В момента чета ... 91

• 42 929
  • 750
  •   1
Отговори
# 555
Започнах “Торба с кости” на Ст. Кинг, започва малко бавно, което все още не ме дразни, но ако продължава по същия начин-няма да се разберем. Засега няма нищо “страшно” в нея.

# 556
  • София
Аз идвам с най-силният си претендент за Малинка на 2024г.!

„Петото дете“ е първата книга, която чета от Дорис Лесинг.  Бях привлечена от анотацията, обещаваща „смразяваща, завладяваща и дълбоко тревожеща книга, която може да се определи като роман на психологическия ужас“. За съжаление обаче нито едно от тези определения не бих могла да съотнеса към тази книга, чието единствено достойнство е нейната краткост – едва 170 страници.
Книгата всъщност има любопитен замисъл и като идея ми допадна, но изпълнението търпи сериозна критика. Стилът на авторката ми се стори много схематичен, не усетих у героите дълбочина, липсваше развитие. Те до края си останаха едноизмерни и (да не се обиди някой) откровено глуповати.
И все пак за какво става въпрос в книгата?

Следват леки спойлери, които не са от съществено значение, ако решите да четете книгата, което категорично не препоръчвам, но все пак ги слагам в скрит текст, за да не скочи някой Blush

Скрит текст:
Главните герои Хариет и Дейвид се запознават на корпоративно парти в разгара на сексуалната революция през 60-те години на миналия век. Тя – противно на модните тенденции – е девствена и консервативна, той –  след краха на връзка. Влюбват се от пръв поглед, на следващия месец се женят, решени да имат голямо семейство и поне 6-8-10 деца. Купуват огромна къща край Лондон, която, разбира се, не им е по джоба, но бащата на Дейвид поема вноските по 30-годишната ипотека (мислех, че това е типично само за нашите ширини, но явно не), а младото семейство се заема със задачата да се плоди. Хариет ражда набързо 1-2-3-4 деца. Ангажира майка си с отглеждането на внучетата и домакинските задължения, докато тя стене под бремето на поредната си бременност. Това, което ме вбеси до крайна степен е , че не усетих никаква необходимост у Хариет да се занимава с децата си, да ги възпитава и да създаде връзка с тях. Тя беше концентрирана само да ги ражда. За децата не разбираме нищо повече освен годините им на раждане, имената и още един-два щриха вероятно от немай къде. Децата сякаш сами се отглеждат или с помощта на тълпите от гости, които седмици и месеци прекарват в викторианската къща - било за коледните празници, било за Великден, било за летните месеци.
Всичко се променя, когато след поредната тежка бременност се ражда Бен – петото дете. По идея книгата би следвало да е за това странно дете , „петото“, но всъщност отново цялото повествование продължава да се върти около Хариет и нейните душевни терзания, другите герои доколкото ги има, са предимно на заден план, докато тя е центърът на вселената.
Бен – проблемното и изпълнено с омраза към всички дете, "тролът", с който „нещо не е наред“ още от утробата, но никой не може да каже какво му е – става фактическият разрушител на семейството.
Финалът беше слаб и алогичен, както и цялата книга. В нея нямаше нито кулминация, нито развръзка като хората, просто разказът вървеше към някакъв край и всичко просто приключва на последните няколко страници. Видях, че има и някакво продължение Ben, In the World, към което, разбира се , никога няма да посегна.

Изключително – да не кажа обидно ! - повърхностна и слаба книга, излязла под перото на Нобелов лауреат за литература!
Най-слабата книга за 2024 година, която прочетох до момента!

Сега много спешно трябва да си оправя вкуса с качествена книга след това недоразумение.

# 557
Реших да приключа мъчението с “Торба с кости”, започвам “Пазителите” на Гришам.

# 558
  • Пловдив
EmBrother, изчела съм книгите на Самюел Бьорк, без последната, излязла тази година.
Аз също имам разностранни впечатления относно Ирса Сигурдардотир(винаги проверявам как се пишеш името й). Уж интересни случаи, но не ме увличат. Прочела съм четири от тях, вероятно ще прочета и Куклата, когато я намеря онлайн. Но не е моят автор.
През това време ще се върна към Ларш Кеплер (там съм до 6-тата книга за Юна Лина).
Утре ще взема няколко книги на Дина Рубина и ще имам доста голям избор какво да започна.

# 559
  • София
Здравейте:-) За "Отклонение" - според мен е добре да се чете на 40+, защото героите са на тази възраст и могат да се усетят повече нюанси, отколкото ако се чете на 20 Wink

# 560
Аз също съм я чела в по-ранна възраст.
Помня,че много ми хареса, но Пете, ти ми даваш идея да я прочета пак. Може би ще ми въздейства по-друг начин. Hug

# 561
Дълго време бях предубедена към творчеството на Блага Димитрова (поради непознаването му) и я открих с "Откровение". Много докосваща книга, по която има и филм в черно-бяло. Аз много харесах и романа "Пътуване към себе си".

# 562
" Пътуване към себе си" ми е много любим роман! Аз също с него открих Блага Димитрова.

# 563
Спомням си, че като започнах да чета Блага Димитрова, първо прочетох "Отклонение", после "Лавина", а след нея "Пътуване към себе си". Бях на 20+години.
Скоро се замислих за препрочитане, но сигурно ще почакат.

# 564
"Цветя за Алджърън" - прекрасна.Не знам кои съфорумки ми я препоръчаха, но благодаря!

Дона Тарт -"Щиглецът"много ми хареса. И филмът е много хубав, но не си разваляйте вкуса първо с него.  Останалите нейни книги  са ми в списъка.

Започнах "Влюбениат Айфел"лека и четивна.

Последна редакция: вт, 22 окт 2024, 12:14 от ябълка_66

# 565
Може да потърсите и разказът, на мен ми се струва даже по-въздействащ от книгата. Има го в читанка, но там името е малко по-различно и затова е със заглавие “Цветя за Олджернън”.

# 566
Може да потърсите и разказът, на мен ми се струва даже по-въздействащ от книгата. Има го в читанка, но там името е малко по-различно и затова е със заглавие “Цветя за Олджернън”.

https://chitanka.info/person/daniel-kiz

Не намирам нищо в читанката освен тези две книги.

# 567
Скрит текст:

https://chitanka.info/person/daniel-kiz
Не намирам нищо в читанката освен тези две книги.
Ето тук (надявам се да няма някой възражения, че слагам линк), за съжаление никъде другаде не съм го намирала:

# 568
"Да срежеш камъка" - всичко вървеше добре до последните страници, когато настъпи отново онази ненужна, пресилена драма, която толкова не харесвам в книгите. Като изключим това - увлекателна семейна сага, дори медицинските и историческите детайли ми бяха интересни (преди да я прочета, едва ли щях да сложа Еритрея на правилното място на картата).
Преполових "Вегетарианката" и не знам какво да мисля, доста е специфична, бих казала сурово-поетична. Не познавам добре корейската литература (пък и култура) и не съм сигурна, че ще успея да я "усетя" напълно.
Още влача "Двама братя", но съм си обещала да я прочета до края на седмицата. Единственият ѝ недостатък е, че е хартиена, а четецът толкова по-лесно се разнася насам-натам...

# 569
Прочетох "Диво животно" на Жоел Дикер. Оценката ми е 3 звезди.
Историята разкрива света на две напълно различни двойки. Всяка от тях обаче крие своите тайни и нещата не са такива, каквито изглеждат. Имаше и криминален елемент, но като цяло книгата набляга повече като че ли на семейните отношения. Някои неща разкрих още от средата на книгата. За сравнение, при "Случаят Аляска Сандърс" на същия автор, имаше доста неочаквани обрати. Но иначе книгата се чете бързо, харесва ми и начинът, по който Дикер използва различните времеви линии.
Сега започвам "Мълчанието на белия град" на Ева Гарсия Саенс де Уртури, отдавна я отлагам и ще реша дали да продължа с трилогията.

Общи условия

Активация на акаунт