Работата - само място за доходи или място на което да ходиш с желание

• 4 134
  • 96
  •   1
Отговори
# 60
  • Melmak
Откакто работя не съм спирала вече 10 г. Като напускам си взимам остатъка от отпуската по време на предизвестието и директно после почвам на новото място. Нямам дупки в стажа. Само веднъж имах 1 седмица между старото и новото място и направо не можех да повярвам колко време е това. Хубаво, че моя приятелка си дойде от чужбина за 2-3 месеца и тя като никога. Съответно се виждах с нея понеже си бяхме свободни електрони. Свърших неща, които отлагах във времето заради липса на свободни дни извън уикендите.

Представям си да работя още много за напред, да съм жива и здрава, да изкарвам пари и да ми върви. Не обичам хора, които лентяйстват или само се оплакват. Моля да не се припознавате, не е насочено това към вас. Просто има хора, на които генерално не им се работи и всяка работа е ужас. Искам да стартирам нещо свое и явно известно време ще съм на две работи. Това много ме вълнува, надявам се на 60+ да не работя много, но и да не съм се отказала тотално.

# 61

Представям си да работя още много за напред, да съм жива и здрава, да изкарвам пари и да ми върви. Не обичам хора, които лентяйстват или само се оплакват. Моля да не се припознавате, не е насочено това към вас. Просто има хора, на които генерално не им се работи и всяка работа е ужас. Искам да стартирам нещо свое и явно известно време ще съм на две работи. Това много ме вълнува, надявам се на 60+ да не работя много, но и да не съм се отказала тотално.

Имам колежка, която се пенсионира преди два месеца. Сега се връща да работи почасово защото ежедневието вкъщи я побърква. Евала, за което НО (едно голямо "но") трябва да си физически здрав, за подобно нещо.
На предишната ми месторабота шефа ми излезе принудително в пенсия на 40 и няколко години защото си беше разбил тялото от работа. Аз вървя по неговият път - определено на 63 няма да подскачам да се връщам обратно на работа

# 62
Аз винаги съм била на мнение, че където и да съм, каквото и да правя - трябва да се чувствам добре.
Била съм на монотонна работа с чуден колектив и работно време, но на ниска заплата.
Била съм в международна фирма, за повече пари, но средата бе място на змии.
Ами опитах и търпях, именно защото “навсякъде е така.” Само, че аз си имам свое разбиране за нещата и винаги си го преследвам.
Смятам себе си за сговорчив и отстъпчив човек, но каквито и пари да ми дават, каквито и придобивки да имам, колкото и да ми харесва работата - не мога да вирея в токсична среда. Сред хора, занимаващи се с клюки, интриги, нагаждачество и грубо навлизане в личното пространство и живот. На такива хора обикновено нищо не им се казва, защото “те са там преди теб”.
Смятам, че човек трябва да се стреми към баланс- ясно е, че всеки в дадена посока прави компромис.
 Веднъж усетя ли, че отивам с нежелание /ама не от онова, както когато си дни преди отпуска/ - това обикновено значи, че е края за мен там.
Важно ми е отношението на ръководството, работата, заплатата, колегите. Всичко.
В крайна сметка контактът с хората, е неизбежен. Трябва да се разбираме и уважаваме. Там сме всеки ден по цял ден. За мен важи приказката “с отношение ме печелиш, с отношение ме губиш.”
Не е нормално да лягам със сълзи и да ставам с подути очи и топка в корема. От отвратителност.
Нека всеки търси своята златна среда, има я. Човек също се променя и т.нар компромиси, в един момент спират да бъдат такива. Те са просто част от без друго сложното ежедневие и живот, който всички гоним.

Последна редакция: нд, 08 сеп 2024, 16:29 от toxic.f

# 63
Аз винаги съм била на мнение, че където и да съм, каквото и да правя - трябва да се чувствам добре.
Била съм на монотонна работа с чуден колектив и работно време, но на ниска заплата.
Ами опитах и търпях, именно защото “навсякъде е така.” Само, че аз си имам свое разбиране за нещата и винаги си го преследвам.
Смятам себе си за сговорчив и отстъпчив човек, но каквито и пари да ми дават, каквито и придобивки да имам, колкото и да ми харесва работата - не мога да вирея в токсична среда. Сред хора, занимаващи се с клюки, интриги, нагаждачество и грубо навлизане в личното пространство и живот. На такива хора обикновено нищо не им се казва, защото “те са там преди теб”.
Смятам, че човек трябва да се стреми към баланс- ясно е, че всеки в дадена посока прави компромис.
 Веднъж усетя ли, че отивам с нежелание /ама не от онова, както когато си дни преди отпуска/ - това обикновено значи, че е края за мен там.
В крайна сметка контактът с хората, е неизбежен. Трябва да се разбираме и уважаваме. Там сме всеки ден по цял ден. За мен важи приказката “с отношение ме печелиш, с отношение ме губиш.”
Не е нормално да лягам със сълзи и да ставам с подути очи и топка в корема. От отвратителност.
Нека всеки търси своята златна среда, има я. Човек също се променя и т.нар компромиси, в един момент спират да бъдат такива. Те са просто част от без друго сложното ежедневие и живот, който всички гоним.

# 64
  • Melmak
Така е, Ариел, зависи и от работата. Моят баща имаше бизнес, но свързан с много физически труд. И накрая се поболя и години наред беше с телк, след като затвори бизнеса. То и това не е живот, да ти изпие силите и здравето… някъде трябва човек да намира баланса.

# 65
Ами.....да, ходя с нежелание, а топката в стомаха е постоянна.
За мен работа е важна част от живота ни, и в нея трябва да срещаме мотив да я вършим, който да не е само и единствено финансов.
Може да не съм права....така го усещам!

# 66

За мен работа е важна част от живота ни, и в нея трябва да срещаме мотив да я вършим, който да не е само и единствено финансов.
Абсолютно! Това казвам и аз.
Въпреки, че преди да напусна предната си работа, всичките ми близки ме заклеймиха като капризна и неориентирана. Какво съм очаквала, като навсякъде щяло да бъде едно и също, че това е място за пари, а не за семейна обстановка и че на никой не му дреме за другия.
Факт. И на мен не ми дреме, и аз работя за пари, но съм винаги човек с останалите. Щом мога аз, могат и другите.
Познаваш ли себе си и възможностите си, познаваш ли си принципите и ако си готов да ги следваш - до последно имаш моралното право да търсиш най-доброто за себе си. Просто то е субективно понятие.

# 67
  • SF
Въпреки, че преди да напусна предната си работа, всичките ми близки ме заклеймиха като капризна и неориентирана. Какво съм очаквала, като навсякъде щяло да бъде едно и също, че това е място за пари, а не за семейна обстановка и че на никой не му дреме за другия.

Така пък най-обичам. Хора, които не знаят колко страдам и как се чувствам, да ме затрупват с критики и кусури.

# 68
На мен хората, които лентяйстват и се оплакват не ми пречат, това си е техен избор, стига да не ми дават непоискани съвети. Колко било хубаво да си изкарам зимата в къщи, как съм щяла да си ходя на екскурзии с дъщеря ми, ако стоя на борсата, колко съм била глупава, че не искам да изкарам поне една борса и да вземам пари без да работя. Вместо като споделя, че бих искала да нямам голяма дупка между старата и новата работа да ме окуражат, че ще стане, че мога, те ми дават непоискани акъли. Имам близки, които си стояха в работоспособна възраст дълго вкъщи и им се отрази зле и в здравословно отношение, разбиха си психиката и затова имам някакъв страх да не се случи същото и с мен.

Последна редакция: нд, 08 сеп 2024, 21:44 от lyatno vreme

# 69

Факт. И на мен не ми дреме, и аз работя за пари, но съм винаги човек с останалите. Щом мога аз, могат и другите.
Познаваш ли себе си и възможностите си, познаваш ли си принципите и ако си готов да ги следваш - до последно имаш моралното право да търсиш най-доброто за себе си. Просто то е субективно понятие.

Никога не проектирай собствените си виждания за живот върху другите. От много години работя в Германия. Всеки отива на работа и после се прибира. Никой не "гради контакти" на работа. Единствено шефовете ми са се интересували от мен като човек и личност (и то от страх да не напусна).

# 70
Toxic.f,
Стана ми любопитно, колко време и рАботи след токсичната успя да намериш по-приятно място, където се чувстваш по-добре?

# 71
  • Швейцария
Аз за себе си мога да кажа, че средата ми е много важна. Работих години с хора, които бяха расисти и интриганти. Поради различни причини не можех да напусна. Накрая получих Бърн аут, по едно време на мен и на няколко колежки ни беше хрумнало дори да си счупим някой пръст, за да стоим поне 2 месеца в болнични.
Сега видях същите симптоми при ММ. Той се разбираше с колегите, но пък шефът му ги тормозеше. Едно постоянно начукване на канчето, стресиране да работиш по-бързо, пък това не се прави така, пък онова той го може по-добре. ММ издържа много дълго, а аз виждах как не може да спи, става раздразнителен и депресивен. Все му казвах да търси друга работа. Накрая се осмели и си намери за 2 дена. Връчи му на този предизвестието, а той каза, че не разбира защо. Предложи му повече пари, за да го задържи, но парите не са всичко. От 1 седмица е на новото място и засега никой не му се е бъркал как работи, нито е правил забележки. Стискам му палци този път да си е намерил мястото, защото аз най-добре знам как отровната среда може да те съсипе.

Последна редакция: пн, 09 сеп 2024, 06:15 от JennyBG

# 72
А какво е било естеството на работа, довело до бърн аут? Стана ми интересно просто.

# 73
  • Швейцария
Тогава бях фризьорка (после учих друго). Нямахме право да седнем, трябваше във всяка свободна минута да чистим. Една дългогодишна казарма.

# 74
Ясно... аз с тази забрана да се седне в магазин за дрехи в мола, си докарах зверски проблеми с гърба и кръста на 23 години. И цял живот ще се мъча с това... дори в склада нямаше масичка със стол, сакън да не влезеш и да седнеш за 2 минути. Седяхме по земята като някакви животни. Ако можех да върна времето, не бих седяла и ден. Щях да ям само хляб пред това сега всеки ден да не  мога да дишам от болка в гърба.

Общи условия

Активация на акаунт