Счетоводител в нужда се познава 22

• 29 291
  • 744
  •   1
Отговори
# 90
Може ли за малко помощ: правим инструмент за бг клиент и ще се плаща на 3 вноски, всяка с отложено плащане 90 дни. Но не приемат проформа, а искат фактура за авансово (частично), която ще платят след 90 дни. При условие , че няма  постъпило плащане  , на какво основание да издам фактура сега?

# 91
  • София
Здравейте. Имам следния въпрос - при сключване на граждански договор за конкретна услуга, Взъложителя какви осигуровки внася на Изпълнителя в случая, когато Изпълнителя е осигурен на максималния праг на трудов договор в друга фирма?
Изпълнителя декларира пред Възложителя, че е осигурен на максималния осиг.доход и в този случай няма да се внасят осигуровки.
Не се и подава Декларация обр. 1 - Наредба Н-13 чл. 4 ал.9
Данък се дължи, но въпроса е само за осигуровките.
Благодаря. Какъв данък се дължи?
(Доход - Нормативно Признати Разхиди) * 10% = данъка
Понеже е 4-то тримесечие може да се удържи от възложителя или не.
Изпълнителя задължително подава Годишна данъчна декларация.
Колега-счетоводител ли сте?

# 92
Може би са имали предвид, че ако ТД е срочен, трябва да се посочи и съответния член.
В трудовият договор пише :"На основание чл.68 а.1т.1 и във връзка с чл.70 ал.1 се сключва настоящият договор за следното....и са изброени длъжност,код нкпд,работно време,срок и т.н
[/quote]

Доста сте оплели конците.
Първо си изяснете - наетото лице на срочен или безсрочен договор ли ще е.
чл.70 ал.1 дефинира срок на изпитване и обичайно се използва за лица, които се наемат дългосрочно.
Най-често текста е "по чл.67 ал.1 във връзка с чл.70 ал.1".
Във вашия случай възможностите са две:
- става въпрос за техническа грешка при изписване на чл.67
- наистина става въпрос за краткосрочно (до 3 години наемане на лицето)
Ако е второто - би следвало да посочите причина, налагаща да е за определено време договора.В следващи точки от договора трябва да е посочено за колко точно време е наето лицето - 3 месеца, 6 месеца, година и половина. Срока на изпитване би следвало да е съобразен с общия срок на договора.

# 93
Може ли за малко помощ: правим инструмент за бг клиент и ще се плаща на 3 вноски, всяка с отложено плащане 90 дни. Но не приемат проформа, а искат фактура за авансово (частично), която ще платят след 90 дни. При условие , че няма  постъпило плащане  , на какво основание да издам фактура сега?
Няма да издавате фактура за авансово плащане, а фактура за етапно такова. Вероятно имате договор с уточнени клаузи и срокове на плащания. Издавате фактурата на основание този договор. Дали основанието ще "етапно плащане" или "плащане по договор" вие си решете.

# 94
  • Стара Загора
Здравейте,
задължително ли е работодателят да ме освободи, след като съм придобила право за пенсия или мога да си подам документите в НОИ без да съ освободена от работа?
Благодаря!

# 95
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
задължително ли е работодателят да ме освободи, след като съм придобила право за пенсия или мога да си подам документите в НОИ без да съ освободена от работа?
Благодаря!

Не е задължително.
Може да продължите да работите и да си подадете документи за пенсия, след като навършите изискуемата възраст.

# 96
  • Стара Загора
Благодаря от сърце!

# 97
Здравейте,
Благодаря!

Не е задължително.
Може да продължите да работите и да си подадете документи за пенсия, след като навършите изискуемата възраст.
Допълвам коментара на потребителката, дано няма нищо против.
Навършването на възрастта не означава винаги 100%, че имате право на пенсия, дори да мислите че имате стажа, някъде може да сте били на непълно работно време, някъде може да сте полагали категориен труд и така нататък, НОИ си прави собствено разследване, които обичайно отнема поне 4, може и 6 месеца.
Т.е. ако напуснете предварително рискувате 6 месеца да сте без доход.
Освен това, да напуснете сега работодателят няма основание да ви изплати обезщетение за пенсиониране (2 или 6 брутни заплати, зависи откога работите за него).
Обезщетение се изплаща при вече излязло разпореждане от НОИ, че ви се отпуска лична пенсия за стаж и възраст.

# 98
Потребителката най-вероятно пита заради старата практика, че да подадеш заявление за пенсиониране трябва да не си осигурен. И беше голям кошмар на освобождаване и след това назначаване  през 2-3 дни, ликвидиране на фирми, излизане от НПОта и управление.
Слава богу това го премахнаха от текстовете на закона. Сега може да се подаде заявление за пенсиониране докато си на работа и осигурен. И да продължиш да работиш и след като излезе решението за пенсиониране.

# 99
Цитатът е на HoneyBee33
"Допълвам коментара на потребителката, дано няма нищо против.
Навършването на възрастта не означава винаги 100%, че имате право на пенсия, дори да мислите че имате стажа, някъде може да сте били на непълно работно време, някъде може да сте полагали категориен труд и така нататък, НОИ си прави собствено разследване, които обичайно отнема поне 4, може и 6 месеца.
Т.е. ако напуснете предварително рискувате 6 месеца да сте без доход.
Освен това, да напуснете сега работодателят няма основание да ви изплати обезщетение за пенсиониране (2 или 6 брутни заплати, зависи откога работите за него).
Обезщетение се изплаща при вече излязло разпореждане от НОИ, че ви се отпуска лична пенсия за стаж и възраст.
"
[/quote]
Позволете да не се съглася с болднатия текст. Работодателят дължи обезщетение за пенсиониране (чл.222, ал.3 от КТ) и при придобиване на право за "ранно пенсиониране"  (чл.222, ал.4 от КТ). Никъде в Кодекса няма изискване за получаване на обезщетението след издадено разпореждане от НОИ. Дължи се след придобито право за нормално или ранно пенсиониране, а работникът дали ще го упражни е негово решение.
С останалите неща съм съгласна.

Последна редакция: сб, 26 окт 2024, 00:20 от niik

# 100
Право на пенсия се придобива след едновременно постигане на два критерия  - възраст и стаж. При недостатъчно стаж лицето няма право да се пенсионира. Точно заради възможни неясноти по размера на стажа работодателите практикуват изплащането на обезщетение от 2 или 6 заплати да се извършва след представено решение за пенсиониране от НОИ.
Аз лично винаги го препоръчвам. Защото ако изплати обезщетението, а след два месеца се окаже, че лицето няма право да се пенсионира няма кой да върне сумите на работодателя.
Отделно, че намирам за крайно несправедливо натоварването на предприятията с подобен род социални плащания.

# 101
И аз това казвам- при придобиване на право, сиреч стаж и възраст. Разбирам мотивите Ви dariVale, но КТ не е поставил условие да се представи разпореждане от НОИ и след това да се изплати обезщетението за пенсиониране. И кога ще го получи това обезщетение работникът, като разпорежданията се бавят с месеци?

Последна редакция: сб, 26 окт 2024, 08:40 от niik

# 102
А работодателя как да е убеден за правото ? Има много заплетени случаи с доказване на стажа.

# 103
И аз това казвам- при придобиване на право, сиреч стаж и възраст. Разбирам мотивите Ви dariVale, но КТ не е поставил условие да се представи разпореждане от НОИ и след това да се изплати обезщетението за пенсиониране. И кога ще го получи това обезщетение работникът, като разпорежданията се бавят с месеци?
Придобиване на право се обосновава документално. Навършването на възрастта е ясно - имам ЕГН на служителя. Събирането на изискуемия стаж с кристалната топка ли да го гадая има ли го или не? На една честна дума "имам Х години стаж" няма да рискувам да изплащам обезщетения в хиляди.
Да предположим, че при назначаване служителя е предоставил трудови книжки и съм снела съответния трудов стаж, и то само този по професията, за допълнителния процент възнаграждение. На половината работни места обаче примерно пише осигурителния стаж не е равен на зачетения трудов стаж. Аз откъде да знам на колко е равен? НОИ да си разследва какво му признава и какво не. Още повече, имам служители втора категория труд, който се приравнява към трета, през годините има отпаднали и променени наредби за категорийния труд, и въобще толкова е рисковано на база едно нищо да се изплащат обезщетения, че аз лично никъде не съм чула да го правят без излязло разпореждане т.е. документално доказателство. Не съм и чула служител да заведе дело за отказ за изплащане на обезщетение на база думите "ама аз придобих стажа".

Ще ги получи след разпореждането, не виждам драма.
Те и пенсията ще я изплатят накуп за месеците забавяне.

И дори и при излязло разпореждане има служители, които продължавят да си работят, защото имат примерно още година до натрупване на 10 години стаж при конкретния работодател и така ще получат не 2, а 6 заплати. Или изчакват годишното индексиране, за да им се качи още сумата. Има и много служители, които с доброволна уговорка с работодателя прекратяват договора, за да им се начисли обезщетението и след един ден прекъсване ги назначават повторно, защото искат да си работят. Варианти всякакви.

Последна редакция: сб, 26 окт 2024, 12:25 от HoneyBee33

# 104
  • София
Молба за обезщетение при пенсиониране приемам само, ако е придружена от решение на НОИ. Имах служител, който се оплака в ИТ, последствията за фирмата беше телефонно обаждане от тяхна страна и устно обяснение от моя.

Общи условия

Активация на акаунт