Къща на село - необходимост, мода или набутвация?

• 49 772
  • 1 243
  •   2
Отговори
# 1 155
Ами то едно време така се е строяло. Това ми е разказвал мъжа ми. Дядовците се хванали и по един от 4 възможни готови проекта за къща са избрали. И построили 4 етажна къща. Но общо взето парите стигнали за груб строеж. И така си седеше тази къща с години в този вид.

Как Сийка, не съм първа младост, но и не сме близко до пенсия. Разбирам аз, всичко разбирам като занимания и че всеки човек го прави нещо щастлив. Ставаше дума, че тук масово пишат някакви хора, които хем отишли на село, хем селска работа твърдят, че не пипат. Не садят, не копат. Те били си пиели само кафето и коктейлите на хамака всеки ден и аз казвам - това не е баш селски живот. На майка ми чинката се премести от Бургас на село като се пенсионираха. Е те си имаха кози, кокошки, прасе, кучета, насаждения и там селския труд не спираше. Тяхното си беше мини къщурка с много голям двор. Но точно това им харесваше. Тя никога не си е пила никакво кафе на хамак. От тъмно до тъмно се трудеше по двора, хранеше животни, готвеше, правеше зимнина. Те пари не влагаха в това. Просто всичко произвеждаха и се изхранваха изцяло с продукцията си.

# 1 156
  • София
Подкрепям напълно написаното от Ейнджъл и КакСийка.
Още от началото на темата сме с крайно противоположни мнения. Както писах неведнъж, нищо не е задължително. Живот в апартамент кутийка е много по-лесен. Преживяването КЪЩА е само за желаещите да поработят доста повече.
Колкото до средствата, различно. Да, направихме подово, мъжът ми това работи. Да, имам цветя и зеленчуци, които отнемат много време и енергия. Но самото капково примерно първоначално ни струваше 100 лв. Всяка година купувам маркучи за 20 лв, а сега трябва да добавя и на цветята, и да сложа един програматор, за да не ангажирам съседа. Въпросният програматор е около 70-80 лв и нее сложно да се монтира... И така нататък... Има ли желание, има и начин.
P.S наскоро младо семейство си купи къща на нашата улица - на около 15 г е,  първият етаж е оправен, вторият е на тухла. Платиха 165000 Е. Парцелът е 550 м2, има и двоен тухлен гараж. Взели са решение да си продадат гарсониерата в Перник, доплатили са със спестявания и кредит. Момчето е таксиметров шофьор, мацката е фризьорка. Не са IT- та  Simple Smile С една дума - разни хора, разни желания.

Последна редакция: пн, 18 авг 2025, 15:24 от sofyia

# 1 157
Ами то едно време така се е строяло. Това ми е разказвал мъжа ми. Дядовците се хванали и по един от 4 възможни готови проекта за къща са избрали. И построили 4 етажна къща. Но общо взето парите стигнали за груб строеж. И така си седеше тази къща с години в този вид.

Как Сийка, не съм първа младост, но и не сме близко до пенсия. Разбирам аз, всичко разбирам като занимания и че всеки човек го прави нещо щастлив. Ставаше дума, че тук масово пишат някакви хора, които хем отишли на село, хем селска работа твърдят, че не пипат. Не садят, не копат. Те били си пиели само кафето и коктейлите на хамака всеки ден и аз казвам - това не е баш селски живот. На майка ми чинката се премести от Бургас на село като се пенсионираха. Е те си имаха кози, кокошки, прасе, кучета, насаждения и там селския труд не спираше. Тяхното си беше мини къщурка с много голям двор. Но точно това им харесваше. Тя никога не си е пила никакво кафе на хамак. От тъмно до тъмно се трудеше по двора, хранеше животни, готвеше, правеше зимнина. Те пари не влагаха в това. Просто всичко произвеждаха и се изхранваха изцяло с продукцията си.
Не само, че го твърдя, а точно така си живеем с ММ. Нито садим, нито ни вълнуват градини, китки, домашни животни, нямаме дори куче или котка. Умишлено си купихме малък палцел, за да не робуваме на градински дейности. Нищо от селският живот не ни влече. За други хора е обратното. Въпрос на избор и усещане. Построили сме 2 нови къщи на по 1 етаж, с всички модерни удобства,  а не прогимназии, които да се чудим как да довършим след 50 години. Къщите са ни както за почивка, релакс, живот на спокойствие, тишина и чист въздух в прекрасно, добре развито и живо село - курорт, така и за работа от вкъщи ако и когато се наложи. Животът ни в къща на село по никакъв начин не ни ограничава да ходим на почивки, да посещаваме различни места, все пак не сме залепени за имота ни. Това, че вие имате друг опит върху къща на село, очивидно не особено сполучлив не значи, че всички хора са като вас. Къща на село в Горно Уйно, където няма нищо и живеят пет човека на кръст, няма нищо общо с къща на село или в малък град(като например Бистрица, Железница, Владая, Рударци, Нови Искър, Костинброд и много други около София или други по-големи градове). Затова и не можете да разберете мотивите на хора, които са избрали този начин на живот.

# 1 158
Ех,патриархалния бит се сви и поизчезнаха великолепните еднофамилни солидни,впечатляващи и яки къщи,в които живее цялата рода – от старците,та до внуците. Сега – всяка коза за свой крак...

# 1 159
  • София
Къща на село и селски живот са различни неща, не са взаимносвързани и всеки е свободен да прави каквото си иска, който иска да гледа кози, който иска домати, който иска да си гледа кефа на басейна и в хамака.
Темата не е за селски живот със земеделие и животновъдство, а за живот в къща на село, а не в града или в апартамент.

# 1 160
  • Между гори и планини
Както казва майка ми - " На глупавият всичко му е тъпо, на бедният - всичко му е скъпо".
Като не ви отърва, продавате къщата и готово. Дали ще е на село или в града, къщата си иска грижи които няма как да споделяте със съседите както е в блока и ремонтирате общо. И все по- скъп лукс ще става.

# 1 161
  • Варна
Къщата на село наистина струва скъпо. Особено като е до големия град.
Първо да я купиш, после да я преправиш по твой тертип и да я превърнеш в дом.
Още имаме какво да правим по нея.
И по двора, и по оградите.

# 1 162
  • Пловдив
Защо трябва да се бърза, да се хвърлят едни пари и да се търси резултат веднага?
За мен е по- приятен самият процес на "чопленето" на нещо, измислянето кое как и къде да е, изграждането и/или ремонтирането...с малко средства, в свободното си време...като хоби, прекарване време навън и извън големия град и вършене на нещо с ръцете си. А и колко къща му трябва на човек, особено ако си имаш цял двор навън? Аз лично се ужасявам от огромни къщи на 2- 3 ет,

# 1 163
  • София
То изобщо е особена ситуацията май малко... Къща останала на груб строеж от дядото, пък не влагали само те в довършването, явно не е само техен имот... Аз в такова нещо не бих "наливала" пари. Кой го знае колко е здраво и надежно, пък да не е и мое и да трябва да деля и живея с други хора, било и роднини и то различни от родители... Ясно защо имат постоянни големи разходи.

# 1 164
Проблема е когато къщата на село, която предстой да гълта МНОГО пари й искат още толкова. И като сметнеш личен труд и време излиза 2 пъти по-скъпо от построена нова или да започнеш строеж от нулата. Такива стари къщи трябва да се продават на цена на парцел с малко отгоре, иначе няма смисъл.

# 1 165
Цените на селските имоти скочиха двойно та тройно последно време. Имаме наследствена къща на село , която се ползва и от други наши близки. Инвестираме толкова, колкото се налага ( за поправка на покрив и гараж , да речем) , останалото са битови неща и необходими и на нас ( чаршафи, комплекти, посуда ). За имота, който си купихме в село, близо до летище и курортен град инвестираме колкото трябва с тенденцията за в бъдеще като имаме деца да се ползва от нас за ваканции и основен дом в бъдеще. Някои предпочитат удобството на апартамента, ние искаме по-голямо пространство, двор и по-малко съседи. Избрали сме място с що годе чист въздух и утвърдени местни производители на чиста храна.

# 1 166
Да, доста е абсурдна ситуацията. Но едно време такова е било мисленето. Строи се къща на 4 етажа с някакви идеи да живее цялата рода там, да има за всеки наследник оставено нещо и някакви измислени романтични представи за нещата. Все пак, нека да споменем че някога много хора са живеели 10 човека в кирпичена къща и са го разглеждали за нормално. Разбира се, че в днешно време изобщо няма как да стане и то е все едно мини кооперация с двор и всеки поправя своя етаж, покрива заедно, двор заедно и така нататък, а кога ще ходи там е отделен въпрос от всички останали. Но нали ви казвам - такива са били мечтите на бащата и преди това на дядото. Малко се получава, че това е най-силната мотивация. Отделно на наследниците им се вижда плюс, че не купуват тепърва земята и имота, а е относително близко до София. До колко е плюс, а не минус...сложен въпрос.
Реално селата са пълни с подобни имоти, виждала съм доста такива.
В крайна сметка ако човек ще си се нанася да живее там за постоянно, все в някаква степен си е оправдан разход. Различно е от това да тичаш само съботно-неделно или след работа и да не ходиш другаде на почивка, за да ти излязат сметките.
Сега... Друг е въпроса колко си готов да биеш път всеки ден или през ден с кола до работа, аз лично това усложнение на живота го виждам за огромен минус.

Последна редакция: пн, 18 авг 2025, 14:08 от lovely

# 1 167
Някак си ми е нереално. Бих казала, че имаме прилични доходи и изобщо и дума не може да става за басейни, подови отопления и подобни. Струва ми се, че или къщите ги наследвате или купувате в много добър вид без нужда от основни ремонти или имате много сериозни спестявания или и аз не знам какво. За нормален човек с работа в офис е непосилно.

Ще повторя първия си пост в тази тема - къщата изисква или много пари, или много желание, умение и сръчност от страна на собствениците. Вероятно истината е някъде по средата. Имам впечатления от наследствена къща и грижите около нея. Къщата е на около 70-80 години, може и повече, правени са подобрения, разбира се, включително дострояване на баня и тоалетна. Както с всяко нещо в живота - за да не мислиш, че си губиш времето, трябва да знаеш защо го правиш.

# 1 168
  • София
В тази ситуация с наследствен имот и много собственици аз лично не бих наливала пари.
Само в този раздел е пълно с кофти истории за делби. А 4 етажа не е къща а коооперация.

# 1 169
  • София
Lovely - има къщи и къщи, хора и хора, някои не им пречи да имат вила и да си бродят на други места, да пътуват до работа, (пак казвам хора в софия пътуват също по половин един час до раб си място, нищо, че живеят в града, в апартамент). Имота си е имот и остава за поколенията, не е нужно ти да си избиеш разходите... Как се е строяло някога, пък сега... Ненужни подробности... Ти имаш проблем в личното си пространство, т. е. семеен проблем. Това не е общовалиден проблем, за хората, които избират да си купят или построят къща извън града и е редно да си го решите вътрешносемейно.
За мен твоята ситуация е или изкупувате чуждите дялове и довършвате къщата или я събаряте и си правите някаква подходяща за вас, или продавате дяла си и си живеете живота, ако не искате имот на село. Но това с общата собственост и наливане на пари, които явно нямате в изобилие, за мен е безумие.
Но при вас явно е проблем, че не сте и на едно мнение със съпруга ти...

Общи условия

Активация на акаунт