Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 86

• 73 801
  • 1 540
  •   1
Отговори
# 270
Много благодаря на всички за подкрепата!тази седмица е операцията,силно се надявам да забави процеса .Има разтройство от месец ,не се повлиява от пробиотици и ентерол.Свали пет кг много бързо....това нещо я изяжда .

# 271
Сандра, аз имах 4м разстройство и свалих към 8-10кг. Още не съм ги върнала, но вярвам, че скоро и това ще стане. Как се храни?

# 272
  • Sofia
За отлагането и аз смятам, че не трябва да се отлага. Особено при млади хора. Преди имах друга философия, но сега, след този рак, започнах да гледам по друг начин.

За разстройството. Вижте дали не е причинител бактерия. Правят се изследвания. Лошото е, че ако едно разстройство не се овладее първите няколко дни, после става много по-трудно.

Успех на всички! И вярата и надеждата да са в сърцата ви!

# 273
Sandra, за жалост свалянето на килограми е често срещано при нашата диагноза, но като се започне и приключи лечението, обикновено се връщат. За пример, без разстройство или друга видима причина аз свалих 18 кг за три месеца (от установяването на рака с биопсия, през две операции до началото на химиотерапията).

# 274
Здравейте, момичета! ИЗвинявайте, че може би не е по темата, но съм притеснена, а и сигурна, че тук ще получа адекватни отговори.
От 2021г. следим ФА в лявата гърда, който не расте и на последния преглед беше около 4мм.
През тези години обаче през интервали от време имам някакъв дискомфорт в лявата част на тялото, който обхваща ръката, усещам го и в гърдата. Гърдата е мека, не ме боли като я пипам изобщо, образувание също не напипвам. Докторката всеки път казва, че няма как да е от ФА, но аз съм с тежка хипохондрия и не знам дали наистина е така. Последно бях на преглед през м.Юли като я попитах дали не го махна този ФА, но тя каза, че е прекалено малък за операция и, че проблемът ми по-скоро е неврологичен. Не знам как да си мисля, лекарката е много добър диагностик, но все пак всеки греши. Другото, което ме успокоява е, че е от доста време вече този проблем и все си мисля, че да съм разбрала досега, ако е лошото. Според лекарката веднъж годишно е достатъчно да ходя на преглед, аз гледам да ходя на 6 месеца като сега се чудя дали да не ида отново въпреки че са минали 3месеца..
Благодаря, че ме изчетохте и ще се радвам на съвети. Извинете, ако не е уместно! С пожелания за здраве, силен дух и успех на всички!

# 275
  • Sofia
Здравей, Kamille !

Писах ти в другата тема за фиброаденом. За твое успокоение, направи си едно ЯМР. И най-добрият диагностик може да сгреши. Твърде вероятно е при теб да е точно ФА, но да живееш в този стрес не си е работа. Нали знаеш, че точно стреса и мрачните мисли отключват най различни заболявания. ЯМР - то веднага, ще покаже какво е. Да, скъпо е, но за здравето цена няма. А и щом си с тежка хипохондрия, ти се чудя как живееш с този стрес?!

Тук в тази тема, ако върнеш назад, ще откриеш много момичета, които първо са били с диагноза ФА и след това бам изненада. Аз лично съм една от тях. При теб може наистина да е ФА, но за да не го мислиш направи си изследването. Малък размер и е излишно да ти казвам отново, че всичко хванато навреме е лечимо напълно. Не чакай да нарасне.

Бъди здрава и нека притесненията ти да са  ти напразни!

# 276
Kamille, подкрепям Katty за ЯМР. Всевъзможни случаи - аз покрай ФА, който следя от 15-на години и още си е в мен, установих рака. При мен се оказа, че ракът е несвързано с ФА образувание. Но, ако не беше ФА, който следях всяка година, не знам кога щях да хвана гадта недна, защото нямах никакъв дискомфорт или оплаквания.

# 277
Аз също имах такъм дискомфорт,беше странно.Усещах си гърдата,тежест в рамото(все едно съм спала цяла нощ на тази страна) и ръката ми изтръпваше.Казаха,че най-верояно е притискало някакъв нерв и затова е било така.Изкараха гадта и нямам повече тези оплаквания.Ама твоето е много малко,провери го с ЯМР или директно кор биопсия и без притеснения и излишни внушения.Не казвам,че и при теб ще е така,споделям как беше при мен 🌹

# 278
Благодаря за отговорите, момичета! Както споменах този дискомфорт продължава вече трета година на приливи и отливи та наистина не знам дали има общо с ФА, но със сигурност ще направя още една консултация.
Бъдете здрави!

# 279
Здравейте момичета! Отдавна не съм влизала тук, надявам се да няма много нови попълнения и да сте добре! Повода, по който пиша, е следния - имам час за д-р р Илия Карагьозов за петък 15,20 ч., но се очертава да не мога да го ползвам, а чакам повече от година за него Идеята ми е , ако някоя от вас има по -далечен час и би могла да отиде в петък, да ги разменим.Иначе ще трябва да го откажа и ще пиша първо тук, за да се възползва някоя от вас.

# 280
Здравейте, по какъв начин може да се запише час за консултация при доц Консулова?

# 281
Sandra3,
На мен за разстройството много ми помогна Диаростад.  Налагаше се да го пия по време на химиотерапията. Препоръча ми го фармацевт и лекуващия онколог го одобри.

# 282
Здравейте, по какъв начин може да се запише час за консултация при доц Консулова?
Мимаче, слагам снимка от стара тема, аз от там запазих час. Преглежда в зъболекарски кабинет отстрани на Билла, няма  в табела с нейното име.

# 283
Здравейте ,

Един малко странен въпрос ,но чували ли сте яденето на черен дроб да е противопоказно при херцептин? Четох ,че било доказано ,че намалява ефекта на херцептина ,а с дроба си вдигнах хемоглобина от 109 10тия ден на 123 преди вливката ,не съм прекалявала естествено ,но той най-бързо го вдига .

# 284
Подкрепям написаното от Marsian. Познавам дама, забавила операцията и туморът нарастнал отново...
Интересно, аз пък съм чела точно обратното... Явно зависи от много фактори. Аз забавих моята с 3 месеца, поради разни изследвания и натоварен график на хирурга, който бях избрала и размерите бяха същите.А  можех веднага след диагнозата да си направя операция.Но познавам дама с увеличени размери вследствие неадювантна химиотерапия ...Всъщност туморите се развиват доста бавно...освен ако не ги "форсираш' вследствие некадърни "лечения"Rolling EyesНяма такова понятие като ранно открит тумоор:confused: При мен поне се виждаше от 5 години, а колко преди това е бил ин ситу никой не може да ми каже Unamused  Ще потърся една статия и ще я постна тук, и всеки сам да си преценява, дали ,,"бързането" има ефект...

Скъпи дами Two Hearts, поствам статията за това дали ,,"бързането" има ефект...Тук става въпрос за друг тип тумор ,но има логика в това ,което пише в нея . Става въпрос за Why Did Steve Jobs Die? от John McDougall . Ще пусна автоматичен превод от английски ,както и оригиналната статия .
Скрит текст:
Защо Стив Джобс умря?

Стив Джобс даде мълчаливо разрешение и ме насърчи да напиша тази статия в бюлетина за медицинските и хранителните аспекти на живота му, когато възложи на биографа си да разкаже истинска история. „Исках децата ми да знаят за мен…“ „Освен това, когато се разболях, разбрах, че други хора ще пишат за мен, ако умра, и те няма да знаят нищо. Те биха разбрали всичко погрешно. Така че исках да съм сигурен, че някой ще чуе това, което имах да кажа.” (556) Джобс щеше да се радва да чуе моето предизвикателно второ мнение за неговия рак на панкреаса и диетата му, защото моите мисли са в съгласие с това, което той интуитивно и фактически знаеше да бъде коректен. Надяваме се, че моята сметка ще донесе спокойствие на семейството и приятелите му след преждевременната му смърт.

Тази статия не е замислена като критика на неговите лекари и тяхното медицинско обслужване. Сигурен съм, че тези професионалисти дадоха най-доброто от себе си за него. Погледнато назад всичко е по-ясно. Целта на тази статия е да изясни нещата.

Ракът на Джобс започва и метастазира, когато той е млад мъж

„През октомври 2003 г. случайно се натъкна на своя уролог, който го беше лекувал, и тя го помоли да направи КАТ сканиране на бъбреците и уретера си. (453) Бяха изминали 5 години от последния му скенер. Новото сканиране не разкри нищо нередно с бъбреците му, но показа сянка върху панкреаса му. Докато туморът е достатъчно голям, за да се види на CAT сканиране, той е нараснал до размер от най-малко 2 милиметра (mm) (половината от размера на BB, два пъти размера на точка на тази страница). Предполагам, че сянката, видяна върху панкреаса му, е била най-малко един сантиметър (cm) в диаметър (размера на гумичка на молив). Масата с този размер съдържа 1 милиард клетки и расте средно в продължение на 10 години . Смъртта обикновено настъпва, когато размерът на отделните тумори достигне десет сантиметра в диаметър (4 инча). Панкреатичните невро-ендокринни (островноклетъчни) тумори, от вида, който имаше Джобс, отговарят на този модел на растеж .

Естествената история на растежа на рака на панкреаса на Стив Джобс може да бъде определена чрез математически изчисления. Интервалът между диагнозата му на 48-годишна възраст и смъртта му на 56-годишна възраст е приблизително 8 години (октомври 2003 г. и 5 октомври 2011 г.). От тези дати може да се установи, че туморната маса в неговия панкреас се удвоява по размер на всеки 10 месеца. (Обикновено твърдите тумори на различни органи удвояват размера си на всеки 3 до 9 месеца.) Неговият тумор беше много бавно растящ.

Познавайки тази стабилна скорост на удвояване (на всеки 10 месеца), може да се изчисли датата, на която е започнал ракът на Джобс. Неговият рак започна, когато беше млад възрастен, вероятно едва на 24 години. Подобни изчисления показват, че ракът му се е разпространил от панкреаса в черния му дроб (и други части на тялото му) повече от две десетилетия преди операцията му на 31 юли 2004 г. (Точните методи за извършване на тези изчисления се намират в края на тази статия. )

Едно от най-големите съжаления на Джобс, когато разбра, че има нелечим рак, беше, че е отказал да се оперира в продължение на 9 месеца след диагностицирането. Той вярваше, че може би е бил излекуван, ако беше действал по-рано. Тъй като той беше в средата на двадесетте години, когато ракът се разпространи в цялото му тяло, премахването на неговия рак, открит с CAT-скенер през октомври 2003 г., никога не би го излекувало.

Как расте ракът

Хората, които не са запознати с начина, по който расте ракът, лесно се заблуждават да мислят, че се разпространява като горски пожар, почти за една нощ, защото в един момент човекът изглежда в добро здраве, а в следващия момент пациентът има тяло, пълно с болест . Когато ракът е диагностициран за първи път, хората вярват, че това е „ранна болест“, която може да бъде „уловена навреме и излекувана“, ако бъде отстранена. Тази приказна гледна точка, за съжаление, е невярна.

Ракът расте с постоянна скорост (наричана време на удвояване ). Ранният растеж е невидим, тъй като ракът е с микроскопични размери. Това увеличение на размера на рака е скрито от погледа, тъй като една ракова клетка се разделя на две клетки, две на четири и т.н. Удвояванията остават неоткриваеми, докато ракът достигне размер от 1 mm (размер на периода), който сега съдържа милион клетки, след около 6 години растеж. След 10 години растеж туморът е с диаметър 1 см (размер на гумичка) и съдържа един милиард клетки. В този момент от естествената му история удвояването става много очевидно: един милиард ракови клетки се разделят на маса, съдържаща два милиарда клетки, а със следващото удвояване има 4 милиарда ракови клетки в тялото на пациента. По този начин ракът е неоткриваем от пациента и неговия лекар през първите две трети от естествената му история и това води до объркване.

Ракът е причинил проблеми на Стив Джобс през неговите тридесет и четиридесет години

Доклад за маниерите на Джобс по време на срещи през 1987 г. казва: „Ръцете му, които са леко и необяснимо жълти, са в постоянно движение.“ (223). Жълтото обезцветяване на кожата е класически признак на жълтеница . Ракът в главата на панкреаса обикновено причинява блокиране на потока на жлъчката , което води до жълтеница. Вероятно туморът е бил по това време (1987 г.), причинявайки частична и периодична обструкция.

Неговият рак също му причини болки в корема и гърба най-малко 5 години преди поставянето на диагнозата през октомври 2003 г. „Карах до Pixar и до Apple с моето черно Porsche кабриолет и започнах да получавам камъни в бъбреците. Бих се втурнал към болницата и болницата щеше да ми даде инжекция с Demerol в дупето и в крайна сметка щях да го предам. с бъбреците му. (453)

Бъбречните камъни се причиняват от диета с високо съдържание на животински протеини. Като строг веган, малко вероятно е Джобс да е имал камъни в бъбреците. Нямам неговите медицински доклади, но вярвам, че някои или всички от тези епизоди на болка са били погрешно диагностицирани и неправилно лекувани като болка от камъни в бъбреците. Джобс всъщност страдаше от рак, растящ в панкреаса му.

Доказателство, че ракът е присъствал най-малко 10 години преди диагнозата да дойде по време на операцията му на 31 юли 2004 г. „За съжаление, ракът се е разпространил. По време на операцията лекарите бяха открили три чернодробни метастази.”(456) За да могат неговите хирурзи да видят тези тумори на повърхността на черния му дроб с невъоръжено око, всеки рак вероятно би бил с размер най-малко 1 см. Както обясних по-горе, тези метастази са започнали преди повече от две десетилетия, когато Джобс е бил в средата на двадесетте. Откриването на тумори в черния дроб означава, че ракът се е разпространил и в други органи на тялото преди много години.

Джобс смята себе си за много интуитивен човек, който разчита на собствените си усещания . На някакво ниво на съзнание той може да е знаел, че има заболяване двадесет или повече години преди диагнозата му. През 1983 г. „Джобс се довери на Джон Скъли (главен изпълнителен директор на Apple), че вярва, че ще умре млад.“ (155) Джобс беше само на 28 години, когато изрече това пророчество.

Оловото (Pb) и други канцерогени от компютрите са причинили рак на Джобс

Джобс спекулира, че ракът му е причинен от изтощителната година, която прекара, започвайки през 1997 г., управлявайки както Apple, така и Pixar. (452, 333) Той предположи: „Вероятно тогава този рак започна да расте, защото имунната ми система беше доста слаба по това време.” (452) Въпреки това, въз основа на надеждни изчисления, неговият рак вероятно е започнал десетилетия по-рано, като млад възрастен, когато той е изграждал компютри и друга електроника със собствените си ръце, без да вземе адекватни предпазни мерки.

Лятото след първата си година в Homestead High School в Лос Алтос, Калифорния, Джобс се обади по телефона на Бил Хюлет от HP: „И той отговори и разговаря с мен около двадесет минути. Той ми осигури частите, но ми намери и работа в завода, където правеха честотни броячи.” (17) Тук той беше изложен на токсични химикали , за които се знае, че причиняват рак на панкреаса. Друг пример; Джобс запоява платки в ранните дни на Apple. (67) Това съединение (припой) обикновено е сплав, съдържаща олово, калай и други метали. Оловото се класифицира като вероятен човешки канцероген, клас вещества, които са пряко отговорни за увреждане на ДНК и насърчаване или подпомагане на рака. Предполага се, че оловото причинява рак на панкреаса .

Стив Джобс може би е най-известният пример за високия риск от рак за хората, работещи в електронната промишленост, поради професионалното излагане на канцерогени. Металите , съдържащи се в персоналните компютри, включват алуминий, антимон, арсен, барий, берилий, кадмий, хром, кобалт, мед, галий, злато, желязо, олово, манган, живак, паладий, платина, селен, сребро и цинк.

Разболяването на Стив Джобс от рак беше нещастен инцидент — като удар от мълния или удар от кола. Канцерогенът(ите) е влязъл в тялото му и поради генетиката, „лошия късмет“ или други неизвестни и неконтролируеми фактори тялото му е податливо. Причината за неговия рак не се дължи на веганската му диета. Всъщност неговата здравословна диета вероятно е забавила растежа на неговия тумор, забавила е времето на диагностициране и е удължила полезния му живот.

Джобс страдаше с неоснователно съжаление, вярвайки, че е ускорил собствената си смърт

Джобс изживя последните 8 години от живота си със съжаление, вина и угризения, че отложи операцията си 9 месеца след първоначалната диагноза рак. С едно честно изречение лекарите можеха да го освободят от това тежко бреме. Този прост факт можеше да се каже: „Г-н. Джобс, имахте тяло, пълно с рак, много преди октомври 2003 г., когато ви диагностицираха чрез иглена биопсия. Очевидно нито един от неговите лекари - нито Джефри Нортън, който беше оперирал панкреаса му през 2004 г., нито Джеймс Ийсън, който беше извършил трансплантацията на черен дроб през 2009 г. - казаха на Джобс тази неоспорима истина.

През октомври 2003 г., след като потвърди, че има образуване на панкреас, един от лекарите му „предполага, че трябва да се увери, че нещата му са наред, учтив начин да каже, че може да му остават само месеци живот. Същата вечер те направиха биопсия, като забиха ендоскоп в гърлото му и в червата му, за да могат да поставят игла в панкреаса му и да вземат няколко клетки от тумора му… Оказа се, че е островна клетка или панкреатичен невроендокринен тумор… ”(453)

Джобс първоначално отказа операция за отстраняване на рака. „Наистина не исках да отварят тялото ми, така че се опитах да видя дали някои други неща ще проработят.“ (454) Девет месеца по-късно, „През юли 2004 г. компютърна томография показа, че туморът е нараснал и вероятно се е разпространил .”(455) Джобс претърпя операция в събота, 31 юли 2004 г., в Станфордския медицински център. Той имаше модифицирана процедура на Whipple, която взе част от панкреаса му. (455) Той успокои служителите на Apple на следващия ден, когато написа в имейл, че видът рак, който има, „представлява около 1% от общия брой случаи на рак на панкреаса, диагностициран всяка година и може да бъде излекуван чрез хирургично отстраняване, ако бъде диагностициран навреме (моят беше).“ (455) В ретроспекция всички биха се съгласили, че това твърдение е невярно.

За съжаление, той прекарва остатъка от живота си, вярвайки, че може да бъде излекуван, ако не беше отложил операцията си с девет месеца. „ Според биографа на Стив Джобс , Уолтър Айзъксън, мозъкът на Apple в крайна сметка съжалява за решението, което е взел години по-рано, да отхвърли потенциално животоспасяваща хирургия в полза на алтернативни лечения като акупунктура, хранителни добавки и сокове. Ранната му съпротива срещу операцията очевидно е била неразбираема за съпругата и близките му приятели, които непрекъснато са го увещавали да го направи. „Говорихме много за това“, казва неговият биограф. „Той искаше да говори за това, как съжалява. … Мисля, че смяташе, че е трябвало да бъде опериран по-рано.“ Тази лъжа беше повторена пред света малко след смъртта на Джобс в 60-минутно интервю с г-н Айзъксън.

До началото на 2008 г. за Джобс и неговите лекари е ясно, че ракът му се разпространява. (476) През април 2009 г. той претърпява чернодробна трансплантация. „Когато лекарите му извадиха черния дроб, откриха петна по перитонеума, тънката мембрана, която обгражда вътрешните органи. Освен това имаше тумори в целия черен дроб, което означаваше, че е вероятно ракът да е мигрирал и другаде.” (484) „Но до юли 2011 г. ракът му се беше разпространил в костите му и други части на тялото му…” (555). Почти всички бяха признали победата си. Той почина на 5 октомври 2011 г. от тяло, пълно с рак, който започна, когато беше млад възрастен, работещ в Силиконовата долина.

Общият консенсус беше и все още е, че Джобс е действал егоистично, глупаво и безотговорно, когато е отказал операция през октомври 2003 г., по време на първоначалната му диагноза. Въз основа на естествената история на заболяването си Джобс не е действал по нито един от тези начини. Ракът се е разпространил много години преди диагнозата му и е бил неудържим по никакъв начин.

Веганската диета на Йов удължи живота му

Джобс стана вегетарианец през първата си година в Рийд Колидж в Портланд, Орегон. (36) Понякога той ядеше само плодове и се смяташе за фрутарианец. (63, 68, 83) През целия си живот беше строг веган (без животински храни ), с изключение на случайни пропуски. (91, 155, 260, 458, 527, 528) Джобс често се разстройваше много, когато ястията му не бяха приготвени според неговите спецификации. Когато сервитьор в ресторант му сервира сос със заквасена сметана, Джобс става неприятен.(185). Наблюдаван е да „изплюе пълна хапка супа един ден, след като научи, че съдържа масло.“ (260)

През по-голямата част от живота си той е смятан за „бодлив, слаб като камшик вегетарианец.”(243) Той е описан като изглеждащ „по-скоро като боксьор, агресивен и неуловим грациозен, или като елегантна котка от джунглата, готова да скочи срещу плячката си. ”(297) Въпреки това повечето от семейството, приятелите и колегите му не разбират или симпатизират на веганската диета на Джобс.

Неговата диета беше в рязък контраст с тази на неговия съосновател на Apple, Стив Возняк, който ядеше в Denny's и чиито любими храни бяха типичните американски пици и бургери. (189) Возняк, който е с наднормено тегло, беше четири години по-възрастен от Джобс и е все още жив. Поради този привиден парадокс много хора отхвърлят значението на здравословната веганска диета.

След като разви рак, Джобс си спомни някои от предишните си учения за ползите от вегетарианската диета с ниско съдържание на протеини при рак. (548) Вярвам, че Джобс беше прав и здравословната веганска диета с ниско съдържание на мазнини ще забави растежа (удвояване) на рак и удължава живота на пациента. Въпреки това животинските мазнини, животинските протеини, растителните масла и вегетарианските храни, направени с изолирани соеви протеини, могат да стимулират растежа на рака. Стив Джобс често се храни в ресторанти. Веганската му диета вероятно е била твърде богата на растителни масла и „фалшиви“ меса и сирена (храни с големи количества изолирани соеви протеини).

Най-голямата обида: Джобс беше принуден да яде месо

„Един от страничните ефекти на операцията щеше да се превърне в проблем за Джобс заради неговите обсебващи диети и странната рутина на прочистване и гладуване, които практикуваше от тийнейджър. Тъй като панкреасът осигурява ензимите, които позволяват на стомаха да смила храната и да абсорбира хранителни вещества, премахването на част от органа затруднява получаването на достатъчно протеин.” (455) Той беше посъветван да яде месо и риба. (455) Липсата на протеин в Диетата на Джобс не беше негов проблем, но неговите приятели, семейство, биограф, диетолог и лекари нямаха да спрат да атакуват странната му мания за изключително ограничителни диети.(477) Джобс загуби 40, а след това в крайна сметка 50 паунда, което беше от частичното загуба на панкреаса си от първоначалната операция, използването на морфин за контролиране на болката му, химиотерапиите му, операцията по трансплантация на черен дроб и лекарства, използвани за потискане на отхвърлянето на органи. (477) До смъртта му лекарите му го молеха да консумира висококачествен протеин. (548) Очевидно настояването той да яде животински храни няма никакво значение за здравето му; и част от причината е, че съветът е неправилен.

„Пауъл (съпругата на Джобс) беше веган, когато се ожениха за първи път, но след операцията на съпруга си тя започна да разнообразява семейната им диета с риба и други протеини.“ (477) Джобс в крайна сметка се поддаде на тези интензивни изисквания и яде морски дарове и яйца. (527,528) Заради фалшивата надежда, че яденето на животни ще помогне, той беше принуден да загърби това, което знаеше, че е добро за тялото му, религиозните си вярвания и загрижеността си за благосъстоянието на животните и околната среда.

Общият консенсус беше и все още е, че Джобс е действал егоистично, глупаво и безотговорно, като е бил веган. Но той живя повече от 30 години с рак на панкреаса. (Медицинските му лечения не допринесоха почти нищо, за да удължат живота му, и му причиниха големи нещастия на огромни разходи.)

Обобщени коментари

Нито веганският начин на живот на Стив Джобс, нито отказът от операция са били действия на луд човек. По-скоро и двете решения демонстрират неговата рационалност, гениалност, интуитивност и вътрешна сила да отстоява това, което е знаел, че е правилно. Истината вече може да даде спокойствие на семейството и приятелите. Освен това онези, които свързваха рака на Джобс с веганската му диета, вече могат да се върнат към здравословното хранене. Разбирането и оповестяването на причината за неговия рак също трябва да насочи повече внимание към сериозните вреди, причинени от химикалите, използвани в електронната индустрия.

Помислете за нещастието, сполетяло Стив Джобс, един от най-богатите и могъщи хора, живели някога. Малко безплатен, безвреден и честен съвет би подобрил значително физическото, психическото и емоционалното състояние на Джобс – особено през последните 8 години от живота му, когато той ни даде толкова много. Притежавам два компютъра MacBook Pro, iPhone, iPad2, използвам iTunes ежедневно, а внуците ми обожават филми на Pixar. Благодаря ви, Стив Джобс – предлагам този доклад като малка благодарност за всичко, което сте направили.

Изчисления за растежа на рака на панкреаса на Стив Джобс

Използвайте калкулатора за време на удвояване, намерен на: http://www.chestx-ray.com/spn/DoublingTime.html . Този калкулатор е прост математически инструмент - няма значение какъв вид ракова клетка (бял дроб или панкреас) се изследва.
Изчисления от момента на диагностицирането през октомври 2003 г.:

Използване на калкулатора за удвояване на времето (въведете деня на неговата диагноза, да речем 15 октомври 2003 г. и деня на смъртта му, 5 октомври 2011 г.), за да определите, че туморът расте в продължение на 2912 дни (~8 години) през времето, когато Джобс е бил известно, че има рак.

Да приемем, че туморната маса - сянката, открита на CAT сканирането през октомври 2003 г. - е с размер 10 mm (1 cm) (вероятно туморът е бил много по-голям, но нямам медицинските му досиета). Когато той почина повече от 8 години (2912 дни) по-късно, туморът щеше да нарасне до около 100 mm (10 cm), ако не беше отстранен.

Въвеждайки размера на първоначалния тумор в панкреаса (10 mm) и размера при смъртта (100 mm) и 2912 дни, необходими на рака да расте през този интервал, калкулаторът ни казва, че времето за удвояване на неговия тумор е 292 дни (което означава, че туморът се удвоява по размер на всеки 10 месеца).

Изчисляване назад, за да намерите времето, когато е започнал ракът: въведете число от 10 микрометра (um) (използвайте .01 mm) за размера на първата ракова клетка в неговия панкреас и въведете 10 mm за размера на тумора, открит от CAT сканирано на 15 октомври 2003 г. (Един микрометър (um) = 1/1 000 000 метър = 0,000001 метър = 1/1000 милиметър (mm) = 0,001 милиметър (mm); следователно 10 um = 0,01 mm.)

С това време на удвояване от 292 дни, времето за нарастване от 10 um до 1 cm ще бъде 8740 дни или около 24 години. (Числото от 8740 се определя чрез отгатване на различни времеви интервали в калкулатора за време за удвояване, така че да се достигне правилното време за удвояване.) Джобс е на 48 години, когато е диагностициран. Изваждането на 24 години означава, че той може да е бил на 24 години, когато ракът е започнал. Неслучайно това е точно след като той започва работа в Hewlett Packard и през следващите няколко години продължава да работи тясно с много канцерогенни вещества, открити в електронната индустрия.

Изчисления за метастатичното заболяване, открито в черния дроб на Джобс по време на операцията му на 31 юли 2004 г.:

Използването на калкулатора за удвояване на времето (въвеждайки деня на операцията му, 31 юли 2004 г., и деня на смъртта му, 5 октомври 2011 г.) означава, че туморите на Джобс в черния му дроб (и останалата част от тялото му) са били известни на неговите лекари да расте за 2622 дни (~7 години) през този интервал от време.

Да приемем, че 3-те метастатични тумора, открити на повърхността на черния му дроб по време на първоначалната му операция на 31 юли 2004 г., са с размери 1 cm (10 mm). Когато той умря повече от 7 години по-късно (2622 дни), тогава тези тумори биха нараснали до около 100 mm (10 cm) всеки (ако черният му дроб не беше отстранен по време на чернодробната му трансплантация през 2009 г.).

Въвеждайки размера на чернодробните тумори по време на операцията (10 mm) и размера по време на смъртта (100 mm) и 2622 дни, необходими на рака да расте през този интервал, калкулаторът ни казва, че времето за удвояване на чернодробните му тумори е 263 дни (което означава, че на всеки 8½ месеца туморът в черния му дроб се удвоява по размер). Времената на удвояване на първоначалния тумор на панкреаса и метастатичните чернодробни тумори трябва да бъдат еднакви; и те са подобни: 10 срещу 8½ месеца.

Изчисляване назад, за да намерите времето, когато туморът е метастазирал в черния му дроб (и костите му и останалата част от тялото): въведете цифрата от 10 микрометра (0,01 mm), използвана за първата клетка, която се е разпространила в черния дроб, и 10 mm за тумора, открит на 31 юли 2004 г. на черния дроб. След това търсите интервал от време, който би паснал за време на удвояване от 263 дни. Времето за израстване от 10 um до 10 mm би било 7870 дни или около 22 години. По време на операцията му, на 31 юли 2004 г., когато беше установено, че има метастатичен рак, той беше на 49 години. Изваждането на 22 години от тази възраст означава, че той е бил на 27 години, когато ракът на панкреаса му е метастазирал.

Най-добрият сценарий би бил, че туморите, наблюдавани върху черния дроб на Джобс по време на операцията му на 31 юли 2004 г., са с размер само 1 mm (размер на точката, наблюдаван с лупа или микроскоп). Тогава времето за удвояване би било всеки 132 дни. (Въведете в калкулатора 1 mm и 100 mm и 2622 дни, за да получите 132-дневно време за удвояване.)

Изчисляването назад от 1 mm до .01 mm при време на удвояване от 132 дни би означавало, че туморът е започнал да расте в черния дроб на Джобс повече от 7 години (2640 дни) преди операцията му на 31 юли 2004 г. При този най-добър сценарий, той щеше да е на 42 години, когато туморът се разпространи от панкреаса му в черния дроб и останалата част от тялото му.

Няма възможен начин ракът да е бил хванат навреме (преди да се разпространи), дори ако той би се подложил на операция по време на първоначалната му диагноза през октомври 2003 г. или дори 6 години преди тази дата. Но тъй като никой не му каза тези лесни за определяне факти, добре известни в медицинските и научните среди, той живя 8 години до смъртта си с неоснователна и ненужна вина. Досега семейството и приятелите му са живели под същия тъмен облак.

Изчисленията и текстът са актуализирани на 2.12.2011 г. (коригирана математическа грешка)
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт