Счетоводител в нужда се познава 22

• 29 365
  • 744
  •   1
Отговори
# 570
  • В полите на Пирин планина
А какъв размер на авансовата вноска сте декларирали за миналата година? 600 лева ли?

# 571
Размерът , който е бил деклариран е бил 200лв. Авансова вноска на тримесечие...

Извинявай редактирах коментара си. Ясно сега както си мислех трябва да платим 400 лв.

А какъв размер на авансовата вноска сте декларирали за миналата година? 600 лева ли?

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 14:04 от Miracle 🌠

# 572
Размерът , който е бил деклариран е бил 100лв. Авансова вноска на тримесечие...

А сте внесли 600?
Нещо не ми се връзва.

Ако е декларирана 100 лева тримесечна авансова вноска, то като задължение за годината ще излиза 3*100 лева, т.е. 300 лева.
Ако не се внесе коректната сума, то авансовата вноска ще е равна на внесеното.

Ако декларирано по-малко, а по някаква причина има преводи на повече пари за авансов корпоративен данък, то в досието тази сума ще "виси", без да е разнесена за някакво задължение.

# 573
Редактирах се , авансова вноска е било декларирано 200 лв. В случая да 3 х 200 = 600 лв.
А през годината са внесени 2 х 100 = 200 лв.

- голяма каша е била сътворена...
Сега трябва да преведем 400 лв.още ... лихви ще има ли ?

А сте внесли 600?
Нещо не ми се връзва.

Ако е декларирана 100 лева тримесечна авансова вноска, то като задължение за годината ще излиза 3*100 лева, т.е. 300 лева.

Ако декларирано по-малко, а по някаква причина има преводи на повече пари за авансов корпоративен данък, то в досието тази сума ще "виси", без да е разнесена за някакво задължение.

# 574
Сега вече не може да преведете за авансови вноски за 2024 година.
Уверете се колко реално сте внесли, защото може със сума за друг данък за РБ да е покрита дължима, но невнесена авансова вноска по ЗКПО.

# 575
  • София
Здравейте!
Пиша Ви с молбата да ме информирате дали е нужно да попълвам декларация в общината във връзка с Лоялната програма от BG-Mamma, при положение, че съм пенсионер по болест 100%. Става въпрос за първия етап от програмата.
"Съгласно Закон за местните данъци и такси (ЗМДТ), чл.44-51 доходът от подаръка (парично дарение) се счита за облагаем, като задължение на Дарения е да декларира и да внесе за своя сметка, дължимия данък върху дохода от подаръка (паричното дарение)."
Благодаря Ви предварително!

# 576
Ако питате за 2024, когато започна Програмата и когато някои получиха точки, осребриха ги и ги използваха за пазаруване или са си ги запазили докато са валидни ваучерите - не, не се дължи данък. От БГ-мама мисля че го коментираха като нещо еднократно, като подарък. Сега, за тази година, ако се получават точки, съответно осребряване и пазаруване - предполагам, че данък ще се дължи. То и затова се попълват лични данни според мен. Но, Програмата какво ще ги прави - ще ги предоставя ли на институция, какъв ще бъде механизмът, все още не знам. Дали всичко написано от мен е така - за 2024 г. съм сигурна, а за 2025 - сигурно ще има разяснения по въпроса.

# 577
Miracle, вижте в данъчната сметка кога и какви суми са внасяни по авансовите вноски. Каквото е там, това е. В момента не можете да правите авансови вноски за миналата година.

# 578
Имам проблем с декларация 1. Има облагаем доход без отработен ден и НАП ми го връща. Какво пропускам

# 579
Редактирах се , авансова вноска е било декларирано 200 лв. В случая да 3 х 200 = 600 лв.
А през годината са внесени 2 х 100 = 200 лв.

- голяма каша е била сътворена...
Сега трябва да преведем 400 лв.още ... лихви ще има ли ?

А сте внесли 600?
Нещо не ми се връзва.

Проверете в данъчната сметка колко точно лева са внесени и прихванати за авансов данък. Поразровете се из справките - ще излезе.
 В ГДД на загуба ще имате задължение за данък 0 лв, внесени авансово - 200 лв.
Надплатена сума - 200 лв. Чеквате - да бъде прихваната за други задължения от същия вид. И после чакате. Минава проверка от НАП. Представяте документи каквито ви поискат. Съставят Протокол и едва тогава счетоводството на НАП "прихваща". Докато не минете по този ред вадите суха пара и си плащате задълженията по реда на възникване.
В ска 452 ще ви стои дебитно салдо докато не подпишете протокола за какво се прихващат. Много вероятно част от сумата да погаси лихви.
Записванията аз лично ги правя на база протокола от НАП, примерно
691 / 452 - 99.99 лв лихви
(ска 691 ми е р-ди за глоби, санкции, неустойки, не се признават за разход при облагане)
4539 / 452 - 100.01 лв, ако прихващат за дължим ДДС
454/452 ако прихващат за дължим ДДФЛ и т.н.

Последна редакция: чт, 10 апр 2025, 21:16 от dariVale

# 580
Добър ден! Служител получава обезщетение по чл. 224 КТ, което обезщтенение включва отпуски от минали години, които са провизирани към края на 2024г. Според мен сумата, която се изплаща включва не само дневната ставка, но и осигуровките към нея? И ако е така как всъщност се осчетоводява сумата? Ако за цялата сума се вземе комп. Отп/4211, получавам вярно салдо на 4211,но грешно салдо на комп. Отп. Ако разбия сумата на дневни и отделно взема операции на 46, ми се засичат комп. Отп, но ми се разминава салдото на 4211. Абе общо взето се оплитам дори в обяснението си. Все пак, ако някой има идея?
"Според мен сумата, която се изплаща включва не само дневната ставка, но и осигуровките към нея? " Ако така сте изплатили обезщ. по чл.224, с осигуровките, човекът има да ви черпи Laughing
Провизираните към края на годината отпуск и осигуровки изключително рядко са равни на реално изплатения отпуск и дължими осигуровки. Причини много- различен брой раб. дни в месеца, различна база от която се изчислява среднодневното възн., промяна в % на осигуровките. Разликите се отчитат в с/ка 604 (или която си ползвате) или с/ка от гр.70.

Пример: провизиран отпуск 100 лв., изплатен 110 лв.
с/ка 420          100
с/ка 604           10
        с/ка 421  110

Пример: провизиран отпуск 100 лв., изплатен 95 лв.
с/ка 420          100
        с/ка 421     95
         гр.70             5

Аналогично се правят контировките и при осигуровките. Като във вашия случай, тъй като осигуровки не са дължими в/у обезщ. по чл.224, цялата провизирана сума за осигуровки за конкретния служител трябва да се отнесе в приход. С уточнението, че пиша цялата сума, защото така разбирам от поста Ви- всички провизирани дни са изплатени като обезщ.

# 581
  • София
Имам проблем с декларация 1.  Има облагаем доход без отработен ден и НАП ми го връща. Какво пропускам
Какъв е облагаемия доход? Провери си вид на осигуряване.
Обезщетение по чл. 224 може да се подаде при поне един отработен ден.

# 582
Има осигуровки за едни глупави социални облагаеми. Има и 224. Ако беше само 224, нямаше да подавам изобщо, но в случая имам осигуровки. Много глупава ситуация. Вбесява ме, че минава тест в програмата на нап, но в самия НАП не.

# 583
Има осигуровки за едни глупави социални облагаеми. Има и 224. Ако беше само 224, нямаше да подавам изобщо, но в случая имам осигуровки. Много глупава ситуация. Вбесява ме, че минава тест в програмата на нап, но в самия НАП не.
Според мен трябва да продадете Обр.1 корекция за месеца, в който лицето се е трудило до напускането и там да посочите социалните и чл.224. По отношение стажа не е от значение, че сумите са начислени/изплатени в следващия месец. А ДДФЛ посочвате в Обр.6 за месеца на плащане.

Последна редакция: чт, 10 апр 2025, 12:10 от dariVale

# 584
  • SF
Здравейте,
какъв документ се попълва и към коя институция се подава за възстановяване на част от данъците на работещи с ТЕЛК?

Общи условия

Активация на акаунт