Студенти в Австрия - тема 2

• 42 267
  • 809
  •   1
Отговори
# 585
625 места
Регистрации 975
Поканени за тест 806

# 586
Здравейте,
Някои приет в Кремс?
А някои поканен за интервю в Линц?

# 587
Дъщеря ми беше приета в Кремс, но отказа да подпише с тях. Предпочете Сейнт Пьолтен и там ще учи.

# 588
  • Добрич
Здравейте,
Някои приет в Кремс?
А някои поканен за интервю в Линц?

Дъщеря ми е първа година в Кремс, но подадохме документи преди Коледа (2023) и март вече беше приета.

Последна редакция: сб, 21 юни 2025, 12:48 от Вела

# 589
Здравейте! Има ли деца, които са в Австрия с личните си автомобили.  Има ли вариант да си запазят българската регистрация на автомобила и как се процедира като цяло.

# 590
  • Добрич
Да, дъщеря ми от септември е в Австрия с личния си автомобил. За студентите няма ограничение във времето, студентската карта дава право да ползват автомобил с чужда регистрация.

Помислете къде ще се паркира, не всички общежития предлагат паркинг. В случай, че има такъв, за ползването му може да има допълнителна такса.

Щерката е на квартира и паркира около блока (без такса).

# 591
Да, дъщеря ми от септември е в Австрия с личния си автомобил. За студентите няма ограничение във времето, студентската карта дава право да ползват автомобил с чужда регистрация.

Помислете къде ще се паркира, не всички общежития предлагат паркинг. В случай, че има такъв, за ползването му може да има допълнителна такса.

Щерката е на квартира и паркира около блока (без такса).

Благодаря за отговора. Дано е така, защото навсякъде чета, че след като се регистрира в общината с адреса на общежитието, това се счита за основен адрес и има срок от 1 месец да регистрира и автомобила си.

# 592
  • Добрич
В началото в общината се прави някаква временна регистрация, мисля, че беше 3 месеца. После се ходи отново в общината за постоянната регистрация.

Даже за работещите срокът за ползване на автомобил с чужда регистрация не е един месец.

Вече не помня къде точно питахме миналата година.  Реших сега да се пробвам с BGGPT  и след кратък "диспут":

Цитат
Въпрос:
На студентите в Австрия, които са чуждестранни граждани, мисля, че е позволено през цялото време на обучението си да ползват личен автомобил с чужда регистрация. При проверка от властите, освен документите на автомобила, трябва да покажат и студентската си карта, тъй като тя им дава право да шофират  автомобила си с чуждестранна регистрация по време на обучението.

Отговор:
Благодаря за уточнението! Вие сте прав. Студентите в Австрия, които са чуждестранни граждани, имат право да използват личния си автомобил с чуждестранна регистрация през цялото време на своето обучение. Въпреки това, те трябва да спазват определени условия и да представят необходимите документи при проверка от властите.

Основните изисквания включват:

Документи на автомобила: Трябва да носят със себе си всички необходими документи за автомобила, включително регистрационни документи, застраховка и технически прегледи.

Студентска карта: При проверка от властите, студентите трябва да представят своята студентска карта, която удостоверява, че са записани в акредитирано учебно заведение в Австрия. Тази карта служи като доказателство, че те са студенти и имат право да използват автомобила си с чуждестранна регистрация.

Валидна шофьорска книжка: Шофьорската книжка трябва да бъде валидна и призната в Австрия. Ако тя не е издадена от страна членка на ЕС/ЕИП, може да се наложи да бъде заменена с австрийска след определен период.

Тези правила позволяват на студентите да използват своите автомобили с чуждестранна регистрация, без да се налага да ги регистрират в Австрия, стига да спазват горепосочените условия. Препоръчително е студентите да се запознаят с местните закони и регулации, за да избегнат потенциални проблеми и глоби.

В началото обаче "ме отсвири"...
От опита ми с ИИ, не са малко грешките, които дава и правя "сверка", но не разчитам на 100% вярна информация.

Последна редакция: пн, 23 юни 2025, 18:05 от Вела

# 593
  • София
Проверете за конкретния град как е уреден въпроса с паркирането. Необходим ли е стикер за паркиране в района и какви са условията за получаването му.

# 594
Проверете как стои въпросът с Гражданската отговорност.

# 595
И ако автомобилът не е точно “на студента”

# 596
  • Добрич
В Европейския съюз можеш да ходиш навсякъде с автомобил на родителите си без са се изисква пълномощно. Специално питахме на митницата единия път, като минавахме границата ( още имаше митническа проверка).

Ако е на друг човек, би трябвало да се кара с пълномощно.

# 597
Имам питане към тези, чиито деца са посещавали летните курсове по немски език към университета във Виена - как стои въпросът с настаняването и изхранването? Има ли възможност за общежитие, някакъв студентски стол?

# 598
  • Варна
Да, има възможност за настаняване в общежитие. Като се регистрирате ще видите опциите със и без настаняване. Доколкото знам винаги ползват единични стаи, дъщеря ми делеше баня+тоалетна с друго момиче, а отделно имаше още една тоалетна за общо 4 стаи, имаха си ключета.
В сградата, където бяха лекциите й има менза. Ще цитирам: “който е ходил на лагер тука, там храната няма да го събори”. Като цяло била ОК храната и за под десет евро можеш да хапнеш готвено, прилично. Ако мога да съм полезна с информация, пишете ми.

# 599
  • СОФИЯ
Да се похваля, че от вчера си имаме бакалавър! Много е щастлива, аз съм горда. С добра оценка защити, утре се прибира в София.

Общи условия

Активация на акаунт