Счетоводител в нужда се познава 22

• 29 250
  • 744
  •   1
Отговори
# 690
Здравейте,  
Не успях да намеря отговор на въпроса си- коя сума трябва да бъде вписана в трудовата книжка нетната или брутната? На предишното място, където работих вписаха брутната ( тази, на която ме осигуряват), а на сегашното ми място нетното възнаграждение?  
Трябва ли да мине 1м, за да мога да проверя в НАП на колко точно ме осигуряват? Имам ПИК код, но не знам дали влизам на правилното място. ( ако може малко насоки).Много ще съм благодарна!

# 691
  • В полите на Пирин планина
Основното възнаграждение се вписва.
В справки в сайта на НАП има справка за осигурителен доход.
Данните за април са видими след 25 май.

# 692
Навсякъде намирам това, че основното възнаграждение, ама кое е то- нетно или брутно? 😄 Извинявам се за невежеството.
Става въпрос за м. Май ( от 1ви съм на новото място)

# 693
  • В полите на Пирин планина
Нито едното.
Сумата в договора. Върху нея се начислява добавка за професионален опит, т.е. познатия на всички клас и други добавки, ако има - примерно за нощен труд, извънреден труд и прочие.

# 694
Здравейте,
какви са новите вноски за самоосигуряващи се лица (ЕТ)?
За Здравно осигуряване е 86,16 лв , а за ДОО и ДЗПО?

# 695
За ДОО - 1077 × 18,3 % ( в случай на осигуряване и за болнични) = 197,09 лв
Или 1077 × 14,8 %  ( в случай на без право на болнични) = 159,40 лв
За ДЗПО е 1077 × 5 % = 53,85 лв
За НЗОК е 1077 × 8 % = 86,16 лв

# 696
  • Балчик
А третият ден? Болничният е за 15 дни. Знам, че за останалите парите са от НОИ.
Осигурит. доход брутното ли ще рече? Извинявам се, но не съм наясно. Години наред не съм ползвала болничен, сега се налага и съм при нов работодател, та се опитвам да разбера какво да очаквам.
Ако искате точно изчисляване, дайте малко повече информация, като например : преди ползването на болничният отпуск имате ли цял месец отработен, колко в дни е размера на БО/ има ли почивни и/или празнични/ ?
НОИ и работодателят изплащат само работни дни.

# 697
  • Пловдив
Благодаря. Ориентирах се вече.

# 698
Свалих новата програма на НАП за електронен трудов запис и реших да попълня един запис и да го тествам.
Исках само да променя основната заплата от 01.06.2025, но като напиша примерно 4000 в т. 18, ми дава грешка във формата или сумата е много голяма. Като напиша 200 лв, го приема. Къде греша?

# 699
  • Варна
Аз подавах днес, написах 1700.00 и го прие.

# 700

От програмата за заплати ли го подадохте или от програмата на НАП? След колко време се върна отговора?

# 701
Здравейте, разбрах, че работодателя ми има текущи задължения по осигуровки на служителите. Сумата възлиза на около 10000лв, а ние сме 7-8 човека и тези суми ми говори като да са неплащани с месеци.
Може ли да ме просветлите в ситуацията, колко време фирма Може да разсрочва подобни плащания, съответно ако са дължими (неплатени) ние водим ли се здравноосигурени? Как мога да проверявам дали всеки месец ми се внасят коректно осигуровки, фишът за заплата гаранция ли е за това?

Благодаря предварително!

# 702
  • София
Фирмата дължи лихви за просрочие. Можете да си проверявате осигуровките с ПИК от НАП. Фишът за заплата не е гаранция, че осигуровките ви са платени. Когато задължението за внасяне на осигурителните вноски е на работодателя или на друго лице, невнасянето на осигурителни вноски не лишава осигуреното лице от здравноосигурителни права.
https://www.pariteni.bg/novini/osigurjavane/kakvo-da-napravim-ak … igurovkite-241618

# 703
  • Варна

От програмата за заплати ли го подадохте или от програмата на НАП? След колко време се върна отговора?
От ПП на НАП, някъде след час върна резултат. Иначе е налична информацията, която се е прехвърлила от наличните трудови договори.
Също имах да залича договор, подаден на 30-ти, с дата на постъпване 01.06, но не явил се. И с този запис нямаше проблем, малко го мислих дали ще е ок.

# 704
Здравейте, разбрах, че работодателя ми има текущи задължения по осигуровки на служителите. Сумата възлиза на около 10000лв, а ние сме 7-8 човека и тези суми ми говори като да са неплащани с месеци.
Може ли да ме просветлите в ситуацията, колко време фирма Може да разсрочва подобни плащания, съответно ако са дължими (неплатени) ние водим ли се здравноосигурени? Как мога да проверявам дали всеки месец ми се внасят коректно осигуровки, фишът за заплата гаранция ли е за това?

Благодаря предварително!

Не можете да проверите, за съжаление. С ПИК на НАП може да видите дали са ви подавани декларациите за осигуряване. Дали ефективно има плащане никъде не се вижда (освен от служители на НАП) и от опит казвам, че с ПИК излиза, че всичко е наред с осигуровките на човек, осигуряван във фирма, която повече от година не беше плащала и лев - само е декларирала осигуряване и НАП отчита, че човека се води осигурен, а всъщност всеки месец сумите се трупат и съответвите лихви. До по-лоши последствия не се стигна в случая (ликвидираха фирмата / обявиха несъстоятелност мисля), но от други колеги пък знам, че на друга същата такава фирма, невнасяла с месеци (само декларирала) след започнали проверки, ревизии, производства, запори и санкции и т.н., на служителите са им анулирани месеците, за които няма вноски и към днешна дата (години по-късно вече) се водят без трудов и осигурителен стаж за съответния период. Та ако имате съмнения искайте доказателства от работодателя или директно в офис на НАП.

По другите ви въпроси - да разсрочва не може, срока е 25то число на следващия месец. След този срок има лихви. 10000лв осигуровки за 8 човека не са толкова голяма сума - при заплата 3000лв осигуровките са грубо 1250 лв на човек, което е точно 10000 лв, т.е. месечната сума.

Последна редакция: пн, 02 юни 2025, 20:36 от HoneyBee33

Общи условия

Активация на акаунт