Хигиената на българина

• 44 633
  • 1 004
  •   1
Отговори
# 15
  • Melmak
Има такива хора, които миришат много от потта си и е медицинско състояние. Примерно колежка на мой приятел, млада жена, чиста, но с такъв проблем. Както описа Валери. Ужасно се смущаваше жената, но .. какво да се прави.

За съжаление има и много мръсни хора, които не ползват много често сапуна и водата. А в чужбина не е прецедент, някои нации се къпят малко и рядко, дори от европейските. Мисля, че софийското метро е с по-добра миризма, отколкото някои други европейски столици.

# 16
Аз не забелязвам абсолютно никаква разлика в миризмата в софийското метро и в това на европейски град по-голям от София.
Все смърди в час пик, а ако някой може да определи на какво - поздравления за обонянието.

# 17
Вече нали не се казва "Честита баня", та хигиената на българина трябва да е по-добра.

Има хора, които поддържат много добра хигиена, но за жалост по някаква причина потта им има силна и неприятна миризма. Имам такава колежка, много мил и интелигентен човек, но не може да реши този проблем, въпреки че посети различни специалисти (кожен, ендокринолог и други). Няма и никакви здравословни проблеми, нито свръхтегло. Казваше ми, чела, че е някаква бактерия, която предизвиква тази миризма в потта, а не толкова, че се поти много или че не се къпе.
И това се оказва голям проблем за нея, защото е много рядко срещано и хората погрешно си създават друга представа. Не всичко е ясно за медицината.

Бях гледала нещо по темата, най-просто обяснено самата пот не мирише особено лошо, а миришат газовете, отделяни от бактериите по кожата ни, които се хранят с тази пот. А микробиомът по кожата на всеки човек е различен. Интересното беше, че е имало успех с елиминацията на особено неприятна телесна миризма при някои хора, като са им "трансплантирали" бактерии от хора, чиято телесна миризма не е толкова тежка.

Последна редакция: вт, 17 сеп 2024, 17:26 от Tessaria

# 18
Ако е така защо на малките деца потта не мирише? Тези бактерии по-късно ли се заселват и защо?

# 19
Вече нали не се казва "Честита баня", та хигиената на българина трябва да е по-добра.

Има хора, които поддържат много добра хигиена, но за жалост по някаква причина потта им има силна и неприятна миризма. Имам такава колежка, много мил и интелигентен човек, но не може да реши този проблем, въпреки че посети различни специалисти (кожен, ендокринолог и други). Няма и никакви здравословни проблеми, нито свръхтегло. Казваше ми, чела, че е някаква бактерия, която предизвиква тази миризма в потта, а не толкова, че се поти много или че не се къпе.
И това се оказва голям проблем за нея, защото е много рядко срещано и хората погрешно си създават друга представа. Не всичко е ясно за медицината.

Бях гледала нещо по темата, най-просто обяснено самата пот не мирише особено лошо, а миришат газовете, отделяни от бактериите по кожата ни, които се хранят с тази пот. А микробиомът по кожата на всеки човек е различен. Интересното беше, че е имало успех с елиминацията на особено неприятна телесна миризма при някои хора, като са им "трансплантирали" бактерии от хора, чиято телесна миризма не е толкова тежка.

.Много интересно. Това в коя страна тези "трансплантации"?
Иначе е точно така за бактериите. Докато няма минимално количество пот, няма никаква миризма. Достатъчно е обаче малко емоция (филм, песен) или малко нспрежение/стрес и бактерията "полудява". Дори не и тежък физически труд.

# 20
  • София
Ще има дърпане на коси в тази тема....
Иначе доста пътувам в ГТ и не съм забелязала нищо отвратително напоследък, с изключение на клошарите, но и при тях е нещо като болест.

# 21
Според мен те просто няма къде да се къпят. А лошото (и тъжното) е, че стават все повече.

# 22
Ако е така защо на малките деца потта не мирише? Тези бактерии по-късно ли се заселват и защо?
Ако не се лъжа съвсем малките деца не се потят, а по-нататък с навлизане в тийнейджърските години, пубертета и хормоните се появява лошата миризма.

# 23

Вероятно да. Човешкият микробиом е интересно нещо - имаме 10 трилиона човешки клетки срещу 100 трилиона бактерийни. 1:10
По-голямата част се намира в червата.
Ние сме един суперорганизъм, съставен от човешки и нечовешки клетки.

Последна редакция: вт, 17 сеп 2024, 18:06 от Valerie R

# 24
Хубавата и лошата миризми са относителни. На едни хора една миризма им харесва, на други - друга. Често парфюмите на други хора са ми неприятни, но явно на тях си им харесват точно тези. Един и същи парфюм, мирише различно на различните хора и тази промяна зависи от естествената миризма на човека. Също, ние, като всеки животински вид, се избираме и по естествената миризма. Например на мен миризмата на ММ ми харесва и ми действа като упойващ парфюм.
Да не говорим, че е вредно за кожата ежедневното миене със сапун и много известни хора са започнали да се къпят със сапун, само 1 - 2 пъти седмично. А ежедневният им  душ е само с вода.

# 25
Темата ми е провокирана от това, че днес в ГТ буквално щях да се удуша от миризма на ...цикъл. Миризмата беше ужасно силна. Не знам, но вярвам, че поне няколко дни не е имало никаква баня там. Наистина не знам как някой може да се изпусне до такава степен.
Та реших да пусна тази тема, да можем да си споделим малко впечатления. Положително или отрицателно ви е мнението по въпроса? И според вас ако нещата не са както трябва да са, на какво се дължи?

Ужас. И такива ли миризми се разнасят.
Не трябва така да са нещата, но какво да направим?

# 26
Еее то къпане ли е без сапун или душ гел? Как ще махнеш миризмата на мръсотията и потта без измиващ продукт?

# 27
Кои са известните, които се плискат само с вода? Да ги избягвам, ако ги видя.

# 28

Да не говорим, че е вредно за кожата ежедневното миене със сапун и много известни хора са започнали да се къпят със сапун, само 1 - 2 пъти седмично. А ежедневният им  душ е само с вода.

Това и яз го правя - сапунисване на цяло тяло през ден. Ежедневно с вода и сапун на определени места.

Заблуда е, че пот не се отмива с вода. Чистата вода е най-доброто за целта. А прекомерното използване на сапуни и гелове създава зависимост и после кожата си губи свойствата и не може да се спре.

# 29
В една група съм във фейсбук и там скоро млада жена беше споделила част от много тъжното си и тежко детство преди години, когато е била момиче, тийнейджърка. Как поради редица обстоятелства не са имали с дни какво да ядат, не са плащали ток с години, съответно не са имали топла вода и много жалко описваше какво е означавало за нея-да не може с дни да се изкъпе зимата... в никакъв случай не казвам, че случаят е такъв. Но съществуват редица нелеки човешки съдби. Отдавна не се впечатлявам от хората (преди да ги опозная) за това миришат ли, измита ли им е косата, скъсани ли са им дрехите....

На ти съм с хигиената, но имах един период миришех по-остро около 22 си година да кажем. И ме дразнеше. Изкъпала съм се, сложила съм ролон и уж не съм се потила нещо кой знае колко, но сама се усещах, че миризмата е остра, сякаш съм се потила три дни и не съм се къпала. Мина си това. Може нещо хормонално да е било, не знам.
Като дойдох в София като тийн в 9 клас изпаднах подобна ситуация като в тази, която си описала. От малък град съм, но съм се къпала редовно, въпреки, че баба и дядо си бяха убедени, че само неделя трябваше. Бягала съм при другата баба да се изкъпя или включвам тайно бойлера. Като разберяха, че съм го включвала - скандал. Но пак продължавам да  го правя, защото им обяснявам, че аз да смърдя няма да стане. Казвах им, че не са бедняци и да не се излагат. Пари имаха, просто бяха супер скръндзави.
Искаха да използвам за дамски превръзки парчета от плат. Вдигах и за това скандал жесток. Добре че от малка се научих да отговарям. Че и се научих да заплашвам и манипулирам. Накрая казвах, че щом искат да им работя на нивите и вкъщи, ще ми осигурят елементарни условия иначе нищо няма да пипна. Поне за това и майка ми и леля ми им вдигнаха скандал и  и да не ме карат да правя такива простотии с платнените превръзки.
Отказах да ги нося всъщност защото в тежък ден бях на училище и за 40 минути подгизнах. До краката бях в кръв и отнесох подигравки.

Та квартирата в София като дойдох на 13-14 беше таванско помещение. Без баня и тоалетна.
Скрит текст:
Скрит текст:
Имаше обща мивка в коридора, използвахме я всички. Там хвърляхме урината. Другата работа я вършехме в кофичка от кисело мляко.
Сутрин и вечер се подмивах, също и мишници. В по-топлите дни трябваше да топля вода с бързовар и с една кърпа мокря и се търкам. Понякога само с вода, защото нямахме сериозно отопление и умирах от студ, но исках малко да се мина. Като беше търпим студа, действах и със сапун.

Общи условия

Активация на акаунт