Баща на 50

• 24 863
  • 690
  •   1
Отговори
# 15
Аз съм на 35 и моя партньор е на 50, скоро ще направи 51. Не е стар, и много го искахме това дете.

Защо не го обсъдите това с мъжа ви ? Ние няма как да знаем.
А това какво ще кажат хората, дори не искам да коментирам. Не би трябвало да ви вълнува и грам.

Съпругът ми все още го обмисля, много се притеснява, че ще ни е трудно. Не че хубавите неща са лесни.

# 16
Това какво ще кажат хората, не е важно, но пък като завършва гимназия детето, бащата ще е на 70. Като детето е на 30, ще има 80-годишен баща. Мен това би ме притеснило повече.

# 17
Те хората казват много неща дето не им е работа - за едни си стар за родител (25+ си минал), за другите на 30 още ти е рано. Ред причини да те обсъждат за всякакви глупости. Ако искате дете - правете. Аз познавам един на 50 му се роди дете.. Жена му е 42-44. Просто сега си стъпиха на краката. На човекът хич не му пука. Искал е дете - направил е - има!

# 18
  • София

Te хората могат и да кажат "Защо го оставихте самичко това дете?".  Няма ли да го научите точно, че е важно да не се влияе от това "Какво ще кажат хората", а от това "Какво иска"? Защото после ще има "Какво казаха хората?" И? Ще ви пука ли? Или не него?
Вуйчо ми стана баща на 63г.
Един далечен познат също.
По-същественото е, че ти не си на 47.
Макар, че на моята колежка позната роди 1вото дете на 46г (ин витро, де, че отлагали, отлагали), а 2 мои познати, независимо една от друга, просто ги познавам и двете) заченаха и родиха естествено 1вото си дете на 43г. Бащите не знам на колко са, но са над 50те.  В момента дечурлигата са в 3ти клас, едната сладурка учи в Музикалното училище, печели конкурси, свири из страната и  чужбина и хич не им дреме какво някой казал някога.

# 19
  • Paris, France
Моят мъж е на 56г и няма нито един бял косъм в косата, нито назо-лабиални гънки или бръчки. Енергия има и на нас да даде. Изглежда както изглеждаше на 46г. Ако мъжът изглежда добре на 47г, няма корем, наднормено тегло, виснала гуша, ще изглежда добре и на 57 и 67г.

Може да е притеснително, че ще има да издържа двама студенти наведнъж когато вече е в пенсия и може да се е разболял. Вие също няма да сте в първа младост.

В днешно време много бащи на деца в ДГ са над 40, 45 и 50г. Също има и много майки, родили над 35 и 40г. По мое време това беше рядкост в Европа.

Може да запишете детето в ДГ с транспорт и така бащата да не ходи да го води о взема. Може да наемете детегледач да го води и взима. Може да ходите вие.

Баща ми е бил на 38г като съм се родила. Свекърът е бил на 38г като се е родила дъщеря ми. На почти 54г още имам жив и здрав баща, а свекърът почина преди 2 години. Малко е и божа работа.

# 20
Ами ще го питат, да. И за детето ще е мега кофти, още една травма за лекуване. Ама ако много го искате,.кво значение има някакво си психическо здраве на дете... А после студенти с пенсия ще издържате... Успех.

# 21
Това какво ще кажат хората, не е важно, но пък като завършва гимназия детето, бащата ще е на 70. Като детето е на 30, ще има 80-годишен баща. Мен това би ме притеснило повече.
Факт!
Един мъж на 50 години, ако е здрав, е в разцвета на силите си, но това няма да бъде винаги така - само след 10-15 години ще започнат първите старчески промени в организма - хронични заболявания и т.н., а детето изисква родителско рамо поне докато стане на 22-23 и евентуално завърши университет. Аз изобщо не бих се притеснила какво ще кажат хората, а дали този мъж ще успее да бъде пълноценен баща. Защото ако имате студент на 20 години с баща на 72 години - имайте предвид, че финансово нещата ще паднат изцяло върху вас.

# 22
Въпроса не е какво ще кажат в детската градина,а как ще се справите
с двама студенти и 70 годишен мъж.
Но това си е лично решение.Пожелавам успех!

# 23
А и над 70-80 години годините вече си влияят. Аз не мога да си представя на 20-30 години да е трябвало да мисля за възрастен родител, как да го гледам и тн. Като аз бях на 20, моите родители са гледали бабите ми, ако вместо това тази роля се беше паднала на мен за родител, щяха доста да ми се развалят младите години.

# 24
А и над 70-80 години годините вече си влияят. Аз не мога да си представя на 20-30 години да е трябвало да мисля за възрастен родител, как да го гледам и тн. Като аз бях на 20, моите родители са гледали бабите ми, ако вместо това тази роля се беше паднала на мен за родител, щяха доста да ми се развалят младите години.
Понякога и доста по-рано от 70 години. Имаме един съсед на около 60 години с подагра, диабет, високо кръвно, наднормено тегло и не знам още какво. Пенсиониран е по болест. Жената работи на две места, направо й се стъжнява живота. Имат две деца - студенти.

# 25
  • Paris, France
Имаме един съсед на около 60 години с подагра, диабет, високо кръвно, наднормено тегло и не знам още какво. Пенсиониран е по болест. Жената работи на две места, направо й се стъжнява живота. Имат две деца - студенти.

Да спре да го хрантути жена му. Като го остави на гладна диета 6 месеца, ще му изчезнат и диабета, и подаграта, и високото кръвно, и наднорменото тегло. Точно в този ред. Гарантирам. С пенсията може да си купува витамини.

Във всякакъв план е по-добре да имаме деца млади, но млади и здрави мъже също умират.

# 26
Моят баща почина като бях на 16 години. Той беше на 50.
Така че това си е и Божа работа. Няма гаранция.

# 27
Познаваме близко семейство с възрастен татко (в чужбина), но материално е подсигурил бъдещето на децата и съпругата, така че, ако нещо стане с него да нямат финансови грижи. Което е силен довод, макар и не единствен.
В настоящия случай, таткото може да кипи от енегрия, но след 10 години, да не стане така, че майката да гледа 10- годишно и болен, без да броим нейните родители...

Все пак, всеки сам си решава. Просто описах възможен сценарий.

# 28
  • Out of the Mix
Актуална тема, която ще е все по-актуална и за в бъдеще.
Много са факторите определено, които да се вземат предвид.
Доста сте ги посочили.

Може би най-важният е материалната страна и уредеността.
Виждам, че не сте уверени и сигурни, че ще се справите.
Смятам излишно да споменавам, че сериозни спестявания трябва да поддържате и да имате винаги (преди детето и след това през годините) - едни налични пари "буфер" за "всичко се случва". Не мога да дам цифри, при всеки би било различно, но 5-цифрени суми със сигурност.
То не е - правим го, после ще му мислим, ще се търси ако трябва 2-ра, 3-та работа. Не работи така и е много несигурно и мътно. Не сте на по 20-25 г. Тук се играе вече на сигурно.

Вторият сякаш е наистина да държите един на друг, да се обичате, подкрепяте, да си си сигурна, че искаш да остарееш с този човек, и много да го искате заедно, взаимно.
Човекът може да изглежда добре, да няма пороци, да се поддържа, следи здравето си, спортува, с какво се храни. Това само може да удължи евентуално живота, и по-дълго да се чувства в кондиция, което освен за него е добре и за околните. Но годините са години.
От мнения и коментари трябва да е последното нещо, от което да се влияете в живота принципно.

Последна редакция: нд, 22 сеп 2024, 20:06 от Revoker

# 29
Актуална тема, която ще е все по-актуална и за в бъдеще.
Много са факторите определено, които да се вземат предвид.
Доста сте ги посочили.

Може би най-важният е материалната страна и уредеността.
Виждам, че не сте уверени и сигурни, че ще се справите.
Смятам излишно да споменавам, че сериозни спестявания трябва да поддържате и да имате винаги (преди детето и след това през годините) - едни налични пари "буфер" за "всичко се случва". Не мога да дам цифри, при всеки би било различно, но 5-цифрени суми със сигурност.
То не е - правим го, после ще му мислим, ще се търси ако трябва 2-ра, 3-та работа. Не работи така и е много несигурно и мътно. Не сте на по 20-25 г. Тук се играе вече на сигурно.

Вторият сякаш е наистина да държите един на друг, да се обичате, подкрепяте, да си си сигурна, че искаш да остарееш с този човек, и много да го искате заедно, взаимно.
Човекът може да изглежда добре, да няма пороци, да се поддържа, следи здравето си, спортува, с какво се храни. Това само може да удължи евентуално живота, и по-дълго да се чувства в кондиция, което освен за него е добре и за околните. Но годините са години.
От мнения и коментари трябва да е последното нещо, от което да се влияете в живота принципно.

Определено се поддържа, няма пороци, не пие. Пуши цигари само. Имаме собствено жилище, изплатено. Нямаме кредити, заради което по-лесно спестяваме. Държим много един на друг, преминали сме през много трудни моменти (заедно сме от 14 години вече, женени от 5).

Определено и двамата ни притеснява фактът, че може да се наложи млад човек да гледа болен родител. Не е никак приятно и за двете страни.

Благодаря за коментарите на всички, доста хляб за размисъл ми дадохте.

Общи условия

Активация на акаунт