Пубертетът при момичетата до 14 години

• 20 778
  • 396
  •   1
Отговори
# 180
Точно с такъв коментар исках да се включа. Космите ги махнахме когато започнаха да причиняват притеснение. На 7 пак си ги имаше, но хич не ѝ пречеха. Ако обаче два пъти споменете пред нея, че са грозни и се започва. Махнахме ги с крем. На 7 не бих правила кола маска. Кола маската няма общо с цикъла, моля ви се. Като навлязат в менопауза жените и нямат вече цикъл какво? Спират с колата? Козметичката ми каза на мен след 12 горе долу. Има връзка със зрялост на кожата, готовност и възможност да се изтърпи болка. Освен това преди и по време на цикъл жената е много по-чувствителна на болка, но такова нещо, че на дете не трябва да се прави кола преди да му е дошъл цикъла няма.

# 181
Да, взехте ми думите от устата. На 7 са деца, ако се повтаря че дадено нещо е грозно то ще и направи впечатление и наистина ще е грозно. Децата копират родителите си перфектно. А ние свикнахме светът да е лъскав, всички да са еднакви и да няма нищо различно. Различното го сочим с пръст.

# 182
На 10 г започнахме с колата. Моята дъщеря е тъмна, с гъста коса, което предполага и повече окосмение по тялото.
Относно подигравките, даже и в детската градина са й подмятали, че има мъх над устната. Откакто махаме всичко, се чувства супер. Другият месец става на 14-сама се грижи за обезкосмяването. На лицето особено косъм не дава да й се подаде.

# 183
Здравейте,  не съм се включвала от много време и знам, че в стари теми сте коментирали, но ще съм ви благодарна да кажете отново.
Моята дъщеря е на 10, почти 11 и вече има черни точки около носа и понякога излизат и пъпки. Как почистват кожата си вашите двца на тази възраст. Ако може препоръчайте лесна рутина и изпитан продукт. Ако може да не е от български локален производител, а от международна марка, защото не живеем в България. Благодаря ви

# 184
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Здравейте,  не съм се включвала от много време и знам, че в стари теми сте коментирали, но ще съм ви благодарна да кажете отново.
Моята дъщеря е на 10, почти 11 и вече има черни точки около носа и понякога излизат и пъпки. Как почистват кожата си вашите двца на тази възраст. Ако може препоръчайте лесна рутина и изпитан продукт. Ако може да не е от български локален производител, а от международна марка, защото не живеем в България. Благодаря ви
Моето девойче е на 9, но още лятото почнаха спорадично да избиват ситни пъпки с бяло връхче по нослето и челцето.
За сега положението овладяваме с миене на лицето с вода само 2 пъти дневно, после минаване с памчуен тампон с розова вода. Вземам я от Лили дрогерия. Но съм в Бг.
Тук и в аптека съм виждала различни марки и разфасовки. Blush

# 185
Госпожицата от лятото използва ленти за нос за черните точки. Гледам поне веднъж седмично да ги слага. Също така почиства лицето с мицеларна вода вечер и съм и взела скрап за лице.
Лентите са тези https://camco.bg/product/dulboko-pochistvashti-lenti-za-nos-s-ak … cherni-tochki-6br взимаме ги от Лили или ДМ, не помня. Пазарувам от тези два магазина, на техните марки нещата за сега.
На почти 11 е, аз имах много черни точки и тя ще е като мен.

Последна редакция: нд, 12 яну 2025, 16:47 от mmm_st

# 186
Честно да ви кажа малко съм изумена че говориме за обезкосмяване на 7-8-9-10г... за мен най ранна възраст е около 12г, но също така не живея в БГ и обществото е различно.

За пъпките по лицето, моята дъщера на почти 11г, не ползва нищо специялно. Когато се къпе си мие добре лицето с един бебешки съпун, което е 3 пъти в седмицата, лятото всеки ден.. , толкова за сега 😅.
Но и за сега има малко и рядко пъпчици.

# 187
Аз съм светла, дъщеря ми също. Започнах да се обезкосмяване на бала... Какви са тия депилатоари и кола маски от 8-9 г Flushed
Космите за момента изобщо не й се виждат, нито е ставало въпрос да ги маха... На 12 е.
Черни точки си отглеждаме Blush

# 188
Аз съм светла, дъщеря ми също. Започнах да се обезкосмяване на бала... Какви са тия депилатоари и кола маски от 8-9 г Flushed
Космите за момента изобщо не й се виждат, нито е ставало въпрос да ги маха... На 12 е.
Черни точки си отглеждаме Blush
Защото не ти е до главата, затова не можеш да го разбереш. А, си представи детето ти е да черничко, с черни гъстички косми. Нищо, че ти си светла. То, ако страда, не би ли се замислила?!?

# 189
Космите се махат тогава, когато започнат да създават дискомфорт и комплекси на детето. Толкоз. На 9, 12,15 строго индивидуално е.
Малката ми е светла и с много рехави косми, това лято си ги махна на краката до коляно, по лицето няма. Мишници много малко и там маха.
Бръсне и минаваме и с фотоепилация , много бавно и растат.
Но голямата ми е с много светла кожа и с тъмни космчета, още от 11-12 годишна маха всичко, защото се притесняваше от коментари.
Ще гледам аз че детето има проблем и ще чакам да стане на 13-14 че да взема мерки. Защо да го правя? Рано или късно ще ги махне. Започнат ли тревоги за това, значи време е.
Не е като да се татуира…

# 190
  • Северозапада
Дъщеря ми е на 11 и от миналата година ми говори за обезкосмяване на краката и ръцете. От една приятелка видя горещите коламаски. Купихме уред и перли, ама я боли и скубе там от време на време по малко. Сега нали е с дълги крачоли и ръкави и може да си позволи. За лятото сигурно ще трябва по-сериозно да оскубем всичко. Предложих и да пробва с епилатора, но не смее, защото щяло да боли повече. Снощи ми се тръшка и за косъмчетата по тялото - по корема. Те са фини, а тя с тъмна кожа и не личат толкова, ама на - пречат и.

# 191
Ми не става да е черничко... Баща й е по-светъл и от мен 😉
Въпрос в каква среда се движат. Една да има да се кифлее и айде да подражават... Така после ще иска и устни да си надуе, щото има комплекси, и гърди да си сложи .. айде няма нужда 😐

# 192
Ако това комплексира детето, нещо ще измисля, но за щастие при нас няма такава дискриминация като в БГ и въпреки че децата имат много косми, на никой не му пука, дори на големите.
Но това да се говори за обезкосмяване на ръцете дори на тази възраст...

# 193
  • София
Не разбирам какво ви притесняват чуждите решения. И аз навремето бях на 10 като си обръснах краката за първи път. Има деца, които навлизат по-рано в пубертета или са по-тъмни и имат нужда. Който както се чувства удобно и комфортно. И лично на мен ми е странно да се ходи с косми в днешно време. Явно в чужбината си е ок. Помня германките на морето 2002 си ходеха с косми на краката.

# 194
Ми не става да е черничко... Баща й е по-светъл и от мен 😉
Въпрос в каква среда се движат. Една да има да се кифлее и айде да подражават... Така после ще иска и устни да си надуе, щото има комплекси, и гърди да си сложи .. айде няма нужда 😐
Ти пък що за сравнение направи - не познавам жена, която да НЕ се епилира поне някъде, повечето даже навсякъде, но познавам жени БЕЗ операции. Тоест, сравняваш ябълки с круши.

Общи условия

Активация на акаунт