Счетоводител в нужда се познава 22

• 29 414
  • 744
  •   1
Отговори
# 465
  • Стара Загора
Подала съм, но въпреки това СОЛ получава отказ от НОИ защото не било подадено някакво заявление за ползване на обезщетението /това ми обясни той/

# 466
  • В полите на Пирин планина
Подала съм, но въпреки това СОЛ получава отказ от НОИ защото не било подадено някакво заявление за ползване на обезщетението /това ми обясни той/

Кажете му да Ви изпрати отказа. Това е писмен документ. И при нужда може да се свържете с инспектора от НОИ, който е издал отказа.

# 467
  • Стара Загора
Да, така мисля да направя. Благодаря!

# 468
  • Русе
Имам въпрос. Фирмата, в която работя е натрупала камари от документи за периода от 2012 г. насам. За голяма част от тях е минала давност от 5 г. За заплатите знам, че се пазят 50 г. Иска ми се да изхвърля поне тези, които са за годините преди 2015г.
Вие какво правите със старите фирмени документи?

# 469
Ведомостите,архивирам и пазя.
Всичко друго след 2018г.на шрайдера накълцвам,е това отнема доста време.Други години ги горяхме.

# 470
Здравейте, моя приятелка напусна работа  на 31.12 по член 325, после беше 2 месеца някакви болнични, за които представяше болнични листа при бившия си работодател до 28.02 включително и на 10.03 започна работа при нов работодател без да се регистрира на борсата междувременно. Интересува ме тези два месеца дали ще се водят като някакъв стаж за пенсия(трудов ясно, че не са) и дали е трябвало да се нанасят в трудовата й книжка? То вече е минало, книжката е предадена на новия работодател.

# 471
Че то болничните след прекратяване не отпаднаха ли

# 472
При срочните може до 1 месец след прекратяването.

# 473
Аз не знам дали са й платили нещо за болничния, не е ставало на въпрос. Болничният беше, за да се отложи борсата, защото тя е с дископатия и я беше схванало тогава, нямаше как да започне работа. То пък стана така, че й излезе предложение за работа в края на болничния и не е стигала до борса, реши за няколко дни да не се регистрира. Понеже е близо до пенсионна възраст по-скоро се вълнува дали тези два месеца ще се признават за осигурителен стаж, или не или поне първия.

# 474
Аз не знам дали са й платили нещо за болничния, не е ставало на въпрос. Болничният беше, за да се отложи борсата, защото тя е с дископатия и я беше схванало тогава, нямаше как да започне работа. То пък стана така, че й излезе предложение за работа в края на болничния и не е стигала до борса, реши за няколко дни да не се регистрира. Понеже е близо до пенсионна възраст по-скоро се вълнува дали тези два месеца ще се признават за осигурителен стаж, или не или поне първия.
Ако НОИ са й ги изплатили, ще се считат.

# 475
Здравейте, в момента работя на трудов договор и в същото време се осигурявам като зем.производител. Януари бях две седмици в болничен. Февруари ми изплатиха само три дни от първата седмица от болничния към фирмата ,в която работя, а от другите нищо...Първите дни на март получих писмо от НОИ че искат някаква декларация за дейността като зем.стопанин и счетоводителката каза да не се притеснявам,ще оправи всичко. Обаче вчера изненада остатъка от болничния изплатен на половина. От работата казват ,че не трябва да е така,но не могат да помогнат,а счетоводителката каза че е звъняла да пита,  но още нямам отговор. Как да разбера каква е причината и какво мога да направя в случая?

# 476
Здравейте, съвсем скоро ми предстои да взема помещение под наем, което ще се ползва за офис за застраховки. Договорът за наем на физическо или на юридическо лице трябва да е, когато наемодателя е физическо лице? Кой плаща данък във всеки от двата случая?

# 477
  • София
Ако наемете помещението като ЮЛ, ще можете да използвате сумата за наем като разход, който ще намалява печалбата от дейността и съответно данъчната основа за данък печалба на ЮЛ по ЗКПО. Вие ще удържате и внасяте авансово за сметка на наемодателя сумата, която ще дължи за ДОД.
Ако го наемете като физическо лице…го използвате като физическо лице за лични нужди или като СОЛ, не зная спецификата при застрахователните брокери.
https://nra.bg/wps/portal/nra/osiguryavane/osiguryavam-se-sam.

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 22:47 от buni

# 478
Здравейте, съвсем скоро ми предстои да взема помещение под наем, което ще се ползва за офис за застраховки. Договорът за наем на физическо или на юридическо лице трябва да е, когато наемодателя е физическо лице? Кой плаща данък във всеки от двата случая?
"Договорът за наем на физическо или на юридическо лице трябва да е, когато наемодателя е физическо лице?"- Това Вие като Наемател трябва да знаете, дали сте ЮЛ или ФЛ. Без значение, че Наемодателят е ФЛ.

" Кой плаща данък във всеки от двата случая?", когато наемодателят е ФЛ:
Във всички случаи го плаща този, който получава дохода, т.е. наемодателя. Но в един случай сам, в други случаи през наемателя.
       - Ако наемателят е ЮЛ или СОЛ, удържа дължимият данък от наема и го внася авансово до края на месеца, следващ всяко тримесечие, без четвъртото. Може и за него, ако наемодателят иска. В тези срокове ЮЛ или СОЛ подава декл. за авансов данък /чл.55 от ЗДДФЛ/.
        - Ако наемателят е ФЛ, плаща си пълния размер на наема на наемодателя и задължението за внасяне на данък, подаване на декларации е негово /на наемодателя/.
За признаването за разход, buni е писал/а.

# 479
Онзи ден четох във фейсбук , една майка земеделски производител ,каза че от НОИ са искали да връща майчинство. Тя и не можа добре да обясни , но обясниха,че ако е извършвала дейност по време на майчинството / болнични е проблем. Под дейност какво се разбира да е издадена фактура или сключен договор по времето когато е в болнични ли? Не съм запозната , някой попадал ли е на такъв случай ?

Общи условия

Активация на акаунт