Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 37

• 38 711
  • 827
  •   1
Отговори
# 780
  • Бургас
какво им е на черните смесители?

Колкото и да ги чистиш, постоянно изглеждат мръсни заради варовика във водата.
Особено в райони с твърда вода поддръжката е много сложна.

# 781
Но не и ако е след първата година.

Понеже си редактирах предния пост и добавих едно питане, което вероятно не сте го видяли. Какво правите с депозита, когато наемателите се изнесат например след началото или в средата на отоплителния сезон (когато имотът се отоплява с Топлофикация)? Изчаквате да излезе изравнителната сметка някога през август, септември следващата година и тогава връщате остатъка от депозита или го връщате предварително ако няма щети?
Още в договора пиша, че се връща след изравнителната от септември, защото до тогава ни е срока за обжалване и корекции.

# 782
Не разбрах вметката

Има ли топлофикация - след изравнителната сметка

# 783
Не разбрах вметката

Имах предвид, че ако договора се прекрати с едномесечно предизвестие от страна на наемателите след изтичане на първата година, т.е. се прекрати с едномесечно предизвестие удължения с анекс договор, не се губи депозита, или нещо бъркам?

# 784
  • In the land of Never Never
На мен специално 1350 лв. за двустаен в Банишора, колкото и да е хубав, ми се струват много.
Значи аз съм много назад с размера на наемите. МОите двойка млади руснаци, които смениха техните приятели, продължиха да плащат 1450 лева за тристаен в Лозенец с гараж. Така е от август 2021.

# 785
loreiny, зависи какво се разбереш. Може да остане, аз така исках.

# 786
Бъркаш се.
Чисто юридически срокът е за да се спазва. Той защитава и двете страни - наемателят да е сигурен че за срока няма да го изгонят, наемодателят-че ще му е нает имота за времето на срока.
Ако се прекрати преди срокът да е изтекъл..това е нарушение и неспазване на договор, и може да, да се уговори неустойка. Може и да не се уговори.

Ако няма да удържате неустойка при предсрочно прекратяване, няма смисъл да подписвате срочен договор, а такъв с неопределен срок. Вторият се прекратява с едномесечно предизвестие...и без неустойка.

Аналогично на договор с мобилен оператор.

Анексът след 1г не разбрах какъв е - пак за срок от 1г..или дог.просто става за неопр.срок?
Ако става безсрочен, тогава да..клаузата за неустойка не се задейства..и ноемателят може да си иде по всяко време. Пак както е при моб.оператори...то е същото..

# 787
При мен в договора пише, че се удължава само с анекс. Анексът е за 1 година точно и понеже имам разни странични ангажименти към наемателката, изрично сме вписали, че дължи отново неустойка, а и все пак всеки си прави планове...

# 788
Добре де, а тогава ако наемодателят прекрати предсрочно с едномесечно предизвестие, тогава каква е неустойката?

# 789
  • Варна
Същата. В моите договори е описано.

# 790
Анекс за удължаване на срока с една година.
Всички останали условия остават непроменени

# 791
Не знам защо съм в тази тема, нямам за момента имот под наем, но научавам доста неща от всички вас и обогатявам общата си култура. Та имам въпрос. Въпросните договори, които пишете адвокат ли ви ги пише? Кое узаконява нещата, защото и аз сега вкъщи мога да напиша един предбрачен договор със всички мой условия, но той ще е изцяло невалиден документ, лист хартия написан грамотно. В институциите ли предоставяте договорите, заверявате ли ги?
Благодаря Simple Smile

# 792
Добре де, а тогава ако наемодателят прекрати предсрочно с едномесечно предизвестие, тогава каква е неустойката?

Би следвало да е реципрочна ..но на практика не се уговоря такава.

Неустойка се дължи само ако е договорена. Не е задължителна тя. Въпрос на избор е..

Еда...за договорите прочетете ЗЗД.

# 793
Моите са безсрочни след първата година, с 1 месец предизвестие от двете страни. Винаги досега са си спазвали минимум 1 година договор и 1 месец предизвестие преди напускане. Но този 1 депозит до никъде не стига, така че и да включа други клаузи, без минимум двоен депозит няма да стане, а за момента се въздържам.

# 794
Еda 12, ами не. Адвокат не ми пише договора. Даже няма закон, по който този договор да бъде в писмена форма. Може договора за наем и да бъде устен. Задължението ми към държавата е да регистрирам наемателя в съответната община. Там даже не е необходимо да представям договора за наем. Както и да издавам квитанция за получената сума, която декларирам по тримесечие в НАП. Тук е стандартна сделка, за извършена услуга. И тези квитанции узаконяват тази "сделка" За разлика от това, ако представя в общината предбрачен договор, ще ме погледнат с почуда.

Общи условия

Активация на акаунт