Счетоводител в нужда се познава 22

• 29 308
  • 744
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте. След коя дата в справките на НОИ ще могат да се видят осигуровките за месец април? Заплатата ми е преведена на втори май.

# 676
  • В полите на Пирин планина
В НОИ вероятно в началото на юни.
В НАП след 25ти май.

# 677
  • София
Нали собственик на ЕООД/ООД като си е изплатил личен труд през 2024г. трябва да подаде ГДД до 30 април 2025г.?

# 678
Нали собственик на ЕООД/ООД като си е изплатил личен труд през 2024г. трябва да подаде ГДД до 30 април 2025г.?
Да

# 679
Здравейте,
Тъй като групата е за счетоводни консултации, може би въпросът ми не е подходящ за тук, но силно се надявам да получа отговор на моето запитване.
Моя позната получава обезщетение от НОИ за оставане без работа, поради закриване на предприятието. Има право да получава обезщетение за период от 12 месеца с решение на НОИ.
От Бюрото по труда й предлагали работа, доколкото разбрах едва ли не, я задължавали да приеме работата, която й се предлага. Въпроса ми е имат ли право по този начин да предлагат работа по време на получаване на обезщетение точно за конкретния случай-при закриване на предприятието. Ако откаже , най-вероятно ще й прекратят регистрацията, а оттам ще загуби правото си на обезщетение. А ако приеме работата, впоследствие може да се възползва от правото си да получи обезщетението за оставащите месеци.Правилно ли разсъждавам?

# 680
Ми то е бюро по труда, не по обезщетенията

# 681
Ми то е бюро по труда, не по обезщетенията
Ако това е към моето запитване, да, наясно съм с това. Мисля, че не разбрахте идеята на моето питане.

# 682
Не мисля, че е от значение основанието за оставане без работа. Не съм сигурна, но ако й предлагат работа не може вечно да отказва, при което се спира обезщетението. Единствено ако предлагат по-ниско заплащане от получаваното досега, тогава има право да откаже.

# 683
Не мисля, че е от значение основанието за оставане без работа. Не съм сигурна, но ако й предлагат работа не може вечно да отказва, при което се спира обезщетението. Единствено ако предлагат по-ниско заплащане от получаваното досега, тогава има право да откаже.
Да, така е. Те си гледат собствения интерес, колкото по-малко време получаваш обезщетение, толкова по-добре за държавата.

# 684
Бюрото по труда и НОИ са две различни институции. Бюрото по труда има единствена цел да ви намери работа т.е. да свързва хора, регистрирали се там с работодатели, които също са обявили, че търсят такива и такива служители.
НОИ от своя страна изплаща обезщетение за това, че сте останали без работа.
Основанието за оставане без работа е важно само с оглед на това дали сте напуснали по собствено желание и имате право на минимално обезщетение, или работодателя едностранно ви е освободил и ще ви изплащат по-голяма сума за повече време. Двете институции работят заедно дотолкова, че БТ подава информация за вас в НОИ. Ако системно отказвате интервюта за работа то това се тълкува, че вие не искате да работите, а да сте си в продължителна платена ваканция. БТ и НОИ не харесват това и да, могат да ви спрат обезщетението, ако преценят, че се злоупотребява.
Надявам се обяснението ми да е достатъчно разбираемо.

# 685
Здравейте,
Тъй като групата е за счетоводни консултации, може би въпросът ми не е подходящ за тук, но силно се надявам да получа отговор на моето запитване.
Моя позната получава обезщетение от НОИ за оставане без работа, поради закриване на предприятието. Има право да получава обезщетение за период от 12 месеца с решение на НОИ.
От Бюрото по труда й предлагали работа, доколкото разбрах едва ли не, я задължавали да приеме работата, която й се предлага. Въпроса ми е имат ли право по този начин да предлагат работа по време на получаване на обезщетение точно за конкретния случай-при закриване на предприятието. Ако откаже , най-вероятно ще й прекратят регистрацията, а оттам ще загуби правото си на обезщетение. А ако приеме работата, впоследствие може да се възползва от правото си да получи обезщетението за оставащите месеци.Правилно ли разсъждавам?
Лицата получават ОБЕЗЩЕТЕНИЕ за това, че са останали без работа, само за времето през което са регистрирани в Агенция по заетостта като активно търсещи работа. АКТИВНО търсещия работа няма право да отказва да се яви на интервю в предприятие към което е насочен от трудовия посредник. НЯМА право да отказва назначение, ако работодателя го одобри. (чл. 20, Ал.4 т. 4 от Закон за насърчаване на заетостта)

В същност може и да окаже, но в такъв случай регистрацията му в Агенция по заетостта бива служебно прекратена по негова вина. След което автоматично се прекъсва плащането на обезщетението от НОИ.
При виновно служебно прекратена регистрация в АЗ повторна регистрация е възможна след 6 месеца.
Плащанията на обезщетения за безработица от НОИ се възстановяват, ако лицето се регистрира в АЗ до 12 месеца след прекратяване на предходната регистрация.
Т.е потенциално човек би могъл да откаже предложена работа. Да поседи в къщи без пари, след 6 месеца да се регистрира отново в АЗ и НОИ  и да си до изкара оставащите месеци от предходната "платена" борса. Надявайки се, че няма да му предложат нова работа.
В горния алгоритъм няма значение поради каква причина лицето е съкратено и пратено на "платена борса", няма особено значение какво му се работи и дали предложената работа го устройва.
Честа практика е работника да се яви на интервю и да сподели, че не му се почва работа. В този случай се примолва работодателя да върне насочващото писмо с отказ да наеме лицето.
В такъв случай всичко е Ок, без работния му се работи, обаче лошия работодател е претенциозен към кадрите и не взема всеки. 🤣

# 686
  • Пловдив
Как се пресмята обезщетението, дължимо от работодателя, за първите три дни от болничния? Благодаря.

# 687
  • Балчик
Как се пресмята обезщетението, дължимо от работодателя, за първите три дни от болничния? Благодаря.
Първите два дни - 70 % от осиг.доход

# 688
  • Пловдив
А третият ден? Болничният е за 15 дни. Знам, че за останалите парите са от НОИ.
Осигурит. доход брутното ли ще рече? Извинявам се, но не съм наясно. Години наред не съм ползвала болничен, сега се налага и съм при нов работодател, та се опитвам да разбера какво да очаквам.

# 689
Работодателя плаща само първите два дни.
Осигурителния доход невинаги е равен на брутния.

Общи условия

Активация на акаунт