Професия учител - 20 (юбилейна тема)

• 43 932
  • 737
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте,
Имам диплома за учител, но не съм работила никога като такъв. Сега ми попадат обяви за “помощник на учителя” и ЦОУД. Моля, някой да ми разясни по-подробно за тези длъжности. Благодаря!
Помощник на учителя има в американското в Панчарево, и общо взето нищо не правиш. Трябва да съдействаш на водещия учител, т.е като той те помоли за нещо ("изтрий дъската", "раздай тези тестове на учениците" и т.н.), трябва да го изпълниш. Специално в американското, заплащането на тази позиция бе с около 20% над стандартната учителска в София. Но това "нищо не правиш" не е за всеки, голяма част от учителите искат сами да си водят учебния процес, а не да стоят отстрани и да гледат, и да си им тече заплатата. Дали същото важи за тази позиция и в другите училища, не мога да кажа. Не съм наясно и с позицията ЦОУД.

# 166
3 лв на работа? Това е подигравка. Хич няма да се занимавам да ставам оценител. Колежката ми споделя, че по 12 часа ги държат, юркат ги постоянно и чак проблем им правят, когато се налага да отидат до тоалетната. Хайде няма нужда за има-няма 1000 лв (грубо сметнато) да си го причинявам.

# 167
  • София
Здравейте,
Имам диплома за учител, но не съм работила никога като такъв. Сега ми попадат обяви за “помощник на учителя” и ЦОУД. Моля, някой да ми разясни по-подробно за тези длъжности. Благодаря!
Помощник на учителя има в американското в Панчарево, и общо взето нищо не правиш. Трябва да съдействаш на водещия учител, т.е като той те помоли за нещо ("изтрий дъската", "раздай тези тестове на учениците" и т.н.), трябва да го изпълниш. Специално в американското, заплащането на тази позиция бе с около 20% над стандартната учителска в София. Но това "нищо не правиш" не е за всеки, голяма част от учителите искат сами да си водят учебния процес, а не да стоят отстрани и да гледат, и да си им тече заплатата. Дали същото важи за тази позиция и в другите училища, не мога да кажа. Не съм наясно и с позицията ЦОУД.
Благодаря Ви за отговора!

# 168
  • Бургас
Здравейте,
Помощник на учителя има в американското в Панчарево, и общо взето нищо не правиш. Трябва да съдействаш на водещия учител, т.е като той те помоли за нещо ("изтрий дъската", "раздай тези тестове на учениците" и т.н.), трябва да го изпълниш. Специално в американското, заплащането на тази позиция бе с около 20% над стандартната учителска в София. Но това "нищо не правиш" не е за всеки, голяма част от учителите искат сами да си водят учебния процес, а не да стоят отстрани и да гледат, и да си им тече заплатата.
Нищо подобно. Помощник на учителя подпомага клас/учител, в който има ученик/ци със СОП. Не е нужно да има педагогическо образование, той е по- скоро асистент на ученика/ те със СОП. Има длъжностна характеристика в нета, срещала съм. Заплата е значително по- ниска от учителската. Учител  ЦОУД /целодневна организация на учебния процес/  т.е учител на занималня.

# 169
  • София
И аз така съм чела и затова попитах, защото за мен е неясно как учител без специални знания и умения би се занимавал с дете със СОП. С такива деца не се ли занимава ресурсен учител?

# 170
Моите наблюдения са, че след 2017г.  всички педагогически специалисти имат приобщаващо образование. Доколко успешно и правилно е то е друг въпрос. Така, че всеки учител има основни знания. Ресурсен учител не може да бъде във всички учени часове и във всички класове в които има ученици със СОП.

# 171
А относно ЦОУД, тоест учител по занималня, той какво трябва да е завършил, може ли да бъдеш на занималня, ако имаш квалификация по конкретен предмет?

# 172
Всеки учител, без значение от специалност, може да бъде назначен учител в ЦОУД.

# 173
  • Пловдив
За начален етап си трябва НУП - обикновено го пише в обявата. За 5-7 клас не знам дали има много търсене за учители ЦДО - там вече не е толкова от значение какво си завършил, освен ако не е упомената конкретна специалност.

# 174
Колеги, започнахте ли да проверявате работите на децата от пробната PISA? Министъра каза, че в момента ги проверявали и до 10 дни щели да са ясни резултатите.

# 175
  • при моите деца .....
Аз не съм получила работи за проверяване.
Не беше ли редно да има и една среща разяснение за проверката? 🙄

# 176
Беше. Ще видим какво ще измислят идните  дни.

# 177
  • вкъщи
Той министърът каза също и, че догодина учителските заплати ще се повишат с цели 125 процента....Нечувано. Определено се обърка, за жалост. Но дори по новините го казаха, излезе по сайтове и после иди доказвай, че нямаш сестра.

# 178
  • Добрич
Оценяването ще започне утре. В момента двете платформи са само с начален екран.

Срокът е от 9.00 ч. на 05.11 до 20.00 ч. на 07.11.

# 179
Оценяването ще започне утре. В момента двете платформи са само с начален екран.

Срокът е от 9.00 ч. на 05.11 до 20.00 ч. на 07.11.
Аз нямам никаква информация за проверка, надявам се да не получавам такава, макар  че водя два от трите предмета.

Общи условия

Активация на акаунт