Счетоводител в нужда се познава 22

• 29 243
  • 744
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Проверете и със свободен достъп в НАП:
Справка за здравноосигурителния статус №576 - ще излязат ако имате неплатени здравни осигуровки - някакъв ориентир е.

# 706
Проверете и със свободен достъп в НАП:
Справка за здравноосигурителния статус №576 - ще излязат ако имате неплатени здравни осигуровки - някакъв ориентир е.
Не е вярно. Написах в предишния пост, че лично с очите си съм виждала, че на лице, с невнасяни, а само декларирани осигуровки месеци наред, в справките на НАП и с ПИК, и свободните, всичко е редовно - с непрекъснати права е, справка за осигурителен доход изглежда редовна, актуално състояние на договорите е ок. Също лично и от първо лице а.к.а. от шефа на въпросната фирма знам, че осигуровки не е превеждал по сметки на НАП за съответните периоди.

# 707
https://tretavazrast.com/2022/08/10/%D0%B7%D0%B0%D1%87%D0%B8%D1% … 1%85%D0%BE%D0%B4/
Горното е за когото му се чете.
Най-общо казано преди 2006 г при невнесени от работодателя вноски стажа не се зачита при пенсиониране. След 2006 платил или не платил работодателя, работника не губи осигурителен стаж и доход, ако е подавана информация Обр.1. Ако не е подавана пак не губите правата, но трябва някак си да накарате работодателя да я подаде или да имате два вида удостоверение УП2 за доход и УП3 за стаж. Тях може да си ги искате при всяко напускане, за да ги имате за някой ден при пенсиониране.
За това някои ваши познати са "изгорели",  а други не. Най-общо след 2006 не ви интересува дали да внасяни осигуровките, няма значение дали сте си получили заплатите. Правата не се губят. И в този ред - няма от къде и как да проверите внасянето. Евентуално при съмнения може да пишете сигнал до НАП и Инспекция по труда. Но дори и те не могат да накарат работодателя да плати, ако не иска.

# 708
Давам друга идея, ако иска някой да я тества. Преди година си прехвърлих ДЗПО в Алианц, и тъй като така и не намерих мястото на сайта им където да е видно колко дяла съм събрала до момента, една колежка ме светна да си проверя в сайта на НАП, където е видно към кое дружество съм. Та така открих справка 1951 / на търсачката по номера ще излезе справката. Виждат се по месеци и сумите, които са разпределени към дружествата. Според мен, ако не са платени, няма да се виждат, но не гарантирам.

# 709
......Според мен, ако не са платени, няма да се виждат, но не гарантирам.

Точно така е

# 710
Давам друга идея, ако иска някой да я тества. Преди година си прехвърлих ДЗПО в Алианц, и тъй като така и не намерих мястото на сайта им където да е видно колко дяла съм събрала до момента, една колежка ме светна да си проверя в сайта на НАП, където е видно към кое дружество съм. Та така открих справка 1951 / на търсачката по номера ще излезе справката. Виждат се по месеци и сумите, които са разпределени към дружествата. Според мен, ако не са платени, няма да се виждат, но не гарантирам.
И аз съм към Алианц, имам и доброволен пенсионен фонд. Вижда се на сайта им, но трябва да имаш на телефона си инсталиран Евротръст. Подписаш с него и ти дава достъп до системата.

# 711
И аз съм към Алианц, имам и доброволен пенсионен фонд. Вижда се на сайта им, но трябва да имаш на телефона си инсталиран Евротръст. Подписаш с него и ти дава достъп до системата.

Да, просто се оказа, че от толкова зор да ми го предлагат в банката, не са го прехвърлили и съм си останала на стария фонд. 😃

# 712
Вярно е, можете с ПИК код в профила си на сайта на НАП да си проверите вноските за ДЗПО и ако към държавата може да ви е все тая (въпреки че не би трябвало) то.вноските за ДЗПО са вашите лични пари...и да, няма много варианти да накарате некоректни работодатели да внесат задълженията, решението е раздялата с подобни...

# 713
  • София
Майка ми е в това положение, има три месеца, в които работодател през 2007 не е внасял осигуровки. Какво трябва да направи за да докаже стаж за пенсиониране? Да отиде до въпросният работодател и да помоли за УП 2 и УП3 ли?

https://tretavazrast.com/2022/08/10/%D0%B7%D0%B0%D1%87%D0%B8%D1% … 1%85%D0%BE%D0%B4/
Горното е за когото му се чете.
Най-общо казано преди 2006 г при невнесени от работодателя вноски стажа не се зачита при пенсиониране. След 2006 платил или не платил работодателя, работника не губи осигурителен стаж и доход, ако е подавана информация Обр.1. Ако не е подавана пак не губите правата, но трябва някак си да накарате работодателя да я подаде или да имате два вида удостоверение УП2 за доход и УП3 за стаж. Тях може да си ги искате при всяко напускане, за да ги имате за някой ден при пенсиониране.
За това някои ваши познати са "изгорели",  а други не. Най-общо след 2006 не ви интересува дали да внасяни осигуровките, няма значение дали сте си получили заплатите. Правата не се губят. И в този ред - няма от къде и как да проверите внасянето. Евентуално при съмнения може да пишете сигнал до НАП и Инспекция по труда. Но дори и те не могат да накарат работодателя да плати, ако не иска.

# 714
Здравейте! Има ли по-специфична нормативна уредба за брокерите на недвижими имоти? Мой близък започна да се занимава с това и търси вариант как да го оформи като дейност. Като застрахователните брокери ли се третират?

# 715
  • в пералнята
Щом дори с това не е наясно, по-добре да не се захваща въобще...

# 716
Здравейте! Има ли по-специфична нормативна уредба за брокерите на недвижими имоти? Мой близък започна да се занимава с това и търси вариант как да го оформи като дейност. Като застрахователните брокери ли се третират?
Да си избере счетоводител - познат, или някой с добри отзиви и да отиде на място за консултация.

# 717
Здравейте, имам нужда от съвет от счетоводител.
Бях в болничен от  05.05-09.05. Общо 4дни, като 06.05 е почивен и неработен ден.
Имам ПИК от НОИ, но гледам, че счетоводството на фирмата, в която работя все още не е входирала болничния лист за изплащане. Аз ли нещо бъркам или счетоводството са пропуснали да го пуснат? Прилагам фиша ми за заплата от май месец. Понеже ми се струва,че нещо не е наред.
Брутната заплата ми е 1547лв, чисто 1200лв.
Много благодаря за помощта! Ако има нужда от допълнителни разяснения съм насреща.

# 718
Скрит текст:
Здравейте, имам нужда от съвет от счетоводител.
Бях в болничен от  05.05-09.05. Общо 4дни, като 06.05 е почивен и неработен ден.
Имам ПИК от НОИ, но гледам, че счетоводството на фирмата, в която работя все още не е входирала болничния лист за изплащане.
Аз ли нещо бъркам или счетоводството са пропуснали да го пуснат? Прилагам фиша ми за заплата от май месец. Понеже ми се струва,че нещо не е наред.
Скрит текст:
Брутната заплата ми е 1547лв, чисто 1200лв.
Много благодаря за помощта! Ако има нужда от допълнителни разяснения съм насреща.
Кое нещо Ви се струва, че не е наред?
Срокът за работодателя за представяне на болничните в НОИ е 10-то число на месеца. Още е в срок.
Обезщетението за първите 2 дни е вярно сметнат по данните, които давате.

# 719
  • София
Срокът за подаване на данни от болничния към НОИ, за период месец май, е до 10 юни.

Общи условия

Активация на акаунт