Проблемен съсед, който спира в прохода

• 3 224
  • 34
  •   1
Отговори
  • Варна
Здравейте, ако може помощ от някой юрист.
Имаме съсед, който спира колата си в прохода на сградата и по този начин ограничава достъпа до двора.
Оформям жалба, като ще стъпя на чл.98 от ЗДвП, чл.38 от ЗС и чл.6 от ЗУЕС.
Изтървам ли нещо?

# 1
Изтърваш общо събрание.
Където се решава че това е недопостимо.
Подписано от 2/3 от хората.
Ти като кой определяш кой къде да спира ?
Ако подлъже хората и те гласуват за него. Ще си спира и няма какво да направиш.

# 2
Решенията на общото събрание не могат да отменят законите. Ако действително ограничава достъпа до двора на останалите живущи, то е незаконно, независимо какво реши общото събрание. Разбира се, без да се види конкретната ситуация нищо не може да се каже.

iskrichkavn съветвам те да си платиш за консултация с адвокат на живо и той да ти напише жалбата. Така шанса органите да сработят в разумни срокове е по-добър. Безплатно в интернет точен съвет няма да получиш, най-много да те заблуди някой.

Междувременно, ако колата се намира на улицата или на тротоара и е в голям град, може да звъниш на съответното общинско предприятие, опериращо "паяците" в града, да му вдигат колата от време на време. За съжаление им отнема часове да дойдат, ако въобще дойдат, но всяко вдигане ще му струва 50-100 лева и  му се натрупат няколко може и преосмисли.
Също така на общо събрание може да решите за поставянето на скоби/колчета/бариера, която да блокира достъпа. Но, в зависимост от конкретното разположение, може да е необходимо разрешение от общината за да е напълно законно.
Иначе, ако не се предполага да влизат коли в двора принципно, една саксия или тежък бетонен блок (100+ кила) закрепен с няколко анкера и поставен тихо, когато колата я няма може най-бързо да реши проблема. Трябва да е нещо евтино обаче, защото бързо ще бъде вандализирано. За съжаление в България самоуправството често е единственото решение.

# 3
Провери дали ще пречи на пожарната в случай на бедствие и дали ще пречи на действията при спасителни операции и дали ще застраши с това живота на живущите и на спасителите и ако да, то напиши жалба там.
Но преди това недей да приказваш много по въпроса, че такива като този са отмъстителни.

# 4
  • Варна
Ние с него сме на нож вече. Нещата ескалираха преди 2 вечери, когато ние се наредихме зад него, за да влезем в двора и паркираме, но той спря демонстративно отново в прохода и заключи вратата. И стана панаира, съответно.
Представете си малка кооперация, на 5 етажа, строена 2000г. на обезщетение. Проход за достъп до двора, широк 3м. и врата с катинар, ограничаваща достъпа на чужди хора. Самият двор може да се ползва от 4 апартамента, другите имат само отстъпено право на строеж, без земя.
Общо събрание категорично не може да узакони незаконни действия.
Не пречи на пожарна, спира след входа на кооперацията.
Всъщност институциите си вършат много добре работата, когато видимо има нарушения, а не се пускат жалби за заяждане.
Питала съм в полицията по принцип и те ме насочиха към чл.98 от ЗДвП, искаше ми се да допълня просто.
Благодаря на всички, оформям с тези членове и пускам.

# 5
Цитат
Представете си малка кооперация, на 5 етажа, строена 2000г. на обезщетение. Проход за достъп до двора, широк 3м. и врата с катинар, ограничаваща достъпа на чужди хора. Самият двор може да се ползва от 4 апартамента, другите имат само отстъпено право на строеж, без земя.
Има ли разпределени паркоместа?

До кого ще е адресирана тази жалба?
Каква е идеята да се позовете на чл.38 ЗС?
Цитат
Чл. 38. При сгради, в които етажи или части от етажи принадлежат на различни собственици, общи на всички собственици са земята, върху която е построена сградата, дворът, основите, външните стени, вътрешните разделителни стени между отделните части, вътрешните носещи стени, колоните, трегерите, плочите, гредоредите, стълбите, площадките, покривите, стените между таванските и избените помещения на отделните собственици, комините, външните входни врати на сградата и вратите към общи тавански и избени помещения, главните линии на всички видове инсталации и централните им уредби, асансьорите, водосточните тръби, жилището на портиера и всичко друго, което по естеството си или по предназначение служи за общо ползуване.
Може да се уговори частите на сградата, които обслужват само някои от отделно притежаваните етажи или части от етажи, да бъдат общи само на лицата, чиито помещения обслужват.
Общите части не може да се делят.

Аз бих сигнализирала КАТ всеки път, когато паркира пред входа. Да идват и да си го глобяват за нарушение по чл. 98 ЗДвП. Като му се натрупат глоба след глоба, вероятно ще се откаже.
Тема за размисъл:
С жалба най-вероятно ще постигнете еднократна глоба. А и може да Ви поставят в ситуацията да доказвате нарушението. Пример - правят проверка по жалбата, но колата му в момента я няма там.

Последна редакция: вт, 10 сеп 2024, 11:54 от Diorela

# 6
Това че всода е свободен не значи , че не пречи при бедствия. Например пожарната си знае къде и е пожарния кран. Може да е във вътрешния двор. Не знаеш точно.
На зелени площи и на тротоари не е позволено да се паркира. За вход е необходимо да има минимална проходима ширина и пр. Това съотв. служби си го знаят.

# 7
  • Пловдив
А защо го прави?
Успех, и бой по такива!

# 8
Ами ако правилно съм разбрала - дворът е малък и няма място да паркират всички собственици. Този явно си е намерил място за паркиране. Че не е редно - не е, но с такива идиоти е трудно да се излезе на глава.

# 9
  • Пловдив
Така звучи написаното, да, обаче е толкова нагло, че прилича на отмъщение. Дори и само защото не са му намерили място и на него. Wink
Може и просто да си е много нагъл, де.

# 10
  • Варна

Ето, да ви онагледя ситуацията. Където е човекът, е входът към кооперацията. Въпросният господин спира непосредствено след металната врата.
Ясно ви е, че не съм се събудила сутринта накриво и съм решила, че днес нямам какво да правя, ще пускам жалби.
Напрежението растеше постепенно, като довода на въпросния е, че дворът е на пръс и той нямало да си каля колата и да я мие постоянно.
Само две коли сме - неговата и моята. Неколкоратно съм го молила да си я вкарва вътре, за да мога и аз да спирам, с малко дете на 5 месеца съм, тежи ми вече да я мъкна по няколко пресечки на ръце (количката седи в колата, нямаме асансьор), да не говорим за багажа.
Имаме вече оферти и предстои да се направи и двора с подходяща настилка, както и да се измести вратата, тъй като неправомерно е по средата, трябва да е в края преди самия двор (за тези неща имаме съгласие).
НО! Докато това стане, този господин няма да продължава да спира по този начин. Всяко търпение си има граници и след обидите и псувните, които мъжа ми отнесе (аз не слязох от колата, за да не се плаши малката), моето се изчерпа. Та, това е горе-долу човешката страна на нещата, спестявам че сме го дебнели, оказвали сме му психически тормоз и разни такива глупости.
Нямаме разпределени паркоместа.
чл.38 от ЗС го коментирам, защото по своята същност мястото, на което той паркира е обща част на всички (плочата над мазите се пада) и мога да го прехвърля в този смисъл към ЗУЕС..
Смятам да е адресирана до община, районно, общинска полиция, с копие от областна дирекция на МВР.
А пожарния кран е на тротоара, не е в двора.

# 11
  • Пловдив
Сигнали до дупка и откъдето се отзоват.
Това е наглост до гнъс.

# 12
Има къде да спира, ама иска да пречи наточно... Аз такъв чешит бих му затрупал колата с тор, да види как калта не е лоша. Или бих я потрошил, или по скоро него.
Дано институциите ви съдействат, че често за глуха улица за такива жалби.

Нямаме разпределени паркоместа.
чл.38 от ЗС го коментирам, защото по своята същност мястото, на което той паркира е обща част на всички (плочата над мазите се пада) и мога да го прехвърля в този смисъл към ЗУЕС.
Той двора обаче също е обща част. Щом нямате официално решение на общото събрание и щом по проект това не са парко места, то формално и вие нямате право да спирате там.
Това решение, кой да го ползва и кой - не, в стари сгради е трудно да се направи изцяло законосъобразно, та е добре и това да консултирате с адвокат.

# 13
  • Пловдив
Дворът е обща част, ако е на етажните собственици, докато тук е на малка част от тях. Така или иначе, проблемът не е, че заема двора, а че заема част от блока. И освен това пречи на собствениците на двора да си го ползват.
Да не му се цапала колата, ЖДНБ!

# 14
зад . ширина за проходи за хора мисля е 1,5 м. т.е. не може да я стесни, при бедствие не може хората да напускат терена. Не може да я стесни, защото не могат да минат детски или инвалидни колички и пр.

Общи условия

Активация на акаунт