Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 37

• 39 310
  • 827
  •   1
Отговори
# 465
  • София
В целия квартал Разсадник има точно 6 обяви за двустайни под наем. Явно е, че това е много малко.
Ще ми е интересно да споделиш развитието и дали ще намериш наематели без брокерска намеса.
Като че ли голяма част от наемателите се отказват да търсят сами и се обръщат към брокер.

Дублирането и кражбата на обяви е супер нагло. Случвало ми се е да видя от някаква измислена агенция за продажба имот, който току що бяхме купили. Обадих се и свалиха обявата, но вместо извинение, получих въпроси сигурна ли съм, че не се продава и мрънкане, че ще трябва да се занимават с това.

# 466
  • София
Това имам предвид.
Звъненето по агенции и всякакви подобни игри на гоненица имам предвид е ясно.
Не съм стигнала до сериозни, законови механизми и съответното обезпечение, за да ги стопирам.
Това ми беше въпросът.
Иначе фотографът не е в официален порядък- идва, снима, взима си паричките на ръка и ми ги изпраща.
Това е. не работим с договори, декларации за поверителност и споразумение за авторски права.
Но не съм убедена, че това е правилната стратегия и ще проуча.
Попитах дали някой вече го е правил.

За мен, мултиплицирането на снимките на имотите ми с произволни цени, води до загуби, неспособност да се изгради правилна стратегия за продажба, или отдаване, или какво ли още не, като пропуснати ползи и увреждане на имидж- участвах в един конкурс интериорен и едно брокерче пльосна снимките с кашоните и найлоните във всички социални медии преди конкурса.
Изобщо искам, като ми остане време да систематизирам това и да го оформя като правилна стретгия юридически.

Последна редакция: чт, 10 окт 2024, 16:28 от Azzy

# 467
  • Варна
Ей затова публикувам само във фб групи и не си давам телефона на абсолютно никого. Организирам огледи изцяло през месинджър. На съмнителни и нагли профили изобщо не отговарям.

Гликоза, следвай интуицията си и в никакъв случай не отдавай на хора, които още на огледа те притесняват с визия или поведение.

# 468
Цената е ниска, затова звънят така. Вчера имахме среща с брокери. Едните съвсем не бяха в час с наемите, въпреки, че ми продаваха нещо, което било супер с инвестиционна цел, да се дава под наем, но ми цитираха нива на наеми от преди 2 години.
Похвално е поне, че след мой коментар, са се допитали до колегите си от отдел "Наеми" и върнаха инфо, че двустайните вече почвали от 1000.

Имах среща и с друга брокерка по друг повод. Понеже много им хейтя проявите, то с ръка на сърцето признавам, че беше удоволствие общуването ми с нея. Ще видим докъде ще ни стигне сътрудничеството и ако първоначно доброто впечатление си остане до края, ще споделя инфо за нея (тук или на лични).

# 469
Прясна, прясна информация. Вчера отдадох жилище в търсен южен квартал. Обаждания САМО от брокери, като в обявата ясно бе написано БЕЗ посредничество и комисионна. Хора, толкова ли е трудно едно позвъняване. Снимки и подробна информация съм дала. Накрая ми писна и казах на последния обадил се брокер да дойде с клиент.  Харесаха го и го наеха. Комисионна не съм плащала. Наемите са вече в унисон с продажбите. До скоро високи продажни цени, наеми не особено променени/поне според мен/.  И да кажа нещо за снимките. Самия брокер ми каза, че в действителност жилището е много, много по-добре от публикуваните снимки.Аз си го знаех, де. Ще викам дружка да го заснеме за следващо отдаване. Ползвах предплатена карта, че ми се обаждат за обявата в имот.бг от преди пет-шест години.

# 470
Да, заминават на мига.
И ние отдадохме в търсен южен квартал, с брокер, комисиона взе от наемателя.

# 471
  • In the land of Never Never
Видяха го поне десетина кандидати, и почти всички искат да го наемат. Утре имам още няколко огледа и ще реша. Миналата година 750 лева беше ОК, даже се пазаряха за 700, и доста беше беден избора, общо взето, повечето сами момчета, които нямаха много солиден вид.
Като се появи украинката, жена в пенсионна възраст, много се зарадвах, а и тя, защото говоря руски. Тя го нае тогава без да се пазари.
Сега никой не се пазари. Само двама не бяха много ОК с парното, но има и хора, които предпочитат парно. Повечето искат веднага да подпишат договор, и да оставят капаро.
Районът е приличен, блокът и другите наоколо са били ведомствени, на МВР, МНО, и други подобни, сега са предимно наследници или пенсионери. Малцинствата са около Константин Величков, там е районът им, понякога прескачат и наоколо, но не са някакви съвсем изпаднали. Иначе кварталът е удобен за живеене, има наблизо Фантастико, Лидл, пазарче с различни офиси на телекомите, услуги, и пресни продукти. Пет спирки на трамвай и си на пъпа на София. Метрото не е съвсем наблизо, на една спирка с автобус или пеша.
До месец ще ми приключи ремонта на четиристайния с гараж в Лозенец, там не знам как ще е търсенето. Блокът е стар, иначе апартаментът е ремонтиран изцяло преди около петнайсет години - бани, дограма, настилки, външна изолация.Сега правя боядисване, смяна на уреди и някои неща по баните. Обикновено този апартамент трудно се дава, няма толкова търсене на големи апартаменти, а цената няма как да е ниска.

Последна редакция: чт, 10 окт 2024, 22:27 от Glikoza

# 472
Какво мислите за пазара на луксозни жилища. Има ли клиенти за подобни имоти: https://www.luximmo.bg/bulgaria/oblast-sofia/sofiya/luksozni-imo … aem-v-sofiya.html

# 473
Абсурден е според мен. Аз съм от феновете на комплекса,но комбинацията от цена, дов.работи и лоши снимки ме накара да си мисля, че е някоя соц сграда.
Как ще искаш 4500 евро наем и ще качиш снимка на стълбището, на която се виждат безброй боклуци? Отделно снимките са разтеглени и затъмнени или поради втория (първи реален?) изглежда тъмно.
Хубаво са си описали мебелите и боята иначе, явно ще държат на поддръжката.
Аз ли съм изостанала или този дизайн смесица между ретро соц, индустриал и хотелски лукс, ненапаснати цветово, е модерен сега?

# 474
...И то без ДДС, и без таксата за поддръжка.
Има някои много приятни елементи, но има и други, които за мен не се връзват. Таваните от тая светлина (на някои снимки от хола) изглеждат все едно аз съм ги шпакловала Simple Smile)))
това от стълбището може да е някоя арт инсталация наподобяваща боклук:)

сетих се за апартамента на Glikoza, не знам защо ми беше останал спомен че е в друг квартал, пак там някъде, но не баш Разсадника. Явно наистина цените са Misc Bomb ,щом ще се избиват...

Последна редакция: пт, 11 окт 2024, 08:55 от second

# 475
  • София
Хепи, това май не са боклуци, и аз помислих първо боклуци, но май е някаква инсталация/декорация за красота. Не е много ясно, но като увеличиш снимката...

# 476
  • София
Много хубав апартамент, без значение дали е моят стил или не. Широки помещения, две бани, хубава тераса (макар и с не най-съвършената гледка)
Няма боклуци, според мен е мини градинка, може би покрита със сняг.
Ако изобщо снимките на общите части са реални, а не проект.

Цената е трудно постижима, въпреки че апартаментът е хубав. За тези пари се наема лукс къща. Или поне дизайнерски апартамент, ако държат н апартамент. Според мен пробват. Или имат конкретен супер тесен сегмент като таргет наематели.

# 477
  • Бургас
За 9000 лева на месец, сиреч 300 лв. на ден може да се иде в хотел със закуска и дето ще ми чистят, а не и отделна чистачка да търся. Вярно голям е и подходящ за семейство, но наемът ми се струва абсурдно висок.

Glikoza, а за четиристайния мислила ли си вариант съквартиранти или студенти, а гаража отделно?

# 478
Пратете пример с вашето виждане за лукс.

# 479
  • Бургас
Ми... Вкъщи обзавеждането и разположението е много подобно, както и използваните цветове. Също имам естествен паркет и завъртяни лампи. Вярно не живея в затворен комплекс, ама не мисля, че у нас е супер лукс. Или може би е, ако за лукс се счита нормално жилище след ремонт и с дизайнерско обзавеждане, което не дразни окото?

Сега се замислих, че голям недостатък на този имот е втората спалня. Какъв е таргетът? Семейство с едно дете - тийнейджър?

Последна редакция: пт, 11 окт 2024, 10:48 от Tintina

Общи условия

Активация на акаунт