Къща на село - необходимост, мода или набутвация?

• 49 784
  • 1 243
  •   1
Отговори
# 1 140
Не знам, чета ви и се чудя. Има нещо недоизказано струва ми се. Моят мъж тук от около 4 години се мъчи да оправи един наследствен имот в село край София, това беше фикс идеята на баща му и в негова памет семейството продължава завета, така да се каже. Ами това нещо гълта пари и то огромни. Да, къщата е голяма и е на няколко етажа и имаше и все още има много за ремонт. Но ви чета тук - някой си бил пенсионер, друг бил работел от къщи. Някак си ми е нереално. Бих казала, че имаме прилични доходи и изобщо и дума не може да става за басейни, подови отопления и подобни. Струва ми се, че или къщите ги наследвате или купувате в много добър вид без нужда от основни ремонти или имате много сериозни спестявания или и аз не знам какво. За нормален човек с работа в офис е непосилно. Отделно те връзва изключително много да влагаш всичко там вместо да си харчиш парите да пътуваш по света и да виждаш и откриваш нови места, според мен. Къща на село преди пенсия ми се вижда или авантюра за хора с много сериозни излишни пари или реално така наречената къща на село е в някое курортно селище, където изобщо не е къща на село, а е лятна вила да речем.

# 1 141
  • Пловдив
То къщата като къща става ли по-различна според това, дали е в обикновено село, или в курорт? Wink
Конструкция, площ, брой етажи разбира се, че ще дадат разлика.

Ако сериозните, постоянно възникващи за даване суми бяха задължителни, досега къщите на обикновените хора от селата, много от тях - пенсионери, да са се срутили отдавна. Едва ли всички разполагат с големи суми непрекъснато.
Има разлика също и дали живееш там - ако живееш или често ходиш, нещата се поправят текущо. Но ти говориш за непрекъсната нужда от големи суми.

Скрит текст:
И тук се появи пътуването като главен елемент на пълноценния живот. Wink Само отбелязвам, няма връзка с темата.

# 1 142
От гледна точка на финанси има огромна разлика, да. И аз с удоволствие влизам в къща на брега на морето, абсолютно обзаведена до конец, с перфектна градина. Виждам даже се обсъждат и градинари. Но къща на село, където покрива се разпада, някога прадедите са строили нещо криво ляво с общи усилия, двора е буреняк, гола тухла е всичко и сега е нужно да вложиш всичките си спестявания, за да го има този имот - това реално е загробване. И после какво - само там ще висиш всеки уикенд вместо да идеш на ново място, защото пари не ти остават за друго. Просто мисълта ми е - не е реално според мен това, което се говори тук за финансите свързани със селото и живота такъв какъвто го описвате там. Иначе и аз имах познати, които съвсем без пари тръгнаха преди години да живеят на село. До Годеч. Абсолютно безлюдно, имаше там 3 вили и 5 бабички. Голяма радост първите 2 години - садяха разни неща, пиеха мляко от производител от съседно село, работеха онлайн и понякога до София пътуваха по работа. След тия две години идилията свърши и се изпокараха и разделиха, защото все пак млади хора- нямаха вече никакъв социален живот, пари също нямаха, защото къщата гълташе и живота не беше вече розов. Прибраха се разделени в София.

Последна редакция: нд, 17 авг 2025, 17:55 от lovely

# 1 143
  • Пловдив
Положението край морето самО ги прави къщите спретнати по конец и градините - окосени, ли?
Всяка къща в един момент е нова и после става стара и има нужда от ремонт. Не всички къщи на село са стари и разпаднали се също така.

# 1 144
Изобщо не знам как стигнахте точно до тези изводи. Казвам само - къща на село е въпрос или на сериозни излишни пари или на сериозно наследство, за което се е погрижил някой преди теб и ти само разполагаш. Другото за мен е безумие преди пенсия, особено ако няма постоянно да живееш там, за да си оправдаеш сумите, които влагаш.

# 1 145
  • Пловдив
Ами много лесно стигнах до тоя извод.
Цитат
Къща на село преди пенсия ми се вижда или авантюра за хора с много сериозни излишни пари или реално така наречената къща на село е в някое курортно селище, където изобщо не е къща на село, а е лятна вила да речем.
Това какво трябва да означава в контекста на цялото твърдение за финансова непосилност, освен едно - че къщата на село иска големи пари за ремонт и поддръжка, докато тази в курорт - не?
Другият вариант е да се казва, че къщата в курорт не е излишна и съответно разноските за нея не са излишни като тези за селската къща, но не ми звучи като това да се има предвид.

Ако къщата на село иска много пари за поддръжка и е непосилна за притежаване, то тази в курорт също е логично да иска много пари и също да е непосилна за притежаване, не я поддържа курортният въздух.
И едната, и другата очевидно може да е нова или стара. Ако е нова, ще струва по-скъпо и парите за ремонта си ги дал за покупката.
Та така и не прозрях смисъла на цитираното за разликата между курорт и село с оглед на даваните пари за къщата.

# 1 146
Очевидно има нежелание за разбиране какво казвам. Най-просто казано. Ако имаш много излишни пари лично според мен - купувай къща абсолютно обзаведена, в затворен комплекс някъде, курорт, с мениджмънт за поддръжка, басейни, градинари и всякакви екстри. Ако нямаш такива пари не влагаш ни в къща на село, ни в курортна вила. Не си наливаш и последната стотинка в подобни имоти ако няма да живееш там постоянно.

Последна редакция: нд, 17 авг 2025, 17:46 от lovely

# 1 147
Lovely, струва ми се, че Вие не разбирате смисъла на къщата на село. Желанието за нея е много далече от това да искаш къща в затворен комплекс с градинари и поддръжка. Противоположни мераци са 😊 Там няма да мога да си сложа лехичките със зеленчуци, с цветя, с които да се занимавам лично - като хоби.
Иначе мисля, напълно разбирам това, което Ви тревожи, и в голяма степен съм съгласна с Вас. Искам къща на село сега, когато децата ми са пораснали, имам време след работа, имам енергия и огромно желание да прекарвам часове на открито. Преди години смятах къщата за товар, нямах време за нищо друго освен работа, деца, грижа за дома и малко спорт и четене в откраднатото от съня свободно време. И да, не бих изнемогвала в името на голямата цел, защото искам животът ми да е пълноценен и пъстър.
В крайна сметка всяка житейска история е различна, движат ни различни принципи и желания. За някои къщата на село наистина е голямата мечта и работят здраво за нея. Не е толкова непосилно за хора с добри и постоянни доходи.
Ако Вие сте против наливането на огромните пари, за които споменавате, в наследствената селска къща, споделете го у дома и вземете решение, което е приемливо за всички.

# 1 148
  • София /Абсурдистан
Добре де, а само за лятна къща пак ли е същото?
Иначе ремонтите са си скъпи независимо къде е къщата, това е ясно.

# 1 149
  • Пловдив
Т.е. вторият вариант от двете възможни тълкувания (трети няма) - много пари за къща на село са излишни харчове, много пари за къща в курорт, и то не просто в курорт, а в затворен комплекс  - не са. Като имаш много пари, дай ги за курорт, че да има смисъл, не ги наливай в селото, щото там трябва да ги броиш отишли на вятъра.
Да, де, ама освен че са различен тип имоти за различен тип хора, определено не е вярно, че винаги къщата на село изисква големи суми. Не всички са стари и на по няколко етажа, например.

# 1 150
  • София
Смисълът къде е е според ползвателя, аз в курорт, с цялата лудница, която той носи в сезона, къща не искам. В затворен комплекс, още по-малко, за мен поддръжката ще е още по-скъпа, обзаведена къща съвсем пък ми е не,защото няма да е по вкуса ми... И така хора разни. Ако къщата е нова, поддръжка няма какво поне няколко години и далеч не вс са за ремонти, пък има вариант и строеж.

Дали ще си купи човек къща или апартамент, разхода си е сериозен, за работещите в офиси или друго-зависи колко е далеч, хора много пътуват ежедневно до и от работа по половин-един час... Дори и да са в сф.

# 1 151
Скъпо е, да. По-евтино ще ти излезе да ходиш всеки уикенд на Спа на различно място.
А ако те хване и някоя цветарска или градинарска или дизайнерска или "направи-си-сам" мания, нещата се влошават прогресивно Grinning Joy един палет с декоративни камъчета е 450 лв с доставката, а това са само няколко квадратни метра...

# 1 152
Vetrena, аз засега не правя проблем за вложените пари. Разбирам сантименталната стойност за семейството с тази селска къща и защо искат да я оправят. Слава богу мъжа ми не влага само собствени средства, включват се и другите близки негови. Защото иначе щеше да стане тежко.

# 1 153
И кому е нужна къща на 3 етажа за 2-4 души? Това че някой грандоманства, не значи че други се заробват.  Хайде да не да не сме виждали къщи на 2-3 ката и особено зимата хората завряни в две стаи
Селската къща нито е задължителна, нито е по джоба на всеки. Затова мнозина избират къде да им е единственото жилище. За едни е на село, за други в големия град.
Като си говорите за къщи в затворени комплекси- ремонтът на къщата си е пак за ваша сметка, там поддръжката е за общите части - алеи, градини, басейн. Лично за мен не е вариант, защото не мога да си гледам зеленчука Simple Smile

# 1 154
Къща на село преди пенсия ми се вижда или авантюра за хора с много сериозни излишни пари или реално така наречената къща на село е в някое курортно селище, където изобщо не е къща на село, а е лятна вила да речем.

lovely, не разбираш, защото си млада (предполагам). Като гледам наборите пред и около пенсионна възраст – все повече ги влече земеделският труд. За някого е удоволствие, за някого – необходимост, за някого – терапия, но броят на завръщащите се към корените определено нараства с годините.
Аз все още устоявам, начесвам си крастата с цветарство, мъжа ми пък и насила не можеш да го вкараш в градината дори да си откъсне нещо, камо ли да копае, сее и сади, но ние като цяло сме изключение. Хубавото е, че и двамата сме на един акъл. Защото имаме познати семейства, в които единия го влече на село, другия не можеш и с белезници да го изкараш от града. Някои успяха да намерят равновесието, други направо се разделиха.

Общи условия

Активация на акаунт