Проблемен съсед, който спира в прохода

• 3 227
  • 34
  •   1
Отговори
# 15
Според чл. 98 ЗДвП
Цитат
(2) Освен в посочените в ал. 1 случаи паркирането е забранено:
2. на платното за движение и на тротоара непосредствено пред входовете на жилищни сгради и гаражи, когато това затруднява достъпа до тях;
От снимката, явно той паркира след входа, в частен имот на ЕС. Вероятно на жалбата ще отговорят с "оправяйте се".
По-добре да се вземе решение на ЕС, с което да се забрани на всички да спират на това място, тъй като пречат на спокойното ползване на двора от останалите. А после, ако продължи да спира, да заведете дело по ЗУЕС за неизпълнение на решението на ЕС.
Но действително без да се огледат добре документите, собствеността, не е коректно да се дават съвети.

# 16
Дворът е обща част, ако е на етажните собственици, докато тук е на малка част от тях. Така или иначе, проблемът не е, че заема двора, а че заема част от блока. И освен това пречи на собствениците на двора да си го ползват.
Да не му се цапала колата, ЖДНБ!
Неговото поведение е ясно защо е проблем. Обаче те, до колкото разбирам, ползват двора за паркинг на база само на устна договорка, която е трудно доказуема, и това може да стане проблем за тях, дори да не пречи колата им на никого. Особено когато този двор по проект не е за това и няма подходяща настилка.
В София, преди няколко години, 2 стари кооперации в центъра ги глобиха от общината за дето паркират в двор предвиден за озеленяване и при дъждовно време изкарват кал на улицата. Издадоха им предписание в двора да не паркира никой. Не знам подробностите, но след размяна на междусъседски жалби беше станало и накрая всички пострадаха.

Та е хубаво да обсъдят детайлите на конкретния казус с адвокат, специализиращ в това. Щом са собственици, а не под наем, то е добре да си платят за да си подковат документално нещата.

# 17
Спирайте вие там
Нека той го мисли, нахалник несъобразителен

# 18
Няма право да спира в прохода и да стеснява така , че при бедствие или опасност да не може хората да напуснат затвореното място . Особено инвалиди. Ширина на проход 1,5 доколкото прочетох. Ако нещо стане с някой във вътрешен двор ? Колкото и да се струва невероятно ...

# 19
Значи ти искаш да си вкараш колата в двора, но той е запушил прохода. А защо не спреш зад него и да го запушиш ти, да те чака, за да излезе.

# 20
Ето една идея от мен.

[url]

# 21
  • Варна
Според чл. 98 ЗДвП
Цитат
(2) Освен в посочените в ал. 1 случаи паркирането е забранено:
2. на платното за движение и на тротоара непосредствено пред входовете на жилищни сгради и гаражи, когато това затруднява достъпа до тях;
От снимката, явно той паркира след входа, в частен имот на ЕС. Вероятно на жалбата ще отговорят с "оправяйте се".
По-добре да се вземе решение на ЕС, с което да се забрани на всички да спират на това място, тъй като пречат на спокойното ползване на двора от останалите. А после, ако продължи да спира, да заведете дело по ЗУЕС за неизпълнение на решението на ЕС.
Но действително без да се огледат добре документите, собствеността, не е коректно да се дават съвети.

За мое съжаление сте права.
Говорих предварително с представител на областната дирекция на полицията, няма смисъл да пускам жалба след като не запушва вход/изход на гараж или сграда. Трябва да си решим на общо събрание как да ползваме двора. А ние не можем да се съберем, за да сменим крушка, камо ли за това. Живеем вече 3 години и половина, не сме имали до сега такова животно (общо събрание). Преди повече от 3 седмици оставих малък боклук на площадката пред вратата ни за проба. Още седи, а уж имаме чистачка.
Благодаря за отговорите на всички, бъдете здрави и не бъдете егоисти Simple Smile
Сами живеем само на 2 метра под земята. До тогава сме част от общество, което за добро или лошо има някакви неписани норми на поведение.
Между другото, според господина, той не ни възпрепятства да ползваме двора. Когато искаме, можело да звъним и той да си мести колата, за да влизаме или излизаме (което е изключително ангажиращо и изнервящо и за двете страни).

Последна редакция: пт, 13 сеп 2024, 00:00 от iskrichkavn

# 22
Освен и вие да почнете да го блокирате за да види какво е, друго не остава. За съжаление се опира до самоуправство.

Затова ви писах да се посъветвате все пак с адвокат. Както сте установили, това, че вие ползвате двора за паркиране не го прави паркинг. Ако искате някаква подкрепа от институциите, трябва много добре да се подковете документално.
Има си официални процедури за свикване на общо събрание и взимане на решение дори в отсъствието на част от собствениците. Решенията се документират пред общината по определен начин и след това вече може да се изисква помощ за налагането им. Но само адвокат запознат с всичките подробности на вашия конкретен случай може да даде точни насоки.

# 23
Писах ти да спираш зад него и той да ти звъни когато иска да излезе.

Като си направите настилка, ще влиза и той в двора. Ти не се ли страхуваш да затънеш в кал, ако нямате никаква. Сложете си от тези решетестите настилки и си решавате проблема.

# 24
  • Варна
Решението за облагородяване на двора е взето вече, ще се прави, само трябва да си изберем изпълнител. Но, докато не станело, няма да си вкара колата. Както и да е...
Иначе вариант аз да спирам, че да я местя не става. С бебе на 5 месеца съм, през деня сама, а няколко дни в месеца съм и денонощно сама, когато мъжът ми е наряд.
Говорих днес и с главния архитект, има процедура с която да си разпределим паркоместата с разрешение за строеж, след което нотариус и кадастър. Вече ги вписвали  отделен идентификатор, което много ме учуди, но това е най-добрия вариант за всички.

# 25
решение , което изисква нотариална промяна наобща собственост доколкото знам се взима с над 2/3 съгласни , ако не и 100% питай адвокат да не влизате само в преразход.

# 26
Не нарушава ли някакви протовипожарни норми, вие откъде въобще влизате в тая кооперация, само през вътрешния двор ли. Какво ще стане, като решетката е заключена, а проходът наполовина запушен с кола, ако се случи нещо, недай си боже.

# 27

Ето, да ви онагледя ситуацията. Където е човекът, е входът към кооперацията. Въпросният господин спира непосредствено след металната врата.

Леле, че господинът направо ползва прохода за гараж - колата ни слънце ще я пече, ни дъжд ще я вали. Това за калта са бош лаф приказки.

# 28
Аниш, напълно съм съгласна. Цяло лято няма дъжд. Каква кал в тази суша?! Но може да има и доза проклетия вече.

Цитат
Говорих днес и с главния архитект, има процедура с която да си разпределим паркоместата с разрешение за строеж, след което нотариус и кадастър. Вече ги вписвали  отделен идентификатор, което много ме учуди, но това е най-добрия вариант за всички.

Това е трябвало да стане още с проекта за кооперацията и всеки да знае каква собственост и права има. Сега, щом не са достатъчни, дори и да се мине през тази процедура, вероятно ще се стигне до допълнителни плащания за паркоместа, и дори до жребий, ако желаещите са повече от местата. Много вероятно и да се заформят дела в съда.
Добре е да се консултирате предварително с адвокат, работещ точно в тази материя.

# 29
  • Пловдив
Паркоместата не би трябвало да имат идентификатори, те все още не са [обявени от закона за] самостоятелни имоти. Гаражите имат.

Обаче тоя заслужава - аз май го казах вече - да засилите жалби до където се сетите, дори без да се стараете да откриете кой закон и наредба нарушава, и където хване място, там.
Той и запушване на излизане заслужава, де, правилно са предложили.

Общи условия

Активация на акаунт