Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 37

• 39 306
  • 827
  •   1
Отговори
# 495
Тук казваме наемите високи. В темата за покупка на жилища се  говори за високи цени. Ами като се каже стоп??!! за купуваните жилища, тогава и наемите ще са поносими. Ааааа да се каже стоп и на разните услуги, цени на техника и обзавеждане... Ами то е като снежна топка, която се търкаля и увеличава, увеличава....

# 496
Приятел закара мотора си на ремонт тези дни. Само за труд, без части, плати по 75 лева на час. Ами този човек с два работни дни в месеца е готов с наема 🙂
Не е точно така, защото майсторът на мотори трябва да купи/наеме помещение за сервиз, да купи и поддържа инструменти и оборудване, и други твърди месечни разходи, които трябва да покрие с цената на труда си - това не му е чиста печалба. А и не е казано, че има работа по 8 часа всеки ден. Някой ден може да има и 12, някой ден и 2 да няма.
Подобно е и с другите свободни професии - фризьорката и тя взема много на час, но от тях първо плаща наем на салона, уредите и консумативите си, и чак тогава й остава за харчене.
То иначе нямаше да има будали да работят за 2-3к лева, ако можеше да са самонаети.

# 497
  • София
Вярвам, че се разбра какво имах предвид.

# 498
  • Бургас
Илит,
Скрит текст:
напоследък като посетя заведение в чужбина оставам приятно изненадана от цените. В Париж и Антиб съм сядала в заведения с цени като софийските. И не са някакви забити кръчми, а ресторанти в интересни и туристически квартали. За Германия и Полша пък да не говорим. Във Варшава цените по заведенията са наполовина на софийските.

Сам човек не е нужно да живее "в приличен двустаен", щом не може да си позволи наем 1000 лв. Има и едностайни, има партери, има тавани, има жилища със старо обзавеждане, но достатъчно прилични и на по-ниски цени, има споделени апартаменти със съквартиранти.

Ето за сравнение на наема, за който се чуди какви са нивата на наемите - обява от частно лице, пише, че вече е отдаден.
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=2i171361194007814&slink=b7h04l&f1=2

Издразних се на снимките на обявата - перденце, марка на уред, губерче. Не може ли да се пусне една нормална снимка на стая плюс схема на имота, да знае човек дали изобщо да си губи времето да гледа?

# 499
То е 15 кв.м., обхваща се в една снимка. Затова са детайлите, че има легло, хладилник и т.н.
Това е идеално за някой, работещ в ресторант/дискотека по центъра. 600 лв наем, самостоятелност, 0 разходи за транспорт. Наблизо има хиляди възможности за учене. За човек с амбиции да поработи няколко години и да събере за първа вноска за жилище. Но със средна заплата, а желание да се живее в модерен двустаен самостоятелно в хубав квартал и да се ходи по лъскави ресторанти, не виждам как ще прогресира човек. Всяко нещо е за сметка на друго.

# 500
Вярно, че е така със снимките, но то си е написано - 15 кв.м., едно помещение/стая. Има прозорец достатъчно голям (2-крилен) към двора, това поне се вижда. Дори и да са увеличили площта на помещението малко, това си е една стая с мивка. Баня-тоалетна е извън помещението, в общия коридор. Студио (по сегашната терминология), но без самостоятелна баня/тоалетна. Общата баня/тоалетна не е ясно в какво състояние е (може би не случайно няма снимка), но в моята кооперация има обща баня/тоалетна при таванските помещения и е в съвсем прилично състояние, с плочки отпреди няколко години, бойлер. Един съсед направи ремонта, защото дава таванското помещение под наем. Друг не ползва тази баня/тоалетна.

# 501
  • София
Моят опит ( наистина е основно с хостели и хотели и не със жилища, но все пак смятам че има общо ) говори, че когато липсват общи снимки на помещението, то е за да се прикрият недостатъците му.
За мен е червена лампа. Разбира се, има разлика дали отиваш някъде при свършен факт и когато можеш да направиш неангажиращ оглед. Но все си мисля, че при оглед на малкото помещение, ще излязат минуси.

# 502
Колко пъти сме говорили, че има много наематели и наемодатели, които са много назад с пазарните цени заради хиляда и една причини. Не всички, които са на заплата 2000лв са с 1000лв наем.

# 503
Цитат
Датската SEE Residential A/S обяви, че вече е най-големият наемодател в столицата, като е собственик на шест сгради с 280 апартамента
📊 Целта на компанията, подкрепена от инвеститорите Vaekstkapital, е да направи портфолио от 1000 имота, което в бъдеще да продаде на голям фонд
🏢 Жилищата са по 75 кв.м в широкия център и центъра, в неголеми сгради със скандинавска архитектура и дизайн

от новия брой на Капитал

# 504
Задавам си интересен въпрос. Наемите са скочили драстично от около година. Дали на вече отдадени жилища се актуализира наема, или кой чул чул, кой разбрал, разбрал. Аз например ако не бяха напуснали квартиранти ми, щяха  да си карат със стария наем дълго, дълго. Сега го отдадох с чувствителна разлика/

# 505
  • София
Няма правило за това, дори да фигурира в договора като клауза перо инфлация. В което няма много смисъл, доколкото те са традиционно за една година. А и не инфлацията определя пазарните цени.
Но много хора са споделяли и назад в темата през годините, че не актуализират когато са доволни от наемателите си и предпочитат да получават подпазарно, но пък да избегнат риск при чести смени.

# 506
  • Бургас
Актуализирах на софийската наемателка след две години, но признавам, че ми беше съвестно.
Пак е подпазарен. Планирам да актуализирам отново след две години, ако още е тя.
Актуализирах и бургаския наем. Там не ми беше съвестно.
Не знам колко още ще растат наемите, не ми се струва нормално да се искат 600 лв. за партер 15 кв. с обща баня, но такъв е пазарът.
Този датски инвеститор едва ли ще пусне двустайно жилище новоремонтирано и обзаведено за под 1500 лв., така мисля.

# 507
Ще ми бъде интересно, ако някой ден някой наемател на датската компания сподели дали допускат мърлявщини, скатаване за плащания (защото баба била болна, шефът бавел заплатата, колата се развалила и в сервиза ей-колко-пари-им взели, ходили били на море и похарчили парите и тем подобни), и т.н. нерядко срещани практики на наемателите в България.

# 508
  • Бургас
Да бе Laughing
Вероятно залагат на таргет квалифицирани и добре платени млади двойки, чужденци, чуждестранни студенти и т.н.
Със сигурност ще имат управляваща компания с твърда ръка относно щети и неплатени наеми.
Интересно ще е и депозитите колко ще са.
Виждам, че вече са започнали да отдават, на сайта има обявени координати на една дама, занимаваща се с наемите.

# 509
  • София
Влизането на фондовете, означава влизане и в Еввъпроснитерозоната и обратното.

Това са на Крис любимите инвеститори и играян на едро и с желязна ръка.
Консервативни са и не влизат на несигурни пазари.

Разбра се, че има пазар на луксозните наеми, някой по-назад с две публикации питаше.
Този апартамент е със статут на къща- стандартните за под наем за по 200-500 квадрата, като в тази квадратура има много сервизна площ и стълбища. Накрая остават три-четири спални, кабинет, дневен тракт, кухня и гаражи. Има към спалните гардеробни, бани и в проектите, които съм гледала само в сервизни помещения са минимум 100-150 м2.

Дами и господа, да сложим една дата за нашата среща, обаче ми писаха доста хора и бих искала една анкета, за да мога да направя резервация.
Другата седмица предлагам към края, имам предвид един подходящ ресторант, малко скрит, спокоен, но чудесен, въпреки това, хубаво е да знам приблизителна бройка и ден и час, удобен за повечето от нас.

Общи условия

Активация на акаунт