Пубертетът при момичетата до 14 години

• 23 103
  • 464
  •   1
Отговори
# 435
И според мен е всяко нещо с времето си.
Като се сетя как гонех моите да си мият зъбите, сега ги търкат повече от мен. Ако можеха, щяха да се къпят по 3 пъти на ден, и въобще много държат на хигиената си.

# 436
  • София
а дано, че моите и двете са... постоянно се гоним, повтарям, викам...нищо не се свършва. не мога да им вися на главите постоянно...поне третото засега е чистник, ма е малко още Grinning

# 437
Големия премина през мърлявия период,сега се къпе често,парфюмира и носи чисти дрехи,но зъбите да си мие често така и не се научи,въпреки ежедневното ми "пилене" години наред. Дъщеря ми(11), навлезе наскоро и с нея се разправям всеки ден. Ще мине и това.

# 438
Eli........,  понеже обиколихме доста специалисти а те следят този период като критичен за сколиозата - най- бурния растеж при момичетата е около първия цикъл,(до около първата година след него). А окончателно растежът приключва около 3г.след първата менструация.Разбира се има изключения и разширена норма.

# 439
Момичета, ще подхвана една тема, която може би е доста актуална при разведени родители.
Ще пиша и в другата тема, защото едната е под 14 г., а другата над 14 г. Grinning

С баща им сме разведени от няколко години, а и да не бяхме, той е толкова скръндзав, пък и няма големи финансови възможности. Но както всички момичета, и моите искат постоянно скъпи дрехи, козметика, гримове, техника и т.н. Баща им не ги глези. Аз го правя, доколкото мога. Не мога да го нарека и глезене, защото не им материализирам всяка прищявка, но и не ги държа строго.

Ето сега нямали дрехи. Искат дънки, худита, блузи по 60-70 лв. А, не е като да нямат. Купувам им основно от ХМ, Теранова, Уайкики, имат от Бершка, Найк и т.н.

Къде е границата на 'имам' и 'нямам'? И кога купувате вие или давате месечни джобни, от които те си правят някои харчове? Каква сума давате?
Знам, че е индивидуално, но не мога да преценя доколко трябва да купувам онова, което искат... А, искам да научат стойността на парите и че няма как, всяко искано нещо да е тяхно.

Последна редакция: вт, 18 ное 2025, 13:04 от aDream

# 440
Средата е много определяща, но мога да дам някоя идея.

В нашата чужбина, децата под 12-13г нямат джобни, но ми се иска децата ми да се научат да харчат разумно.
Едната е на 8 и другата на 11г ( почти 9 и 12) и двете имат карта Револют от доста време.

Когато излизаме за дрехи им давам лимит, да кажем от 50е и трябва да си направят сметката какво ще си купят за тия пари, като все пак имам право да откажа ако сметна, че е глупост.

Пак по тези карти им давам пари за пазар от супера, ако се наложи.

По някога когато са сами с приятелки ( голямата) и давам 5е, за да харчи както иска.

В моя револют имат и "касичка". Малката иска таблет, но съм и казала, че няма да стане преди да стане на 10г. Парите ги е събрала отдавна, но стоят и си чакат.
Голямата е много с по -редки пръсти. И тя има таблет с пари които си събра, но от тогава повече от 50е не може да спести Simple Smile

До това положение сме сега.

Все още прави глупави покупки за които трябва да и обяснявам и навивам, но трябва да се научи, всички сме минали от там.

Скъпи неща купувам много много рядко, за сега ми се струва необразователно да носят маркови неща. Изключение са обувките и якетата, при които марката да не се забелязва много. На пример, обувки Кампер.

# 441
Аз напоследък отбелязвам,че е пораснала, защото при пазаруване прави много осъзнат избор,премерено и без излишни прищявки. Дори се е случвало да ми прави забележка,че в момента няма нужда от нещо,което съм награбила да премери и ми отказва. Купувам маркови обувки на намаление,при все,че стелките и са на цена тройна на обувките. В училище носи униформа,която като цена също излиза солидна сума,но е удобство донякъде. Взела съм два екипа на найк и десетина панталона (те сана намаление от уайкики), няколко худита , да има за уикендите. Козметика основно за подарък по повод - тип sol de janeiro и по-често малки глезотии тип вайаръл  гланц  или маска за устни от дм. Не мисля,че е на възраст да и позволявам да разполага със средства за да си избира и купува сама дрехи и козметика. Има такива познати, коментираме вкъщи.

# 442
Много и говоря за дрехите и консуматорското общество.Ние сме 5 членно семейство и дрехи се купуват предимно на намаления.Само за обувките и за спорт не правя компромис и за екипите, там нямаме избор. Носи хубави дрехи, но ако например поиска нещо скъпо няма да я огрее и тя го знае. Аз не робувам на марки, в последните години особено забелязвам голяма падане на качеството навсякъде.
Събира си пари от рожденни дни, като излиза ако и хартисат и т .н. Сега иска да си купи лаптоп със събраните пари и продължава да събира.
Общо взето се мъча да я науча, че е по-добре да влагаш в преживявания, от колкото в дрехи.

# 443
  • София
На този етап няма някакви скъпи желания, единствено едни конкретни кецове Найк. Харесва си и неща от Шейн и Тему, важното е на външен вид да й харесат. Цъка ги в кошница да отлежават. 🙂 Не е претрупана, засега е разумна. Носи и подарени неща. Но е малка де, на 10. Доста пари даваме за какво ли не за спорта й, мисля, че и това го осъзнава вече.
Тъкмо свали от стаята си едни плакати на Стела и някой си и Анди студио. Минаваме, явно, на следващо мозъчно ниво. 😀 Последните били копирали английски влогъри.

# 444
  • Бургас
mmm_st, а твоите деца или на някоя друга мама, коментирали ли са някога, че като порастнат, няма да имат 2 3 деца, а само едно, за да има всичко?

# 445
  • here and now
Моята е на 14. Има прилична самодисциплина, за разлика от мен. Тя е единственият човек на когото не мога да отказвам, случва се изключително рядко. През лятото купува якета за зимата, обича намаленията.. Но и в сезон купуваме.. И гримчета и какво ли не, но ползва определени продукти и ги купува само на промоция.

# 446
  • София
mmm_st, а твоите деца или на някоя друга мама, коментирали ли са някога, че като порастнат, няма да имат 2 3 деца, а само едно, за да има всичко?
Моят син на 4 г. каза, че щял да има 5 деца. 😂😂😂 Други проблеми си имаме ние...

# 447
[/quote]
Моят на тази възраст си правеше сметка да има поне 20 деца.

# 448
  • София
Моят на тази възраст си правеше сметка да има поне 20 деца.
[/quote]

И по-зле можело, значи. Grinning

# 449
Не, малките са на почти 6 и въобще не им е това в главата. Голямата ще прави 12 скоро, но не е говорила за бройка деца. Много често, когато се ядосва не сестрите си, и обясняваме че можеше да е сама, да щеше да има всичко, но нямаше кой да я гушка като е болна, да я дразни или да и помага. Говорим много на тази тема и си мисля, че са малки въобще да осъзнават колко деца и защо ще ги имат. На няколко пъти и предложихме да подарим сестрите и на някой, щом я дразнят, но не ги дава за сега. Но трудното тепърва предстои с нея.

Общи условия

Активация на акаунт