Счетоводител в нужда се познава 22

• 25 062
  • 678
  •   2
Отговори
# 45
Много благодаря, Honey!
И последно /засега/ -ако замествам примерно 3 седмици, след това пак на борсата ли се връщам, или веднъж прекъснато обезщетението за безработица отпада?

# 46
Много благодаря, Honey!
И последно /засега/ -ако замествам примерно 3 седмици, след това пак на борсата ли се връщам, или веднъж прекъснато обезщетението за безработица отпада?
Не отпада, можете отново да излезете на борса за оставащия период. Преди ковид не беше така - веднъж прекъснато можеше чак след 3 години, но поради многото локдауни и назначавания за по месец до следващия локдаун и постоянно оставащи хора без работа го промениха и разрешиха при повторно оставане без работа борсата да продължи.

# 47
Отново много благодаря! Много ми бяха полезни постовете ви, Honey! Hug

# 48
  • София
Рали, тук е темата за БТ - https://www.bg-mamma.com/?topic=1530866
прочети и ще си знаеш.

# 49
как се съвместява договор по заместване/може да е за седмица, може да е за месец или повече/ с обезщетение за безработица?
Както са Ви отговорили- не се съвместява
Т.е аз ще стартирам другия месц на борсата, но как да процедирам като ми се отвори възможност за заместване?
Изплащането на обезщетение за безработица няма да започне от 1 ноември, а от 1 декември. Защото предишният работодател дължи обезщетение по чл.222, ал.1 от КТ за 1 месец оставане без работа или разликата в заплата, ако е по-ниска на започната нова работа.

И подвъпрос - ако тази възможност се отвори още преди да съм официално съкратена и аз приема /със съгласието на сегашния си работодател, разбира се/ тогава какво следва чисто документално?
Съгласие на работодателя не се изисква, освен ако в индивидуалния ТД е уговорена забрана. Докато работите октомври при стария работодател може да започнете в училището по договор за външно съвместителство, със съблюдаване на не повече от 12 часа дневно общо. Или както съфорумка писа неплатен отпуск. Стига да Ви го разрешат.

Ако започне изплащане на обезщетение от БТ и започнете работа, уведомявате ги и прекъсват обезщетението. При евентуално прекратяване на договора на новата работа, имате право на обезщетение за оставащия срок при условие, че това се е случило до 12 месеца от началото на регистрацията в БТ. До 2018 г. месеците бяха 9, но сега са 12. Ако "прехвърлите" тези 12 месеца, имате право "пълна борса" чак след 3 години.

# 50
Благодаря ви, Aisha и Niik!

# 51
Здравейте, възможно ли е новорегистрирана фирма да подаде декларация за прекъсване на дейност?  Не ни се получиха нещата с наемането на определено помещение и сега сме с регистрирана фирма, но без помещение,а кога ще намерим друго не се знае.. Адвокат ни регистрира фирмата и все още не сме намерили счетоводител,който би ни водил фирмата и отговарял на нашите въпроси

# 52
Здравейте, възможно ли е новорегистрирана фирма да подаде декларация за прекъсване на дейност?  Не ни се получиха нещата с наемането на определено помещение и сега сме с регистрирана фирма, но без помещение,а кога ще намерим друго не се знае.. Адвокат ни регистрира фирмата и все още не сме намерили счетоводител,който би ни водил фирмата и отговарял на нашите въпроси
Това, че фирмата ви е регистрирана в ТР не означава, че има дейност. Има образци, които се попълват затова. Не е лошо да се консултирате със счетоводител.

# 53
  • София
Прекъсване на дейност? Или може би прекъсване на осигуряването? Имате ли регистрация по ЗДДС?

# 54
Подали ли сте декларация за започване на осигуряване? Имате ли продажби, нает персонал? Ако не, то Вие не сте стартирали дейност. И такова нещо, като прекъсване на дейност няма. Има прекъсване на осигуряване на собственика, освобождаване на персонал и неналичие на приходи.

# 55
Мисля,че не е подавана декларация за започване на осигуряването. Поне като съм чела документите от адвоката не съм видяла подобно нещо. Аз си мислех,че автоматично щом си направиш фирма и осигуряването си тръгва Grinning Но щом не е така,значи поне една хубава новина. Няма нает персонал,управител и собственик е едно лице(ЕООД,не е по ЗДДС). При това положение сега само трябва да си закрием набирателната сметка за капитала ли? И за края на годината получих лично съобщение съвет,че трябва да подадем годишни декларации и отчети. Значи не е чак толкова страшно положението, благодаря : )

# 56
Мисля,че не е подавана декларация за започване на осигуряването. Поне като съм чела документите от адвоката не съм видяла подобно нещо. Аз си мислех,че автоматично щом си направиш фирма и осигуряването си тръгва Grinning Но щом не е така,значи поне една хубава новина. Няма нает персонал,управител и собственик е едно лице(ЕООД,не е по ЗДДС). При това положение сега само трябва да си закрием набирателната сметка за капитала ли? И за края на годината получих лично съобщение съвет,че трябва да подадем годишни декларации и отчети. Значи не е чак толкова страшно положението, благодаря : )
Декларация за започване на осигуряване се подава лично или от счетоводител. Адвокатите не го правят като част от процедурата по регистрация на фирмата.
Ако не извършвате никаква стопанска дейност нямате задължение за осигуряване.
НЕ подавате и годишна декларация към НАП.
През 2025 имате ангажимент да подадете в Статистическия институт по седалище на фирмата декларация, че не сте извършвали дейност. И в търговския регистър друга декларация - пак за същото - че не сте извършвали търговска дейност през 2024. Срока и на двете е до 30.06.2025.
Препоръчеам в началото на годината 2025 да посетите счетоводител, за да ви помогне.
Препоръчвам да си направите КЕП (квалифициран електронен подпис) на вас като физическо лице
Скрит текст:
Борика Банксервиз имат много изгодни цени за физически лица, на флашка, за срок от три години. Удобен за ползване, служи както за достъп до институции за вас самата, така и като представител на ЕООД-то
С него може да подавате всичко, навсякъде. Или да го предоставите на счетоводител, за да подаде вместо вас (защото знае какво, къде се попълва.)

# 57
  • Варна
Здравейте!
Писах в една друга тема, но се сетих да питам и тук.

Няколко пъти съм правила дарения за лечение с превод от моя револют до револют на болния човек или родителя му.
С тези суми мога ли да ползвам данъчно облекчение за направените дарения предвид че е чрез револют?
Револют предоставят платежно, но дали ще го признаят, защото аз мога да превеждам и на някоя приятелка.?

Сега искам отново да направя дарение за лечение и се замислих дали чрез револют да го направя или по сметката на човека.

# 58
Всички банкови преводи са легитимни.
За ползването на данъчни облекчения си има законови положения.
Понеже е дълго препоръчвам консултация със спетоводител.Може и вие да се информирате- пише го в ЗКПО.

# 59
С две думи дарения към физически лица не се ползват с данъчно облекчение; конкретните субекти към които даренията се ползват с облекчения са в чл.22 ЗДДФЛ

Общи условия

Активация на акаунт