Счетоводител в нужда се познава 22

• 29 899
  • 744
  •   1
Отговори
# 225
  • Русе
Отпуската се изчислява като заработкага от придходния месец се разделя на бр.работни дни за предходния мес. и се умножава по коефициент бр.раб.дни минал месец /бр.раб.дни настоящ месец. Ще дам пример. Получил 1000 лв. миналия месец, бр. работни дни минал мес. - 21, бр. раб. дни настоящ мес - 20.
Изчислява се така: 1000/21=47.619лв. на ден
47,619 х 21/20=50 лв. отпуска на ден.

# 226
Аз да попитам колежките това от сайта на НАП:На 28.11.2024 г Национална агенция за приходите внедрява нова електронна услуга „Предоставяне на информация за несъответствия в дневниците за покупките и дневниците за продажбите по ЗДДС“ с възможност за избор на следните справки:

„Несъответствия в дневник за покупките“;

„Несъответствия в дневник за продажбите“;

„Справка за обявени продажби от регистрирани по ЗДДС лица към ЗЛ“.

Новата услуга заменя съществуващата „Справка за декларираните продажби от регистрираните по ЗДДС лица за определен данъчен период“

Къде по-точно се вижда,че нещо не мога да се ориентирам.
Предваритено благодаря!

# 227
  • В полите на Пирин планина
В секцията "Справки" се вижда.

# 228
  • София
dari, на фирмата ни (в София) предложиха ниско квалифициран персонал (от етноса) по програма за интеграция на ЕС. 80% от заплатата му първите два месеца се покриваше от държавата. Не сме се възползвали заради един куп условия, които трябваше да изпълним. Не съм чела в интернет.

# 229
Не сме от етноса. И нещо друго да попитам - ако започна на тругов договор на 2 часа, здравните осигуровки пълни ли ще са или ще трябва да си ги довнасям?

# 230
  • София
Не сме от етноса. И нещо друго да попитам - ако започна на тругов договор на 2 часа, здравните осигуровки пълни ли ще са или ще трябва да си ги довнасям?
Ще се водите здравно осигурен, няма да довнасяте.

# 231
  • София
Дори не съм помислила такова нещо.

# 232
Здравейте, пак съм аз Grin
При самоосигуряващо се лице на свободна професия 10% или 15% е данъка? Защото чета различни мнения
И друго - ако имам фактури който доказват, че са ми били разход, сумата изважда ли се от общия приход?
Пример - този месец имам приход 2000лв., Имам фактури за материали 500лв. Съответно на 2000лв. Или на 1500лв. Ще дължа данък?

# 233
  • София
Pamela09, консултирайте се със счетоводител. Идва края на годината и наистина е по-добре консултация със специалист отколкото да объркате.

# 234
И аз препоръчвам за такива въпроси да си наемете счетоводител. Иначе в сайта на НАП също може да намерите отговори. Тук ще ви зададем много въпроси, за да ви дадем точен отговор.
Само ще допълня, че 15% данък плащат едноличните търговци т.е фирмите с ЕТ в наименованието.

# 235
Здравейте!
Имам няколк въпроса и благодаря предварително на отзовалите се! Simple Smile

Работя на 2 места на трудов договор - на едното място е пълен работен ден, на другото е за 10 часа месечно. Съответно ме осигуряват и на двете места.
Имам и един проект от годината, който е на граждански договор.
Както и изплатено едно обезщетение (пострадало лице при птп бях).

Въпросът ми е - за гражданския договор трябва да подам ГДД, останалото от трудовите договори се извършва от работодателите, нали така?
Попълвам ли данъчна декларация и за претенцията от обезщетението?

Също така - понеже ползвам облекчението за деца, искам да използвам основния ми работодател да го подаде вместо мен (има такава опция, в края на годината), но трябва ли да му подам някак и данните от другия работодател (при него съм от ноември)?

Благодаря предварително

# 236
На основния работодател, при когото ползвате облекчението, не е необходимо да предоставяте данни за втория си работодател. Необходимо е в хипотезата, в която основния ви доход не е достатъчен за да ползвате пълната сума на облекчението, може да се наложи например при 3 деца.

# 237
  • София
Въпросът ми е - за гражданския договор трябва да подам ГДД, останалото от трудовите договори се извършва от работодателите, нали така? Да, точно така
Попълвам ли данъчна декларация и за претенцията от обезщетението? Не

# 238
Здравейте,
От януари ще започна работа като консултант за чуждестранна компания, аз ще си внасям данъци и осигуровки. Пред мен изниква въпросът дали да се регистрирам като СОЛ или ЕООД за предоставяне на бизнес услуги, според няколко калкулатора би било по-изгодно ЕООД (доходите са 2000-2500 евро на месец). Колкото повече чета, толкова повече се обърквам, в търсене съм на счетоводител за консултация, няколко счетоводни къщи ми отказаха, от други чакам отговор. Ако се регистрирам като ЕООД и нямам разходи за осчетоводяване, нужно ли е да имам счетоводител всеки месец или само за годишната данъчна декларация? Благодаря предварително!

# 239
  • София
Най-основното е чуждестранната компания от коя страна е - от ЕС или извън ЕС. Защото може да се наложи регистрация по ЗДДС - ЗДДС чл.97а.

Общи условия

Активация на акаунт