Професия учител - 20 (юбилейна тема)

• 43 943
  • 737
  •   1
Отговори
# 195
При нас точката е 16 лв.

# 196
При нас точката при диференцираното беше 28 лв. Средно точките варираха от 45 до 52 . Сумата е прилична.
Учудвам се, че сте си изчислили сумата за 1 точка. Погледнах си фиша колко е брутното заплащане за диференцираното и го разделих на моите точки, получи се 26 лева. Досега никога не ми е хрумвало да изчисля по този начин точкуването.
За товаренето на учителите ми е ясно. Тази година съм с нормален, човешки норматив, но колегите по БЕЛ са за поредна година претоварени с много лекторски. И не смеят да се обадят. А има и такива колеги, на които им харесва да имат лекторски, понеже имат нужда от заплащането.
То хубаво им харесва да имат лекторски, но заплащането на лекторските е меко казано смешно. При положение, че това се води оувъртайм , а знаем че такъв трябва да се заплаща поне двойно на стандартния работен час. Ако не се лъжа, лекторските са 6-7 лв на учебен час (макс да са 10лв), при положение че един частен урок в София тръгва от 25лв за учебен час. Доста подценено заплащане, въпреки че медиите се опитват да убедят населението, че даскалите се къпем в пари и няколко месеца в годината релаксираме насред Бали.

# 197
  • Добрич
Сумата в лв. на цялото училище  за диференцираното плащане (зависи от броя ученици) се дели на сумата от точките на всички и колкото се получи. Ако е ниска стойността за1 точка, значи, че общо имате много точки.

# 198
Вела, мисля, че сумата е % от парите за учителски заплати.

# 199
  • Добрич
Вела, мисля, че сумата е % от парите за учителски заплати.

Цитат
6.1.3. Принципи на финансиране
1. Министърът на финансите по предложение на министъра на
образованието и науката предоставя по бюджетите на първостепенните
разпоредители с бюджетни кредити, финансиращи детски градини, училища и
обслужващи звена, утвърдените с програмата средства за диференцирано
заплащане за постигнати резултати.
Средствата се разпределят между първостепенните разпоредители с
бюджетни кредити пропорционално на броя на децата и учениците съобразно
критериите за диференциация за утвърдените единни разходни стандарти за
един ученик/дете.
Всеки първостепенен разпоредител с бюджетни кредити разпределя
получените средства за диференцирано заплащане между детските градини,
училищата и обслужващите звена пропорционално на броя на децата и
учениците.

Национална програма Диференцирано заплащане

Имам свален файл на лаптопа, но не мога да я намеря в Интернет, за да дам линк.

# 200
Благодаря ви за отговорите!
Аз си сметнах днес с точност годишната норма - при щат 648 аз работя + 330 ч. повече. Тази норма 1,5 щат ли е? Не ги разбирам в детайли тези разпределения и затова се допитвам до вас. Ще съм благодарна, ако ме насочите.

# 201
  • Добрич
Да, когато имаш 50% отгоре е норматив и половина. Навремето от РУО караха директорите в такива случаи да обявяват място с половин щат.
Естествено, че за училищния бюджет е по-изгодно да се плащат лекторски.

Всички часове в катедрата ли са с годишна норма 648? Ако има часове с друг норматив за допълване до нормата, те се приравняват с коефициенти. За лекторските няма приравняване.

Не ви ли дават в началото на учебната гидина разпечатка от Образец 1? Там всичко си пише ( норма, лекторски и пр.). При нас всеки си я получава.

Отделно лекторските са описани и в заповедта на директора, която е на видно място в учителската стая.

# 202
Мерси, Вела! И другите колеги имат лекторски часове в катедрата. В началото ни пускат заповед за по- малко часове отгоре и впоследствие, когато се  сформират новите групи, ни пускат допълнителни заповеди. Така след приемането на образеца за годината, тези часове ги неглижират някак и не бият на очи, но преподавателят се товари

# 203
Здравейте! Нова съм в сферата, от почти месец започнах работа по заместване като учител ЦОУД.
Бихте ли обяснили с две думи - кога се получава това диф.заплащане и дали се полага на всички, или трябва определен стаж да има човек като учител?

# 204
Благодаря ви за отговорите!
Аз си сметнах днес с точност годишната норма - при щат 648 аз работя + 330 ч. повече. Тази норма 1,5 щат ли е? Не ги разбирам в детайли тези разпределения и затова се допитвам до вас. Ще съм благодарна, ако ме насочите.
Всички часове над норматива имаш право да ги откажеш. Естествено, за да не се набиват на очи повечето преподаватели си ги поемат. Но в крайна сметка, като ти платят 330ч лекторски, ще вземеш 3000лв + -. Ако ти плащат половин щат, това са едни 1000 лв + - на месец, разликата е огромна и то като става дума само за 1 преподавател.

# 205
Чл. 25. (1) (Изм. - ДВ, бр. 76 от 2017 г., в сила от 01.09.2017 г., изм. - ДВ, бр. 12 от 2021 г., в сила от 01.01.2021 г.) Средствата за допълнително трудово възнаграждение за постигнати резултати от труда през учебната година на педагогическите специалисти с изключение на директора са включени в стандартите за едно дете или ученик и се планират в рамките на бюджетите на институциите в размер не по-малко от 4,2 % и не повече от 5 % от годишния размер на средствата за работни заплати на педагогическите специалисти.

От Наредба 4.

# 206
  • European Union
Рали, диференцираното е за предходната учебна година. Изплаща се на всички, които имат отработени 124 дни (не ми се търси точното число, пиша по спомен, но е нещо такова).

# 207
  • Бургас
Не може да си на щат и половина за една и съща длъжност, поне така твърди нашата директорка. Може да си, ако си на един щат преподавател и половин педагогически съветник, да речем. Ако са много лекторските и ги пръскат на колеги, просто укриват възможността за разкриване на нов щат / или чакат "подходящият" човек, който да го заеме/.

# 208
Кети, благодаря!

# 209
Не може да си на щат и половина за една и съща длъжност, поне така твърди нашата директорка. Може да си, ако си на един щат преподавател и половин педагогически съветник, да речем. Ако са много лекторските и ги пръскат на колеги, просто укриват възможността за разкриване на нов щат / или чакат "подходящият" човек, който да го заеме/.
Доколкото знам, наистина не можеш да си на щат и половина в същото учебно заведение. Но в съседното училище на 100% можеш да си на половин щат на същата длъжност, докато си на цял щат в твоето си.

Общи условия

Активация на акаунт