Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 37

• 39 998
  • 827
  •   1
Отговори
# 150
  • Варна
Четейки, оставам с впечатлението, че жилището е соц обзаведено.
Но допи без подобрения, преди 2 години цените бяха съвсем други. Можете да актуализирате само на база инфлация. А вие даже споменавате, че сте правили подобрения по тяхно желание…

Аз преди година, без подобрения, успешно актуализирах наема на моите наематели с 20% нагоре, две години след нанасянето им. Те са достатъчно интелигентни млади хора и нямаше нужда да им обяснявам какво е туй чудо на икономиката - инфлация, и защо се налага увеличение. Нямаше възражения, още са си там. Говорим за апартамент извън столицата, извън центъра, със средно към старо обзавеждане.

# 151
Днес ходих да прибирам ключовете от апартамент на приятели. Наемателите - семейство, демонстриращо висок стандарт на живот, спират да плащат наем и сметки за вода и Топлофикация, както и таксата за поддръжка. След едноседмично забавяне и обаждане от собствениците, наемателите казват, че почти са си изнесли багажа и че напускат. Защо не са предупредили по-рано, не са казали. Имахме уговорка да предат на мен ключовете , но 5 минути след вече направена среща с мен, ги оставят на портиера. Не разбирам що за човек трябва да си, за да навредиш на някого съвсем умишлено и да не проявиш елементарно възпитание.
Единият депозит доникъде не покрива натрупаните сметки.
Апартаментът е хубав, тристаен, обзаведен само с кухня, със собствено дворче и от строител с добро име. Лесно ще си намерят следващи наематели, но едва ли ще го пуснат само срещу един наем.
*Редактирах - махнах подробности, за да е възможно най-анонимна историята.

Последна редакция: ср, 11 сеп 2024, 08:51 от krasimilo

# 152
ако има как, да им изпрати нотариална покана за плащане. както се правят на невероятни, ще си платят набързо. Боклуци

# 153
  • Бургас
"демонстриращо висок стандарт на живот" ми е ключово и смущаващо в случая.
Обикновено подобно поведение е видимо още по време на огледи...
Интересно ми е какво работи въпросното семейство ... Че и хавлии крали от хотели...

# 154
  • София
Topwall, звучи като наемателите ви да са ви взели за лавандули и да злоупотребяват с готовността ви да откликвате на искания за реновации. На ваше място бих им показала ясно, че са достигнали граница, от която алтернативите са корекция на наема или търсене на ново жилище.
За продажбата не съм съгласна, че интериорното изпълнение е от съществено значение. Друго е важно там - локация, инфраструктура, разположение, общи части на сградата. Интериорът се преглъща, защото най-лесно се сменя.
Но за под наем - категорично да.

Тук много зависи каква точно е локацията - ако наистина е топ район, в който няма и голямо предлагане (хубавата част на центъра, Лозенец или Оборище, Яворов, Изток), е възможно апартамент за тотално изриване да се продаде на много висока цена. Ако обаче местоположението му не е чак толкова отличително или има достатъчно алтернативи, а изисква тежък ремонт, няма как последното да не се отрази на цената. Едно е само да смениш настилки и бани и да пребоядисаш стени, друго е да изнасяш натурии, да къртиш, за да отстраняваш течове, да сменяш ел инсталацията, дограма и т.н. И повечето потенциални купувачи биха го калкулирали, когато си правят сметката.
Иначе, случаи всякакви:
Скрит текст:
Наскоро в блока, в който живея (ново строителство, долната част на Лозенец около Милин камък) се продаде двустаен апартамент. Оказа се, че са го купили мои далечни познати. Разприказвахме се, стана дума за цената и баам - малко над 600 000 евро. Дълго недоумявах как е възможно да дадат толкова пари за двустаен. Но те се оглеждали от повече от година, държали на ново строителство в района и почти нямало предлагане. Вероятно щяха да го вземат дори да беше за изриване (доколкото това е възможно за НС), но все пак толкова безкомпромисни клиенти за мен си остават изключения.

# 155
Колко време не са плащали сметки и защо собственикът не следи и още при първото неплащане на предупреди и съответно изгони? Казва се, че депозитът няма да покрие сметките, така че предполагам повече от месец не са ги плащали..

# 156
По казуса с неплатените сметки и внезапното напускане: на собствениците е било ясно, че не са плащани последните 3 месеца, като преди това отново е имало такъв период, след който са платили. Наемателите са платили накуп, а на подсещанията да платят са реагирали остро с упрек за навлизане в личното пространство. Философията на наемодателите е, че е хубаво, че са се отървали.
Хубавото в случая е, че по апартамента няма големи щети и нарочно правени мизерии.
Оттам нататък собственикът ще си прецени какви и дали да предприеме мерки, там не се меся, но категорично са на мнение, че следващите наематели ще са с 2 депозита.
Проблем с намирането на наематели, по мое мнение, няма да имат. Апартаментът е хубав в хубава сграда и желан квартал.

# 157
възползвали са се от това, че собственичката е била по-отстъпчива и са си показали селяндурщината. Но - и това си е житейски и бизнес опит. Добре, че щети няма. Другото ще се оправи. Горе главата и следващите хора да платят 2 депозита. И по-нататък - никакви такива 3-месечния бавене на сметките. Или плащат, или да се махат.

# 158
  • София
Бил съм в такава ситуация аналогична. Ранно пенсионирал се пилот. Никакви умишлени или дори малки, очаквани щети по жилището.
Отдавах моето жилище, в което стандартно живея за период в който не съм го ползвал, но нито е купено с цел инвестиция, нито изплащам кредит. И моята логика беше просто да се отърва от този и да не се занимавам повече. Опростил съм му наеми и сметки, които в днешни пари ще са около 2000 лева, без да връщам депозит.
Не всички ставаме за бизнес, дори да имаме редица други качества 🙂 Във финансовата част цял живот съм си такъв гламав, все е от мен да мине 🙃

# 159
  • София
на подсещанията да платят са реагирали остро с упрек за навлизане в личното пространство.

Нямат лично пространство, докато живеят за моя сметка и в мой имот.
И хамали мога да им доведа, да помогнат за багажа.
Ако си плащат всичко в определените срокове - хич няма да им навлизам никъде.

# 160
Вписала съм в договорау че при закъснение с плащането на сметките, договорът се прекратява веднагически.
Това ми е обеца от оня моя мърльо, който също не беше плащал сметките и аз чаках и чаках и чаках и се надявах и се надявах и тЕй....се прецаках.
Наистина човек се учи от опита. И от темата Simple Smile

# 161
Съгласна съм с всички съвети и предадох вашия опит на собствениците. Благодаря за включването! 😊

# 162
на подсещанията да платят са реагирали остро с упрек за навлизане в личното пространство.

Нямат лично пространство, докато живеят за моя сметка и в мой имот.

Това за личното пространство ми звучи като гледане на прекалено много американски филми тип боза.
Не искат хазяи/съседи и всякакви други "да им навлизат в личното пространство", но без да се замислят си споделят безкрайно много лични данни (снимки, пароли, и т.н., всяко едно "тагване" на място, заведение и т.н. си е чист отчет къде си ходил и какво си правил), много повече от това, което хазяинът ще забележи, с неизвестно кого през телефона (различните приложения, социални медии и т.н.).

# 163
  • Бургас
Във финансовата част цял живот съм си такъв гламав, все е от мен да мине 🙃

Великодушието се отплаща във времето. Съвсем сериозно го казвам. Никога не съм била дребнава, по-лесно и спокойно се живее така. Нито с 1000-2000 лв. ще обеднея или забогатея.

# 164
  • София
Във финансовата част цял живот съм си такъв гламав, все е от мен да мине 🙃

Великодушието се отплаща във времето. Съвсем сериозно го казвам. Никога не съм била дребнава, по-лесно и спокойно се живее така. Нито с 1000-2000 лв. ще обеднея или забогатея.
Знам, знам 🙂. Аз не се оплаквах, а го споделих като факт във връзка с коментираната ситуация и, че разбирам конкретните действия на хората.

Общи условия

Активация на акаунт