Счетоводител в нужда се познава 22

• 29 900
  • 744
  •   1
Отговори
# 240
Фирмата е в ЕС, в Кипър, ако има значение.

# 241
  • София
При условие, че клиента е от ЕС ще трябва регистрация по ЗДДС - вече Вие преценявате дали да е обща регистрацията или по чл.97а.

# 242
Здравейте!
Имам няколк въпроса и благодаря предварително на отзовалите се! Simple Smile

Работя на 2 места на трудов договор - на едното място е пълен работен ден, на другото е за 10 часа месечно. Съответно ме осигуряват и на двете места.
Имам и един проект от годината, който е на граждански договор.
Както и изплатено едно обезщетение (пострадало лице при птп бях).

Въпросът ми е - за гражданския договор трябва да подам ГДД, останалото от трудовите договори се извършва от работодателите, нали така?
Попълвам ли данъчна декларация и за претенцията от обезщетението?

Също така - понеже ползвам облекчението за деца, искам да използвам основния ми работодател да го подаде вместо мен (има такава опция, в края на годината), но трябва ли да му подам някак и данните от другия работодател (при него съм от ноември)?

Благодаря предварително
ВАЖНО -  Налага ви се да подадете ГДД по повод гражданския договор - ВСИЧКИ доходи сте длъжна да покажете в нея, включително ако е ползвано данъчно облекчение. Основния работодател е длъжен да извърши годишно уравнение на всичките ви доходи по трудови правоотношения - т.е. ДА следва да му представите служебна бележка от втория работодател, за да изчисли правилно и данъчни облекчения и съответно да изчисли годишния данък (нищо че е плосък)
Внимавайте да не надхвърлят максималния осигурителен доход, който за 2024 е 3750 лв на месец - в този ред на мисли всеки месец трябва да информирате втория работодател върху какъв сума сте осигурена от основния
Давам пример
1. Основен работодател заплата за м.10. - 2500 лв
2. Втори работодател заплата за м.10 - 1500 лв. Трябва са кажете, че сте осигурена на 2500 и втория да удържи осигуровки само върху 1250 лв
3. Ако за м.10 има и граждански договор, казвате/декларирате пред възлажителя, че сте осигурена на максимален осиг.праг и той не удържа осигуровки, а само данък.
Изплатеното обезщетение не сте длъжна са декларирате, но по желание може да го включите в приложение 13 на ГДД.
Вашата ГДД няма да е от най-простите, потърсете квалифицирана помощ при попълването й - препоръчвам да е след 10.03., за да бъде попълнена с информацията от всички платци на доходи.

# 243
  • Балчик
Здравейте,
От януари ще започна работа като консултант за чуждестранна компания, аз ще си внасям данъци и осигуровки. Пред мен изниква въпросът дали да се регистрирам като СОЛ или ЕООД за предоставяне на бизнес услуги, според няколко калкулатора би било по-изгодно ЕООД (доходите са 2000-2500 евро на месец). Колкото повече чета, толкова повече се обърквам, в търсене съм на счетоводител за консултация, няколко счетоводни къщи ми отказаха, от други чакам отговор. Ако се регистрирам като ЕООД и нямам разходи за осчетоводяване, нужно ли е да имам счетоводител всеки месец или само за годишната данъчна декларация? Благодаря предварително!
ЕООД е по-правилно за работа с чужбина и освен задължението за регистрация по чл.97а от ЗДДС бих ви препърчала и да имате и личен труд по отношение на данъците.
Успех.

# 244
Здравейте!
Имам няколк въпроса и благодаря предварително на отзовалите се! Simple Smile

Работя на 2 места на трудов договор - на едното място е пълен работен ден, на другото е за 10 часа месечно. Съответно ме осигуряват и на двете места.
Имам и един проект от годината, който е на граждански договор.
Както и изплатено едно обезщетение (пострадало лице при птп бях).

Въпросът ми е - за гражданския договор трябва да подам ГДД, останалото от трудовите договори се извършва от работодателите, нали така?
Попълвам ли данъчна декларация и за претенцията от обезщетението?

Също така - понеже ползвам облекчението за деца, искам да използвам основния ми работодател да го подаде вместо мен (има такава опция, в края на годината), но трябва ли да му подам някак и данните от другия работодател (при него съм от ноември)?

Благодаря предварително
ВАЖНО -  Налага ви се да подадете ГДД по повод гражданския договор - ВСИЧКИ доходи сте длъжна да покажете в нея, включително ако е ползвано данъчно облекчение. Основния работодател е длъжен да извърши годишно уравнение на всичките ви доходи по трудови правоотношения - т.е. ДА следва да му представите служебна бележка от втория работодател, за да изчисли правилно и данъчни облекчения и съответно да изчисли годишния данък (нищо че е плосък)
Внимавайте да не надхвърлят максималния осигурителен доход, който за 2024 е 3750 лв на месец - в този ред на мисли всеки месец трябва да информирате втория работодател върху какъв сума сте осигурена от основния
Давам пример
1. Основен работодател заплата за м.10. - 2500 лв
2. Втори работодател заплата за м.10 - 1500 лв. Трябва са кажете, че сте осигурена на 2500 и втория да удържи осигуровки само върху 1250 лв
3. Ако за м.10 има и граждански договор, казвате/декларирате пред възлажителя, че сте осигурена на максимален осиг.праг и той не удържа осигуровки, а само данък.
Изплатеното обезщетение не сте длъжна са декларирате, но по желание може да го включите в приложение 13 на ГДД.
Вашата ГДД няма да е от най-простите, потърсете квалифицирана помощ при попълването й - препоръчвам да е след 10.03., за да бъде попълнена с информацията от всички платци на доходи.

Благодаря за подробното обяснение!
В такъв случай няма да бързам сега да подавам декларациите през основния работодател, ще изчакам догодина.

Всеки месец ли трябва да предавам на втория работодател отчед върху това на каква сума съм осигурена?
Тя се мени със съвсем дребни суми в зависимост от броя дни, но все пак....

А основния работодател информирам веднъж годишно, в края на годината, за да сметне правилно?

Със сигурност че ползвам счетоводител, защото вече ми се струва много сложно. Миналата година само с един трудов договор и един граждански едвам се оправих Simple Smile

# 245
  • София

Всеки месец ли трябва да предавам на втория работодател отчед върху това на каква сума съм осигурена?

А основния работодател информирам веднъж годишно, в края на годината, за да сметне правилно?

Ако сумата от заплатите по основния + допълнителния труд.договор е близо до 3750лв. всеки месец следите и подавате.
За основния работодател - на края на годината служебна бележка за дохода и данъка - през декември.
Може и сега да ползвате данъчното облекчение за дете/деца при основния работодател, не е задължително да е с годишната данъчна декларация.
Ако имате данък за довнасане по гражданския договор може да ползвате и отстъпка.

# 246

За съжаление на втория ви работодател - всеки месец.
Предоставяте си фиша по основен договор на втория работодател, за да ви удържи точната сума.
И е много гадно, когато втория работодател изплаща заплати и внася осигуровки за октомври в началото на ноември, а основния работодател изчаква 25 ноември за да внесе осигуровки и заплати за октомври, примерно. Нито първия ще седне да сметне/начисли/генерира вашия фиш по-рано от на останалите, нито пък втория ще кара всичките си служители да чакат един човек.
В тази хипотеза изравняването (корекция) се прави в следващия месец. Въобще голяма хамалогия е ако с втория договор доближавате или надхвърляте максималния осигурителен доход. А ако има много хора като вас на допълнителни договори цирка е пълен.

# 247
Какво става ако с втория договор доближаваме или надхвърляме 3750 лв? Т.е., искате да кажете, че основния осиг. доход се сумира с осиг. доход от ГД. Нали?

# 248
  • София
Ако сумирано заплащането по договорите надхвърля 3750 лв., осигуровки се плащат само до тази сума, за дохода над нея се дължи само данък.

# 249
Много базово и опростено изчисление, например:

Договор 1 - основна заплата 3000лв
Осигуровки - 413лв
Данък - 259лв
Чисто за получаване - 2328лв.

Ако заплатата по договор 2 е също 3000лв, то разделяме тази заплата на 750+2250. Върху 750 начисляваме редовните удръжки - 103лв осигуровки и 65лв данък. Върху останалите 2250 удържаме само данък 225лв и така чистата сума за получаване по втория договор е 2606лв, вместо 2328, колкото би била, ако не се направи преизчислението т.е. ако не уведомите втория си работодател за дохода от първия.
Да не говорим, че ако не го уведомите, то втория работодател е в нарушение за сумите, които ви е удържал, а не е трябвало.

# 250
Здравейте, имам идея за онлайн бизнес включващ продажба на козметика за бременни/бебета и може би хранителни продукти. Не са лично производство, реално е препродажба, може ли накратко да ми кажете какви са законите, какви разрешителни ми трябват?

# 251
Здравейте, имам идея за онлайн бизнес включващ продажба на козметика за бременни/бебета и може би хранителни продукти. Не са лично производство, реално е препродажба, може ли накратко да ми кажете какви са законите, какви разрешителни ми трябват?
Най-общо - регистрирате се по Търговския закон, като ЕТ или дружество. Най-добре документите да ги подготви адвокат. Намирате си счетоводител да ви обясни данъчните и осигурителни тежести и задължения.
Търсите информация в интернет какви специфични разрешителни ви трябват предвид артикулите, които ще продавате.

# 252
Интересува ме как осчетоводявате преоценка на ДМА в бюджет , какви счетоводни статии правите и къде са разписани тези сметки които се ползват! Благодаря Ви!

# 253
  • София
Имаше указание/инструкция на НАП за попълване на Декларация обр.1 и обр.6 - на края имаше и примери.
Може ли някой да ми го изпрати или линк да го изтегля?

# 254
Здравейте!
Когато фирма прави застраховка живот на свой служител, 609 / 401 ли се прави? Ако сумата е 1200 лева, всеки месец занапред ли се начислява сумата от 100 лева? Облага ли се тази сума, не знам какво се прави? Аз съм ТРЗ, но ми връчиха застраховката и не знам какво да правя?

Общи условия

Активация на акаунт