Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 37

• 39 305
  • 827
  •   1
Отговори
# 510
Актуализирах на софийската наемателка след две години, но признавам, че ми беше съвестно.
Пак е подпазарен. Планирам да актуализирам отново след две години, ако още е тя.
Актуализирах и бургаския наем. Там не ми беше съвестно.
Не знам колко още ще растат наемите, не ми се струва нормално да се искат 600 лв. за партер 15 кв. с обща баня, но такъв е пазарът.
Този датски инвеститор едва ли ще пусне двустайно жилище новоремонтирано и обзаведено за под 1500 лв., така мисля.
И понеже аз доста гледах едностайните през изминалите няколко месеца, тъй като такова исках да купя: Зная, че звучи шокиращо, но тази цена не ми е висока, предвид всичко, на което се нагледах изминалите няколко месеца. Малко е, но има хубаво външно пространство, което ме навежда на мисълта, че няма да остане дълго ненаето. Предимството му е, че е самостоятелно. Алтернатива е - споделено жилище за малко по-ниска цена, пр. 450 лв стая. Това са ми наблюденията за централните стаи.

# 511
То имаше преди години едни такива, но преди няколко години видяха, че е по-изгодно да ги продадат и да вземат накуп колкото 20-30 годишни наема, отколкото да се занимават с мениджмънт.
На много от частните наематели им излиза сметката, защото сами се занимават с маркетинга, ремонтите, почистването и въобще пропърти мениджмънта, но фирмата плаща на някой за всичко това.
Сега обаче като се повдигнаха наемните нива, може и повече да им излиза на сметка, ще видим дали ще им потръгне. Аз лично ако наемам, бих наел от такава фирма (ако наемът е сходен за сходно жилище).

# 512
Дами и господа, да сложим една дата за нашата среща, обаче ми писаха доста хора и бих искала една анкета, за да мога да направя резервация.
Другата седмица предлагам към края, имам предвид един подходящ ресторант, малко скрит, спокоен, но чудесен, въпреки това, хубаво е да знам приблизителна бройка и ден и час, удобен за повечето от нас.
ееее тръгнах си от София, щеше да ми е приятно Heart

# 513
  • Бургас
rumka, каква е цената на такъв едностаен? Мислиш ли, че ще се продаде лесно впоследствие, когато искаш да се отървеш?
На партер не е ли студено? Работех в офис, хем не съвсем на партер, имаше няколко стъпала, зимата ми замръзваха краката, а в Бургас почти нямаме зима.

# 514
"Моята" обява ли коментирате - стаята 15 кв.м. с баня в общия коридор?
Ако е за нея - имам малко жилище на партер, в стара сграда, гарсониера - в стаята не е студено, защото не съм сменяла настилката - плоча над мазета, отгоре сгурия и чамово дюшеме много дебело, от 50-60 години на миналия век. В кухнята, където смених настилката - изринахме сгурията, сложихме бетон с едно, което е за изолация, едни гранулки/топчета, които се забъркват в бетона, Перлит май се казва. Отгоре подложка и ламинат. Е, там е значително по-студено.
Защо сме сложили това ли? Ремонтът е правен преди години, когато изолацията се правеше по този начин. Самият партер е висок - на 7-8 стъпала над нивото на терена.
Та в заключение - ако жилището, като това от обявата, е в топлофицирана сграда, едва ли ще бъде осезаемо по-студено. Отдолу са мазета, абонатна станция, топлофицирана сграда. 
По самата обява - стаята е в прилично състояние, може да се критикува като интериорен дизайн, но все пак не е много зле. Дограмата е сменена, радиаторът е сменен, да, мебелите са чамови тип Велинградски, но това може да се преживее и да се коригира с личните вещи на наемателя. По-проблематично е състоянието на общата баня/тоалетна. Вероятно е зле. Аз, ако бях наемодател, бих се разбрала със съседите да направя за моя сметка много евтин ремонт - най-евтините възможни плочки, но новички, нова тоалетна чиния и мивка, батерия и душ. Това е. С течение на времето тези пари ще се избият, защото няма човек, който ще иска да влиза в гнусна баня с блажна боя и тоалетна чиния на 50 години.
Виждала съм обяви за продажба на подобни малки помещения - партер или таван, старо строителство по центъра, но цените, поне офертните, са такива, че трудно ще се избие с наеми. А с получените пари освен самоучастие за покупка на по-голямо жилище, друго не можеш да направиш. Ако ти трябва кеш за живота - много бързо ще хвръкнат, с инфлацията.

# 515
  • In the land of Never Never
За 9000 лева на месец, сиреч 300 лв. на ден може да се иде в хотел със закуска и дето ще ми чистят, а не и отделна чистачка да търся. Вярно голям е и подходящ за семейство, но наемът ми се струва абсурдно висок.

Glikoza, а за четиристайния мислила ли си вариант съквартиранти или студенти, а гаража отделно?
Не пазят, като са много хора, а и не знам дали няма да създадат проблеми със съседи, ако са студенти. Гаражът обикновено е търсен, към апартамента, заради удобството. Иначе няма проблем да се дава, търсене има и на гаражи доста.
Апартаментът на Разсадника е обща собственост с племеника. В Лозенец имам четиристаен, който сега ще се дава, един тристаен, който вече е отдаден от няколко години, и в един живея. С ненормални съседи отдолу, който ще ме сложат в гипсово корито, защото съм им вдигала шум, оплаквала съм се преди в темата. Чудя се вече, дали да го продам и да отида да живея в къщата на брат ми в Банкя (не е ББ, ако някой това си помисли). Grin Или да го давам под наем на студенти, за да вдигнат кръвното на тези малоумници отдолу, защото преди десетина дни ме обвиниха, че съм тряскала през нощта, когато вън валеше и имаше гръмотевици. Наистина става дума за психопати. Ако го продам, няма да мога да взема вече нищо по-добро, за колкото и да го продам.
На същата улица живея, дето показахте това апартаментче за скромната сума 4500 евра, в едно доста по-скромно блокче. Отпред разни коли на дипломатическия корпус гледам, така че сигурно ще му се намерят кандидати от там. Някои държави дават големи пари на дипломатите си да живеят на скъпо и сигурно място. Имах един познат българин, работеше в Москва, преди 20-тина години беше, управляваше проекти на фондацията Форд. Наемаше апартамент за 7000 долара, месечно в централната част на града, тогава. Та за някои организации или западни държави, няколко хиляди, евра, долари, това не са пари.
На мен лично блокът не ми харесва, вероятно е страхотно модерно строителство и се харесва, но то е, защото модерното се харесва, а не защото наистина е добро естетически или има някакъв стил, който е красив.
Гледах го, като го направиха, и ми приличаше на общежитие от времето на соца. Голямо, мрачно и скучно. И си мислех, че не искам да живея в това. Парвенюшко и с претенции. Сорри ако на някой му харесва. И този стил вътре също. Всяко време си има някакъв стил, и съвремениците обикновено си мислят,че е супер. Но не винаги е. Даже мутренският барок е по-стилен според мен, защото има някаква претенция да е различен и изисква някакво творческо усилие да направиш дизайна му.
Но всеки има право на собствено мнение. Модното отразява духа на времето си и се харесва заради това.

# 516
  • София
Glikoza, не е много по темата, но не се сдържах - дай твоя под наем на някой як барабанист. Той ще ги оправи Simple Smile

# 517
Най-добре семейство с поне 2 малки деца за наематели, барабанистите са кът и бегом към къщата в Банкя, щом има такава опция.

# 518
Това с четиристайния в Лозенец хем е златна кокошка, хем да си на тръни ще се задържат ли хората заради съседите. Единствен вариант виждам като по-нисък от средния наем или пък хора, работещи много и не готвещи, та да са максимално малко там. Помня ги съседите, шумеше им вентилаторът в банята и пускането на казанчето. С такива съседи никаква изолация няма да помогне. Вероятно ти завиждат, че взимаш пари от наем на жилището, а те се смятат за хегемони, живеейки постоянно там и с повече права от другите.
Това си е характерно за квартала - старите искат да държат всичко под контрол, да одобрят наемателите едва ли не. Поне по малките кооперации, където всички се познават от поне 50 години и враждите датират от поне тогава.

# 519
  • Варна
Някак не бих го причинила на мои наематели това. Ще го наеме семейство с две деца и какво - някоя майка ще си вдига кръвното, ще ѝ се карат постоянно, възможно е да се ескалира до обиди и заплахи. Обезателно ще има голямо текучество на наематели. Не че го пожелавам на който и да е купувач ако се продаде, ама някак си… вече ще си е техен проблем, а аз няма да имам нищо общо. Не разбрах и в какъв смисъл при продажба нямало как да се купи нищо друго по-добро. Не знам как живеете в такива условия, аз не бих могла.

# 520
Зависи от наемателите.Някои не се дават, а други са нахални и се държат с останалите все едно те са собственици.
Това обаче няма как да се знае предварително.Ако се паднат по-серт, инати и си харесват жилището, може да оправят набързо психопатите.Не следя редовно темите и не знам за какви проблеми става дума.Нямам представа дали такива проблемни собственици може да се стреснат от някакви жалби в полицията, че тормозят останалите?

# 521
  • Бургас
Проблемните съседи са в апартамента, в който Glikoza живее. Не в четиристайния за под наем.
Хич няма да се изнеса. Нито пък ще им се вържа на тормоза. И аз имам един такъв отдолу, дето ме обвиняваше, че цветята ми текли по прозорците му, а аз нямам цветя Simple Smile

# 522
Даже мутренският барок е по-стилен според мен, защото има някаква претенция да е различен и изисква някакво творческо усилие да направиш дизайна му.

Това направо вече ме втрещи в сравнението със скъпия под наем. Но дава поглед над някои неща за разсадника

# 523
Second, жената каза, че жилището е съсобственост. Като за такава, даже е в перфектен вид. Това е жилище на дъното на ценовите нива с 3 отделни стаи в некраен квартал. Няма претенции за дизайн.

# 524
  • In the land of Never Never
Някак не бих го причинила на мои наематели това. Ще го наеме семейство с две деца и какво - някоя майка ще си вдига кръвното, ще ѝ се карат постоянно, възможно е да се ескалира до обиди и заплахи. Обезателно ще има голямо текучество на наематели. Не че го пожелавам на който и да е купувач ако се продаде, ама някак си… вече ще си е техен проблем, а аз няма да имам нищо общо. Не разбрах и в какъв смисъл при продажба нямало как да се купи нищо друго по-добро. Не знам как живеете в такива условия, аз не бих могла.
Ами нямам печаливш вариант. Изходът е, или аз да се стресирам цял живот, и да си докарам безсъние и кръвно, или някой наемател да се стресира (което не е задъжително, има и хора със здрави нерви), или да го продам, което е обидно, защото апартамента няма грешка и си го харесвам. Заради малоумници. Но те пък не се знае дали няма да живеят до дълбока старост, така че този апартамент е обречен да има основен дефект, по тази причина.
Вероятно все пак нека се мъчат наематели, за по една година, ако не могат повече, и да напускат, това няма да им докара трайни увреждания на психиката. Аз вчера се стресирах, защото съборих посред нощ едно стъклено шишенце от нощното шкафче на пода. Очаквах да дойде да ми треска по вратата, но не го направи. Ама с луди не знаеш какво да очакваш.

Общи условия

Активация на акаунт