложение, баня/WC и кухня да имат вентилация, плота да е здрав - като за кухня, а не кандидат-хазайката да ми посочва специалните кърпи за попиване на капчици.
Скрит текст:
Безумията ново строителство без антре, дето влизаш от стълбищната площадка директно в хола-кухня за мен е супер нефункционалност и човек го разбира като поживее няколко месеца така и почва да се оглежда за смяна.
3. Здрави и качествени настилки, качествено изпълнена баня, вратите да са здрави, шумоизолиращи, абе както трябва
4. Радиатори не сменям, климатици не слагам.
5. Мебелите да са здрави - не казвам луксозни, а здрави. Нагледала съм се на абсурди в обзавеждането, не разбирам как човек със здрав разум ще сложи финни столове от чам, маса с плот от пресован картон и т.н.

Трето - условията
1. договор за 1 година, с клауза за индексация
2. три наема депозит
3. плащания само по банков път
4. при предплащане на наема за година - отстъпка 10%
(Наемателите попитаха първо, започнах да го предлагам като опция)
5. Давам им партидите - сами си плащат сметките
5. Не им ходя на гости да ги проверявам

Работя с брокер.

Скрит текст:
първото жилище което ремонтирахме за под наем - майстор за банята и плочките в коридора и кухнята, фирмата за дограма, паркета беше здрав, викнахме човек да изцикли, а всичко останало направихме с ММ - включително кухнята. Имаше вратички от масив дъб и рамки масив дъб в Практикер, стана страхотна кухня в един изчистен, минималистичен стил. 

Последна редакция: сб, 07 сеп 2024, 10:28 от Al Georgieva

# 97
Практикер е страхотно място за бюджетни мебели с едно НО - трябва да извършваш всички съпътстващи услуги (доставка, качване, монтаж) сам. Или цените са им доста солени. Този магазин е предимно за материали за майстори, голяма част от марките са евтини и боклучави (плочки, паркет, готови кухни).Затова предпочитам мебелна фирма, която предлага всичко от-до и се ангажира с рекламации, ако техните монтажници установят проблем. За мен голяма част от проблемите с мебелите идват от некачествен монтаж на непрофесионалисти, а това е много важно, защото при тежката наемателска експлоатация, това води до още по-къс живот на вещта.

# 98
Аз споменах Практикер - да, ние купихме от Практикер вратички, рамки за вратички за горните шкафове, дъски, летви, плот и т.н. и т.н. Цените на дървения материал при тях са по-високи, но качеството е перфектно, а и си избираш сам дъска по дъска.

# 99
Е, това с трите наема депозит ми се вижда в сферата на научната фантастика. Е, ако са с три кучета и още толкова котки по може. Или още малко да повъртя вълшебното кълбо - ултра луксозно жилище отдавано на дипломати????

# 100
Никакви котки, никакви кучета
Стандартни жилища с наемна цена 1100-1300 лв
Както писах по-горе, има и желаещи освен депозита, да предплатят и наема за година напред. Те и за повече искаха, но ние не се съгласихме

# 101
Аз споменах Практикер - да, ние купихме от Практикер вратички, рамки за вратички за горните шкафове, дъски, летви, плот и т.н. и т.н. Цените на дървения материал при тях са по-високи, но качеството е перфектно, а и си избираш сам дъска по дъска.
И кой после монтира тези дъски? Какво правите, ако нещо не пасне? Все пак сме в темата за наеми, не в "направи си сам". Аз нямам нужните умения и транспорт да си проектирам, нося и сглобявам мебелите сама. То само това остава.

# 102
Игноририрайте мнението ми щом не Ви е полезно Simple Smile
Аз споделям опит
Двамата с ММ разчертахме, сглобихме и монтирахме. И не, не сме дърводелци - имаме съвсем други професии, но обичаме и умеем да се занимаваме с такива неща. Получава ни се добре.

# 103
Е, кухненски вратички естествен дъб не са най-предпочитаната опция напоследък. Ако бях наемател, понеже не съм претенциозна, щях да кандисам и на такива, ако наемът ме устройваше. Чамови кухненски шкафове бих приела само ако наемът е доста по-нисък от обикновени ПДЧ шкафове.

И понеже често наемателите правят сметка колко пари е дал наемодателят за обзавеждане, да кажа какво не мога да намеря в момента, за лични нужди. Търся, за да заменя наличен, долен кухненски шкаф, евтин, защото не смятам да го ползвам повече от 6-9 месеца. Но здрав - да не се разпада от 10 чинии или 5-6 тенджери. Предпочитам с чекмеджета, че е по-лесно за ползване. Погледнах в сайта на така търсената Икея (която много недолюбвам), но нали я хвалят, че имало много варианти - 100 см. долен шкаф няма, минах на варианта 2х60 см. с по 3 чекмеждета. Най-евтиният вариант ми излезе 2х260, допълнително крачета, допълнително плот (също няма 100 см., трябва да търся кой да ми го реже и обкантява). Не мога да разбера дали трябва да купя някакви т.нар. аксесоари, примерно релси за монтиране на плота. И какво излезе, един голям долен шкаф за кухня, ако си го транспортираш и сглобяваш сам, ще излезе 700 лв. поне (един наем на скромно жилище). Тръгнах да търся и по други сайтове за евтини готови шкафове - пак няма такъв размер, не поддържали наличност, само по поръчка, всякакви такива. Ако трябва да обзаведа малка кухня в жилище под наем, сигурно излиза, само кухнята, 3-4 хил. лв., компромисен размер и качество. Вярно, че не е да се ползва само за 1 година, но все пак качеството няма да е супер високо.

А сглобяване на мебели сам/и - не е за всеки. Някои не могат, други нямат кой да им помогне, трети - нямат време, четвърти - ценят си ръцете, с тях работят нещо прецизно и не могат да си позволят неволни травми при сглобяване (които се случват). Всеки си знае сам - може или не може. Да се твърди - няма нищо сложно, не е приложимо за много различни случаи. Така един от апокалиптиците (спукване на балона на имотния пазар) твърдеше, че хич не е сложно да изпразниш пълен апартамент с вехтории - просто викаш 2-3 приятели и сте готови за един уикенд. Да, ама не всеки има приятели-здравеняци или приятели, които за едно разпиване/почерпка ще жертват време и усилия за тази дейност. Примерно. Всеки гледа от собствената си камбанария, но случаи - всякакви.

# 104
Мандаринка, не знам точно каква е ситуацията при теб, но аз бих купила от ИКЕА някой от кухненските им острови ( има и по метър, има и по около 120 см.) и после бих го сложила я другаде, или в апартамента, който се дава под наем. Идват с готови части и изрязан плот, само се сглобяват.

Общи условия

Активация на акаунт