Баща на 50

• 24 820
  • 690
  •   1
Отговори
# 60
  • По света и у нас
Като детето стане на 20 бащата ще е на 70, не е малко,  но пък детето ще излети от къщи да си гледа неговия живот… ти ще си на 53 това си е съвсем млада възраст. Сега аз бих ли родила на 50 годишен - да абсолютно, но човека трябва да е финансово обезпечен. Ако не знаете как да свързвате двата края - ще се изтормозите. Ако той може да те издържа теб и детето докато  бебо е малък изобщо не виждам проблем. Освен това живота се удължава постоянно представи си че ще живее до 90, детето ще е на 40 а ти на 73!

# 61
Да станеш родител на 50 г. е чист егоизъм. Няма мисъл какво ще му е на това дете, лишено от игри, футбол с баща си, грижещо се за одъртелия си баща, вместо баща му да се грижи за него. Нека да си раждат и на 60 години, ако искат, никой не може да спре глупостта.

# 62
  • Out of the Mix
Съгласен съм, Герани.
Не мога да си представя майка ми в момента да е на 90.
Баба ми почина последната преди 2 г. на 91.
Има си житейски път за всичко.
Сега всичко е изкривено.
Иначе медицината нека се развива и да сме все дълголетници и младолики до по-късно.

# 63
  • По света и у нас
Абе на 50 мъжете не са съвсем зле, ти пък Герани…

# 64
Грешите, баща ми мога да кажа е бил най-добрият баща, въпреки че е бил в средата на 40те си години като съм се родил. Прекарвал е с мен много повече време от колкото аз имам възможност за моите деца, мога да изтъквам още много неща, но няма нужда. До човек си е. За това кой колко още ще живее също е много относително, млади хора си отиват, други доживяват до преклонна възраст. Така че гаранции няма, ако го искат и са готови, само възрастта да е проблем е абсолютна глупост

# 65
Не смятам, че съм изобщо компетентна да дам мнение по темата, надявам се авторката да вземе най-доброто решение за семейството си.

Но ми е странно, че се говори само за самостоятелността на детето, когато стане студент и така нататък, един вид, то само да се оправя. Една от най-добрите ми приятелки изгуби баща си на 23 години (майка й е починала отпреди да се запознаем двете), бях до нея всеки ден, та знам какво й беше и че още много й липсва. Яд я е, че нямаха повече време заедно, когато и двамата са вече възрастни и могат да си говорят по-осъзнато. Малко самичка на света се чувства. Не е само материален въпросът.

Разбира се, може и млад, и по-възрастен баща да си отидат рано-рано, просто логиката ми е странна.

PS. Средната продължителност на живота на българските мъже е 70 години. Надявам се любимите мъже на всички ни в тази тема да се преборят със статистиката и още десетилетия да ни радват. Simple Smile

Последна редакция: пн, 23 сеп 2024, 00:29 от Анонимен

# 66
Колкото и да е относителна продължителността на живота си има статистика и за българите тя е 70 години средно! /на много места си е 65/. Ясно е, че всеки се надява да е изключението на 120 години с дух и визия на 30 годишен ама не става така. То хубаво се увеличава продължителността на живота, но също се забавя съзряването на младите. Та в тинейджърските 20 на нероденото дете, когато има нужда от средства, подкрепа и пристан - дом таткото ще е дядко. Камо ли да му видят и помогнат за неговите деца.

Извън романтичната представа как на 50 ставаме майки/родители приканвам желаещите да спят 3 вечери по 4-5 часа и то будейки се през час и после да идат на работа да видим са ли както преди издържливи.

# 67
  • Out of the Mix
Хубав пост, Дорис.
Идеята на това до 120, както пишеш е не да сме като на 30, което ясно, че няма как да стане, а да сме с акъла си, с краката си доколкото може, да не сме в тежест на близките и да не се мъчим взаимно, да се налага гледане на легло и т.н. Никой няма да литне, но да си извърви житейския път до дълбока старост достойно, доколкото може пълноценно.
Никой на 20-25 няма да е щастлив да гледа майка си, или баща си старци и болни, вместо да ходи в унито, гаджета, това-онова.

# 68
  • По света и у нас
Майката ще е на 53, има кой да гледа дядо. Той не е бил тъп да си хване по-млада мед. сестра, ехем…. жена. 😉

# 69
То на 20 и няколко е хубаво да са самостоятелни децата, аз си бях самостоятелна. Но ако трябва на тази възраст да се гледа възрастен родител, тогава хич не е много приятно и независимо. Или пък да се погребва родител на тази възраст. Ами не е въпросът в самостоятелността, въпросът е, че много рано на това дете ще му се струпат задължения и загуби, които обикновено на хората чак на 40-50 им идват до главата.

И много хубаво как всички били много здрави и живеели дълго, ама знаем, че в случая мъжът е пушач, та колко да е здрав

# 70
  • Paris, France
И много хубаво как всички били много здрави и живеели дълго, ама знаем, че в случая мъжът е пушач, та колко да е здрав

Jeanne Calment, пушачка, живя до 122 години. Надживя дъщеря си и внука си. Роди ме мамо с късмет!

В близост до блока ни има старчески дом и резиденция за самостоятелни старци. Пълно е с 95 и 98 годишни пушещи по градинките наоколо. Съседите срещу нас живяха до над 95 години. И двамата пушеха като комини и пиеха всеки ден, по поне 2 пъти. След смъртта на мъжа, жена му редовно се прибираше с бастуна от запои със съседки зачервена и залитаща.

Въпросните не знаят какво е диета и нагъват кроасани, хляб с масло и мармалад за закуска. Във Франция продължителността на живота е доста висока.

Първата ми любов почина от рак на белия дроб на 36г, мир на праха му. Остави 4 годишно сираче. Не е запалвал цигара през живота си, нито е пил алкохол. Родителите му са още живи, на над 83г и двамата. Когато се роди дъщеря му, се роди и дъщеря на баща му от третия брак. Баща му беше на 60г тогава. Късмет. Нямат рак в семействата нито на майката, нито на бащата. Според майка е от Чернобил. Той живееше в София тогава. Хубаво, но и други живеехме там.

Няма гаранция в този живот.

Не твърдя, че е хубаво да се пуши и пие, разбира се.

# 71
Аз сега се разрових. Мъжете в България са 3 милиона и 100 хиляди, грубо казано, според данни от 2023 година на НСИ. От тях над 70 години (70-100+) са 400 000. Над 80 са 100 000. Над 90 са 11 500.

Впрочем има 300 столетнички в България, а мъжете столетници са "само" 96. 😀 След 70 години жените стават двойни и тройни на брой спрямо мъжете.

Никой не твърди, че на някого му е обещано дадено време на планетата. Един може да си иде от старост на 80, друг на 30 в катастрофа.

Но ако човек иска да има дете на по-късна възраст, трябва да е наясно, че шансът да имат по-малко време заедно и да се изпускат моменти (например сватба, внуци) е по-голям, отколкото на някого, направил деца на 25. Просто нещата от живота.

Последна редакция: пн, 23 сеп 2024, 02:07 от Анонимен

# 72
От коментар разбрах, че съпругът има дете /деца от предишен брак.
Презюмирам, че е поддържан, образован, харизматичен, небеден и успешен професионално, защото в противен случай трудно значително по- млада жена би се омъжила за него.
Аз на 18 гледах болни възрастни и завиждах на всички, които имаха млади родители и не им се налагаше, да пораснат преждевременно. За друго в този живот не съм завиждала.
НО
Юридически питащата и вече роденото дете ще са в много по-добра позиция ако децата от този брак са повече от едно. Не визирам само наследяване, а много други емоционални и  организационни неща.
Разликата между децата няма да е голяма, та каквото ще е за едното -такова ще е и за другото.
 Времето няма да се върне.
Питащата е взела вече изграден мъж, което има своята цена - скорошна старост.
При известни творци, спортисти, изявени професионалисти, бизнесмени и генетични късметлии и пр. старческата възраст на мъжа е поддържана, привлекателна, харизмата остава и пр., но ако е обикновен човек - предизвикателство си е.
Като майка и вече млада баба, както и като юрист, съветът ми е, че след като вече се е обвързала с този мъж, по-разумно е да опитат за второ дете. Какво ще излезе - Божа работа.

Последна редакция: пн, 23 сеп 2024, 02:21 от Deborana

# 73
Да, а аз пък имам един съсед на 130 години, през ден си инжектира хероин, веднъж в седмицата шмърка кокаин, в отлично здраве, маратони бяга веднъж месечно. На 70 явно е идеалното време за дете според него.

Айде по-полека с историите

# 74
Много фантазии и свободни съчинения в тази тема. Не живеем във Франция, а в бедна България, която е на първо място в Европа по ракови и сърдечно-съдови заболявания, с най-ниска продължителност на живота и т.н. Да, винаги има изключения и някои хора дори и да не са имали здравословен начин на живот могат да доживеят до 90 години, но масовият случай е друг. Мъжете в България над 50 години общо взето са подложени на стрес на работното място, със заседнал начин на живот и в повечето случаи с наднормено тегло, пушачи или посягащи към чашката и т.н. В резултат на това не са редки случаите на внезапни инфаркти и инсулти, завършващи с преждевременна смърт и т.н. И това е доста по-често срещано от онзи дето пушеше суров тютюн и пиеше бутилка ракия на ден пък живя 95 години. Това последното е по-скоро изключение, а не правило.

Аз пак казвам - от 50-годишен мъж не бих имала дете. Мисля, че посочих опасенията си. Потребителката в крайна сметка да си преценява.

Общи условия

Активация на акаунт