За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 26 376
  • 760
  •   1
Отговори
# 645
  • Sofia
... Благодаря, Морена. Ще се спра явно на това. Просто отварям някакви рецепти, всеки пише , че пече с тоя пуст вентилатор, и аз да не остана по-назад. 😁

Искам да разуча функциите и да видя кое е най-добре.

Нивата отгоре надолу ли се броят? Най-близо до горен реотан е 1 ниво?
Действай ги едно по едно. Simple Smile
Да предпогам е стандарт това, отдолу нагоре са.

# 646
  • Melmak
Благодаря, на моята не са отбелязани така! Не знаех отгоре надолу или отдолу нагоре се брои! Мерси много!

# 647
Чета ви с удоволствие , не съм спец в кухнята , но забелязах , че печивата от рода на банички и мъфинчета стават по добри във фраера ми, който работи на база  вентилатор. А фурната ми е без такава опция. Иначе и аз така броя редовете на фурната от долу на горе

# 648
hechicera_, аз пека на 200 С, долен реотан с ветилатор, на най-долното ниво, около 40 мин. Понеже и аз имах проблем със запичането отдолу, установих, че така баници, сладкиши и теста ми се получават най-добре.

# 649
200 С не е ли много?! Аз пека на 160 С , долен реотан с вентилатор.

# 650
  • Sofia
200 С не е ли много?! Аз пека на 160 С , долен реотан с вентилатор.
Зависи какво се пече (освен от фурната)..... но пък 160градуса си е малко като цяло.

# 651
pticasprujina, при мен това е оптималния вариант за тестени печива. Печката ми е на 3-4 години, Горение. Предишната беше на същата марка. На новата пека с 20 С повече от колкото на старата. Не знам защо е така, но като че ли новите печки са по-слаби. Просто трява да се пробва и всеки да разбере как действа неговата.

# 652
pticasprujina, при мен това е оптималния вариант за тестени печива. Печката ми е на 3-4 години, Горение. Предишната беше на същата марка. На новата пека с 20 С повече от колкото на старата. Не знам защо е така, но като че ли новите печки са по-слаби. Просто трява да се пробва и всеки да разбере как действа неговата.

Моята е 25 годишна Горение. Simple Smile

# 653
  • софия
Аз съм стара школа и основната ми програма за всичко е горен и долен реотан на 200°, независимо какво готвя. Понаучих се да пускам грил/(грил с) вентилатор, но основно е горен и долен и всичко се изпича добре. Фурната ми е Електролукс.

# 654
Никакъв шанс да пека баница или кекс на 200 С. Това значи да ми изгорят за нула време, а вътре да са клисави. На 160 С ми бухват постепенно и се изпичат равномерно. Другите неща готвя на 200С и аз.

# 655
hechicera_, баници най-много ми харесват като пусна първо само на долен реотан за 15-20 минути и след това довърша печенето на горен+долен. Искам я да се надигне хубаво преди да почне да ми хваща кора отгоре, която при някои неща пречи и да бухва повече, но освен това запечатва донякъде и влагата вътре и стои по-глетаво или просто влажно отколкото го искам. Пробвай така ако искаш, може и да ти допадне. Аз пека такова нещо на 180 или не много повече, без вентилатор, загрявам си фурната предварително до тия градуси де, просто като сложа баницата включвам само отдолу да грее отначало.

# 656
pticasprujina, при мен това е оптималния вариант за тестени печива. Печката ми е на 3-4 години, Горение. Предишната беше на същата марка. На новата пека с 20 С повече от колкото на старата. Не знам защо е така, но като че ли новите печки са по-слаби.
Същата случка при мен. Стария Сименс, макар и втора употреба купих беше с 20°отгоре за печенето. На тази съм я вдигнала мерника и най-вероятно скоро ще я сменя.

# 657
  • София
М..да, всички фурни си имат своето настроение, независимо марката им. 200 градуса ми е прекалено много, баница, гювеч и други  подобни пека на 180 + вентилатор, ама аз си писах , че вентилатора винаги го ползвам, много ми харесва, как са изпечени нещата ми, той добре разпределя въздуха. На 160- 170  градуса се пече кейк,  блатове за торта, баклавата сега така ще я пека , но това е при мен, на 140 - се пече крем-карамел, на 90 - 120 - целувки, и други такива нежни, всичко с вентилатор, опцията без вентилатор отдавна съм я забравила и не я ползвам. Фурната ми е вградена,  SMEG, но това няма значение, просто фурна, но това е същата, на която след 10 годишно ползване изгоряха някакви платки и аз я замених веднага със същата.  На всяка фурна се намира цаката й, ама трябва й печене и въртене на градусите и нацелване, това е. Няма как да кажем - печи на толкова, защото и аз пека на толкова градуси, за мен две еднакви фирми, фурни,  имат разлика в печенето, няма еднаква, всяка си има свое настроение.

# 658
  • In transit
Благодаря, на моята не са отбелязани така! Не знаех отгоре надолу или отдолу нагоре се брои! Мерси много!
Това е от книжката на твоята фурна.

Никъде в брошурите и описанието не видях каква е мощността на фурната, на котлоните има, но на фурната не видях. Подозирам, че са по-слаби реотаните, като мощност и затова ти пече по-бавно. Това ме осъмни малко, защото уж до 275С, може да се загрее.

Пробвай следващия път да печеш баница на функция "пица", на 160-170С, ако има вентилатор, че не става ясно. Ако няма, тогава може на 180-200С, като тавата трябва да ти е на 2-ро ниво, отдолу нагоре.

Марчева,:hugs: на твоята тези градуси може да са ОК, но на моя Електролукс, ако пека кекс или нещо сладко на 160С, ще има да чакам да се изпече. Баниците при мен се изпичат чудесно на 200С, без вентилатор.

# 659
  • София
[...
Марчева,:hugs: на твоята тези градуси може да са ОК, но на моя Електролукс, ако пека кекс или нещо сладко на 160С, ще има да чакам да се изпече. Баниците при мен се изпичат чудесно на 200С, без вентилатор.
Точно затова и написах, всяка е различна, няма еднаквост при печене,  въпреки че са една марка. Ето на теб 160 градуса са ти малко и бавни, на мен са ми добри и точни и кейковете точно така ги пека, но баницата ми е точно на 180 градуса, иначе изгаря неприятно. Ако ще се пече фокача - 175 градуса + вентилатор, което е равно на 185 градуса, нали така беше.? Когато се купува нова фурна трябва да се ползва и въртят градусите и с времето се научаваш, схващаш и настроението и си готова.

Общи условия

Активация на акаунт