Професия учител - 20 (юбилейна тема)

• 43 797
  • 737
  •   1
Отговори
# 75
  • European Union
Само с паролите на учениците си играят. Ти си ползваш твоята парола.

Вела, не бързай да им ги сменяш. Нали обмисляли дали да не ги нулират още веднъж, защото била лоша идея да се разпечатват пароли. Все едно нулирането е по-добра.

# 76
  • Добрич
Колеги, моля за помощ! В понеделник ще съм от наблюдателите на изпита за 9 клас по природни науки. Нямам си и на идея какво и как да правя, след като изслушах днешния уебинар на СмарТест и центъра за творческо образование. Тотално се обърках и аз, и колегите. Аз ли трябва да минавам да сканирам QR кодове, или координаторите? Аз ли съответно ще им пускам теста? Как да им го пускам, ако съм аз? На семинара само показаха, че на екрана ще излезе списък с имената на учениците. Е, и? Това каква информация ми дава? Какво се изисква от нас, наблюдателите? По-объркана не съм се чувствала.

Ако искаш, изгледай съкратените инструкции за понеделник.

Последна редакция: чт, 10 окт 2024, 21:21 от Вела

# 77
  • София
Благодаря много! Изясниха ми се вече нещата (надявам се) Grinning

# 78
  • Добрич
В случай, че някой се интересува за другата платформа, обучението за нея ще е утре и може да се регистрирате за него.

# 79
Аз сега разбирам, че във вторник ще е друга платформата, хем днес имахме съвещание. Квестор съм и двата дни. Със СмарТест нямам никакви затруднения, но и за мен е излишно това сканиране на qr кодовете. Също и сега разбирам, че това е пробен изпит. До колкото знам на Pisa се явяват училища на случаен принцип, а не всички. Сега след като при нас има такъв изпит означава ли, че на пролет пак ще имаме реален такъв?

# 80
Здравейте, колеги.
Работя в детска градина и разбрах, че сме кандидатствали и сме одобрени по проект "Силен старт" - директорът твърди, че няма да има допълнително заплащане за учителите, работещи по този проект, защото "така или иначе вие трябва да работите допълнително с децата, чийто език не им е български". Някой запознат може ли да ми обясни има ли резон в думите й?
Също така - имаме деца, които са със СОП и на допълнителна подкрепа в групата, но не получаваме допълнително заплащане за тях. А мисля, че трябва?
Простете за въпросите, но съм млад учител - все още се ориентирам и имам нужда някой да ми обясни.

Последна редакция: пт, 11 окт 2024, 12:48 от Dragonfly_94

# 81
  • Бургас
За "Силен старт" не знам, но вероятно в сайта на МОН са публикувани всички указания, запознайте се. За допълнителната подкрепа има месечно добавка към заплатата, при нас е 50 лв, по време на учебната година само. Разписано е в Колективния трудов договор / не по- малко от 30 лв /.

# 82
  • София
Ха, пари от проект в някой друг живот. Като чуя за проект чувам за схема за усвояване на средства от горните етажи на частни фирми, директори, министерства.

# 83
Как протича изследването в 9 клас на Pisa? Ще бъда наблюдател.

# 84
Как се хванах да тествам платформата! Направих теста, но не ми даде как съм се справила. Simple Smile

# 85
  • Добрич
тинити, последните страници са точно за това. Дала съм и линк за видео с кратки инструкции.

Morphea, да няма обратна връзка в тестовия вариант.

Вече знаем, че учителите по природни науки в 9. клас ще проверяваме въпросите с отворен отговор. Ще ни изпращат на случаен принцип брой писмени работи, колкото е броят на деветокласниците ни.

Надяавам се, че след като се проверят работите ще получим обратна връзка с решенията на нашите ученици.

# 86
Относно диспропорциите в заплащането. Няма смисъл да се тормозите. Животът по начало е несправедлив.
Имайте предвид, че съществуват професии, които влагат не по-малко знания и усилия в работата си и получават по-ниско заплащане.
До голяма степен заплащането зависи от начина, по който ръководството управлява бюджета, но има и обективни фактори.
Напр. в профилирани гимназии, където се изисква много по-висока квалификация заплащането е по-ниско от училища, където учениците не са толкова претенциозни (ако въобще благоволят да посещават занятия).
Математическите гимназии са ощетени, защото в часовете по информатика паралелките са разделени на две, съответно трябват двойно повече учители, н,о бюджетът се формира като на обикновена гимназия. Така директорът, за да привлече качествен кадър трябва да го убеди да се раздели с мястото си в старото училище, където получава по-голямо възнаграждение срещу по-малко изисквания, за да започне да работи за по-малко пари  и с очаквания да произвежда първенци в олимпиадите и матурите.

А че някои директори са уцелили шестица от тотото е факт. Съжалявам, но има такива, които не могат да сглобят три изречения. В същото време получават по-високо възнаграждение от хирург в отделение. Да не говорим, че някои отдавна са в пенсионна възраст и къде по-способни хора не могат да достигнат дори и размера на възнаграждението им за прослужено време и бонусите.

Та, несправедливости много, но все пак във финансов аспект учителителската професия никога в родната история не е била толкова добре поставена спрямо останалите.
Другаде са големите проблеми. Възпитание на учениците, демография, учебни програми, (липса на) права, бюрокрация... вие си ги знаете.

# 87
При нас пък диференцираното ще се разбие по месеци, което означавало,че ще бъде облагана месечната част с всички данъци и по тази причина сумата, която ще получим щяла да е по-малка. Вчера ни изненадаха с това. Позовавали се на някакъв анекс от синдикатите, ама явно са свършили парите и търсят вратички.

# 88
И при нас така го направиха, само че ние бяхме изненадани. Разбрахме за ситуацията, след като взехме фишовете. Интересното е, че не във всички училища е така.

# 89
  • България, София
При нас пък диференцираното ще се разбие по месеци, което означавало,че ще бъде облагана месечната част с всички данъци и по тази причина сумата, която ще получим щяла да е по-малка.
Данъците са процент от сумата и би имало разлика само, ако надхвърлите максимално облагаемия доход - 3750 лв.

Общи условия

Активация на акаунт