Студенти в Австрия - тема 2

• 42 230
  • 809
  •   1
Отговори
# 165
  • Стара Загора
В Сърбия се кара доста прилично и по моите наблюдения. Магистралите им са супер и движението е чевръсто.

# 166
В Сърбия се кара доста прилично и по моите наблюдения. Магистралите им са супер и движението е чевръсто.
Границата е кофти. Особено ако се уцели периода на гастарбайтърите.

# 167
Права си,но то този период се знае кога е,човек може да се въздържи да пътува тогава точно. Имах също предвид,че последните години много европейски вериги бензиностанции се построиха,вече спокойно можеш да спреш навсякъде за храна,тоалетна...Преди само едни мизерни ИНА имаше...

# 168
  • Бургас
Да, Вела, новогодишен подарък Simple Smile

Когато бяхме там вечер оставяхме колата отвън за вечерта ако имаме работа с нея, иначе беше на паркинг. Мислех, че никъде няма свободно паркиране там, но тя може да има право, като живееща там.
Най-неприятната част от пътуването беше в Б-я, изведнъж се забавихме и ми се стори цяла вечност, друго, че  засичанията се увеличиха.

# 169
  • Варна
Пътуването през зимния сезон, в навечерието на празниците, нощно време от само момиче за мен не е ОК.
Скрит текст:
Пътувах го миналата година и затова си позволявам да дам съвет, съжалявам ако ви се виждам черногледа. Вероятно ще се справи, но струва ли си физическото и емоционално натоварване и за детето и за майката да го мисли.
За пътуващите от североизточна България, минаването през Сърбия удължава маршрута с 200-300км. Дали ще караш по тъмно в зимно време в Румъния или по пътищата на България мисля е едно и също.

# 170
  • столицата
Наистина е хубаво да си вземе другарче за компания. Или с преспиване някъде по пътя, за да се ползва светлата част на денонощието.

# 171
  • Стара Загора
Повдигам темата за мобилните оператори и опциите в Австрия, удобни за студенти.
Моята дъщеря вече година си кара с картата от Йетел, но в последните 2-3 месеца сметката и все е с около 30 лв отгоре заради мобилните данни и мисли да се ориентира към австрийска карта. Харесала си е този вариант, защото не е с договор и се плаща месец за месец, а и цената изглежда добра за условията https://www.spusu.at/spusu5g55  
Вашите деца как са с мобилните услуги и какво ползват?

# 172
  • Бургас
Засега нямаме друга карта. Българчето, което е в общежитието от 3 г. каза, че няма австрийска карта, а като си дойде в Бг говори много и ползва данни да се изравни потреблението. Не знам, ще видим дали става така.

# 173
  • столицата
Моето още си е с А1. С баща й ходиха и сключиха за някакъв план  с допълнителни минути  и мегабайти за ЕС, но  не съм навлизала в подробности.  Не знам и какво плаща месечно. Картата все още се води на баща й и той плаща двата телефона. Аз съм на друг оператор.

# 174
И ние засега сме с БГ оператор, но синът ми е 1ви курс, т.е. тепърва трупаме опит. Интересното е, че мъжа ми провери потреблението - беше много малко, явно защото през повечето време е на Wi-Fi. Вкъщи е споделял, че постоянно е на мобилни, независимо дали има Wi-fi... пакета е неограничен. Негов приятел - втора година си кара с БГ картата. Предполагам, че зависи от потреблениео и навиците, щом сте го усетли в сметката, значи е време за австрийска карта.

# 175
  • Стара Загора
Да, тя досега изкара така с българската карта, понеже често си идваше, но вече като работи няма да е така и започна да се усеща неприятно.

# 176
  • СОФИЯ
По спомен преди време Ре ге беше споделила сполучлив вариант за план от нейното дете.
Моето имаше преди време някакъв абонамент, но не беше изгодно и го махна. Също си идва често и рядко плащам над абонамента й, в рамките на 5-10 лева отгоре.

Последна редакция: чт, 07 ное 2024, 19:18 от мама САННЯ

# 177
  • София
Моето момче използва много данни и още първия месец си взе електронен сим от Drei. Мисля, че е 12.90 на месец, без обвързващ срок, младежка тарифа без ограничения в данните и разговорите и в чужбина. Супер доволен е. В телефона му е физическата българска карта и електронната австрийска и си работят едновременно. Той ползва много данни. Казва, че и в общежитието си пуска интернет през телефона, защото наличния е бавен. Само българска карта не му е опция.

# 178
Засега нямаме друга карта. Българчето, което е в общежитието от 3 г. каза, че няма австрийска карта, а като си дойде в Бг говори много и ползва данни да се изравни потреблението. Не знам, ще видим дали става така.
Става. И ние сме така .
И мен ме изхващат понякога. Като се прибера пискам филм, нещо да върви на 5Gто, за да засекат. Че си в Бг и да нулират

# 179
Въпросът не е в изравняване на тук и там, а в разпределението по време. Ако детето се прибира за два-три месеца годишно в бг математиката няма да стане. Дори и потреблението в бг да е повече от потреблението в австрия. Това сме го играли. Имаше успех първите две години като се прибираше по 4 пъти годишно, а по ковид времето учеше дистанционно от тук. От там като се върна в нормалния студентски живот и почна да се прибира за доста по-кратко заради работата и взеха да не ни излизат сметките. Тя си беше взела карта за предплатена услуга за да й звънят от работните места, или по се свързва с хора по обяви за работа и други, но за да се ползва имаше ограничения като обем на услуги.  Ползваше българката карта а там наддичаха сметки. Всяко нещо ( обаждане входащо И изходящо, интернет се надплащаше към плана ползвано от Австрия) . Ние имаме доста минути към ЕС и й звъняхме та се предпоплагаше че уж ще има баланс, но тя също има телефонни разговори с деца които не са от бг и въобще има си живот за който ние не е и нормално да знаем и да го следим.

Дъщеря ми навърши 26 лятото и съответни за нея младежки намаления на плановете не важат. Тя е на план в момента. Той беше намален някакво време преди да навърши 26 но вече е редовен, като за възрастен човек. Затова не мога да съм адекватна в съвета за телефонните услуги за момента.

Тел на мтл баща й дълго време смяташе че не трябва да се спира заради номера ако е върне, макар че тя още първи курс каза че няма такова намерение. Така плащахме на мтл грешни пари доста години, като аз постоянно мърморех. Ако беше на мен щяхме да й направим австрийски план още като свърши ковид. Но не съм аз силната единица в тези решения. Детето към плана има също минути към европейския съюз, доста интернет. Разбира се че плана е по-скъп от стандартния план към мтл, но тя  ще живее там и трябва да свиква че нещата й ще са там, сметки услуги и т.н. В момента тя си плаща телефона. Та тука малко бягам от концепцията за просто студент. Тя е студент който няма да се връща. Остава й да напише магистърската и е край със студентския живот.

Последна редакция: пт, 08 ное 2024, 10:35 от _re_ge

Общи условия

Активация на акаунт