Първият учебен ден настъпи, седмокласникът в училище с желание пристъпи

• 26 641
  • 752
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Преразказът, особено ако е сбит, помага да се научат да обработват информацията и да я синтезират.
Наборката цял уикенд писа домашни, дългички бяха. И така следващите 9 месеца!
Това, ако МОН има за цел да научи децата да синтезират текст, а не когато измисли как да ги отсява при прием в 7-ми клас. Когато аз учех се пишеха теми. Значи са очаквали ние на възраст 14 г. да можем да напишем нещо самостоятелно. Колкото и да сме заучавали литературни анализи, накрая все пак се падаше някаква тема, която тряба да сглобиш от наученото. Ползата далеч надхвърля тъпите преразкази. Защото по същото това време преразказа в 7 клас минаваше за фасулска работа. Децата преразказваха в началното училище, после в прогимназията преразказвахме уроците по биология и география.

# 436
Първо място на национална олимпиада по математика не се постига на случаен принцип в 7ми клас.
Зад този успех (и наистина говоря конкретно за този) стоят години работа, математиката като начин на живот и изключителен (бих казала дори вроден) талант.
Състезателната математика е на няколко нива над учебния материал. Зад тези успехи стоят изключително отдадени преподаватели по математика и часове извънредни занятия.
 Първенците от националната олимпиада доста често се преборват и за националния отбор по математика на България и трупат международни успехи.

# 437
Преразказът, особено ако е сбит, помага да се научат да обработват информацията и да я синтезират.
Наборката цял уикенд писа домашни, дългички бяха. И така следващите 9 месеца!
Това, ако МОН има за цел да научи децата да синтезират текст, а не когато измисли как да ги отсява при прием в 7-ми клас. Когато аз учех се пишеха теми. Значи са очаквали ние на възраст 14 г. да можем да напишем нещо самостоятелно. Колкото и да сме заучавали литературни анализи, накрая все пак се падаше някаква тема, която тряба да сглобиш от наученото. Ползата далеч надхвърля тъпите преразкази. Защото по същото това време преразказа в 7 клас минаваше за фасулска работа. Децата преразказваха в началното училище, после в прогимназията преразказвахме уроците по биология и география.
Абсолютно! Преразказът, лично мнение, така дъвкан три години, по-скоро осакатява способността да синтезираш текст, отколкото да я подпомага. Ние пишехме не точно тема, а преразказ с елементи на разсъждение, пак се следваше и предаваше текста, но имаше увод, изложение, заключение, трябваше да изразиш ясно теза, вплетена в текста и подплатена с примери . Хич не беше лесно. Каквото знам за писането, го знам от седми клас. После писахме разни есета, но акъла ми беше на друго място и не обръщах внимание.

# 438
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз съм писала обикновен преразказ, когато бях ученичка и да, минаваше за лесен, просто запомняш максимално сюжета и специфичните думи. Не съм писала никога трансформиращ преразказ от името на герой, който е по-труден. И сега си представете след 1-ви модул, децата да имат един ОЛВ от 6 страници.

# 439
Е, не. Преди беше само ОЛВ. Този формат на НВО наистина не предполага писане на нещо повече от преразказ. Но това е, заради формата, за който много мога да изприказвам, но не искам.

# 440
  • София
Само това остава: да зубрят анализи до откат.
Сега за 5 реда разсъждения се оценява по шаблон със списък от фрази, представете си какъв субективизъм ще е за два листа.

# 441
Това със зубренето е проблем на цялата система. Ние имаме една дива кокошка по История в момента, която на родителската среща обясни, че не искала да зубрят, а после на входното им даде емнайсе термина като ерес, католицизъм, средновековие и подобни и иска от тях точ в точ да повторят това, което пише в учебника. Ако някое дете го разкаже със свои думи, отговорът му се задрасква или получава забележка "непълен отговор". Ох, само чакам да свърши седми клас и да се маха от това училище.
Дала е и термини, които ги няма в учебника и за тях иска нещо, което била споменала в час. Тази отврати детето ми от Историята, груба е, едвам ще я издържим

# 442
  • София
За такъв изпит, на който се явяват по средно 50 хиляди деца ( проверката е по шаблон, най-вероятно) есе или отговор на лит. въпрос т.е. всяка писмена работа, в която има широко отворена врата за субективно мнение, не е добър вариант, затова мисля, че преразказът е по-добрият вариант.
Вижте какво се случва с 12-класниците и ДЗИ по БЕЛ, където основно има проблеми с оценяването на втората част. Там почти никой не избира есето, точно заради силно субективния елемент при оценяването. Казвам го и от позицията на човек, държал кандидат-студентски изпит по БЕЛ и чиято работа е била с арбитър с разлика повече от 1 единица между двамата проверяващи...кофти работа е. 
Има вариант и други форми: вече не знам как се наричат при нас, но съм писала на времето във Френската съченения, подчинени на строги правила: увод, теза, антитеза, заключение, определен брой думи. Тогава няма значение какво точно си писал и кое си защитил по-добре, важното е да си дал аргументи и в двете посоки и да си спазил формата и броя думи...Аз съм от по-старо поколение ( завършила средата на 90-те гимназия и на български не бяхме писали такива, само на чуждите езици, които изучавахме)

# 443
Според мен за тази възраст - 13-14 години - трансформиращият преразказ е подходящ за такъв изпит. Не е нещо твърде сложно (ако беше - щеше да има вълна от недоволство от родители и ученици), като същевременно не е и съвсем просто, защото когато е от името на определен субект, си иска замисляне, съобразителност и концентрация. Отделно ползите от тестването на способностите за възприемане и възпроизвеждане на текст са ясни, нали... В комбинация с тезата, която би следвало да покаже познания за литературните произведения и лееееек анализ, то според мен така направеният формат бива.
Вярно е, че за тезата се зазубрят някакви готови фрази, но и отговор на лит. въпрос да беше или нещо си с елементи на разсъждения, пак щеше да е същото. Даже и т.нар. есета бъкат от клишета, но за мен това е донякъде нормално и не е чак толкова страшно.

# 444
Есето е трудно за разбиране и писане, особено за тяхната възраст. Преразказът е добре, но е кофти, че носи голяма тежест в оценката и при грешка, може много да намали точките.

Последна редакция: вт, 01 окт 2024, 14:38 от Soul Free

# 445
Моето го е страх да пише есета, защото не знае как ще се оцени. Това заучаване на определени понятия за отговора на тезата води до това децата да не използват свои думи и после им е трудно с есетата. Не са свикнали да изказват гледната си точка. Винаги искат от тях да зубрят за да получат шестица или много точки на НВО и после се чудят защо не избират есе или защо са им лоши резултатите.

# 446
Така е, но за седмокласници есето е трудно постижимо. Затова се учи към 9-10 клас...
Иначе в АК се кандидатства с есе и има курсове за писане на такова, специално насочено за там.

# 447
  • София
Само това остава: да зубрят анализи до откат.
Сега за 5 реда разсъждения се оценява по шаблон със списък от фрази, представете си какъв субективизъм ще е за два листа.
Да, сега е така. Преди имаше и мислещи проверители. С примера за преди само илюстрирах, че имаше времена, в които се знаеше и можеше доста повече. А ако някой има дете явявало се на ДЗИ знае, че там не се оценява по ключови думи.

Пух, дъщеря ми писа есе. Каза, че за нищо на света няма да пише другото и дори не се подготви. Изкара няколко стотни под 5.50 и то заради трансформацията по новата скала. Не мисля, че е била ощетена, но е факт, че има възможност за това, както и на преразказа. Арбитърът не е толкова страшен. На НВО в 7 клас пак на голямата и по двата предмета беше арбитрирана работата.

Последна редакция: ср, 02 окт 2024, 00:53 от Vache

# 448
Не на всеки му се отдава писането на текст, напр. есе. Децата с по-математическа насоченост трудно пишат есета и анализи. И да ме убият, вероятно повече от половин до една страница няма да напиша. Затова, според мен, преразказът е по-удачен за НВО. На ДЗИ по БЕЛ всички оценител казват, че есетата се оценяват с по-малко точки от интерпретациите съчинения. Дъщеря ми писа ИС и изкара 5.97.

# 449
Преди 10тина години имаше дискусия да има 2 варианта на всеки учебник - лъскав/гланциран и един на рециклирана хартия. Идеята беше вторите да са евтините учебници. Тогава имаше огромна съпротива, защото извадиха социалната карта и разделението на учениците на бедни и богати.
Аз лично се надявах да го приемат, защото евтините учебници щяха да леките учебници и нямам притеснения дали някой би приел, че сме бедни, стига на детето да му е по-леко.
Но уви… тази идея не мина.

Общи условия

Активация на акаунт