Счетоводител в нужда се познава 22

• 29 344
  • 744
  •   1
Отговори
# 150
Може ли бегло да ми изчислите, ако съм се разбрала за 50 лв на час, колко ще получавам чисто, при положение, че не достигам този осигурителен праг от 3750 лв/месец? По трудов договор ме осигуряват на 1700 лв, да речем.

# 151
Само 1 час дневно ли, всеки ден ли?
50 лв*20 раб.дни = 1000 лв. Точно примера, който съм дала горе е върху тази сума. Т.е чисто 844 лв ще получавате.

# 152
Здравейте. Сега разбрах, че платената борса се признава за трудов стаж за пенсия и дори в някои фирми(например в тази в която в момента работя за изчисляване процент клас). Имам шест месеца от 1997 на борсата, които не са ми вписани в трудовата книжка, какво може да се направи сега?

# 153
Здравейте. Сега разбрах, че платената борса се признава за трудов стаж за пенсия и дори в някои фирми(например в тази в която в момента работя за изчисляване процент клас). Имам шест месеца от 1997 на борсата, които не са ми вписани в трудовата книжка, какво може да се направи сега?

Времето на борса вече не се попълва в трудовата книжка, а така или иначе не се признава при изчисляване на клас прослужено време

# 154
  • В полите на Пирин планина

Можете да изискате УП-3 от съответното Бюро по труда. Вижте с ПИК на НАП дали този период го има отразен в партидата Ви - ако е така, то УП-3 не Ви трябва.

# 155
Благодаря.

# 156
  • Melmak
Здравейте, имам нужда от съвет.

Работя на ТД, достигам максималния осигурителен праг.

Искам да продавам свои ръкоделия. Не ми се иска да е през фирма, предвид че не знам въобще колко ще потръгне това нещо. Обмислям да е по-скоро като занаятчия. Как мога да се регистрирам като такъв? Какви документи трябва да издавам при продажба? Нужно ли е да имам касов апарат? Не искам да крия данъци или нещо подобно, искам всичко да е легално и прозрачно, но не знам какво трябва да подготвя като документи, изисквания и тн.

# 157
  • София
Регистрация като свободна професия в Агенция по вписванията.
При условие, че сте осигурена на максималното осигуровки не дължите.
Дължите данък - на тримесечие и с годишната данъчна декларация.
Като свободна професия може и без касов апарат. Може да издадете фактура при желание на клиента.
Може да подавате всички декларации с ПИК на НАП.
Това при условие, че продавате на клиенти в България.
Вече ако търгувате в сайтове от цял свят - ДДС, OOSS.

# 158
  • Melmak
Благодаря, мисля да продавам на територията на страната. Ще пращам с куриер. Знам, че има опция те да издават касов бон. В моя случай важи ли това? Трябва ли да имам система за да издавам фактури? Мога ли да ги пиша на ръка/ексел?

# 159
  • В полите на Пирин планина
Благодаря, мисля да продавам на територията на страната. Ще пращам с куриер. Знам, че има опция те да издават касов бон. В моя случай важи ли това? Трябва ли да имам система за да издавам фактури? Мога ли да ги пиша на ръка/ексел?

Може да издавате фактури на някой безплатен ПП за фактуриране. Има такива.

# 160
  • Melmak
Бялата, лейди, благодаря ви! ❤

# 161
Бялата, лейди, благодаря ви! ❤
Докато не се разрасне работата ви до сериозни суми изобщо не си играйте с регистрации. Лесно се регистрира човек, после като му омръзне или не потръгне е мъка отрегистрирането.
Инцидентната продажба на лични вещи дори не е облагаема. Никой не може да докаже, че ръкоделието не сте го направили за себе си и като ви е писнало сте го пуснали за продажба.
Ако и когато нещата добият по-постоянен характер, тогава следвайте съветите на колежките.

# 162
  • Melmak
Разбирам, но не искам нап да ми чукне на вратата, заради продажби през Спиди и Еконт. Иначе разбира се, че може да не потръгне, гаранция никаква няма, а и точно по тая причина мисля да е като свободна професия и да не се ангажирам с фирма.

# 163
Разбирам, но не искам нап да ми чукне на вратата, заради продажби през Спиди и Еконт. Иначе разбира се, че може да не потръгне, гаранция никаква няма, а и точно по тая причина мисля да е като свободна професия и да не се ангажирам с фирма.
Няма да ви тфопне НАП в никой случай. Вко продадете нещо до Нова Година след март 2025 ще ви напомнят, че имате получени суми от наложен платеж. И ще ви приканят, ако източника е търговия - да ги декларирате. Преценката е оставена на вас.
Ако са две, три, пет суми изобщо никой няма да се занимава да ви търси и проверява. Разчитат на страха на добросъвестни те граждани.
Имате пълната възможност да минете без всякакви усложнения докато правите първите крачки.
Ако се откажете - препоръчвам да закриете всякакви специализирани страници по въпроса в социалните мрежи. Ако продължите - ще си въведете дейността в законовия ред.
Имайте предвид и как ще бъде погледнато на тези ви занимания в основната месторабота.

# 164
  • Melmak
Благодаря, Дари, сигурно си права. Постоянно чета по групите за селективен секънд хенд как жени продават 5 чанти фурла от личната колекция и айде вече нап чука на вратата.

Аз нямам представа дали ще генерирам някаква печалба, няма и да как да знам ако не опитам.

Иначе за работата ми, нямаме право да развиваме дейност в същия сектор -ит. Иначе да плетем чорапи и подобни, няма проблем. Доста колеги имат и фирми.

Общи условия

Активация на акаунт