Счетоводител в нужда се познава 22

• 29 287
  • 744
  •   1
Отговори
# 75
Здравейте,
Имам нужда от насока. Регистрирах се като човек, упражняващ свободна професия и дойде време да издам фактура на клиент. Има ли различни видове фактури или е достатъчно да вляза в книжарницата и да си купя един кочан? Има ли нещо в попълването на фактурата, на което да обърна особено внимание? Никога не съм се занимавала с попълването на такива документи и всяка помощ ще е добре дошла.
Благодаря ви предварително!

# 76
  • В полите на Пирин планина
Има и безплатни програми за фактуриране - примерно Микроинвест Invoice pro или примерно този - https://www.fakturirane.bg/1/docs/item/1-faktura

Ето реквизитите според Закона за счетоводството:

Чл. 6. (1) Първичният счетоводен документ, адресиран до външен получател, съдържа най-малко следната информация:
1. наименование и номер на документа, съдържащ само арабски цифри;
2. дата на издаване;
3. наименование или име, адрес и единен идентификационен код от Търговския регистър или единен идентификационен код по Булстат или единен граждански номер или личен номер на чужденец на издателя и получателя;
4. предмет, натурално и стойностно изражение на стопанската операция.

# 77
  • София
Регистрирах се като човек, упражняващ свободна професия и дойде време да издам фактура на клиент. Има ли различни видове фактури или е достатъчно да вляза в книжарницата и да си купя един кочан? Има ли нещо в попълването на фактурата, на което да обърна особено внимание?
Предполагам, че не сте регистрирани по ЗДДС и клиента е от България. В този случай отбележете във фактурата, че не сте регистрирани по ЗДДС - чл. 113 ал. 9.
Плащането в брой или по банка ще е?

# 78
Има и безплатни програми за фактуриране - примерно Микроинвест Invoice pro или примерно този - https://www.fakturirane.bg/1/docs/item/1-faktura

Ето реквизитите според Закона за счетоводството:

Чл. 6. (1) Първичният счетоводен документ, адресиран до външен получател, съдържа най-малко следната информация:
1. наименование и номер на документа, съдържащ само арабски цифри;
2. дата на издаване;
3. наименование или име, адрес и единен идентификационен код от Търговския регистър или единен идентификационен код по Булстат или единен граждански номер или личен номер на чужденец на издателя и получателя;
4. предмет, натурално и стойностно изражение на стопанската операция.

Благодаря много за включването и полезните материали! Изчетох съдържанието на линка и не съм сигурна дали разбрах следното правилно:
 *Данъчната ставка в % (20%, 0% или 7%), а когато ставката е нулева или данъкът се дължи от получателя – основанието за прилагането на нулева ставка или не начисляването на данъка.
Каква трябва да е в случая данъчната ставка при мен?
 *Сума на сделката, в т.ч. данъчна основа и ДДС – това е общата сума на описаните във фактурата суровини, материали, стоки, продукти, активи или услуги с техните мерки, количества, единични цени и обща сума.
За крайната сума на сделката ясно, но данъчната основа каква трябва да е и пише ли се някъде или е сметната към крайната цена?

bialata3, да, клиентът е от България и плаща в брой.

# 79

Благодаря много за включването и полезните материали! Изчетох съдържанието на линка и не съм сигурна дали разбрах следното правилно:
 *Данъчната ставка в % (20%, 0% или 7%), а когато ставката е нулева или данъкът се дължи от получателя – основанието за прилагането на нулева ставка или не начисляването на данъка.
Каква трябва да е в случая данъчната ставка при мен?
 *Сума на сделката, в т.ч. данъчна основа и ДДС – това е общата сума на описаните във фактурата суровини, материали, стоки, продукти, активи или услуги с техните мерки, количества, единични цени и обща сума.
За крайната сума на сделката ясно, но данъчната основа каква трябва да е и пише ли се някъде или е сметната към крайната цена?

bialata3, да, клиентът е от България и плаща в брой.

Основанието на фактурата ви е това, което продавате на клиента си - услуга, стока, материали. Ако вие изработвате играчки примерно, то основанието ви ще е Играчки -мерна единица брой - количество 5  - ед.цена 100лв. Данъчната ви основа ще е 500лв.
Не уточнявате дали имате регистрация по ДДС, но в случай че нямате - Не забравяйте да впишете основанието за неначисляване на ДДС, което bialata3  е посочила.
Ако все пак имате регистрация по ДДС уточнете всички подробности и питайте пак.

# 80
Здравейте, лорелай,
Нямам регистрация по ДДС, без касов апарат ще съм.
Предлагам психотерапевтично консултиране и ще трябва да отчитам дохода си с въпросните фактури.
Къде точно трябва да отбележа това, което bialata3 уточни,  че не съм регистрирана по ЗДДС - чл. 113 ал. 9.
До колкото знам всяка фактура се издава в 2 екземпляра - един за клиента (оригинала) и един за мен. След това с тези, които останат в мен се отчитам на всеки 3 месеца пред НАП?

# 81
Здравейте, лорелай,
Нямам регистрация по ДДС, без касов апарат ще съм.
Предлагам психотерапевтично консултиране и ще трябва да отчитам дохода си с въпросните фактури.
Къде точно трябва да отбележа това, което bialata3 уточни,  че не съм регистрирана по ЗДДС - чл. 113 ал. 9.
До колкото знам всяка фактура се издава в 2 екземпляра - един за клиента (оригинала) и един за мен. След това с тези, които останат в мен се отчитам на всеки 3 месеца пред НАП?

В НАП очитате Годишните си доходи с Декларация за Физически лица.
Фактурите издавате на Вашите клиенти за да им послужат за разходооправдателен документ(евентуално). Ако нямате касов апарат помислете за банково плащане по фактурата.
Щом нямате регистрация по ДДС не начислявате ДДС.
Добре е да си направите консултация с колега, много ще Ви помогне да си изясните нещата и да работите спокойно.

# 82
  • София
На 3-месечие декларация за дохода и дължимия данък - подава се Декларация в НАП.
За 4-то тримесечие с Годишната декларация.
P.S. за осигуровките също се подават декларации.

# 83
Много благодаря за времето и търпението ви! С ваша помощ мъглата започна да се вдига и се показа слънцето Simple Smile

# 84
  • Пазарджик
Здравейте!Имахме проверка от ИТ и са написали предписание,че не сме посочили изключението обуславящо срочност на ТД по чл.68 Ал.1т.1 от КТ.Вие какви изключения пишете там?

# 85
Здравейте!Имахме проверка от ИТ и са написали предписание,че не сме посочили изключението обуславящо срочност на ТД по чл.68 Ал.1т.1 от КТ.Вие какви изключения пишете там?

Може би са имали предвид, че ако ТД е срочен, трябва да се посочи и съответния член.

# 86
Здравейте. Имам следния въпрос - при сключване на граждански договор за конкретна услуга, Взъложителя какви осигуровки внася на Изпълнителя в случая, когато Изпълнителя е осигурен на максималния праг на трудов договор в друга фирма?

# 87
  • София
Здравейте. Имам следния въпрос - при сключване на граждански договор за конкретна услуга, Взъложителя какви осигуровки внася на Изпълнителя в случая, когато Изпълнителя е осигурен на максималния праг на трудов договор в друга фирма?
Изпълнителя декларира пред Възложителя, че е осигурен на максималния осиг.доход и в този случай няма да се внасят осигуровки.
Не се и подава Декларация обр. 1 - Наредба Н-13 чл. 4 ал.9
Данък се дължи, но въпроса е само за осигуровките.

# 88
  • Пазарджик
Може би са имали предвид, че ако ТД е срочен, трябва да се посочи и съответния член.
[/quote]
В трудовият договор пише :"На основание чл.68 а.1т.1 и във връзка с чл.70 ал.1 се сключва настоящият договор за следното....и са изброени длъжност,код нкпд,работно време,срок и т.н

# 89
Изпълнителя декларира пред Възложителя, че е осигурен на максималния осиг.доход и в този случай няма да се внасят осигуровки.
Не се и подава Декларация обр. 1 - Наредба Н-13 чл. 4 ал.9
Данък се дължи, но въпроса е само за осигуровките.
Благодаря. Какъв данък се дължи?

Общи условия

Активация на акаунт