Студенти в Австрия - тема 2

• 42 247
  • 809
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Здравейте,  някой знае ли дали в Австрия студент може да бъде с личния си автомобил? Трябва ли да има допълнителна застраховка ГО или някаква регистрация?

# 631
Здравейте,  някой знае ли дали в Австрия студент може да бъде с личния си автомобил? Трябва ли да има допълнителна застраховка ГО или някаква регистрация?
Прочети малко по-назад. Коментираше се този месец

# 632
  • София
Прочетох. Благодаря

# 633
_re_ge, темата на магистърската работа е страхотна и наистина необятна. По мое скромно мнение може да се пише много от Леонардо насам във всички аспекти, и живопис и театър. Но нея явно си я влече всичко японско, защото идеята и акцента май пак е натам.
Браво на нея, много интересно изследване!
Това за промяна на магистъра, когато не се явява, като продължение на бакалавъра се случи и при сина ми в Мюнхен. И той ми каза: ако знаех, щях да си продължа със същия магистър, иначе влизаш в много по-тежки за теб изпити в друг факултет и е доста по-напрегнато. При него нямаше дете с подобен ход, с което да се посъветва.

Тази система със записването на предметите и преподавателите изглежда много странна.
От какво зависи и как избираш предметите, от къде идва ограничението?

Може би това, което ще споделя ще в интересно.
За мастърската, първо избираш преподавател. С тази професорка, моята е имала два предмета, даже май именно  тя я беше поканил за чеърмен на един фестивал. И така избираш ръководител, след което преговарящ с него дали ще се съгласи да ти води дипломата. Ако е ок имаш май десетина дена да избереш няколко теми да напишеш по всяка резюме и да ги предадеш на ръководителя. Той ги чете, проучва, търси мстетиали и ти казва коя според него е най-подходяща. Само една от темите на дъщеря ми беше с подобна насоченост към японско театрално изкуство. И именно нея избра професорката като най-екзотична. Базата почнаха да я поставят заедно и се оказа че няма материали, по принцип. Дори на японски. Много тясна сфера, за която е трудно да се напише обем от 120 стр. Затова направиха, завой и обвързаха това специфични японско театрално изкуство с изкуството на европейските "живите картини" и по-специално с две известни европейски личности Лейди ема хамилтън и ЛаМило. Там също нямаше много материали, но все нещо имаше.  
 Дъщеря ми категорично не искаше да продължи чиста журналистика след бакалавриата. Каза че не е за нея, особено ако има политически уклон. Искаше да се гмурне в по-специални води. Така избра кино и театър медия и публицистика.

Записването по предмети беше странно и за мен. Ние знаехме че има нещо подобно, но е друго да го изпитал на гърба си. Доколкото разбирам унито дава на всеки студент кредитни точки, които той харчи за предмети. На еразъмите дават повече защото те са със специален привилегирован статут и само един семестър. Те са с предимства. Доколкото мога да си обясня причината за тези странни схеми е да не се набутат всички при един преднет/преподавател (с хубав предмет и харизматичен преподавател) а останалите да са без работа. Има и преподаватели и предмети които никой не иска, и там можеш да се класираш и без да даваш точки. Важното е че ти носят кредити за семестър. Но учиш нещо да отбиеш номера. Общо взето не беше лесно да следиш предмети, колко семестъра вървят, какви кредити носят и т..н. За мен, в нашето висше всичко си беше решено от някого. Тук изглежда сякаш студента по - активно си води следването.

# 634
  • Добрич
Дами, като питате за личните автомобили на децата в Австрия: обръщам ви внимание, че там почти няма газ. Така, че ако карат на газ да го имате предвид.

# 635
Вела, хубаво го спомена това за газта.....Аз пък се чудя какъв е зора да се отиде с кола във Виена точно...при тоя уреден транспорт.... Казва го човек обиколил цяла Европа с кола, който ще си пусне детето без кола там....просто не е нужна....

# 636
  • Добрич
Въпрос на гледна точка.

Дъщеря ми е активен шофьор откакто навърши 18 г.( на втори януари) и на следващия ден ( трети януари) беше на изпит. Преди да замине, в България имаше навъртени над 40000 км за година и 9 месеца.

Тази година два пъти си е идвала със самолет. Полетът от Виена за Варна е сутринта. Тя тръгва от Кремс в 23 ч. с влак, прави два пъти смяна на влаковете и пристига на летището посреднощ, за да виси там до сутринта. И е ограничена за багажа.

Иначе разстоянието между Кремс и Виена с колата го взема за около 40-50 мин. С момичетата ходиха по различни поводи през годината.

С колата от Кремс до Добрич прави 18 ч. и мъкне колкото иска багаж.

Няколко пъти пътува с приятелка от Габрово, която е същата специалност.

Неведнъж прави услуга на състуденти да ги заведе и върне от Виена.

Когато и се съберат няколко неучебни дни ходи до Германия ( около 500 км в едната посока), поне 5-6 пъти тази учебна година.

Сега с друга девойка наеха склад и оставиха там част от багажа си, за което също им трябваше автомобил.

Както казах, въпрос на гледна точка.

# 637
  • столицата
Колата си е удобство, но във Виена специално си е скъпо удобство.
Вела, вие имате предимството, че паркира безплатно в Кремс.
Също така зависи и колко често се използва и за какви цели.
МОята дъщеря също от време на време се възползва от помощ от приятели с коли - за пазаруване или за връщане от Каленберг след посрещане на изгрева на Джулая например :=)

# 638
  • София
Вела, хубаво го спомена това за газта.....Аз пък се чудя какъв е зора да се отиде с кола във Виена точно...при тоя уреден транспорт.... Казва го човек обиколил цяла Европа с кола, който ще си пусне детето без кола там....просто не е нужна....
София не е България и Виена не е Австрия Disappointed Relieved В моя случай става дума малък град на 80 км от Виена.

# 639
  • столицата
Важното е всеки да направи най-добри за себе си и за детето си избор. Аз във Виена не бих искала кола, но  да си обикалям наоколо- бих го правила с удоволствие.
Скоро посетихме с детето долината Ваухау и ако имахме кола щяхме да спираме във всяко малко китно градче по пътя. С обществения транспорт се ограничихме до Мелк, Дюрнщайн и Кремс.

# 640
  • София
galimar, взимате колела под наем, после на влака. Разкошни са обиколките в района.

# 641
  • столицата
Ние го направихме с влак до Мелк, кораб до Дюрнщайн, автобус до Кремс и накрая пак влак до Виена. Но си обвързан с часовете за тръгване на съответния транспорт. Мислех и за колелата, но беше доста горещо.

# 642
  • София
По темата с колите се оказа, че студентите на ТУ - Виена имат право на безплатно ползване на автомобил за 100 км. годишно. Синът ми разбра, защото помага на приятел, който така взе автомобила с цел транспортиране на мебели от икеа. Честно казано не знам към кого точно трябва да се обърне човек, за да ползва тази услуга. Мисля, че е към някаква организация на студентите в ТУ.

# 643
И моят зор не е за кола във Виена Simple Smile Дъщеря ми ще бъде в Сейнт Пьолтен и ще ползва паркинга на общежитието. Така че ако може да си кара колата, ще е добре. Иначе ще си е зор придвижването с багажи по влаковете....

# 644
Здравейте,
Има ли приети във Икономически университет във Виена специалност Бизнес и икономика?

Общи условия

Активация на акаунт