Счетоводител в нужда се познава 22

• 29 039
  • 744
  •   1
Отговори
# 60
  • Варна
Благодаря ви, момичета!

# 61
  • Балчик
как се съвместява договор по заместване/може да е за седмица, може да е за месец или повече/ с обезщетение за безработица?
Не се съвместява. Уведомявате бюрото по труда че сте започнали работа в срок до 7 дни и ви спират обезщетението за безработица, иначе ще връщате пари.

ако тази възможност се отвори още преди да съм официално съкратена и аз приема /със съгласието на сегашния си работодател, разбира се/ тогава какво следва чисто документално?
1. Може да помолите да ви освободят (съкратят) по-рано.
2. Можете да излезете в неплатен отпуск на първата работа до съкращаването и да започнете втората работа. Този вариант не го препоръчвам - документална бумащина е и трябва кадърно ТРЗ, за да не се оплетат нещата.
Позволете да не съм съгласна с Вашето мнение, когато размера на трудовото възнаграждение е  МРЗ или под МРЗ се съчетава регистрация в БТ/ получаване на обезщетение за безработица от НОИ и работа на трудов договор.

# 62
как се съвместява договор по заместване/може да е за седмица, може да е за месец или повече/ с обезщетение за безработица?
Не се съвместява. Уведомявате бюрото по труда че сте започнали работа в срок до 7 дни и ви спират обезщетението за безработица, иначе ще връщате пари.

ако тази възможност се отвори още преди да съм официално съкратена и аз приема /със съгласието на сегашния си работодател, разбира се/ тогава какво следва чисто документално?
1. Може да помолите да ви освободят (съкратят) по-рано.
2. Можете да излезете в неплатен отпуск на първата работа до съкращаването и да започнете втората работа. Този вариант не го препоръчвам - документална бумащина е и трябва кадърно ТРЗ, за да не се оплетат нещата.
Позволете да не съм съгласна с Вашето мнение, когато размера на трудовото възнаграждение е  МРЗ или под МРЗ се съчетава регистрация в БТ/ получаване на обезщетение за безработица от НОИ и работа на трудов договор.
Прекратяване изплащането на паричните обезщетения за безработица

Чл. 54д. (Нов - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) (1) Изплащането на паричното обезщетение за безработица се прекратява при:
1. (изм. - ДВ, бр. 107 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г., доп. - ДВ, бр. 54 от 2015 г., в сила от 17.07.2015 г.) започване на трудова дейност, за която лицето подлежи на задължително осигуряване по този кодекс, с изключение на лицата по чл. 114а, ал. 1 от Кодекса на труда или законодателството на друга държава;
114а от КТ са еднодневните договори в селското стопанство.
Няма под/ няма над МРЗ.
Започне ли се работа по трудов договор обезщетението от НОИ се спира.
Всички наети по ТРУДОВО право отношение подлежат на осигуряване и получават най-малко МРЗ.
Изключение е само, ако лицето получи доход от работа по извън трудово право отношение (т.н. "граждански договор"), дохода за месец е по-малък от МРЗ. В такъв случай лицето не подлежи на осигуряване и може да си получава и обезщетението за безработица. Но такива случаи са единични - пример - участие в избирателна комисия, или нает да се грижи за машините по изборите, като анкетьор в някое проучване. Изобщо инцидентни дейности, без работно време и работно място.

Регистрация в Бюро по труда, разбира се, могат да поддържат всички. С нея лицето заявява, че търси подходяща работа за себе си. Естествено декларира, ако започне, но пак може да си остане регистриран, за да му се обадят ако изскочи някакво предложение.

# 63
Позволете да не съм съгласна с Вашето мнение, когато размера на трудовото възнаграждение е  МРЗ или под МРЗ се съчетава регистрация в БТ/ получаване на обезщетение за безработица от НОИ и работа на трудов договор.

Изпреварила ме е dariVale - благодаря. Щях да си играя да пиша обяснения, но ще си го спестя. Допълвам само, че изплащане на обезщетение от БТ се прекратява ДОРИ и при започване на работа по трудов договор на непълно работно време, т.е. можете да работите на двучасов договор на 250 лв основна месечна заплата, която заплата е допустима пропорционално на пълното работно време 8 часа, след удръжки ще получавате около 190 лв и въпреки това БТ не ги интересува, че сте с такъв нисък доход. Започнали сте трудова дейност, обезщетение няма. Толкоз.

# 64

Изпреварила ме е dariVale - благодаря. Щях да си играя да пиша обяснения, но ще си го спестя. Допълвам само, че изплащане на обезщетение от БТ се прекратява ДОРИ и при започване на работа по трудов договор на непълно работно време, т.е. можете да работите на двучасов договор на 250 лв основна месечна заплата, която заплата е допустима пропорционално на пълното работно време 8 часа, след удръжки ще получавате около 190 лв и въпреки това БТ не ги интересува, че сте с такъв нисък доход. Започнали сте трудова дейност, обезщетение няма. Толкоз.
При трудов договор по закон часовата ставка е МРЗ и има осигуряване. Така, че няма как да се падне под критерия. За това допустими са само някакви мижави хонорарчета.
Отделно много сериозно се проучва и характера на работата, за да не се допускат прикрити трудови договори.
Изобщо предвид постоянната огромна бюджетната криза на НОИ вратичките за ползване на обезщетенкя се позатвориха.

# 65
  • Балчик
Сигурно живеем в различни държави.....или в различните области се прилагат различни практики по отношение на обзщетенията ....препратка от стената на НОИ,копирайте линка. Този летен сезон имах същият казус -  служител точно по този начин нает.
 Отговор

Лицата, наети на работа на непълно работно време и получаващи възнаграждение по-малко от минималната месечна работна заплата, установена за страната за съответния период, получават обезщетение за безработица в размер 50 на сто от полагащото им се парично обезщетение за оставащия период на изплащане, докато отговарят на тези условия.

В случаите, при които безработните лица полагат само труд без трудово правоотношение и получават месечно възнаграждение под минималната работна заплата за страната за съответния период, след намаляването му с разходите за дейността, същите не подлежат на осигуряване и, следователно имат право да получават за същия период и парично обезщетение за безработица.
https://nssi.bg/publichnost/vyprosi-i-otgovori/parichni-obezshte … rabotitsa-po-kso/

Редактирам си поста - НОИ нямат практиката да се самосезират  по отношение на по-ниското възнаграждение по трудов договор и доплащане на обезщетенията, човек сам трябва да ги уведоми.
Има ли начало на трудова дейност, НОИ  спира обезщетението, но човек следва да ги уведоми, ако я има горепосочената подробност.

Последна редакция: вт, 15 окт 2024, 11:33 от AVA ROSE

# 66
Ако лицето е ползвало 2 месеца борса от полагащите му се 4 за прекратяване по взаимно съгласие и след половин година реши отново да напусне по взаимно съгласие, оставащите 2 месеца ли може да ползва или 4?

# 67
  • В полите на Пирин планина
Ако лицето е ползвало 2 месеца борса от полагащите му се 4 за прекратяване по взаимно съгласие и след половин година реши отново да напусне по взаимно съгласие, оставащите 2 месеца ли може да ползва или 4?

Четири.

# 68
Благодаря, имам спомен, че преди имаше ограничение и затова се подвоумих.

# 69
Благодаря, имам спомен, че преди имаше ограничение и затова се подвоумих.

Ограничението е, ако се ползва, т.нар. "пълна борса", т.е. според осиг. доход за предходните 24 месеца и когато лицето е освободено по инициатива на работодателя.

# 70
През август 2024год., фирма ЕООД разпределя дивидент на собственика, удържан е данъка 5%.
Сега през октомври трябва да подадем Декларация по чл.55-ЗДДФЛ и 201-ЗКПО и да платим данък до 31 октомври? (и Справка по чл.73-ЗДДФЛ - 2025год.) Само това ли е? Нали не изпускам нещо?
P.S. собственика на ЕООД е физическо лице, български гражданин.

Последна редакция: ср, 16 окт 2024, 10:36 от lada_sch

# 71
Само това е.

# 72
За малко подкрепа да помоля,имам становище по въпроса,но не ми харесва ,за това -казусът е:
Издаден ТЕЛК преди година със сгрешена водеща диагноза и от тук 50% за 1г.с право до три години ежегодно да се подновява..,отпусната пенсия за инвалидност
Сега се установява грешката-правилната диагноза е за 100% инвалидност.
Лицето е на 40г. осигурено за вс.осиг.случаи и има над 20г. стаж.
Питането е необходимо ли е корекция на първияТЕЛК/как да стане,че е минал срокът за обжалване/ и има ли смисъл т.е. финансва облага.
Предварително благодаря!

# 73
За малко подкрепа да помоля,имам становище по въпроса,но не ми харесва ,за това -казусът е:
Издаден ТЕЛК преди година със сгрешена водеща диагноза и от тук 50% за 1г.с право до три години ежегодно да се подновява..,отпусната пенсия за инвалидност
Сега се установява грешката-правилната диагноза е за 100% инвалидност.
Лицето е на 40г. осигурено за вс.осиг.случаи и има над 20г. стаж.
Питането е необходимо ли е корекция на първияТЕЛК/как да стане,че е минал срокът за обжалване/ и има ли смисъл т.е. финансва облага.
Предварително благодаря!
Трябва да питате ТЕЛК. Ако е т.н "явна фактическа грешка" имат ли процедура по коригиране. Примерно по всички документи дигноза Х, а телка с диагноза У.
Ако обаче от няколко болести са избрали една, пък тя не е най-голямата си поискате да напишат правилно при подновяването.
Ако е минал срока за обжалване едва ли ще оправят нещо със задна дата.
ТЕЛК ги пише, ТЕЛК трябва да каже по какъв ред ще оправи грешката. Иначе - консултация с адвокат по медицинско право

# 74
Благодаря,оказа се ,както предположих,фактическа грешка.
Явно,за мое съжаление и в телковите комисии грешат.
Най-удачния вариант е ново преосвидетелстване.

Общи условия

Активация на акаунт