Къща на село - необходимост, мода или набутвация?

• 49 766
  • 1 243
  •   1
Отговори
# 1 170
Определено не е случай като всички споменати. И аз вече казах - аз нямам някакъв огромен проблем семеен, защото в крайна сметка не е само наш този разход, нито пък някой ме кара аз да ходя там. Но просто откакто започна проекта виждам, че е къртовски труд и гълта много пари. И то без особено много екстри да се влагат в проекта.
Та, за да се върна на първоначалната си теза - мисля, че е въпрос наистина на много пари ако го правиш както трябва или както каза Cafe - може и ако си много сръчен. Но определено не вярвам на разни блогъри или хора, които убеждават и тук, че те се издържат от пенсия, лежерна работа онлайн, youtube, не знам още какво и не казват реалните пари, които са наляли в това и от къде идват. Тоест има пак един опит за романтизиране на нещата за други наивници без фактически сметката да е такава. И понеже темата е дали е набутвация - ми, реално ако нямаш едни 100к поне излишни само за ремонт и ако няма да живееш там нито сега нито в бъдеще - набутвация си е.

# 1 171
  • София
Ако си го правиш за дом или за нещо където ще изкарваш много време не е набутвация, дали ще си купиш апартамент или къща, за да живееш разхода си е стабилен. Темата е за живеене, предимно, не за вили. Но и вила да е, това е имот, кой кого е излъгал, че е без пари? Къде я видя тзи романтика, където за  без пари имаш чуден имот?
Кой е казал, че работа от къщи значи лежерна работа - ютуб или не знам какво си там още каза? Кой е казал, какви доходи са имали тези с пенсията, за да ди осигурят имота? Кой казва, че вс къщи са развалини, мн са нови строежи, ми новия строеж, какво да му оправяш в началото?... Нашата ние си я строяхме, изплащаме си и заем. Ти защо броиш парите на другите?

Дали е набутвация го разбирам като начин на живот, финанси ти трябват на всякъде.

И навсякъде може да е къртовски или никакъв труд... Като си купиш апартамент не е ли къртовски труд да го довършиш и обзаведеш или варианта да го изринеш и ремонтираш?

# 1 172
На мен ми се струва , че lovely може би не отбелязва сантименталната стойност на такъв имот , ако да речем там са родени и расли роднините може да искат да запазят имота и спомените към него. Ако три и повече поколения са обитавали имота това може само по себе си да е причина за някои да го поддържат и посещават, па макар и само от време на време. Но за човек, който няма спомени там може да е трудно да разбере и да се чуди и мае защо и кому са нужни толкова разходи. И строителните материали поскъпнаха , и бригада за строеж иска надници, майсторите отделно, та разхода наистина не е малък и определено има по-релаксиращи неща за правене от да се занимаваш със строеж и ремонти.

Последна редакция: пн, 18 авг 2025, 17:22 от •MERA•

# 1 173
  • София
Според мен разсъжвенията на lovely са в посока ЗА или ПРОТИВ живот на село и всички позитиви и негативи. И каквото и да й дадем като аргументи, все един и същ отговор. А не е ли набутвация да дадеш 2300-2500 Е/м2 за две стаички 55м2 чиста площ, като платиш минимум 80 м2, на шумен и мръсен булевард в Младост, на криви шпакловка и замазка? И после още едни 100 хил. лв а довършителни? Или едни такива 230-250 хил. евро са нормална сума, защото е в София и си струва, но за къща 180 м2, с двор и гаражи, доста по-ниска сума не си струва и е набутвация?
В целият културен свях хората пътуват ежедневно, и то минимум час в посока. Но при нас, ако всичко не е на пешеходно разстояние, е набутвация и неудобство? Нека тогава да видим къде точно ги има тези удобства?! Ами като изключим малките градове, остава центъра на София. И крайните панелни квартали. Защото в новите комплекси комуникации и удобства няма и за едно кисело мляко се качваш на колата. Докато на село има поне 3-4 магазина.

# 1 174
Sofyia, съвсем друга тема зачекваш. Моите възгледи върху цените на имотите изобщо в Бг в момента са други. Абсолютно безумни и неоправдани са. Така че съм съгласна. Живяла съм и в чужбина и вече за там ако ме питаш къде бих живяла щях да дам коренно различен отговор. В Швейцария, където живеят мои близки има влак до къщата им извън града, той ги отвежда по всяко време до града за 15 мин. В селото има всичко, супермаркет, аптека и поликлиника. Ако е нужна спешна медицинска помощ - пристига от града. Те кола не ползват.

# 1 175
  • София
Всъщност, дразнещото е гледането в чуждите купички. Кой как успял и как лъжели. Иначе, изброените недостатъци са си така. Лоша пътна инфраструктура, липса на медицинска помощ, цените, пиради липса на конкуренция или курортен статут, са по-високи, липса или ограничен публичен транспорт. Но това са неща, които всеки средно интелигентен човек може да прецени и да реши дали може да се примири с тях.
Повечето хора не се лишават от имота си в града, когато решат да си вземат къща.
Ние, до преди две години, нищо не гледахме. Мъжът ми нещо му стана и сега имаме домати, краставици, чушки. В бутикови количества и на безумна цена 🤣. Но той е упорит и се учи.

# 1 176
  • София
Цените според търсенето, а никой не е казал, че някой ще ги даде, това, че някой ги иска нищо не значи... Виж при строеж, дали в село или град материали и труд се плащат  и арматурата и бетона и тухлите са ти еднакви цени...
А дали в Швейцария цените на живот и имоти са като нашите, пе и по-евтини, съмнявам се... Но аз примерно ищах да живея в чужбина нямам, дали ми се иска някои неща у нас да са по-добре - да, но общо в държавата, не само по селата.

Онзи ден някакъв герой в ютуб обясняваше как имотите(за апаратаменти предимно говореше и то в столицата) са едни от най-достъпните в европа, спрямо цена кв метър, средна работна заплата и как са мн по-достъпни сега, отколкото при предния имотен "балон"... Аз не го чувствам така, но кой знае, цифрово може и да е прав.

Последна редакция: пн, 18 авг 2025, 17:46 от Angel_Dust

# 1 177
  • София
Да, има и хора, които по принуда купуват където е по-евтино. Не е лошо, за,ото се понаселват разни места, което постепенно води до облагородяване. Тези имоти, потенциално ще поскъпват.

# 1 178
Не съм виждала в швейцарско или немско село да има бърза помощ. Без да злобея, смятам, че не всеки иска "хубавото" на швейцарското село по разбираеми причини, а главната, че те са си хубави за швейцарците, а не за българи, македонци или др. Най-хубавото за мен е къща във вилна зона/село близо до София/Пловдив/Варна+ апартамент в София/Пловдив/Варна.
Жизнените ситуации се променят и можеш да реагираш според това. Докато си с малки деца- апартамент, но по-късен етап- къща и на още по-късен етап- отново в апартамент.

# 1 179
  • Пловдив
Аз не бих отказала швейцарско село хич даже, ама по финансови причини бих се задоволила и с българско.
Щом е добро за швейцарец, ще е добро и за мен.

# 1 180
Колко пък да е ограничен ресурс земята като има огромни територии, които не са застроени. Ценна е когсто около нея има комуникации - ток, вода, канал, газ, но то пък в България къде ли ги има тези територии? Никъде. Суша, ями, спиране на тока, но пък пари като за първокласен парцел се иска Simple Smile

Пропусна имот на морето, ама първа линия и имот в планината, ама до ски писта. Само тогава българина ще е доволен. Simple Smile

# 1 181
Аз не бих отказала швейцарско село хич даже, ама по финансови причини бих се задоволила и с българско.
Щом е добро за швейцарец, ще е добро и за мен.

Ще е вярно ако не си комуникативен човек, дори да знаеш перфектно диалекта им. Ако ти е достатъчен само живот с половинката- ОК. За мен- не става. Не съм живяла в село, а в град и пак същото.
Наскоро се размечтах за след пенсиониране за преместване в съвсем друга южняшка държава, но здравият ми разум за сега надделява.

# 1 182
Gogo, донякъде съм съгласна , но незастроената земя не винаги е свободен ресурс , може да е и държавна собственост. Цените се завишиха много и за кратък период от време, не знам дали причината е в приемането на еврото, но цените на строителните материали се покачват с всеки изминал ден. Строим в момента и сме се видели в чудо. Пътищата ни са зле в сравнение с чужбина, липсват локални медицински заведения за оказване на първа помощ. Когато посрещаме хора от чужбина са ни питали дали панелените блокове в града са общежития за работници. Та, съгласна съм , че цените са изкуствено завишени.

Последна редакция: пн, 18 авг 2025, 20:32 от •MERA•

# 1 183
  • София
Не знам, чета ви и се чудя. Има нещо недоизказано струва ми се. Моят мъж тук от около 4 години се мъчи да оправи един наследствен имот в село край София, това беше фикс идеята на баща му и в негова памет семейството продължава завета, така да се каже. Ами това нещо гълта пари и то огромни. Да, къщата е голяма и е на няколко етажа и имаше и все още има много за ремонт. .....
Това не е нищо ново.
Аз на тов му кзвам крепостен селянин.
Тоест- вместо с жена си да си градят живота щастливо, целия ресурс  се закрепостява в селската фамилна къща- пари, време и усилия. Това постига няколко ефекта, които ако ви е интересно ще разгърна, но в един прост вариант- крепостен селянин. Да не коментирам, че обичайно въпросния ресурс се налива в някаква форма на обща собственост, изобщо трагедия.

В този ред на мисли, да ти кажа, аз ти се чудя как го допускаш.

И къде се намесиха в цялата картинка, описана по-горе другите къщи.
В сравнение с цените на добрите квартали в София, къщата е напълно релевантна като цена.

# 1 184
Не знам кои други къщи визирате? За една къща става въпрос.
Ами, допускам го, защото явно на семейството е важно да продължи желанията на бащата. В крайна сметка аз няма да тръгна да забранявам кой как да си харчи парите. Слава богу на нас това не ни е целия ресурс. Но си гълта пари, няма какво да се лъжем. Както в крайна сметка стигнахме като извод и с други тук - покупка ли ще е, ремонт ли ще е за къща на село - начинанието изисква голям ресурс. Пък кой го взима за набутвация и кой не - всеки си преценява.

Общи условия

Активация на акаунт