Професия учител - 20 (юбилейна тема)

• 43 947
  • 737
  •   1
Отговори
# 105
  • European Union
Аз не съм сигурна колко е правилно това. Аз съм си подала данъчната декларация през април, а сега ми добавят 100 лева (примерно) за ноември 2023, които аз реално получавам през октомври 2024. И всичко това за някоя и друга стотинка за държавата. Ако във фирмата на съседа дадат премии през октомври, не ги разпределят за предишните 12 месеца.

# 106
  • Sofia
Аз очаквам диференциарното от училище, което напуснах. Как би се случило изплащането в този случай Thinking

# 107
  • Добрич
Аз очаквам диференциарното от училище, което напуснах. Как би се случило изплащането в този случай Thinking

Удържат налозите и остатъка превеждат по сметката на напусналите колеги.

# 108
Тенденцията е учителските заплати да се повишават всяка година. Докато завършиш тези пари може да са тотално обезценени, може да настъпи потоп, може и да не настъпи, но, така или иначе, се очаква да влезем в много тежка икономическа криза.
Дори и да допуснем, че ще ни отминат всички заплахи, не очаквай да останеш под пари само заради дипломата, освен ако не си изградиш име на много, ама много голям специалист.
Или учи и някой по-рядък език, или придобий и някаква друга квалификация. Иначе на пазара на труда ще си наравно с хилядите завършили езикови гимназии.

========
По отношение на диференцираното заплащане. Действително разпределят сумите по месеци, вкл. през периоди от 2023 г. Досадна допълнителна работа си е, но така е правилно.
Завършила съм втората най-добра езикова гимназия в страната с отличие по англ, на матурата B2 advanced имах 96/100. Знам, че имам С1, правила съм безброй подготвителни тестове за IELTS и Cambridge, просто не съм отделила времето и парите, че да отида да го взема, понеже не ми трябва за нищо точно вмомента. Мога да кажа, че диплома от езикова гимназия и дипломата по фиология ПО НИКАКЪВ НАЧИН не може да ги сравняваш. Научих накратко всичко възможно от английския в гимназията перфектно, а в университета още на 2рата седмица вече ни преподават неща, които никога не сме учили в даскало (например IPA- International Phonetic Alphabet). Само с В2-С1, знанията ти не стигат за кой знае каква преподавателска кариера. Ако стигаха, нямаше да има никаква нужда да записвам фиология.

# 109
Думата "фиология" не съществува в българския език!

# 110
Скрит текст:
Тенденцията е учителските заплати да се повишават всяка година. Докато завършиш тези пари може да са тотално обезценени, може да настъпи потоп, може и да не настъпи, но, така или иначе, се очаква да влезем в много тежка икономическа криза.
Дори и да допуснем, че ще ни отминат всички заплахи, не очаквай да останеш под пари само заради дипломата, освен ако не си изградиш име на много, ама много голям специалист.
Или учи и някой по-рядък език, или придобий и някаква друга квалификация. Иначе на пазара на труда ще си наравно с хилядите завършили езикови гимназии.

========
По отношение на диференцираното заплащане. Действително разпределят сумите по месеци, вкл. през периоди от 2023 г. Досадна допълнителна работа си е, но така е правилно.
Завършила съм втората най-добра езикова гимназия в страната с отличие по англ, на матурата B2 advanced имах 96/100. Знам, че имам С1, правила съм безброй подготвителни тестове за IELTS и Cambridge, просто не съм отделила времето и парите, че да отида да го взема, понеже не ми трябва за нищо точно вмомента. Мога да кажа, че диплома от езикова гимназия и дипломата по фиология ПО НИКАКЪВ НАЧИН не може да ги сравняваш. Научих накратко всичко възможно от английския в гимназията перфектно, а в университета още на 2рата седмица вече ни преподават неща, които никога не сме учили в даскало (например IPA- International Phonetic Alphabet). Само с В2-С1, знанията ти не стигат за кой знае каква преподавателска кариера. Ако стигаха, нямаше да има никаква нужда да записвам фиология.
Не ме разбирай погрешно. Не обезценявам личните ти постижения, нито приравнявам нивото на филология в университет с такова в езикова гимназия. Просто казвам, че няма гаранция, че ще можеш да вземеш адекватно заплащане на пазара на труда. В повече случаи на фирмите не им пука за висш пилотаж в който и да е език. Достатъчно е да можеш да комуникираш пълноценно с шефовете, колегите и партньорите от Индия.
Обърни внимание, че дори по отношение на българския език, голяма част от хората, заемащи високи постове, вкл. в частния бизнес, са недостатъчно грамотни.

Както коментирахме скоро, животът е несправедлив. Виждал съм как пише и съм слушал как говори директор на училище, завършил българска филология. Това не му пречеше десетилетия да си получава високата заплата и премиите.
В същото време моя приятелка с английска филология, живяла дълги години в Англия, едва си намери работа като учител. Със сигурност нейният български език е по-добър от на директора, за английския няма база за сравнение.

Не искам да те обезкуражавам, а да те отрезвя и да се ориентираш пазарно по-рано, за да няма разочарования след това.

# 111

========
Как не си учила фонетичната азбука в училище, пък втората най-добра езикова гимназия в страната? Frowning
Това се учи в 5-и клас.

# 112
Къде са публикувани класациите, в които са посочени коя е първата, втората, третата ЕГ?
Така де, за да знам моята къде е позиционирана.

Последна редакция: пт, 18 окт 2024, 21:56 от Паганне

# 113
Е как ще се учи в 5ти клас? Транскрипцията не е задължителна и затруднява възприемането. Много ви моля!

# 114
  • Някъде по Дунава
Злодеида, навремето учехме в училище транскрипция. Завършила съм 1999г.

# 115
  • София
Е как ще се учи в 5ти клас? Транскрипцията не е задължителна и затруднява възприемането. Много ви моля!
Злодеида, аз също съм учила по английски език в 5 клас транскрипция.

# 116
  • Майничка
Малката ми дъщеря също учеха транскрипция в прогимназията, но реално само се запознаха с нея, не я ползваха. Сега учи АЕ като втори, не работят с транскрипция.

# 117
  • Sofia
Хващате се за думата - във филологията не се учи просто транскрипция. Права е дамата, че сертификат и за С2 ниво не значи, че езикът може да се преподава, но пък има и филолози, на които методиката много им куца. Колежка филоложка не искаше да преподава в 8 клас интензивно изучаване, (т.нар."подготвителен"). Да научиш децата от А и В да проговорят един език не е лесно. В 11 и 12, вече научени, работата е различна.

# 118
В интерес на истината и аз учих транскрипцията, когато бях 5ти клас, но сега преподавам на 5ти клас и с ръка на сърцето си казвам, че давам новите думи без нея. Сегашните деца не са като нас, да не говорим за децата в училището, което работя... На съвещанието, точно този въпрос постави колежка и инспекторката и каза " до 7 клас транскрипция не преподавайте"

# 119
  • Добрич
Дъщеря ми завърши  ЕГ с първи чужд език АЕ. Тяхната учителка (от старата школа) изключително много държеше на транскрипцията, в 8. и 9. клас редовно включваше  в контролните задачи с транскрипция.
Племенникът учи  първи чужд език АЕ в същата ЕГ, но при друг учител  и не учеха никаква транскрипция.
Не зная дали транскрипцията е включена в учебните програми, но явно зависи от конкретния учител.

Общи условия

Активация на акаунт