Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 86

• 73 744
  • 1 540
  •   2
Отговори
# 105
Shaylo, на кардиолог ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, и то на три месеца, Херцептина е кардиотоксичен. Аз имам сърцебиене от него и минах на бета блокери. При мен токсичността се появи след третата вливка, вдигнах 150 пулс по време на вливка, после,след седма вливка,десетина дни бяха минали, както си седях кротко и бааам 150 пулс в покой. Сърцето се следи много внимателно при Херцептина.
Перджета имаш ли?

# 106
Аз след първата вливка с доцетаксел имах една тежест в гърдите като се наведа и сякаш нещо ми е стъпило отгоре. Херцептин, перджета и доцетаксел бях аз. После кадцайла. Ходила съм на кардиолог на 3, 4 месеца някъде, нищо не се отчете. Аз обаче също като Shaylo, усещам при натоварване и спорт тахикардия, дори понякога и в спокойно състояние. Тръгна ли да се катеря по някоя екопътека или връхче, останалите са като козички пред мен, аз задъхана, спирам, дишам тежко, сърцето ще изскочи, почва една невралгична болка в целия гръден кош, направо съм пред разпад 😄, понякога ми се премеежва и зрението. Забелязах обаче, че сърцебиенето се получава и от нерви, така че нз дали херцептина е виновен само или тоя пуст стрес от как започна всичко това. Мене ме тревожи друго, почнаха доста да ме болят ставите, а още не съм почнала хормоните. Сутрин ми щрака палеца, като натисна някоя капачка да отворя  също ме боли, дръжки на врати, коленните стави усещам, аз от това се тревожа още откак ми набиха имплантите, защото имам анамнеза за автоимунен артрит в родата. Уж с повече движение се държат под контрол тия неща. Аз и за кадцайлата четох, че е страничен ефект болката по ставите. Дали това се оправя с времето? Ще си стана ли отново лека и подвижна както преди, живи и здрави, разбира се.

# 107
И аз от време на време имам сърцебиене,  но съм с пролапс на митралната клапа и се е случвало преди. Получавала съм и екстрасистоли, минават ми като започна да кашлям - за такава техника бях чела и ми помага. От юни м. съм на херцептин и перджета, бях на кардиолог през юни и сега септември. Скоро имах консултация с Проф.Тимчева и тя ме пита колко ми е фракцията на изтласкване, при мен ФИ е 58 %. Проф.Тимчева ми каза да сравня колко е била преди 3 м., защото не трябвало да има разлика над 10 % иначе се отлагал херцептина. Изследването ми от кардиолога от юни м. е в досието ми в болницата, но още не съм го проверила.
За косата, в последния момент се отказах от каската, защото прецених, че при мен няма да има ефект. В болницата срещнах момиче, което ми каза, че въпреки каската, след първата вливка е започнала да й капе косата. При мен в седмицата на втората вливка започна да капе, но не я решех, а тя е чуплива и тънка и започна да се сплита. След вливката реших да я измия внимателно над мивката с душ батерията и тя се сплете на една голяма топка, като гнездо, както пише Shaylo. Няма разплитане, явно си е падал и като не съм я ресала, накрая всичко се е сплело. Бях на фризьор, фризьорката нищо не можа да направи и накрая я отразох.

Последна редакция: ср, 25 сеп 2024, 17:06 от Vinci

# 108
Здравейте ,
Моля ви , препоръчайте добър специалист  който да разчита ЯМР за  гр. Варна
На моя приятелка и поставиха диагноза но искаме и второ мнение. Всички много се притеснихме , искат изцяло да отстранят гърдата .
Скрит текст:

# 109
  • Варна
Не ви трябва нов разчет,а биопсия.Кой ви каза,че трябва да я отстранят.На първа страница има стъпките,до операцията и след нея.За Варна др.Вълкан Иванов.За час се чака,но приема и без,ако спешно.

# 110
Препоръката ви е за хистология, отивате при Вълкан Иванов във Варна. Той ще ви направи кор биопсия, за да се изясни дали е злокачествено. Още едно разчитане ви трябва, за да се види суспектността на лимфните възли, но кор биопсията ви е по важна. Но щом лимфните възли имат мастен център, по скоро са възпалени, не толкова ракови. Тях ги е усъмнила големината. Над 1 см са подозрителни, но по важен е хилуса, трябва да е там, ако го няма, почти сто процента е раково заразен възела.
Препоръчали са мастектомия, защото лезиите са две, т.е. е мултифокална находката, доколкото виждам.
Запазете спокойствие, знам че всички са в паника, но дори и да е злокачествено има лечение.

Последна редакция: ср, 25 сеп 2024, 10:50 от haidi

# 111
  • София
За каската – не я дръж вързана косата. И след вливка си я измий с хладка вода и специалните шампоани. Не я третирай със сешоар и не търкай много. Аз получих само един заплетен кичур, който така и не успях да разплета и фризьорката го отряза. И добре си решила да я намалиш.
Мимаче, подозирам, че костите те болят от химията. Поне на мен така ми казаха в Надежда за колената. Поне 1 г. трябва да мине, за да се изчистим от гадостите. Антихормоналната зависи каква е. При Тамоксифен костите не се засягат. Там следиш дебелината на лигавицата на матката. При ароматазните инхибитори обаче се разказва играта на костите. Съветвам те да си направих преди да почнеш каквото и да било изследване на костната плътност, за да видиш как стартираш. И се следиш. Друг избор нямаме.
Сноу, отивайте за биопсия. Няма нужда от ново разчитане. А искат мастектомия, защото находката е мултифокална.

# 112
  • Добрич
snow22, при мултифокакен карцином се препоръчва мастектомия.

Д-р Вълкан Иванов от Сити клиник е изключително добър специалист хирург, включително пластичен. Посетете го (в момента е 120 лв прегледът без направление) и той ще ви насочи къде да отидете за второ мнение за ЯМР.

Най-важните стъпки са описани в първия пост:

Цитат
Според съвременната медицина се прави:

-   Кор биопсия – дебелоиглена биопсия под ехографски контрол (не тънкоиглена, не отворена). Кор биопсията е с местна упойка и не е болезнена. Остава белег, като от убождане и мястото посинява, но няма болка.

-   Пробата се изследва за да се определи вида на тумора (Не с гефрир, той дава много грешки и не се прилага в напредналите държави. Дамата, осъдила болницата в Русе за отрязаната гърда е била с гефрир. За съжаление у нас все още много лекари го прилагат).

В случай, че се окаже злокачествен се прави имунохистохимия . Това е изследване за отнасяне към
•   Естроген,
•   Прогестерон
•   и HER 2 (трансмембранен растежен хормон).
•   Определя се ki67 - полифератна активност, която определя скоростта на нарастване на тумора и може да бъде до 100. За ниски стойности се приемат под 20 (преди са се приемали под 14)
•   Обикновено се гледа и E-cadherin – трансмембранен белтък, при чиято липса или ниски стойности по-лесно се откъсват клетки.

-   Освен мамография и ехография задължително се правят още образни изследвания (с контраст) – ЯМР,  КТ(скенер), ПЕТ КТ – едно или няколко от изброените. Това е необходимо, за да се стадира ракът.

Едва тогава се определя лечението – операция, химиотерапия, хормонална терапия, лъчетерапия и т.н.

При чисти лимфни възли с ниско ki67 и хормонозависим тумор, но Her 2 негативен световните протоколи не препоръчват химиотерапия, защото е неефективна. В такива случаи някъде правят теста Ендопредикт, който у нас не се поема от здравната каса, а  е сериозна сума (около 4000 лв).

При чисти лимфни възли най-добрият вариант е сентинелна биопсия. При нея се махат само 1-2-3 стражеви лимфни възли и после ръката може да се натоварва. Повечето лекари у нас работят по старата школа и правят лимфна дисекция - махат всички лимфни възли от първи и втори ред и после ръката трябва да се пази до живот, за да не се получи лимфедем.

При заразени лимфни възли се прави лимфна дисекция.

При мултифокален карцином най-често се прави мастектомия.

За медицинските специалисти:

Биопсията се прави от хирург онколог.

Хистологията от патолог.

Лечението е при медицински онколог.

Това са различни специалисти.

За да се лекува човек от медицински онколог, трябва да има доказан карцином. Т.е. почва се с хирург онколог и кор биопсия.

После хистологията.

Ако излезе злокачествено образувание, се търси помощ от медицински онколог.

Следва лекарска онкокомисия (мултидисциплинарен екип) и после терапия/лечение/операция,  каквото решат...

Живеем в 21. век и е редно да се възползваме напълно от постиженията на съвременната медицина. Не сме в миналия век, че да се оперираме след ехограф и да правим тънкоиглена и отворена биопсия. За съжаление много от българските лекари работят по старата школа. Не зная дали нямат нужната апаратура или умения или двете…

Последна редакция: ср, 25 сеп 2024, 11:47 от Вела

# 113
  • Варна
Само да кажа,че никога не сме плащали за преглед.С направление за хирург
Номер 25.И сега по време на терапията продължаваме да ходим на консултация при него.Това е лекаря на който имаме доверие.За ароматазните инхибитори,много болят костите.Сестра ми в момента е на трети.От първия Летрозол,не можеше сутрин да стане от леглото.Смениха го и е по добре,но пак леки болки.Тази седмица й изписаха друг,но още не го е почнала.Като имате странични ефекти,казвайте на онколозите.Не виждам,защо трябва да страдате допълнително.Днес бяхме на скенер.Стискайте палци момичета.

# 114
Haidi ,

Съжалявам ,че така се е получило ,тия бета блокери временно ли трябва да ги приемаш ? В надежда ми казаха ,че на 3 месеца ще имам консултация с кардиолог ,но дори и нещо да стане ,то било обратимо . Дано нищо да не става де 😐 Не правя много сериозно кардио за да не се натоварвам супер много ,но си усещам туптене въпреки това 😬 иначе перджета нямам

# 115
Haidi ,

Съжалявам ,че така се е получило ,тия бета блокери временно ли трябва да ги приемаш ? В надежда ми казаха ,че на 3 месеца ще имам консултация с кардиолог ,но дори и нещо да стане ,то било обратимо . Дано нищо да не става де 😐 Не правя много сериозно кардио за да не се натоварвам супер много ,но си усещам туптене въпреки това 😬 иначе перджета нямам
Ами уж временно, и ми казаха че е обратимо. Но си е кофти. Иначе може да се спортува с бета блокер.

# 116
Здравейте ,
Моля ви , препоръчайте добър специалист  който да разчита ЯМР за  гр. Варна
На моя приятелка и поставиха диагноза но искаме и второ мнение. Всички много се притеснихме , искат изцяло да отстранят гърдата .
Скрит текст:
За Варна - д-р Христо Куцаров за разчитане! Д-р Вълкан Иванов за преглед ДА, но ако лезиите са няколко , както е посочено , той НЕ прави мастектомии в момента и няма условия в болницата за такива.

# 117
Благодаря за отговорите !
Днес бяхме при Др Силвия Йорданова и тя препоръча д-р Хинев или Проф. д-р Румен Ненков за биопсия и евентуално за операция.
За Д-р Вълкан Иванов  личната и Йорданова не го препоръчаха , имал пропуски...

# 118
Благодаря за отговорите !
Днес бяхме при Др Силвия Йорданова и тя препоръча д-р Хинев или Проф. д-р Румен Ненков за биопсия и евентуално за операция.
За Д-р Вълкан Иванов  личната и Йорданова не го препоръчаха , имал пропуски...
Какви пропуски? Може ли да уточнят тези лекари, защото се води един от най добрите хирурзи? Не се хвърляйте на операция директно, като излезе резултата от кор биопсията, ако е злокачествено се консултирате първо с онколог!
Защото ако има лимфни възли, може първо да иде на предоперативна химиотерапия.

# 119
Това е мнение на личната и лекарка която също работи в Сити клиник , имал пропуски със две нейни пациентки , не е уточнила . Йорданова каза за него ,че бил добър специалист но препоръчва другите двама. Интересно , защо?

Общи условия

Активация на акаунт