Къща на село - необходимост, мода или набутвация?

• 49 837
  • 1 243
  •   1
Отговори
# 1 125
  • София
😂 😂 😂 Стига дъжд да има... Сигурно е хубаво.

# 1 126
При нас не вали от юни до септември... Иначе и ние имаме такива да пълним ..

# 1 127
  • София
В много села до къщата е направена щерня, която се пълни с дъждовна вода. Не знам за готвене става ли, но за битови нужди и градина - чудесно! Имам съседи с такива щерни, около 8 кубика вода имат по този начин.

Именно, благодаря ти, Доня.

Щерня? Кажи честно, много ми харесва Simple Smile
Това е точно резервоар за дъждовна вода.
Тоест, за районите, в които има проблеми с водата, има решения.
За питейна вода има други решения.

# 1 128
  • Между гори и планини
Гледам в интернет, сега щерня наричат вкопани съдове.
А тук при нас е направено като подземие цялото в бетон и там отива всичката вода. Обикновено над него има бетонна плоча и хората си слагат масичка и столчета, асма за сянка... Не знам обаче има ли все още такива майстори които правят такива съоражения.

# 1 129
  • София
Има системи за пречистване на дъждовната вода. Била съм в къща, в която водата идва само от подобни резервоари.

# 1 130
  • София
Reunion, ще ми е интересно да науча подробности. За нашият климат вероятно е възможно само някъде много високо, макар че последните две лета и в планините не вали.

Събирането на дъждовна вода е много полезно, но на практика не може да реши проблема.
Една проста и бърза сметка. За едно домакинство с 3-4 човека само за битови нужди са необходими минимум 10-15 м2 вода месечно. Ако е къща с двор, независимо дали е само трева и цветя, или се отглеждат и зеленчуци, нуждата от вода нараства в пъти. Нашето потребление, съвсем грубо, за около 350 м2 зеленчуци и цветя (без тревни площи) в тези ужасни сухи месеци е около 25-30м2 допълнително. Това е много малко к-во вода за поливане, посредством капково напояване
При положение, че дори в нашият влажен район вече втора година има 3.5-4 сухи месеца, ще бъдат необходими грубо около 120-140 м2 вода. Няма как в малък парцел от около 800-1000 м2 да се заровят толкова големи съдове. И да може да се направи, ще струва наистина много. Един резервоар с обем 15 м3 струва около 4500 лв, нататък смятайте.
Изграждането на такова съоръжение от стомано-бетонна конструкция е много, много скъпо. Когато проектирахме къщата, архитектката ни сметна грубо, че ако искаме да направим мазе, дори с Мин височина 2.20-2.30 м, това ще оскъпи грубия строеж с над 40 Хил лв, по груби сметки.

За мен работещо решение е, според терена, копаене на кладенец или сондаж, свързани с хидрофор. Ако допълнително е вързан с улуците, няма лошо, но 2-3 м2 няма да решат нищо.

# 1 131
  • Между гори и планини
При нас има водоноски които срещу заплащане пълнят басейни и щерни.

# 1 132
При нас има водоноски които срещу заплащане пълнят басейни и щерни.
Освен, ако не трябва да се качват по черен път на баир.. и тогава нищо не пълнят Simple Smile

# 1 133
  • София
София, в полски район беше. Имаше и ферма, но контейнерите бяха огромни и много. Там канализация и друга вода нямаше та явно им е достатъчно.
Трябва достатъчно обем, да се пълни през дъждовния период есен, зима, пролет, когато не се напоява.

# 1 134
Зависи от пречиствателната станция и бактериите.
Пречиствателните станции не са само от един вид.
Има различни, с различна степен на пречистване и ползване на остатъчната вода.

Но аз говорех за резервоар за чиста вода.
Резервоара, за който говоря е тотално отделен от пречиствателната станция. В момента е свързан към ПС с допълнителни тръби. Той може да се ползва, както за чиста, така и за пречистената вода от пречиствателната станция.
Предполагам, че това е пласмасовата версия на щерня-та, за която говори Доня Дафина Черешова.

Има различни ПС, но всички, които гледахме не гарантираха 100% пречистване със стандартното оборудване. И никоя фирма не препоръчваше стандартното пречиствателно оборудване да се ползва за неща от домакинството - например за водата в тоалетното казанче и за поливане на зеленчуци.

# 1 135
  • София
Зависи от пречиствателната станция и бактериите.
Пречиствателните станции не са само от един вид.
Има различни, с различна степен на пречистване и ползване на остатъчната вода.

Но аз говорех за резервоар за чиста вода.
Резервоара, за който говоря е тотално отделен от пречиствателната станция. В момента е свързан към ПС с допълнителни тръби. Той може да се ползва, както за чиста, така и за пречистената вода от пречиствателната станция.
Предполагам, че това е пласмасовата версия на щерня-та, за която говори Доня Дафина Черешова.

Има различни ПС, но всички, които гледахме не гарантираха 100% пречистване със стандартното оборудване. И никоя фирма не препоръчваше стандартното пречиствателно оборудване да се ползва за неща от домакинството - например за водата в тоалетното казанче и за поливане на зеленчуци.

Благодаря ти.

На нашата вила има такъв резервоар.
Баща ми го сложи навремето, но той беше инженер с опит и предвиждаше такива неща.
Не зная какъв е обема, защото е заринат в земята.
Но все пак това е вила, не е ферма или голяма къща за постоянно живеене.

# 1 136
Край Варна има цели вилни зони, където водата е на резервоари по 8-10 кубика, които ако има дъжд се пълнят с дъждовна вода, но при сух период с водоноска. Както бетонни шахти, така и цистерни от блъснат камиони, кой каквото намерил

Не знам защо си мислите, че хората като си сложат резервоари задълбочават проблема с безводието. Спират водата не за да намалят потреблението й, а за да намалят течовете.

# 1 137
ЩернА е думата. Simple Smile

# 1 138
https://www.youtube.com/watch?v=iEav7kbbIJw&t=62s - това е клипче показва как резервоар за дъждовна вода може да се ползва за нуждите на домакинството.

Тъйкато стана въпрос за безводието, ще си позволя да споделя тук един репортаж от снощи, относно какво е направил един човек, за да защити неговата община от пожари https://btvnovinite.bg/bulgaria/pozharite-koito-trjabvashe-da-go … nata-stihija.html
Човекът е сложил няколко резервоара за вода в планината, за да могат да имат налична вода да гасят пожарите.

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 08:39 от nellytan1

# 1 139
  • Варна
Дъждовната вода от улуците я събираме в бидон, с който през капково поим някои зарзавати.
Леле, като ученичка паднах в такова нещо за вода, необезопасено беше. Младежи празнувахме на една вила. Вървя си по двора  в тъмното и бам, пропадам. Не се удавих, видно е. Но аз мога да плувам. Добре е да бъде обезопасено.

Общи условия

Активация на акаунт