Счетоводител в нужда се познава 22

• 29 053
  • 744
  •   1
Отговори
# 720
Ако служителка се е пенсионирала през 2022 година, но продължава да работи в същата фирма, не е получила обезщетение при пенсиониране, има ли право сега, ако напусне, да получи обезщетението?

# 721
Оле вярно, за съвсем изключих за тази подробност. Много ви благодаря! Хубав слънчев ден 🙂

# 722
  • В полите на Пирин планина
Ако служителка се е пенсионирала през 2022 година, но продължава да работи в същата фирма, не е получила обезщетение при пенсиониране, има ли право сега, ако напусне, да получи обезщетението?

Ако има нужния трудов стаж при този работодател - да.

# 723
Здравейте!

Съгласно & 24, ал. 1 от ЗИД на КТ приключваме трудова книжка на служител към 01.06.2025 г.

Служителят напуска, считано от 10.06.2025 г.

В поле 30 на Приложение № 1 към чл. 8, т. 1 /ЕТЗ/ кой стаж попълваме:

- за целия период при този работодател

или

- за само за стажа след 01.06.2025 г.?

В указанията за попълване на поле 30 пише следното:
30. Продължителност на времето, което се признава за трудов стаж - попълва се продължителността на времето, което се признава за трудов стаж в години, месеци и дни във формат (ггммдд).

От НАП и МТСП по телефона не можаха да ми отговорят. Зададох писмено въпроса си.
На семинара казаха, че се пише стажа след 01.06.2025 г., но официално никъде не го пише!

# 724
Аз попълвам целия стаж при работодателя. В НАП в справки за ЕТЗ се вижда реда с името на фирмата, началната и крайната дата на договора и стажа в тази фирма. За мен би било неправилно да пише в НАП фирма Х, постъпил 01.01.2023 година, напуснал 10.06.2025 годшна и стаж само 9 дни. Би следвало да се вижда стаж във фирма Х - 2 години 5 месеца и 9 дни.
Факт е, че по всички групи и форуми се водят големи спорове по въпроса и еднозначен и категоричен отговор още няма.

Последна редакция: вт, 10 юни 2025, 16:44 от HoneyBee33

# 725
  • В полите на Пирин планина
Попълва се целия стаж. Поне моето мнение е такова.
Иначе има разногласие, да.

# 726
Аз попълвам целия стаж при работодателя. В НАП в справки за ЕТЗ се вижда реда с името на фирмата, началната и крайната дата на договора и стажа в тази фирма. За мен би било неправилно да пише в НАП фирма Х, постъпил 01.01.2023 година, напуснал 10.06.2025 годшна и стаж само 9 дни. Би следвало да се вижда стаж във фирма Х - 2 години 5 месеца и 9 дни.
Факт е, че по всички групи и форуми се водят големи спорове по въпроса и еднозначен и категоричен отговор още няма.

Абсолютно подкрепям. Аз също попълвам целия стаж при работодателя.

# 727
Благодаря ви! Ако ми отговорят писмено, ще кача отговора тук.

Съгласно чл. 349, ал. 1, т. 14 от Кодекса на труда (КТ) единният електронен трудов запис съдържа данни за продължителността на времето, което се признава за трудов стаж, както и на времето, което не се признава за трудов стаж. В чл. 10, ал. 4, т. 1 от Наредбата за вписване в регистъра на заетостта (НВРЗ) е предвидено задължение за работодателя да подаде електронен трудов запис (ЕТЗ) съгласно приложение № 1 в седемдневен срок от прекратяване на трудовото правоотношение. В тази връзка, в т. 30 от Приложение № 1 към чл. 8, т. 1 от Наредбата за вписване в регистъра по заетостта следва да се подават данни за целия признат трудов стаж (в години, месеци и дни) по настоящото трудово правоотношение със съответния работодател.
С оглед на предоставените данни в запитването, в настоящия случай в т. 30 от Приложение №1 следва да бъде попълнено времето, което се признава за трудов стаж от възникването на трудвото правоотношение с настоящия работодател до 10 юни 2025 г.

Тоест попълва се целия трудов стаж при работодателя - от постъпването до прекратяването.
Пише 10 юни, защото въпроса ми е до 10 юни.

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 09:41 от jof

# 728
Здравейте!

Съгласно & 24, ал. 1 от ЗИД на КТ приключваме трудова книжка на служител към 01.06.2025 г.

Предполагам, че от тук идва дилемата Ви. До колкото аз разбрах ТК не се приключва.
Записва се стажа към 01.06.2025 г. в нея, но не се приключва.

# 729
Здравейте!

Предполагам, че от тук идва дилемата Ви. До колкото аз разбрах ТК не се приключва.
Не съм започнала още голямото "приключване", но в графите дата на прекратяване ще пиша 01.06.2025 г., в "основание за прекратването" ще запиша: "&24, ал.1 от ЗИД на КТ , трудовия стаж се пренася в електронен регистър към НАП".
По подобен начин "пренасям" стажа в следваща хартиена трудова книжка, когато изпиша настоящата, а лицето продължава да работи.
В записа за общото време, зачетено за трудов стаж ще отбележа "до 01.06.2025".

# 730
Според мен дата на прекратяване и основание за прекратяването не се пише нищо, защото договорът не е прекратен.
Отдолу под последния запис изписвам:
Трудов стаж във фирма Х към 01.06.2025г., на основание параграф 24 от ЗИД на КТ - ГГММДД, с цифри и думи или направо с правоъгълния печат за стаж.

# 731
Според мен дата на прекратяване и основание за прекратяването не се пише нищо, защото договорът не е прекратен.
Отдолу под последния запис изписвам:
Трудов стаж във фирма Х към 01.06.2025г., на основание параграф 24 от ЗИД на КТ - ГГММДД, с цифри и думи или направо с правоъгълния печат за стаж.
"Прекратяване" никога не съм го възприемала буквално. Като се променя заплатата пак не е прекратяване, но пишем крайна дата и текст "преназначен". Когато ви свърши едната хартиена трудова книжка как отбелязвахте до сега от коя дата се прехвърля стажа в следващата? С ЕТЗ положението е същото - нова трудова книжка, само че електронна.
Изобщо идеята е да има пълна яснота и проследимост на движенията в досието, защото след 10 или 20 години някой ще гадае какви сме ги къдрили ние в настоящия момент и от къде да изсмуче информация.

ПП Информация по разискваната тема: https://accountingnews.bg/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D … A%D0%B8-1506.html

С указанието на министерството не съм съгласна. Поради посочените по-горе от мен причини - След 5 - 10 - 15 години някоя 25 годишна колежка има да се чуди на записаното в хартиената трудова книжка.
За мен е по-добре повече, отколкото по-малко информация.
Ако чуденки не възникнат, то ще е защото така са завъртяли законите, че изобщо никой няма да иска да му се представя хартиен документ при пенсионирането. И тогава пак няма да има значение какво сме писали при приключването на хартиената тр.книжка.

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 14:50 от dariVale

# 732
Здравейте!

Въпросът ми беше друг.
С вписването на трудовия стаж към 01.06.2025 г. приключвам ТК.
Пък вие си го тълкувайте, както искате.

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 15:20 от jof

# 733
  • София
Влизам в темата с молба. Във връзка с въвеждането на електронните трудови книжки, някак мимоходом ТРЗ в предприятието спомена, че вече болничните не влизат в трудовия стаж. Изчисленията вече се правят на реално отработени дни. Опитах се да прочета с разбиране наредбата, но някак се изгубих. Така ли  е и как ще се отрази на трудовия стаж по дълго боледуване? Благодаря предварително на отзовалите се!

# 734
Няма такова нещо.

Общи условия

Активация на акаунт