Как да постъпя без да обидя никого?

• 4 989
  • 131
  •   1
Отговори
# 45
  • Melmak
В офис среда е недопустимо, но в кухните на ресторантите си се крещи.

Има много фирми в офиси се крещи.
Късметлийка си, че не си попадала в такава среда.

При нас такива неща са забранени, ако креснеш, можеш да изхвърчиш. Не знам какви са офисите, в които се крещи, явно без фирмена култура.
Но да, в някои работни места се крещи и аз го намирам за ужасно, но и разбирам защо се случва - от липса на ред и лошо управление.

# 46
На място, където приготвят и продават храна /включително пица и питки на пещ и подобни/, много голям обект тип фаст фууд с външна опашка - редовно случвам служителите да се карат пред клиентите на висок тон, личи си много напрежение, дали условията са кофти и това допринася или те си имат вражди не знам. Много неприятно впечатление прави и все си казвам за последно. Но пусто имат много вкусни пици и понякога се прежалвам.

Иначе в последния офис фирмата имаше достатъчно култура, но не пречеше шефката ми да се сопва и да си изтърва нерви когато е на зор, някой иска нещо спешно от нас/нея или просто тя е в някаква дискусия и иска да се наложи. Не вика, но се усеща повишен тон, настъпателност  и маниерът й беше такъв невротичен, на ръба на приемливия добър тон. Просто нямаше шлифовка в общуването, личеше си как под стрес излъчва напрежение, става конфликтна и минаваше една граница. И това директор демек доста висока позиция. И с равни по ранг, и с екипа й, и с хора под нея от други отдели си го позволяваше, само с шефа над нея не смееше, там ухилена мазна и по-ниска от тревата. За мен това създаваше много дискомфорт, защото го усещах баж като пасивна агресия. Няколко души са ми казвали, че не биха я търпяли. Затова и е бивша шефка де.

Последна редакция: чт, 19 сеп 2024, 21:09 от Miss_Kaprisse

# 47

При нас такива неща са забранени, ако креснеш, можеш да изхвърчиш. Не знам какви са офисите, в които се крещи, явно без фирмена култура.
Но да, в някои работни места се крещи и аз го намирам за ужасно, но и разбирам защо се случва - от липса на ред и лошо управление.
Знам, че има такива фирми.
Иска ми се някой ден да попадна в такава.
Липса на ред, липса на култура + и фирмена култура.

# 48
Разказвала съм и в други теми - в старата ми работа имаш една бабка шефка и тя така "ръководеше", с крясъци, заплахи и подобни. Докато не ме закачаше, не се впечатлявах, обаче като се опита на мен да ми викне, леле как побеснях. И като й скръцнах със зъби.....Рекох - Виж, кво, можеш да ме уволниш, но не можеш да ми викаш. Ако кажеш, веднага си хващам чантата и си тръгвам. За заплатката, която вземам тук, ще почна на по-добро място точно на втория ден..... И оная чак не повярва какво й казвам. Беше в шок и само каза - Излез ми от кабинета. След това аз почнах да си търся работа, а тя работник. Ама аз я изпреварих....хахахха И гадината не искаше да ме пусне по взаимно съгласие след месец (имах два предизвестие), понеже подозираше, че съм си намерила ново място и ми каза - Ако искаш болничен си вземи, но аз няма да те пусна преди двата месеца. Е, рекох, то не е като да съм в затвора.... Платих си неустойката и си тръгнах. И те така с тези селски фирми и шефове....

# 49

Знам, че има такива фирми.
Иска ми се някой ден да попадна в такава.
Липса на ред, липса на култура + и фирмена култура.

Има и то не са малко. Никога няма да забравя как една такава токсична жена успя да изгони почти всички плюс началника на отдела. Според шефа на фирмата обаче "проблеми нямало" и "тя си била такава".
От това пасивно отношение той трябваше да търси изцяло нов колектив, ама важното е, че оная злобна кресла остана там. Приоритети.

# 50
Има хора не знаят да си търсят правата.

# 51
Е каква е тази ценна работа по точно?

# 52

То може да си ги търсиш, ама като няма кой да ти ги зачете освен да напуснеш друга опция нямаш.

Василиса, работата не е "ценна", просто нямам друг избор. Живея в едно тъпо немско село където не назначават с охота чужденци. За това много добре трябва да обмисля едно такова "напускане".

# 53
Привет. Имах доста проблеми на новата ми месторабота, които за жалост се задълбочават. Обмислям преместване в друг отдел или директно напускане, ако ми бъде отказано.
Колегите ми ме държат на дистанция, не говорят с мен и явно, че помежду ни нещата не вървят.
Опитах се да подхвана разговор с шефката, но тя ме избягва защото знае какво ще последва.
Ще уговоря среща при първа възможност - въпроса е как да подхвана разговора без да обидя никого.
Другият проблем е, че отдела от който искам да се махна изпитва остра нужда от персонал, защото тази година две колежки излизат в пенсия. Представям си какъв цирк ще е, че искам да се разкарам от там.
Няма как напускане да ти бъде отказано!
Така преживявам същото в работата си но
Не мисля за напускане все пак от там си изкарвам прехраната бих могла да си намеря друга работа но там надали ще получавам същите пари на час! Така че успех помисли внимателно преди да решиш

# 54

То може да си ги търсиш, ама като няма кой да ти ги зачете освен да напуснеш друга опция нямаш.

Който търси - намира. Другото са оправдания.

# 55

Който търси - намира. Другото са оправдания.

Елора, от много години се боря с тормоза на работното място в Германия. Дори синдикати и профсъюзи съветват просто да напуснеш щот' така. На никой не му се занимава.

# 56
Подобен съвет е правилен навсякъде, вкл. и в Германия. Така е защото "тормоз" е много разтегливо понятие, съответно трудно доказуемо на практика. Всеки го разбира както му е удобно, а за някои служители дори изискването да си вършат работата качествено е тормоз.

Дори и да бъде доказано, пътят за служителя е обезщетение и отново търсене на нова работа, тъй като е безсмислено да стои там, на което отношенията с колеги и/или мениджъри са толкова влошени. Синдикатите не могат да поемат управлението на място.

Последна редакция: пт, 20 сеп 2024, 00:58 от Khufu

# 57
Едва ли е чак такова село, щом на работа имаш отдели.

# 58
Щом става въпрос за Германия, там нещата не са съвсем като тук. Българите сме смятани за по-нисши и вероятно затова си позволяват да ти викат. А имаш ли избор там къде да работиш? Ако не, не знам...трудно ще е....

# 59
  • SF
В село Равно поле също има фирми с отдели. Едната е Лидл, другата е цех за гипсокартон с  отдели от по няколко човека, монтажници с достатъчно пъстър персонал и в момента не набират нови кадри. Не е казано, че лесно може да се прескочи от едната в другата фирма. Имат и шивашки ателиета с отдели, но ядосаните от фирмата за гипсокартон няма да постъпят на работа в ателиетата, нищо, че и там има кроячи. Малко мислете, преди да правите заключенията.
В Богров има фирма, в която се изработват някакви платки за Фолксваген с програмисти и други отдели. Едва ли от Богровския Кауфланд с отдели ще намерят лесно своето местенце във фирмата с платките, ако решат да търсят друга работа.

Общи условия

Активация на акаунт